flamenco-danseressen-feestdag

In 2021 zijn er 14 officiële feestdagen in Spanje, waarvan er acht op nationaal niveau in het hele land gevierd worden. Twee feestdagen vallen dit jaar op een zondag. Er zijn zes feestdagen die worden bepaald door de verschillende autonome regio’s. En elke autonome regio heeft ook zijn eigen feestdag. Tot slot zijn er nog lokale feestdagen, maar die nemen we in dit overzicht niet op. Wij hebben alle feestdagen voor alle regio’s wel op een rijtje gezet.

Net zoals in Nederland begint het jaar in Spanje met een vrije dag: 1 januari is het Nieuwjaarsdag. De Spanjaarden zijn ook vrij op 2 april (Goede Vrijdag), 1 mei (Dag van de arbeid), 12 oktober (Fiesta Nacional de España), 1 november (Allerheiligen), 6 december (Dag van de Grondwet), 8 december (Onbevlekte Ontvangenis van Maria) en 25 december (Kerst).

Naast deze acht ‘verplichte’ feestdagen zijn er nog vier andere feestdagen, waarover de regio’s zelf kunnen beslissen. Ze mogen er dus voor kiezen deze feestdag door een andere dag te vervangen. Het gaat dit jaar om Driekoningen (6 januari) de Dag van San José (19 maart), Witte Donderdag (1 april), en 25 juli (Santiago Apostol) maar deze laatste heeft geen van de autonome regio’s gekozen omdat deze dag op dit jaar op een zondag valt. Een regio mag het ook aan de gemeenten overlaten om deze dagen in te vullen. Daarom kan het aantal feestdagen per regio verschillen.

Daarnaast zijn er in 2021 twee puentes. Dit is een dag die tussen twee feestdagen (of een feestdag en het weekend) in valt waardoor werknemers een brug kunnen maken/slaan als ze een extra dag vrij nemen. De eerste is op maandag 11 oktober, wanneer er een brug gemaakt kan worden tussen zondag 10 oktober (want op zondag ben je vrij) en dinsdag 12 oktober (Fiesta Nacional de España). De tweede puente is van maandag 6 december (Día de la Constitución) tot woensdag 8 december (Inmaculada Concepción) waardoor ze de dinsdag vrij kunnen nemen. Dan hebben ze dus een 5-daags weekend!

Hieronder een opsomming van alle feestdagen gedurende het jaar.

 • Vrijdag 1 januari, Año Nuevo (Nieuwjaar)
 • Woensdag 6 januari, Reyes Magos (Driekoningen)
 • Vrijdag 19 maart, Día de San José
 • Donderdag 1 april, Jueves Santo (Witte Donderdag)
 • Vrijdag 2 april, Viernes Santo (Goede Vrijdag)
 • Zondag 4 april, Domingo de Pascua (Eerste Paasdag)
 • Maandag 5 april, Lunes de Pascua (Tweede Paasdag)
 • Zaterdag 1 mei, Fiesta del Trabajo (Dag van de Arbeid)
 • Zondag 15 augustus, Festividad de la Asunción de la Virgen (Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart)
 • Dinsdag 12 oktober, Fiesta Nacional de España
 • Maandag 1 november, Fiesta de Todos los Santos (Allerheiligen)
 • Maandag 6 december, Día de la Constitución Española
 • Woensdag 8 december, Inmaculada Concepción (Onbevlekte Ontvangenis van Maria)
 • Zaterdag 25 december, Natividad del Señor, Navidad (Kerst)

 

Regionale feestdagen

Hieronder vind je per regio alle feestdagen die ze in 2021 vieren. Zowel de landelijke feestdagen in Spanje als de feestdagen die alleen in bepaalde regio’s gelden.

Andalusië

Op vrijdag 1 januari viert heel Spanje vanzelfsprekend Nieuwjaarsdag en op woensdag 6 januari vieren de Spanjaarden Driekoningen. Maandag 1 maart is een vrije dag ter ere van de Dag van Andalusië (dit jaar verplaatst, in plaats van zondag 28 februari), donderdag 1 april is het Witte Donderdag en vrijdag 2 april is het Goede Vrijdag. Zaterdag 1 mei is de Dag van de Arbeid, maandag 16 augustus hebben de Andalusiërs vrij vanwege Onze-Lieve-Vrouwe Hemelvaart (in plaats van zondag 15 augustus). Het Fiesta Nacional de España valt op dinsdag 12 oktober en op maandag 1 november is het een vrije dag vanwege Allerheiligen. Dit jaar is de vrije dag ter ere van de Dag van de Grondwet op maandag 6 december. Op woensdag 8 december is het vanwege de Onbevlekte Ontvangenis van Maria een feestdag en op zaterdag 25 december is het uiteraard kerst.

Aragón

Vrijdag 1 januari is het Nieuwjaarsdag en op woensdag 6 januari viert Spanje Driekoningen, donderdag 1 april en vrijdag 2 april is het respectievelijk Witte donderdag en Goede Vrijdag. Op vrijdag 23 april wordt de Dag van Aragón gevierd. Zaterdag 1 mei is de Dag van de Arbeid, maandag 16 augustus (in plaats van zondag 15) wordt Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart gevierd. Het Fiesta Nacional de España valt op dinsdag 12 oktober. Aragón heeft ook vrij op maandag 1 november vanwege Allerheiligen. Op maandag 6 december heeft Aragón nog een vrije dag vanwege de Dag van de Grondwet en aansluitend op 8 december de Onbevlekte Ontvangenis van Maria. Tot slot wordt op zaterdag 25 december kerst gevierd.

Asturië

Vrijdag 1 januari en woensdag 6 januari, donderdag 1 april (Witte Donderdag). Vrijdag 2 april (Goede Vrijdag). Zaterdag 1 mei en maandag 16 augustus (in plaats van zondag 15 augustus). Op woensdag 8 september vieren de inwoners van deze regio de Dag van Asturië. Dinsdag 12 oktober. Asturië heeft ook vrij op maandag 1november vanwege Allerheiligen. Op maandag 6 december is er nog een vrije dag vanwege de Dag van de Grondwet en aansluitend op 8 december de Onbevlekte Ontvangenis van Maria. Tot slot wordt op zaterdag 25 december kerst gevierd.

Woon je in Spanje of ga je vaak naar Spanje voor werk of vakantie? Lees dan ESPANJE! MAGAZINE. Vier keer per jaar 100 pagina’s Spanje in je brievenbus of in je maibox. Je regelt het hier in een paar seconden.

Balearen

Vrijdag 1 en woensdag 6 januari. Op maandag 1 maart wordt de Dag van de Balearen (Día de las Illes Balears) gevierd. Donderdag 1 april, vrijdag 2 april en maandag 5 april. Zaterdag 1 mei. Ze vieren Onze-Lieve-Vrouwe Hemelvaart hier wel op zondag 15 augustus. Dinsdag 12 oktober, maandag 1 november, maandag 6 en woensdag 8 december. Op zaterdag 25 december wordt ook hier traditioneel kerst gevierd. Op 26 december is het een vrije dag ter ere van Sant Estebán.

Canarische Eilanden

Vrijdag 1 en woensdag 6 januari, donderdag 1 en vrijdag 2 april. Zaterdag 1 mei. De officiële Dag van de Canarische Eilanden valt op zaterdag 30 mei. Maandag 16 augustus, dinsdag 12 oktober1 november. Maandag 6 december, woensdag 8 december en zaterdag 25 december (kerst).

Daarnaast kennen de eilanden ook nog een eigen feestdag die per eiland verschillend is: Tenerife viert dinsdag 2 februari Virgen de la Candelaria; El Hierro viert op zaterdag 3 juli Bajada de la Virgen de los Reyes; La Palma viert op donderdag 5 augustus Nuestra Señora de las Nieves; Gran Canaria viert op woensdag 8 september Nuestra Señora del Pino; Lanzarote viert op woensdag 15 september Nuestra Señora de los Volcanes; Fuerteventura viert op vrijdag 17 september Nuestra Señora de la Peña en La Gomera viert op maandag 4 oktober Nuestra Señora de Guadalupe.

Catalonië

Vrijdag 1 januari en woensdag 6 januari. Vrijdag 2 en maandag 5 april (Tweede Paasdag), Zaterdag 1 mei. Catalonië is een van de regio’s waar ook Tweede Pinksterdag een officiële feestdag is, dus hebben ze vrij ook op maandag 24 mei.Op donderdag 24 juni viert heel Catalonië Sant Joan. Maandag 16 augustus. Op zaterdag 11 september viert Catalonië de Dag van Catalonië, La Diada. Dinsdag 12 oktober. 1 november, 6 en 8 december. Op zaterdag 25 december is het kerst en op 26 december wordt Sant Estebán gevierd.

Lees meer: Nationale feestdag van Catalonië.

Comunidad Valenciana

Vrijdag 1 januari en woensdag 6 januari. Op 22 januari vieren ze in de gemeente Valencia ook San Vicente Mártir. Op 19 maart is het San José. Vrijdag 2 april, maandag 5 april. Zaterdag 1 mei, donderdag 24 juni viert Valencia San Juan. Maandag 16 augustus. De Dag van de Comunidad Valenciana valt op zaterdag 9 oktober. Dinsdag 12 oktober, 1 november, 6 en 8 december en op zaterdag 25 december is het kerst.

Extremadura

Vrijdag 1 en woensdag 6 januari. Op 19 maart is het San José. Donderdag 1 april en vrijdag 2 april. Zaterdag 1 mei. Op zondag 15 augustus vieren ze Hemelvaart. Woensdag 8 september wordt de Dag van Extremadura gevierd. Dinsdag 12 oktober. Maandag 1 november, maandag 6 december. Op woensdag 8 december is het De Onbevlekte Ontvangenis van Maria. Zaterdag 25 december is het kerst.

Galicië

Vrijdag 1 en woensdag 6 januari19 maart is het San José. Donderdag 1 april is het Witte Donderdag en aansluitend vrijdag 2 april is het Goede Vrijdag. zaterdag 1 mei17 mei vieren ze in Galicië de Dag van de Galicische Letteren, de feestdag om hun taal te vieren. Op zondag 25 juli vieren de Galiciërs de Dag van Galicië en Santiago Apostol. Dinsdag 12 oktober. Maandag 1 november. 6 december en 8 december en zaterdag 25 december (kerst).

Madrid

Vrijdag 1 en woensdag 6 januari. Vrijdag 19 maart (San José). Donderdag 1 april, vrijdag 2 april.  Zaterdag 1 mei. Op zondag 2 mei is het de Dag van Madrid, maar deze is verplaatst naar maandag 3 mei. Maandag 16 augustus, dinsdag 12 oktober, maandag 1 novemberMaandag 6 en woensdag 8 december. Op zaterdag 25 december is het kerst.

Lees meer: Dos de Mayo, feest in Madrid!

Murcia

Vrijdag 1 en woensdag 6 januari. Op vrijdag 19 maart viert ook Murcia San José. Op donderdag 1 april wordt Witte Donderdag gevierd en vrijdag 2 april Goede Vrijdag. zaterdag 1 mei. De Dag van Murcia valt op woensdag 9 juni. Maandag 16 augustus, dinsdag 12 oktober, maandag 1 november, maandag 6 december. Woensdag 8 december en zaterdag 25 december (kerst).

 

banner abonnement espanje