flamenco-danseressen-feestdag

In 2022 zijn er 14 officiële feestdagen in Spanje, waarvan er acht op nationaal niveau in het hele land gevierd worden. Er zijn zes feestdagen die worden bepaald door de verschillende autonome regio’s. En elke autonome regio heeft ook zijn eigen feestdag. Tot slot zijn er nog lokale feestdagen, maar die nemen we in dit overzicht niet op. Wij hebben alle feestdagen voor alle regio’s wel op een rijtje gezet.

Net zoals in Nederland begint het jaar in Spanje met een vrije dag: 1 januari is het Nieuwjaarsdag. De Spanjaarden zijn ook vrij op 2 april  2021 en 15 april 2022 (Goede Vrijdag), 1 mei (Dag van de arbeid), 12 oktober (Fiesta Nacional de España), 1 november (Allerheiligen), 6 december (Dag van de Grondwet), 8 december (Onbevlekte Ontvangenis van Maria) en 25 december (Kerst).

Naast deze acht ‘verplichte’ feestdagen zijn er nog vier andere feestdagen, waarover de regio’s zelf kunnen beslissen. Ze mogen er dus voor kiezen deze feestdag door een andere dag te vervangen. Het gaat dit jaar om Driekoningen (6 januari) de Dag van San José (19 maart), Witte Donderdag (1 april 2021 en 14 april 2022), en 25 juli (Santiago Apostol). Een regio mag het ook aan de gemeenten overlaten om deze dagen in te vullen. Daarom kan het aantal feestdagen per regio verschillen.

Puentes in 2022

Daarnaast zijn er in 2022 drie puentes. Dit is een dag die tussen twee feestdagen (of een feestdag en het weekend) in valt waardoor werknemers een brug kunnen maken/slaan als ze een extra dag vrij nemen.

Puente de Semana Santa:  In heel Spanje is er een puente van 14 t/m 17 april (witte donderdag en goede vrijdag plus het Paasweekend. In Catalonië hebben ze op maandag 18 april ook nog een vrije dag.

Puente de Todos los Santos In 2022 valt 1 november op een dinsdag. Veel Spanjaarden zullen dus maandag 31 oktober vrij nemen om een lang weekend te hebben.

Puente de diciembre In 2022 vallen 6 en 8 december op dinsdag en donderdag. Veel Spanjaarden zullen waarschijnlijk de woensdag en de maandag of de woensdag en de vrijdag vrij nemen voor een minivakantie van zes dagen.

Alle feestdagen gedurende het jaar 2022

(De feestdagen van 2021 staan onder de feestdagen van 2022)

 • Zaterdag 1 januari, Año Nuevo (Nieuwjaar)
 • Donderdag 6 januari, Reyes Magos (Driekoningen)
 • Zaterdag 19 maart, Día de San José
 • Donderdag 14 april, Jueves Santo (Witte Donderdag)
 • Vrijdag 15 april, Viernes Santo (Goede Vrijdag)
 • Zondag 17 april, Domingo de Pascua (Eerste Paasdag)
 • Maandag 18 april, Lunes de Pascua (Tweede Paasdag)
 • Zondag 1 mei, Fiesta del Trabajo (Dag van de Arbeid)
 • Maandag 15 augustus, Festividad de la Asunción de la Virgen (Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart)
 • Woensdag 12 oktober, Fiesta Nacional de España
 • Dinsdag 1 november, Fiesta de Todos los Santos (Allerheiligen)
 • Dinsdag 6 december, Día de la Constitución Española
 • Donderdag 8 december, Inmaculada Concepción (Onbevlekte Ontvangenis van Maria)
 • Zondag 25 december, Natividad del Señor, Navidad (Kerst)

 

Wil je weten op welke dag de feestdagen vallen in 2023 en de daaropvolgende jaren? Je ziet het in deze Spaanse kalender.

Regionale feestdagen 2022

Hieronder vind je per regio alle feestdagen die ze in 2022 vieren. Zowel de landelijke feestdagen in Spanje als de feestdagen die alleen in bepaalde regio’s gelden.

Andalusië

Op zaterdag 1 januari viert heel Spanje vanzelfsprekend Nieuwjaarsdag en op donderdag 6 januari vieren de Spanjaarden Driekoningen. Maandag 1 maart is een vrije dag ter ere van de Dag van Andalusië (dit jaar verplaatst, in plaats van zondag 28 februari), donderdag 14 april is het Witte Donderdag en vrijdag 2 april is het Goede Vrijdag. Zondag 1 mei is de Dag van de Arbeid, maandag 15 augustus hebben de Andalusiërs vrij vanwege Onze-Lieve-Vrouwe Hemelvaart. Het Fiesta Nacional de España valt op woensdag 12 oktober en op dinsdag 1 november is het een vrije dag vanwege Allerheiligen. Dit jaar is de vrije dag ter ere van de Dag van de Grondwet op dinsdag 6 december. Op donderdag 8 december is het vanwege de Onbevlekte Ontvangenis van Maria een feestdag en op zondag 25 december is het uiteraard kerst.

Aragón

Zaterdag 1 januari is het Nieuwjaarsdag en op donderdag 6 januari viert Spanje Driekoningen, donderdag 14 april en vrijdag 15 april is het respectievelijk Witte donderdag en Goede Vrijdag. Op zaterdag 23 april wordt de Dag van Aragón gevierd. Zondag 1 mei is de Dag van de Arbeid, maandag 15 augustus wordt Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart gevierd. Het Fiesta Nacional de España valt op woensdag 12 oktober. Aragón heeft ook vrij op dinsdag 1 november vanwege Allerheiligen. Op dinsdag 6 december heeft Aragón nog een vrije dag vanwege de Dag van de Grondwet en dan op 8 december de Onbevlekte Ontvangenis van Maria. Tot slot wordt op zondag 25 december kerst gevierd.

Asturië

Zaterdag 1 januari is het Nieuwjaarsdag en op donderdag 6 januari viert Spanje Driekoningen, donderdag 14 april en vrijdag 15 april is het respectievelijk Witte donderdag en Goede Vrijdag. Zondag 1 mei is de Dag van de Arbeid en maandag 15 augustus wordt Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart gevierd. Op donderdag 8 september vieren de inwoners van deze regio de Dag van Asturië. Het Fiesta Nacional de España valt op woensdag 12 oktoberAsturië heeft ook vrij op dinsdag 1 november vanwege Allerheiligen. Op dinsdag 6 december is er nog een vrije dag vanwege de Dag van de Grondwet en dan op 8 december de Onbevlekte Ontvangenis van Maria. Tot slot wordt op zaterdag 25 december kerst gevierd.

Woon je in Spanje of ga je vaak naar Spanje voor werk of vakantie? Lees dan ESPANJE! MAGAZINE. Vier keer per jaar 100 pagina’s Spanje in je brievenbus of in je maibox. Je regelt het hier in een paar seconden.

Balearen

Zaterdag 1 januari is het Nieuwjaarsdag en op donderdag 6 januari viert Spanje Driekoningen. Op dinsdag 1 maart wordt de Dag van de Balearen (Día de las Illes Balears) gevierd. Donderdag 14 april is het Witte donderdag en op vrijdag 15 april goede vrijdag. Zondag 1 mei is de Dag van de Arbeid. Ze vieren Onze-Lieve-Vrouwe Hemelvaart hier op maandag 15 augustus. Het Fiesta Nacional de España valt op woensdag 12 oktoberAsturië heeft ook vrij op dinsdag 1 november vanwege Allerheiligen. Op dinsdag 6 december is er nog een vrije dag vanwege de Dag van de Grondwet en dan op 8 december de Onbevlekte Ontvangenis van Maria. Tot slot wordt op zaterdag 25 december kerst gevierd.

Canarische Eilanden

Zaterdag 1 januari is het Nieuwjaarsdag en op donderdag 6 januari viert Spanje Driekoningen. Donderdag 14 april is het Witte donderdag en op vrijdag 15 april goede vrijdag. Zondag 1 mei is de Dag van de Arbeid. De officiële Dag van de Canarische Eilanden valt op zaterdag 30 mei. Op maandag 15 augustus wordt Onze-Lieve-Vrouwe Hemelvaart hier geviert, op woensdag 12 oktober is het Fiesta Nacional de España. Op 1 november wordt Allerheiligen gevierd. Op dinsdag 6 december is er nog een vrije dag vanwege de Dag van de Grondwet en dan op 8 december de Onbevlekte Ontvangenis van Maria. Tot slot wordt op zaterdag 25 december kerst gevierd.

Daarnaast kennen de eilanden ook nog een eigen feestdag die per eiland verschillend is: Tenerife viert woensdag 2 februari Virgen de la Candelaria; El Hierro viert op zaterdag 2 juli Bajada de la Virgen de los Reyes; Gran Canaria viert op donderdag 8 september Nuestra Señora del Pino; Lanzarote viert op donderdag 15 september Nuestra Señora de los Volcanes; Fuerteventura viert op zaterdag 17 september Nuestra Señora de la Peña en La Gomera viert op woensdag 5 oktober Nuestra Señora de Guadalupe.

Catalonië

Zaterdag 1 januari is het Nieuwjaarsdag en op donderdag 6 januari viert Spanje Driekoningen. Zondag 1 mei is de Dag van de Arbeid. Catalonië is een van de regio’s waar ook Tweede Pinksterdag een officiële feestdag is, dus hebben ze ook vrij op zondag 5 juni. Op vrijdag 24 juni viert heel Catalonië Sant Joan. Op maandag 15 augustus wordt Onze-Lieve-Vrouwe Hemelvaart hier geviert. Op zondag 11 september viert Catalonië de Dag van Catalonië, La Diada. Op 1 november wordt Allerheiligen gevierd. Op dinsdag 6 december is er nog een vrije dag vanwege de Dag van de Grondwet en dan op 8 december de Onbevlekte Ontvangenis van Maria. Tot slot wordt op zaterdag 25 december kerst gevierd.

Lees meer: Nationale feestdag van Catalonië.

Comunidad Valenciana

Zaterdag 1 januari is het Nieuwjaarsdag en op donderdag 6 januari viert Spanje Driekoningen. Op 22 januari vieren ze in de gemeente Valencia ook San Vicente Mártir. Op 12 maart is het San José. Donderdag 14 april is het Witte donderdag en op vrijdag 15 april goede vrijdag. Zondag 1 mei is de Dag van de Arbeid. Op 24 juni viert Valencia San Juan. Op maandag 15 augustus wordt Onze-Lieve-Vrouwe Hemelvaart hier geviert. De Dag van de Comunidad Valenciana valt op zondag 9 oktober. Op 1 november wordt Allerheiligen gevierd. Op dinsdag 6 december is er nog een vrije dag vanwege de Dag van de Grondwet en dan op 8 december de Onbevlekte Ontvangenis van Maria. Tot slot wordt op zaterdag 25 december kerst gevierd.

Extremadura

Zaterdag 1 januari is het Nieuwjaarsdag en op donderdag 6 januari viert Spanje Driekoningen. Op 12 maart is het San José. Donderdag 14 april is het Witte donderdag en op vrijdag 15 april Goede vrijdag. Zondag 1 mei is de Dag van de Arbeid. Donderdag 8 september wordt de Dag van Extremadura gevierd. Op woensdag 12 oktober is het Fiesta Nacional de España. Op 1 november wordt Allerheiligen gevierd. Op dinsdag 6 december is er nog een vrije dag vanwege de Dag van de Grondwet en dan op 8 december de Onbevlekte Ontvangenis van Maria. Tot slot wordt op zaterdag 25 december kerst gevierd.

Galicië

Zaterdag 1 januari is het Nieuwjaarsdag en op donderdag 6 januari viert Spanje Driekoningen. Op 12 maart is het San José. Donderdag 14 april is het Witte Donderdag en aansluitend vrijdag 15 april is het Goede Vrijdag. Zondag 1 mei is de Dag van de Arbeid. Op dinsdag 17 mei vieren ze in Galicië de Dag van de Galicische Letteren, de feestdag om hun taal te vieren. Op 25 juli vieren de Galiciërs de Dag van Galicië en Santiago Apostol. Op woensdag 12 oktober is het Fiesta Nacional de España. Op 1 november wordt Allerheiligen gevierd. Op dinsdag 6 december is er nog een vrije dag vanwege de Dag van de Grondwet en dan op 8 december de Onbevlekte Ontvangenis van Maria. Tot slot wordt op zaterdag 25 december kerst gevierd.

Madrid

Zaterdag 1 januari is het Nieuwjaarsdag en op donderdag 6 januari viert Spanje Driekoningen. Op 12 maart is het San José. Donderdag 14 april is het Witte Donderdag en aansluitend vrijdag 15 april is het Goede Vrijdag. Zondag 1 mei is de Dag van de Arbeid. Op zaterdag 2 mei is het de Dag van Madrid. Op maandag 15 augustus wordt Onze-Lieve-Vrouwe Hemelvaart hier geviert. Op woensdag 12 oktober is het Fiesta Nacional de España. Op 1 november wordt Allerheiligen gevierd. Op dinsdag 6 december is er nog een vrije dag vanwege de Dag van de Grondwet en dan op 8 december de Onbevlekte Ontvangenis van Maria. Tot slot wordt op zaterdag 25 december kerst gevierd.

Lees meer: Dos de Mayo, feest in Madrid!

Murcia

Zaterdag 1 januari is het Nieuwjaarsdag en op donderdag 6 januari viert Spanje Driekoningen. Op 12 maart viert ook Murcia San José. Op donderdag 14 april wordt Witte Donderdag gevierd en vrijdag 15 april Goede Vrijdag. Zondag 1 mei is de Dag van de Arbeid. De Dag van Murcia valt op 9 juni. Op maandag 15 augustus wordt Onze-Lieve-Vrouwe Hemelvaart hier geviert. Op woensdag 12 oktober is het Fiesta Nacional de España. Op 1 november wordt Allerheiligen gevierd. Op dinsdag 6 december is er nog een vrije dag vanwege de Dag van de Grondwet en dan op 8 decemberde Onbevlekte Ontvangenis van Maria. Tot slot wordt op zaterdag 25 december kerst gevierd.

Hieronder een opsomming van alle feestdagen gedurende het jaar 2021.

 • Vrijdag 1 januari, Año Nuevo (Nieuwjaar)
 • Woensdag 6 januari, Reyes Magos (Driekoningen)
 • Vrijdag 19 maart, Día de San José
 • Donderdag 1 april, Jueves Santo (Witte Donderdag)
 • Vrijdag 2 april, Viernes Santo (Goede Vrijdag)
 • Zondag 4 april, Domingo de Pascua (Eerste Paasdag)
 • Maandag 5 april, Lunes de Pascua (Tweede Paasdag)
 • Zaterdag 1 mei, Fiesta del Trabajo (Dag van de Arbeid)
 • Zondag 15 augustus, Festividad de la Asunción de la Virgen (Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart)
 • Dinsdag 12 oktober, Fiesta Nacional de España
 • Maandag 1 november, Fiesta de Todos los Santos (Allerheiligen)
 • Maandag 6 december, Día de la Constitución Española
 • Woensdag 8 december, Inmaculada Concepción (Onbevlekte Ontvangenis van Maria)
 • Zaterdag 25 december, Natividad del Señor, Navidad (Kerst)

Regionale feestdagen 2021

Hieronder vind je per regio alle feestdagen die ze in 2021 vieren. Zowel de landelijke feestdagen in Spanje als de feestdagen die alleen in bepaalde regio’s gelden.

Andalusië

Op vrijdag 1 januari viert heel Spanje vanzelfsprekend Nieuwjaarsdag en op woensdag 6 januari vieren de Spanjaarden Driekoningen. Maandag 1 maart is een vrije dag ter ere van de Dag van Andalusië (dit jaar verplaatst, in plaats van zondag 28 februari), donderdag 1 april is het Witte Donderdag en vrijdag 2 april is het Goede Vrijdag. Zaterdag 1 mei is de Dag van de Arbeid, maandag 16 augustus hebben de Andalusiërs vrij vanwege Onze-Lieve-Vrouwe Hemelvaart (in plaats van zondag 15 augustus). Het Fiesta Nacional de España valt op dinsdag 12 oktober en op maandag 1 november is het een vrije dag vanwege Allerheiligen. Dit jaar is de vrije dag ter ere van de Dag van de Grondwet op maandag 6 december. Op woensdag 8 december is het vanwege de Onbevlekte Ontvangenis van Maria een feestdag en op zaterdag 25 december is het uiteraard kerst.

Aragón

Vrijdag 1 januari is het Nieuwjaarsdag en op woensdag 6 januari viert Spanje Driekoningen, donderdag 1 april en vrijdag 2 april is het respectievelijk Witte donderdag en Goede Vrijdag. Op vrijdag 23 april wordt de Dag van Aragón gevierd. Zaterdag 1 mei is de Dag van de Arbeid, maandag 16 augustus (in plaats van zondag 15) wordt Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart gevierd. Het Fiesta Nacional de España valt op dinsdag 12 oktober. Aragón heeft ook vrij op maandag 1 november vanwege Allerheiligen. Op maandag 6 december heeft Aragón nog een vrije dag vanwege de Dag van de Grondwet en aansluitend op 8 december de Onbevlekte Ontvangenis van Maria. Tot slot wordt op zaterdag 25 december kerst gevierd.

Asturië

Vrijdag 1 januari en woensdag 6 januari, donderdag 1 april (Witte Donderdag). Vrijdag 2 april (Goede Vrijdag). Zaterdag 1 mei en maandag 16 augustus (in plaats van zondag 15 augustus). Op woensdag 8 september vieren de inwoners van deze regio de Dag van Asturië. Dinsdag 12 oktober. Asturië heeft ook vrij op maandag 1november vanwege Allerheiligen. Op maandag 6 december is er nog een vrije dag vanwege de Dag van de Grondwet en aansluitend op 8 december de Onbevlekte Ontvangenis van Maria. Tot slot wordt op zaterdag 25 december kerst gevierd.

Woon je in Spanje of ga je vaak naar Spanje voor werk of vakantie? Lees dan ESPANJE! MAGAZINE. Vier keer per jaar 100 pagina’s Spanje in je brievenbus of in je maibox. Je regelt het hier in een paar seconden.

Balearen

Vrijdag 1 en woensdag 6 januari. Op maandag 1 maart wordt de Dag van de Balearen (Día de las Illes Balears) gevierd. Donderdag 1 april, vrijdag 2 april en maandag 5 april. Zaterdag 1 mei. Ze vieren Onze-Lieve-Vrouwe Hemelvaart hier wel op zondag 15 augustus. Dinsdag 12 oktober, maandag 1 november, maandag 6 en woensdag 8 december. Op zaterdag 25 december wordt ook hier traditioneel kerst gevierd. Op 26 december is het een vrije dag ter ere van Sant Estebán.

 

Canarische Eilanden

Vrijdag 1 en woensdag 6 januari, donderdag 1 en vrijdag 2 april. Zaterdag 1 mei. De officiële Dag van de Canarische Eilanden valt op zaterdag 30 mei. Maandag 16 augustus, dinsdag 12 oktober1 november. Maandag 6 december, woensdag 8 december en zaterdag 25 december (kerst).Daarnaast kennen de eilanden ook nog een eigen feestdag die per eiland verschillend is: Tenerife viert dinsdag 2 februari Virgen de la Candelaria; El Hierro viert op zaterdag 3 juli Bajada de la Virgen de los Reyes; La Palma viert op donderdag 5 augustus Nuestra Señora de las Nieves; Gran Canaria viert op woensdag 8 september Nuestra Señora del Pino; Lanzarote viert op woensdag 15 september Nuestra Señora de los Volcanes; Fuerteventura viert op vrijdag 17 september Nuestra Señora de la Peña en La Gomera viert op maandag 4 oktober Nuestra Señora de Guadalupe.

 

Catalonië

Vrijdag 1 januari en woensdag 6 januari. Vrijdag 2 en maandag 5 april (Tweede Paasdag), Zaterdag 1 mei. Catalonië is een van de regio’s waar ook Tweede Pinksterdag een officiële feestdag is, dus hebben ze vrij ook op maandag 24 mei.Op donderdag 24 juni viert heel Catalonië Sant Joan. Maandag 16 augustus. Op zaterdag 11 september viert Catalonië de Dag van Catalonië, La Diada. Dinsdag 12 oktober. 1 november, 6 en 8 december. Op zaterdag 25 december is het kerst en op 26 december wordt Sant Estebán gevierd.

Lees meer: Nationale feestdag van Catalonië.

Comunidad Valenciana

Vrijdag 1 januari en woensdag 6 januari. Op 22 januari vieren ze in de gemeente Valencia ook San Vicente Mártir. Op 19 maart is het San José. Vrijdag 2 april, maandag 5 april. Zaterdag 1 mei, donderdag 24 juni viert Valencia San Juan. Maandag 16 augustus. De Dag van de Comunidad Valenciana valt op zaterdag oktober. Dinsdag 12 oktober, 1 november, 6 en 8 december en op zaterdag 25 december is het kerst.

 

Extremadura

Vrijdag 1 en woensdag 6 januari. Op 19 maart is het San José. Donderdag 1 april en vrijdag 2 april. Zaterdag 1 mei. Op zondag 15 augustus vieren ze Hemelvaart. Woensdag 8 september wordt de Dag van Extremadura gevierd. Dinsdag 12 oktober. Maandag 1 novembermaandag 6 december. Op woensdag 8 december is het De Onbevlekte Ontvangenis van Maria. Zaterdag 25 december is het kerst.

 

Galicië

Vrijdag 1 en woensdag 6 januari19 maart is het San José. Donderdag 1 april is het Witte Donderdag en aansluitend vrijdag 2 april is het Goede Vrijdag. zaterdag 1 mei17 mei vieren ze in Galicië de Dag van de Galicische Letteren, de feestdag om hun taal te vieren. Op zondag 25 juli vieren de Galiciërs de Dag van Galicië en Santiago Apostol. Dinsdag 12 oktober. Maandag 1 november6 december en 8 december en zaterdag 25 december (kerst).

Madrid

Vrijdag 1 en woensdag 6 januari. Vrijdag 19 maart (San José). Donderdag 1 april, vrijdag 2 april.  Zaterdag 1 mei. Op zondag 2 mei is het de Dag van Madrid, maar deze is verplaatst naar maandag 3 mei. Maandag 16 augustus, dinsdag 12 oktober, maandag 1 novemberMaandag 6 en woensdag 8 december. Op zaterdag 25 december is het kerst.

Lees meer: Dos de Mayo, feest in Madrid!

Murcia

Vrijdag 1 en woensdag 6 januari. Op vrijdag 19 maart viert ook Murcia San José. Op donderdag 1 april wordt Witte Donderdag gevierd en vrijdag 2 april Goede Vrijdag. zaterdag 1 mei. De Dag van Murcia valt op woensdag 9 juni. Maandag 16 augustus, dinsdag 12 oktober, maandag 1 november, maandag 6 december. Woensdag 8 december en zaterdag 25 december (kerst).

Wil je meer leuke en handige Spanjetips?

Cover Espanje 02-22

Neem dan een abonnement op ESPANJE! Magazine

Jouw voordelen zijn dan:

 • Meer dan 25% korting op de winkelprijs van €6,99
 • Je betaalt slechts €19,95 voor vier edities
 • Dat is dus vier voor de prijs van drie
 • Korting op Spaanse films en evenementen
 • Altijd als eerste in huis
 • Ook de digitale editie in je mailbox.

bestellen