DE REDACTIE VAN ESPANJE!

ESPANJE! verschijnt vier keer per jaar en is verkrijgbaar in België en Nederland. Hieronder stellen onze redactie en medewerkers zich voor. Heb je leuke tips? Stuur dan een berichtje naar redactie@espanje.nl. Voor vragen over je abonnement kun je mailen naar espanje@spabonneeservice.nl

Marjan Terpstra, hoofdredacteur

Na mijn studie Spaans werkte ik jarenlang als eindredacteur bij Viva España, een prachtig, inspirerend magazine over Spanje. Toen dat verdween was er geen glossy meer over Spanje. Zo jammer! Ik besloot, samen met een uitgever, een eigen Spanjeglossy te beginnen, España & más, later omgedoopt tot ESPANJE!. Dat was in 2011. Nu is er behalve het magazine ook deze website waar je de mooiste verhalen uit de afgelopen jaren kunt vinden, met leuke eet- en slaaptips, heerlijke recepten, suggesties voor een Spaanse dag of avond in Nederland, teksten om je Spaans te oefenen en blogs van Nederlanders die in Spanje wonen. Natuurlijk ook een grote droom van mij! Als je zelf iets leuks te vertellen hebt over Spanje. Mail ons dan: redactie@espanje.nl.

 

 

Tanja Timmerman, eindredacteur

Tijdens mijn studie Spaanse Taal & Cultuur in Groningen werd ik definitief verliefd op Spanje toen ik 7 maanden in Salamanca studeerde en rondreisde. Wat een heerlijk land! Daarna ging ik aan de slag als boekenredacteur en docent Spaans om later mijn eigen bureau voor boekproductie, vertaling en redactie te beginnen. In die begintijd leerde ik Marjan Terpstra kennen, die ik tijdelijk verving als eindredacteur van de glossy Viva España. Toen zij later España & más opzette, greep ik de kans om eindredacteur te worden natuurlijk met beide handen aan. Inmiddels heet het blad ESPANJE! en is het dikker, mooier en inspirerender dan ooit! Spanje is nog steeds mijn ideale vakantiebestemming. Het is zo’n divers land: van de Picos tot de Canarias, van de Balearen tot de witte dorpjes, en van metropolen Madrid en Barcelona tot de binnenlanden, alles heeft z’n encanto. Ik hou van de mensen, van het eten, van de taal, van de vibe… Mooi dat alles zo is samengekomen: mijn liefde voor taal én Spanje!

 

Annebeth Vis, webredacteur

Als afgestudeerd journalist kwam ik tijdens mijn master geschiedenis voor een Erasmusuitwisseling naar Barcelona. Dat was in 2002. Het was liefde op het eerste gezicht, ik had er een fantastische tijd en ben er sindsdien met uitzondering van korte tussenpozen eigenlijk niet meer weggeweest. Al gauw begon ik met het maken van artikelen en reportages voor bladen, kranten, online media en later ook reisgidsen. Zo schreef ik onder meer voor de allereerste Spanje-bladen Viva España en Temperament. Bij het magazine ESPANJE! ben ik vanaf het begin af aan betrokken geweest. Ik maakte niet alleen verhalen in mijn eigen stad, maar ook elders in het land, waaronder een reisgids over de regio Catalonië, en leerde zo heel Spanje goed kennen. Nog altijd heb ik geen genoeg van de cultuur, de taal, het modernisme, tapas, het strand en de fantastische bekende en minder bekende plekken in de Catalaanse hoofdstad, de omgeving en de rest van Spanje. Tips over mijn eigen stad deel ik op Barcelonatips.nl en Barcelonatipsbylocals.com.

 

Paula Tel, grafisch vormgever

Tijdens mijn jeugd kwam ik regelmatig in Spanje, mijn oom had een huis in Alfaz del Pi. Ik heb mooie herinneringen aan die tijd; aan lange tafels altijd buiten eten, flipperen in de plaatselijke kroeg terwijl onze ouders er nog één namen… En het dágenlang laten vollopen van het zwembad met een heel mager waterstaaltje, waardoor afkoelen een luxe werd. Ik herinne me de vele mooie plaatsjes in de buurt als Altea en Calpe. Nu, zoveel jaren later, een magazine mogen maken over dit bijzondere land is een cadeau! Steeds weer denk ik; daar wil ik ook nog wel eens naar toe! Elk kwartaal weer een nummer van ESPANJE! maken geeft energie. En bijna elke keer weer vinden we dat we het tot nu toe mooiste nummer gemaakt hebben! Ik hoop dat nog vele jaren te mogen doen.

 

Medewerkers

Aafke Jochems

Al op de lagere school vertelde Aafke de juf dat ze schrijver wilde worden. En wat had ze een vooruitziende blik! Maar voordat ze het echte schrijfwerk oppakte – in 1995 begonnen als ANP-correspondent in Lissabon en reisjournalist Iberisch schiereiland – studeerde ze Spaans in Amsterdam en Madrid. Tijdens haar jaren in Madrid ontvlamde de liefde voor Spanje. Ze reisde veel door het land en bouwde vriendschappen voor het leven op met Spanjaarden. Sinds enkele jaren gaat Aafke voor ESPANJE! langs bij boeren, telers en vissers om zich te verdiepen in typisch Spaanse producten met DOP (beschermde oorsprongsbenaming), zoals pimientos de Padrón, arroz (rijst) de Calasparra en queso manchego.

Maartje Bakker

Maartje Bakker studeerde biologie en (een beetje) Spaanse Taal en Cultuur. Van 2016 tot 2020 was ze correspondent voor de Volkskrant in Madrid. Voor ESPANJE! reisde ze samen met Twan van Lieshout illustere Spanjereizigers achterna, zoals Louis Couperus en Cees Nooteboom. Ze schreef ook een column.

Luna Zegers

Luna Zegers is zangeres, componiste en schrijfster. Ze studeerde als eerste niet-Spaanse af in flamenco-zang aan het ESMUC-conservatorium in Barcelona. Eerder behaalde ze aan het Conservatorium van Amsterdam cum laude haar diploma in jazz-zang. Luna bracht het album ‘Entre Dos Mundos’ uit en publiceerde een boek getiteld ‘SOLO’. Ze woont en werkt zowel in Amsterdam als in Barcelona.

Twan van Lieshout

Twan woonde van 2016 tot 2020 in Madrid en werkte daar als journalist en reisleider. Hij houdt van de oneindigheid van het Spaanse binnenland, waar verbazingwekkend veel cultuurhistorisch erfgoed te vinden is, en waar nog altijd nieuwe verhalen over te schrijven zijn. In ESPANJE! verschenen artikelen van hem over Moors Madrid en studentenstad Salamanca.

Jaap Scholten

Jaap woont en werkt in Spanje en begeleidt daar wandelreizen. Hij schreef diverse reisboeken over Spanje. Voor ESPANJE! maakte hij reportages over prachtige natuurgebieden zoals Alto Tajo en Cabañeros.

Nadine Münninghoff

Nadine groeide drietalig (Spaans, Catalaans en Nederlands ) op in Roses en kwam op haar 18e naar Nederland om Kunstgeschiedenis en Klassieke Archeologie te studeren. Hierna volgde ze de vertalersopleiding aan de ITV met Spaans als moedertaal. Nadine maakt zulke goede vertalingen voor ESPANJE!  dat haar teksten vaak nog mooier zijn dan het origineel.

 

Maarten Steenmeijer

Maarten Steenmeijer is hoogleraar Spaanse Taal en Cultuur aan de Radboud Universiteit Nijmegen en auteur van onder meer Een continent in het klein. Cultuurwijzer voor het moderne Spanje. Voor ESPANJE! schrijft hij over vertalen en interviewt hij Spaanse schrijvers en schrijfsters.

Wilke Martens

Wilke Martens is freelance reisjournalist met een grote liefde voor Spanje en de Spaanse literatuur. Voor ESPANJE!! duikt de graag in de historie van Spaanse steden, onder het genot van een cortado. En als het even kan, vertrekt ze naar Mallorca om te wandelen of op de motor door de Sierra de Tramuntanate rijden.

 

Henriëtte Aronds

Henriëtte Aronds werd geboren in Nederland en groeide op in Spanje in de jaren zeventig. Ze is journaliste en schrijft voor Spaanse en Nederlandse media. Voor ESPANJE! maakt ze columns over de Spaanse geschiedenis, samenleving en cultuur en portretten van spraakmakende Spanjaarden.

 

Alfred van den Heuvel

Alfred van den Heuvel is acteur en, samen met zijn vrouw Debbie, eigenaar van de B&B Can Portell op het platteland bij Girona. Als columnist van ESPANJE! schrijft hij over zijn belevenissen in Spanje.

 

Else Beekman

Else Beekman woont 14 jaar in Málaga en  werkt daar als journalist. Voor ESPANJE! domplet ze zich onder in het  Andalusische leven en bezoekt ze bijzondere plekken elders in het land. Aan de Costa del Sol geniet ze met haar twee zoontjes van de mix tussen het internationale en het echte Spaanse leven.

Karin Anema

Karin is een reisschrijver pur sang. Behalve reportages schrijft ze ook boeken. Voor ESPANJE! gaat ze regelmatig sportief op pad: wandelen in de Picos de Europa, fietsen op de Canarische Eilanden. Steeds weer raakt ze in gesprek met de lokale bevolking en verweeft hun verhalen in haar reportages.

Sander de Vaan

Sander woont in Murcia en is dichter, journalist én manager van een Spaans bedrijf. Sinds eind vorige eeuw publiceert hij over Spanje in tal van bladen en kranten in o.a. Nederland en Duitsland.

Jos Schuring

Jos is hoofdredacteur van theatermagazine Scènes. Hij kampeert graag in de Pyreneeën en is verzot op albariño-wijn uit de Rías Baixas.

Liza Verheijke

Liza studeerde Spaanse taal en cultuur, en werkt als freelance journaliste en vertaalster. Als lid van de studievereniging aan de UvA reisde ze ieder jaar naar Spanje en nog altijd is ze er veel te vinden. Liza is gek op latinomuziek, sangría en flamenco. Voor ESPANJE! schrijft ze over allerlei onderwerpen.

Annet Maseland

Annet Maseland studeerde Spaanse taal- en letterkunde en werkt als freelance journalist. Ze heeft een huis in Huesca, Aragón, en doet niets liever dan reizen door Spanje.

Simone de Clercq

Simone was acht jaar lang hoofdredacteur van het voormalige Spanjemagazine Viva España. Momenteel werkt zij als freelance (hoofd)redacteur en communicatieadviseur. Maar als het even kan pakt ze haar biezen en vertrekt naar Mallorca om te genieten van een glas heerlijke Spaanse wijn in de zon.

Annette Spaan

Annette is freelance journalist, tekstschrijver en fotograaf. Voor ESPANJE! schreef ze reportages over diverse bestemmingen in Spanje, van de Sierra de Grazalema tot Formentera. Sevilla is haar favoriete stad, Ibiza vindt ze het leukste eiland en Annette reist graag in Andalusië.

Tamara Evers

Tamara is reisjournalist en Spanjeliefhebber in hart en nieren. Na een studie Spaans in Madrid is haar liefde voor de Spaanse taal en cultuur alleen maar sterker geworden. Voor ESPANJE! reist ze schrijvend en fotograferend door het land. Ze duikt het liefst in de vele traditionele volksfeesten die Spanje rijk is.

Alle Lansu

Alle Lansu (1954) is freelance journalist (specialiteiten: literatuur en reizen). Hij woont sinds 2010 op het Canarische eiland La Palma, en bericht met enige regelmaat over de eilanden.

¡Encantado! Ik ben Christian Sier, journalist en parttime-docent Spaans op een middelbare school. Ik schrijf het liefst over de Spaanse taal en populaire (online) cultuur. Fan van Goya, Rosalía en tortilla mét ui.