Na 1 mei (Dag van de Arbeid) zijn inwoners van de regio Madrid op 2 mei opnieuw een dag vrij. Op de feestdag Dos de Mayo wordt de opstand van 1808 herdacht, die is vastgelegd door Goya. Hierbij verzette het Madrileense volk zich tegen de Franse troepen van Napoleon. Het was de eerste stap naar de Spaanse onafhankelijkheidsoorlog. 

Op 23 maart 1808 werd de Spaanse hoofdstad ingenomen door de Fransen. De Spaanse koning Karel IV en zijn opvolger, zijn zoon Ferdinand VII, verbleven in het Franse Bayonne. Toen ook de jongste zoon en dochter van Karel VI naar Frankrijk verplaatst zouden worden en Napoleon bovendien zijn eigen zoon Jozef uitriep tot koning van Spanje, kwam Madrid in opstand. Bij het Palacio Real (Koninklijk Paleis) verzamelde zich een menigte die het paleis bestormde. Toen de Franse soldaten het vuur openden op de Spanjaarden op het plein, verspreidde de opstand zich over de rest van Madrid.

Lees ook: Zien en doen in Madrid

De hevigste gevechten vonden plaats op de pleinen Puerta del Sol en Puerta del Toledo. Tijdens de opstand kwamen de twee leiders van de Spaanse soldaten, Pedro Velarde y Santillán en Luis Daoíz y Torres, om het leven. Zij worden in Spanje nog steeds als helden vereerd. Tegenwoordig is 2 mei, Dos de Mayo, een officiële feestdag in de hele regio Madrid. Op meerdere plaatsen worden herdenkingen gehouden. In de hoofdstad is het met name druk rondom het Plaza de 2 de Mayo, in de levendige wijk Malasaña. Ook is het gebruikelijk dat de opstand van 1808 wordt nagespeeld. In Madrid worden er op 2 mei markten en braderieën georganiseerd.

Hier zie je het programma van de feestelijkheden

2 de mayo madrid 2 mei

 

 

Puente

Omdat 1 mei in heel Spanje een vrije dag is, zijn de Madrilenen dus twee dagen achter elkaar vrij. In jaren waarop 1 of 2 mei op een dinsdag of een donderdag valt, wordt er vaak een ‘puente‘ gecreëerd, een ‘brug’. Door één dag extra vrij te nemen, creëer je zo vijf vrije dagen achter elkaar.

Lees ook: Feestdagen in Spanje in 2024

Meer tips over Spaanse feesten en de Spaanse cultuur en geschiedenis lees je in ESPANJE! Bestellen kan hier