Zaragoza viert in oktober altijd de Fiestas del Pilar12 oktober is de belangrijkste dag van het stadsfeest. Op deze dag is het feest van de heilige maagd Virgen del Pilar. Deze dag is een officiële feestdag. In heel Spanje is 12 oktober trouwens een vrije dag, wat betekent dat de locals vrij zijn en winkels, bedrijven en scholen sluiten.

Op deze dag gaan in Zaragoza duizenden mensen gekleed in traditionele kostuums de straat op. Ze leggen bloemen bij het beeld van de heilige Virgen del Pilar op het plein Plaza del Pilar. Deze bloemen blijven liggen om door het publiek bezichtigd te kunnen worden. Na het aanbieden van bloemen wordt er een mis gehouden in de Basilica del Pilar om middernacht gevolgd door een parade. In de ochtend van 13 oktober vindt het fruitoffer plaats. Daarna is er weer een parade met een vergelijkbare route als bij het aanbieden van de bloemen. Mensen brengen fruit, voornamelijk uit de regio Aragón, naar de heilige. Tijdens de rest van de dagen vinden er verschillende activiteiten plaats zoals concerten, een bierfestival, activiteiten voor kinderen, een kermis en een circus. Hier vind je het programma van de stadfeesten van Zaragoza. 

De legende van de Maagd van Pilar

Op 20 mei 1642 riep de gemeente Zaragoza de Virgen del Pilar tot patroonheilige van de stad uit. Niet veel later werd  de maagd ook de patroonheilige van het gehele koninkrijk Aragón. De legende over de oorsprong gaat terug tot het jaar 40, toen, volgens de christelijke traditie, op 2 januari de Maagd Maria in levende lijve verscheen aan de apostel Jacobus. Ter herinnering aan haar bezoek zou ze een pilaar van jaspissteen hebben achtergelaten die in de volksmond bekendstaat als “el Pilar”. Vervolgens zouden de heilige Jacobus en de eerste zeven bekeerlingen van de stad een primitieve kapel aan de oevers van de Ebro hebben gebouwd. In 716 veroverden de moslims Zaragoza en noemden het Saraqusta. De Christenen mochten hun godsdienst blijven belijden en in die tijd werd volgens de kronieken ook de Broederschap van de Heilige Maagd Maria van El Pilar gevormd. De huidige kathedraal werd in de 17e en 18e eeuw gebouwd in Spaanse barokstijl. Op dezelfde plek zouden eerder Romeinse, Visigotische en islamitische tempels en godshuizen hebben gestaan. Voor de kathedraal ligt een groot plein, waar de bedevaarders feest vieren. De koepels van de kerk zijn versierd met fresco’s, die onder meer door de beroemde Spaanse schilder Francisco Goya (Fuendetodos, 30 maart 1746 – Bordeaux, 16 april 1828) zijn gemaakt. Het laat-gotische hoofdaltaar is gewijd aan de Tenhemelopneming van de Maagd. Je kunt de kathedraal bezoeken en met een lift in een van de torens omhoog gaan voor een spectaculair uitzicht over de stad. Je kunt hier je tickets boeken en hier vind je onze hotelselectie voor Zaragoza.

 

Wil je meer lezen over de Spaanse geschiedenis en cultuur? Lees dan ook het mooie magazine ESPANJE!. Een heel jaar voor slechts €19,95. Je regelt het hier in een paar seconden. Tip: neem een plus-abonnement met als cadeau een eental recente edities. In editie 3 2023 staan een reportage over Zaragoza en over Aragón.