flamenco-danseressen-feestdag

In 2020 zijn er 14 officiële feestdagen (die niet op een zondag vallen) in Spanje, waarvan er acht op nationaal niveau in het hele land gevierd worden. Vier van de overige zes feestdagen worden vastgesteld door de verschillende autonome regio’s en voor de 2 overige feestdagen worden de datum en dag per gemeente bepaald. Wij hebben alle feestdagen in alle regio’s op een rijtje gezet.

Net zoals in Nederland begint het jaar in Spanje met een vrije dag: 1 januari is het Nieuwjaarsdag. Ook op 6 januari is het feest met Driekoningen. Spanjaarden zijn ook vrij op 10 april (Goede Vrijdag), 1 mei (Dag van de arbeid), 15 augustus (Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart), 12 oktober (Fiesta Nacional de España), 8 december (Onbevlekte Ontvangenis van Maria) en 25 december (kerst).

Naast deze acht ‘verplichte’ feestdagen zijn er nog vijf andere feestdagen bepaald, waarover de regio’s zelf kunnen beslissen. Ze mogen er dus voor kiezen de feestdag door een andere feestdag te laten vervangen. Het gaat om de Dag van San José (19 maart), Witte Donderdag (9 april), Paasmaandag (13 april), Allerheiligen (2 november, verplaatst omdat Allerheiligen in 2020 op zondag 1 november valt) en de Dag van de Grondwet (7 december, eveneens verplaatst omdat de Dag van de Grondwet dit jaar op zondag 6 december valt). Een regio mag het ook aan de gemeenten overlaten om deze dagen in te vullen. Daarom kan het aantal feestdagen per regio verschillen. Hieronder een opsomming van alle feestdagen gedurende het jaar.

 • Woensdag 1 januari, Año Nuevo
 • Maandag 6 januari, Reyes Magos
 • Donderdag 19 maart, Día de San José
 • Donderdag 9 april, Jueves Santo (Witte Donderdag)
 • Vrijdag 10 april, Viernes Santo (Goede Vrijdag)
 • Zondag 12 april, Domingo de Pascua (Eerste Paasdag, staat niet in het overzicht hierboven, omdat het een zondag is)
 • Maandag 13 april, Lunes de Pascua (Tweede Paasdag)
 • Vrijdag 1 mei, Fiesta del Trabajo (Dag van de Arbeid)
 • Zaterdag 15 augustus, Festividad de la Asunción de la Virgen (Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart)
 • Maandag 12 oktober, Fiesta Nacional de España
 • Maandag 2 november, Fiesta de Todos los Santos (Allerheiligen), verplaatst omdat 1 november een zondag is
 • Maandag 7 december, Día de la Constitución Española, verplaatst omdat 6 december een zondag is
 • Dinsdag 8 december, Inmaculada Concepción (Onbevlekte Ontvangenis van Maria)
 • Vrijdag 25 december, Natividad del Señor (Kerst)

Regionale feestdagen

De landelijke feestdagen in Spanje, die alleen in bepaalde regio’s gelden, zijn hieronder opgesomd per regio.

Andalusië

Op woensdag 1 januari viert heel Spanje vanzelfsprekend Nieuwjaarsdag en op maandag 6 januari vieren de Spanjaarden Driekoningen. Vrijdag 28 februari is de Dag van Andalusië, donderdag 9 april is het Witte Donderdag en vrijdag 10 april is het Goede Vrijdag. Vrijdag 1 mei is de Dag van de Arbeid, zaterdag 15 augustus vieren de Spanjaarden Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart. Het Fiesta Nacional de España valt op maandag 12 oktober en op maandag 2 november is het een vrije dag vanwege Allerheiligen de dag ervoor (een zondag) gevierd. Dit jaar is de vrije dag ter ere van de Dag van de Grondwet verplaatst naar maandag 7 december. Op dinsdag 8 december is het vanwege de Onbevlekte Ontvangenis van Maria een feestdag en op vrijdag 25 december is het uiteraard kerst.

Aragón

Woensdag 1 januari is het Nieuwjaarsdag en op maandag 6 januari viert Spanje Driekoningen, donderdag 9 april en vrijdag 10 april is het respectievelijk Witte donderdag en Goede Vrijdag. Op donderdag 23 april wordt de Dag van Aragón gevierd. Vrijdag 1 mei is de Dag van de Arbeid, zaterdag 15 augustus wordt Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart gevierd. Het Fiesta Nacional de España valt op maandag 12 oktober. Aragón heeft ook vrij op maandag 2 november vanwege Allerheiligen. Op maandag 7 december heeft Aragón nog een vrije dag vanwege de Dag van de Grondwet en aansluitend op 8 december de Onbevlekte Ontvangenis van Maria. Tot slot wordt op vrijdag 25 december kerst gevierd.

Asturië

Woensdag 1 januari en maandag 6 januari, donderdag 9 april (Witte Donderdag). Vrijdag 10 april (Goede Vrijdag). Vrijdag 1 mei en zaterdag 15 augustus. Op dinsdag 8 september vieren de inwoners van deze regio de Dag van Asturië. Maandag 12 oktober. Asturië heeft ook vrij op maandag 2 november vanwege Allerheiligen. Op maandag 7 december is er nog een vrije dag vanwege de Dag van de Grondwet en aansluitend op 8 december de Onbevlekte Ontvangenis van Maria. Tot slot wordt op vrijdag 25 december kerst gevierd.

Balearen

Woensdag 1 en maandag 6 januari. Op zondag 1 maart wordt de Dag van de Balearen (Dia de Baleares) gevierd. Donderdag 9, vrijdag 10 en maandag 13 april. Vrijdag 1 mei, zaterdag 15 augustus, maandag 12 oktober, maandag 7 en dinsdag 8 december. Op vrijdag 25 december wordt ook hier traditioneel kerst gevierd. Op 26 december is het een vrije dag ter ere van Sant Esteve.

Canarische Eilanden

Woensdag 1 en maandag 6 januari, donderdag 9 en vrijdag 10 april. Vrijdag 1 mei. De officiële Dag van de Canarische Eilanden valt op zaterdag 30 mei. Zaterdag 15 augustus, maandag 12 oktober. Maandag 7 december, dinsdag 8 december en vrijdag 25 december (kerst).

Klik hier voor de feestdagen van alle Canarische Eilanden. 

Catalonië

Woensdag 1 januari en maandag 6 januari. Vrijdag 10 april, maandag 13 april. Vrijdag 1 mei. Op woensdag 24 juni viert heel Catalonië Sant Joan. Zaterdag 15 augustus. Op vrijdag 11 september viert Catalonië de Dag van Catalonië. Maandag 12 oktober. Vrijdag 25 december en op zaterdag 26 december wordt Sant Esteve gevierd.

Lees meer: Nationale feestdag van Catalonië 

Comunidad Valenciana

Woensdag 1 januari en maandag 6 januari. Op 19 maart is het San José. Vrijdag 10 april en 13 april. Woensdag 1 mei, maandag 24 juni viert Valencia San Juan. Donderdag 15 augustus. De Dag van Valencia valt op woensdag 9 september. Zaterdag 12 oktober en op woensdag 25 december is het kerst.

Extremadura

Woensdag 1 en maandag 6 januari, donderdag 9 april en vrijdag 10 april. Vrijdag 1 mei, zaterdag 15 augustus. Op 8 september wordt de Dag van Extremadura gevierd. Maandag 12 oktober, maandag 2 november en maandag 7 december. Op dinsdag 8 december is het De Onbevlekte Ontvangenis van Maria. Vrijdag 25 december is het kerst.

Galicië

Woensdag 1 en maandag 6 januari, 19 maart is het San José. Donderdag 9 april is het Witte Donderdag en aansluitend vrijdag 10 april is het Goede Vrijdag. Vrijdag 1 mei. Op zaterdag 25 juli vieren de Galiciërs de Dag van Galicië en Santiago Apostol. Zaterdag 15 augustus en maandag 12 oktober. Dinsdag 8 december en vrijdag 25 december (kerst).

Madrid

Woensdag 1 en maandag 6 januari. Donderdag 9 april, vrijdag 10 april. Vrijdag 1 mei. Aansluitend is op zaterdag 2 mei is het de Dag van Madrid. Zaterdag 15 augustus, maandag 12 oktober, maandag 2 november. Maandag 7 en dinsdag 8 december. Op vrijdag 25 december is het kerst.

Lees meer: Dos de Mayo, feest in Madrid!

Murcia

Woensdag 1 en maandag 6 januari. Op donderdag 19 maart viert ook Murcia San José. Op donderdag 9 april wordt Witte Donderdag gevierd en vrijdag 10 april Goede Vrijdag. Vrijdag 1 mei. De Dag van Murcia valt op dinsdag 9 juni. Zaterdag 15 augustus, maandag 12 oktober, maandag 7 december. Dinsdag 8 december en vrijdag 25 december (kerst).

banner abonnement espanje