diada

Op 11 september zijn de Catalanen vrij. Die dag wordt in de regio La Diada (voluit Diada Nacional de Catalunya) gevierd. Winkels zijn gesloten en veel mensen gaan, mét de Catalaanse vlag in de hand, de straat op om te demonstreren.

Voor de oorsprong van het feest moeten we terug naar 11 september 1714, een alles behalve feestelijke dag voor Catalonië. Het was de dag waarop Barcelona viel en zich moest overgeven aan de Spaans-Franse troepen. Tot die tijd had de regio een verregaande autonomie genoten, maar daar maakte koning Felipe V, gesteund vanuit Madrid, in 1716 een einde aan.

Hoewel de Catalaanse regio inmiddels meer autonomie heeft, zien veel Catalanen de nederlaag nog altijd als het moment waarop zij werden ‘bezet’ door de Spanjaarden. Toch groeide de voor hen zo tragische gebeurtenis in de loop der jaren uit tot een feestelijke dag.

Wat kun je verwachten?

Let op: vanwege de huidige situatie en de kans op coronabesmetting, zal er dit jaar geen grote demonstratie en evenementen plaatsvinden. Wel openen musea hun deuren gratis voor publiek en vindt een aantal evenementen online plaats.

Tijdens La Diada gaan inwoners massaal de straat op. Voorgaande jaren kwamen er tot wel een miljoen mensen naar Barcelona. Houd dus rekening met drukte op straat.

Voor wie het interessant vindt en niet vies is van mensenmassa’s, kan gewoon aansluiten bij de demonstratie. Laat je Spaanse vlag vandaag maar thuis, want je zult zien dat iedereen de estelada (de Catalaanse vlag voor onafhankelijkheid) bij zich draagt.

Lees ook: feestdagen in Spanje in 2020

Gratis naar het museum

In Barcelona zijn verschillende musea op 11 september gratis toegankelijk voor publiek. Zo kun je een bezoek brengen aan het MNAC (kunstmuseum van Catalonië), het MUHBA (historisch museum van Barcelona) en het historisch Catalaans museum. Ook het parlement, in het prachtige Ciutadellapark, is op deze dag gratis toegankelijk.

Lees ook: 10 x zien en doen in Barcelona