diada

Op 11 september zijn de Catalanen vrij. Die dag wordt in de regio La Diada (voluit Diada Nacional de Catalunya) gevierd. Winkels zijn gesloten en veel mensen gaan, mét de Catalaanse vlag in de hand, de straat op om te demonstreren.

Voor de oorsprong van het feest moeten we terug naar 11 september 1714, een alles behalve feestelijke dag voor Catalonië. Het was de dag waarop Barcelona viel en zich moest overgeven aan de Spaans-Franse troepen. Tot die tijd had de regio een verregaande autonomie genoten, maar daar maakte koning Felipe V, gesteund vanuit Madrid, in 1716 een einde aan.

Hoewel de Catalaanse regio inmiddels meer autonomie heeft, zien veel Catalanen de nederlaag nog altijd als het moment waarop zij werden ‘bezet’ door de Spanjaarden. Toch groeide de voor hen zo tragische gebeurtenis in de loop der jaren uit tot een feestelijke dag.

Castellers in Spanje

Wat kun je verwachten?

Tijdens La Diada gaan inwoners massaal de straat op. Voorgaande jaren kwamen er tot wel een miljoen mensen naar Barcelona. Houd dus rekening met drukte op straat. Voor wie het interessant vindt en niet vies is van mensenmassa’s, kan gewoon aansluiten bij de demonstratie. Laat je Spaanse vlag deze dag maar thuis, want je zult zien dat iedereen de estelada (de Catalaanse vlag voor onafhankelijkheid) bij zich draagt. Vanwege de corona-pandemie en door het verminderde onafhankelijkheidsstreven was er in 2020 geen massale demonstratie in de stad. In 2021  was het programma aangepast. De traditionele castellers, menselijke torens die de Catalanen maken tijdens feesten kwamen bijvoorbeeld te vervallen.

Lees ook: feestdagen in Spanje in 2022

Gratis naar het museum

In Barcelona en andere steden zijn verschillende musea op 11 september gratis toegankelijk voor publiek. Zo kun je een bezoek brengen aan het MNAC (kunstmuseum van Catalonië), het MUHBA (historisch museum van Barcelona) en het historisch Catalaans museum. Ook het parlement, in het prachtige Ciutadellapark, is op deze dag gratis toegankelijk. Maar er zijn ook concerten en toespraken. Hier zie je het programma voor 2022 in Barcelona.

 

Wat leuk dat je onze site bezoekt! Wil je meer berichten en artikelen lezen over Spanje? Dan is het glossy magazine ESPANJE! ook een aanrader. Ook leuk als cadeau trouwens. Je leest het een jaar lang voor nog geen twee tientjes. Hier kun je het bestellen