Na 1 mei (Dag van de Arbeid) zijn inwoners van de regio Madrid op 2 mei opnieuw een dag vrij. Op de feestdag Dos de Mayo wordt de opstand van 1808 herdacht, waarbij het Madrileense volk zich verzette tegen de Franse troepen van Napoleon. Het was de eerste stap naar de Spaanse onafhankelijkheidsoorlog. 

2 mei madrid

Op 23 maart 1808 werd de Spaanse hoofdstad ingenomen door de Fransen. De Spaanse koning Karel IV en zijn opvolger, zijn zoon Ferdinand VII, verbleven in het Franse Bayonne. Toen ook de jongste zoon en dochter van Karel VI naar Frankrijk verplaatst zouden worden en Napoleon bovendien zijn eigen zoon Jozef uitriep tot koning van Spanje, kwam Madrid in opstand. Bij het Palacio Real (Koninklijk Paleis) verzamelde zich een menigte die het paleis bestormde. Toen de Franse soldaten het vuur openden op de Spanjaarden op het plein, verspreidde de opstand zich over de rest van Madrid.

Lees ook:  8 x Hogueras de San Juan in Alicante

Lees ook: Zien en doen in Madrid

De hevigste gevechten vonden plaats op de pleinen Puerta del Sol en Puerta del Toledo. Tijdens de opstand kwamen de twee leiders van de Spaanse soldaten, Pedro Velarde y Santillán en Luis Daoíz y Torres, om het leven. Zij worden in Spanje nog steeds als helden vereerd.

2 de mayo madrid 2 mei

 

Tegenwoordig is 2 mei, Dos de Mayo, een officiële feestdag in de hele regio Madrid. Op meerdere plaatsen worden herdenkingen gehouden. In de hoofdstad is het met name druk rondom het Plaza de 2 de Mayo, in de levendige wijk Malasaña. Ook is het gebruikelijk dat de opstand van 1808 wordt nagespeeld. In Madrid worden er op 2 mei markten en braderieën georganiseerd.

Lees ook:  Carnaval vieren in Spanje

Hier zie je het programma van de feestelijkheden die duren van 29 april t/m 2 mei

Puente

Omdat 1 mei in heel Spanje een vrije dag is, zijn de Madrilenen dus twee dagen achter elkaar vrij. In jaren waarop 1 of 2 mei op een dinsdag of een donderdag valt, wordt er vaak een ‘puente‘ gecreëerd, een ‘brug’. Door één dag extra vrij te nemen, creëer je zo vijf vrije dagen achter elkaar. Niet alleen in de regio Madrid hebben de Spanjaarden in 2022 op 2 mei vrij. Omdat 1 mei in 2022 op een zondag valt hebben zeven regio’s de feestelijkheden een dag verplaatst naar de maandag. Het gaat om Aragón, Andalucía, Asturias, Extremadura, Castilla y León, Murcia y Madrid.

Lees ook:  ‘Che’ Korda in het Cobra

Lees ook: Feestdagen in Spanje (2022)

abonneer plus