15 augustus is een feestdag in heel Spanje. De meeste Spanjaarden zijn dan vrij. Het is dan Asunción de la Virgen, Maria-Tenhemelopneming. In vroeger tijden werd in Spanje op deze datum het oogstfeest gevierd en nog steeds is het niet alleen religie wat de klok slaat. Er mag ook gewoon lekker gefeest worden. Er zijn braderieën, concerten en op veel plekken, zoals op Ibiza, in Dénia  en in Madrid zijn tegelijkertijd andere festivals en feesten gaande. 

Minder katholieken maar iedereen doet mee

Officieel vieren de katholieke Spanjaarden op dit grote religieuze dat God het lichaam van de Maagd Maria na haar dood naar de hemel heeft gebracht, waar ze herenigd werd met haar ziel. Sinds de 18e eeuw wordt het feest in Spanje gevierd. Veel Spanjaarden vieren de religieuze feesten nog steeds, ook al zijn ze niet meer gelovig. Het is de manier om terug te gaan naar je geboortestad of -dorp en je familie weer te zien, ook al ben je al jaren atheïst. Volgens het CIS, het Centrum voor Sociologisch Onderzoek, is het aantal katholieken in Spanje de laatste 43 jaar gedaald van 90,5% in mei 1978 tot 55,4% oktober 2021, het laagste cijfer sinds het wordt gemeten. Het aantal mensen dat zegt niet te geloven is in diezelfde tijd vervijfvoudigd van 7,6% naar 39,9%.

Moros y cristianos Denia

In Denia wordt in dezelfde week Moros y Cristianos gevierd

Moros y Cristianos in Denia

Zoals we al zeiden neemt dat niet weg dat er in heel Spanje feest wordt gevierd. De festiviteiten beginnen op 11 augustus en duren tot 15 augustus in heel Spanje. In Denia aan de Costa Blanca vallen de feesten samen met Moros y Cristianos. Er is een kleurrijk, afwisselend programma met optochten, processies, vuurwerk, en spelen waarbij de strijd tussen de islamieten en christenen eind 16e eeuw wordt nagebootst. Het feest valt samen met de verering van San Roque, beschermheilige tegen epidemieën. Hier zie je het programma in Denia.

Lees ook: Dit zijn alle officiële Spaanse feestdagen

Groot feest in Madrid

In Madrid wordt een groot straatfeest gehouden en in verschillende steden in heel Spanje zijn kleurrijke processies, beurzen, parades, dansen, kostuumwedstrijden en nog veel meer. Tijdens de vieringen verkleden mensen in Madrid zich in traditionele chulapo-pakken. Vrouwen dragen kleurrijke jurken en witte doeken op hun hoofd, terwijl de mannen zich kleden in hun witte overhemden en zwarte broeken met gilletje en pet op. Processies lopen door de straten om de Maagd Maria te eren en later op de avond vinden er openluchtfestivals plaats. Alle wijken versieren de straten met bloemen.

Fiesta madrid Chulapos

 

Ook veel feesten in de rest van Spanje

Ook in Andalusië wordt in veel dorpen en steden dagenlang feestgevierd. In Málaga is het tien dagen feest met vuurwerk en wijn- en tapasproeverijen en muziek. In Galicië vinden de hele maand festivals plaats waarbij vaak zeevruchten centraal staan zoals kokkels, sardientjes en eendenmosselen. Een overzicht van de feesten zie je hier. In Baskenland gaan de feesten vaak gepaard met traditionele sporten zoals houthak- en roeiwedstrijden. Er zijn bijvoorbeeld feesten in Guernica en Deba en Zarautz. Klik hier voor meer informatie over de feesten in Baskenland.

Lees ook: Waarom aanbidden de Spanjaarden Maria?

 

 

Deze tips zijn gemaakt door de redactie van ESPANJE! Wil je meer leuke tips over Spanje? Lees dan ook het glossy kwartaalmagazine ESPANJE! Bestel ESPANJE! hier nu met €10 korting