Op 25 juli wordt in Galicië de Día Nacional de Galicia gevierd, ook wel de Día de Santiago Apóstol genoemd. Op die dag is het groot feest in Santiago de Compostela. Maar ook in de rest van Galicië en andere delen van Spanje, zoals Madrid, Baskenland en Navarra wordt deze dag van de Heilige Jakobus, de patroonheilige van Spanje, gevierd. Scholen, bedrijven en overheidskantoren in de autonome regio’s die deze dag vieren, zijn veelal gesloten. Veel winkels zijn ook dicht, maar sommige bakkers en andere voedingswinkels kunnen open zijn. Openbaar vervoer rijdt over het algemeen volgens een gereduceerd schema, hoewel er mogelijk geen diensten zijn in landelijke gebieden. Grote evenementen kunnen enige lokale verstoring van het verkeer veroorzaken, met name in Santiago de Compostela.

Santiago 25 juli

Vuurwerk bij de kathedraal van Santiago op 25 juli

 

Soms op een andere datum of een puente

Regionale of lokale autoriteiten kunnen de feestdag verplaatsen naar een andere datum, vooral als 25 juli op een zondag valt. Als 25 juli op een dinsdag of donderdag valt, zijn veel bedrijven en organisaties ook gesloten op maandag 24 juli of vrijdag 26 juli. Dan houden de Spanjaarden een puente, een extra lang weekend. In de rest van Spanje is 25 juli geen feestdag.

Hoe wordt de dag van Sint Jacobus gevierd?

In de vier autonome regio’s waar dit een officiële feestdag is zijn speciale kerkdiensten ter ere van het leven en werk van de heilige Jacobus. Ook zijn er exposities, theatervoorstellingen,  popconcerten, traditionele muziekconcerten – inclusief doedelzakuitvoeringen – en traditionele dansevenementen in de open lucht. Als het lukt probeer dan een kijkje te nemen in de kathedraal in Santiago de Compostela op 25 juli of de feestweek die eraan vooraf gaat.Kerkfunctionarissen zwaaien tijdens de dienst op volle snelheid met de botafumeiro, een gigantische wierookbrander. Ze vullen de hele kerk op die manier met wierookrook. Het feest wordt afgesloten met een spectaculair vuurwerk boven de kathedraal.

 

Wie was Santiago de Compostela?

Jakobus de Meerdere was een van Jezus’ eerste discipelen. Sommige christenen geloven dat zijn overblijfselen begraven liggen in de kathedraal van Santiago de Compostela in Galicië in het noordwesten van Spanje. Jakobus was volgens sommigen een neef van Jezus. Hij was zoon van Zebedeüs en een broer van Johannes. Hij zou na de dood van Jezus naar Spanje zijn getrokken om daar het evangelie te verspreiden. Mogelijk is hij toen ook naar het gebied gereisd waar nu Santiago de Compostela is. Terug in Judea werd hij in het jaar 44 onthoofd. Sommige christenen geloven dat zijn discipelen zijn lichaam over zee naar Padrón aan de Galicische kust droegen. Vervolgens begroeven ze zijn lichaam onder wat nu de kathedraal in Santiago de Compostela is. De relikwieën van de heilige Jakobus werden ergens tussen 791 en 842 na Chr. ontdekt. Santiago de Compostela werd toen een bedevaartsoord en een heilige stad, net als Jeruzalem en Rome. Pelgrims liepen vanuit heel Europa naar de stad en zo ontstond de Camino de Santiago, hoewel er mogelijk al eerder een pad liep naar Finisterra, dat in voor-christelijke tijd als het einde van de wereld werd gezien.

LEES OOK: ALLE FEESTDAGEN IN SPANJE

Camino de Santiago is populair

De Camino de Santiago is de afgelopen jaren weer zeer populair geworden, ook onder niet-gelovigen die op zoek zijn naar bezinning. Pelgrims die een Sint-Jakobsschelp of een Sint-Jakobsstaf bij zich dragen trekken van herberg naar herberg met als uiteindelijke doel Santiago de Compostela. De pelgrimstocht naar Santiago de Compostela heeft geen vast beginpunt en er zijn geen regels. Sommige pelgrims starten vanuit hun huis en zijn maanden onderweg, anderen doen alleen de laatste 100 kilometer. Er starten routes vanuit Oostenrijk, België, Engeland, Duitsland, Italië, Nederland, Luxemburg, Portugal en Zwitserland. De één wandelt, de ander fietst of komt te paard. Sommigen slapen in hotels, anderen in herbergen of onder een tentzeil. Ook qua aantal kilometers per dag is het ieder voor zich. Een goed uitgangspunt is 20 tot 25 kilometer per dag, maar als jij na 5 kilometer uitgewandeld bent of een rustdag inlast, zal niemand daar moeilijk over doen. Deze flexibiliteit en vrijheid is nou precies waar het om draait bij de Camino de Santiago: ieder loopt z’n eigen weg, op z’n eigen tempo en op z’n eigen manier.

Populairste routes van de Camino de Santiago

De populairste aanlooproutes richting Santiago de Compostela zijn:

  • Camino del Norte (startpunt in Irún (Spanje), 853 km)
  • Camino Francés (startpunt in St-Jean-Pied-de-Port (Frankrijk), 780 km)
  • Camino Portugués (startpunt in Lissabon (Portugal), 630 km)
  • Camino primitivo (starpunt in Villaviciosa (Spanje), 320 km)
  • Camino Inglés (startpunt in Ferrol (Spanje), 122 km)

Meer informatie over de verschillende routes naar de Camino de Santiago vind je in het magazine ESPANJE! In de herfsteditie 2022 startte het magazine met een serie reportages over de Camino de Santiago met tips voor hotels, restaurants en andere praktische informatie. Klik hier om te bestellen