Hittegolven, Spanjaarden weten er alles van. Met name in het zuiden kan het kwik flink oplopen in de zomer. Hoe houden ze het vol? Wij delen dé Spaanse tips en tricks voor snikhete dagen. 

1. Maak een verkoelende plantenspuit

Overal in Spanje vind je verkoelende fonteinen en buitendouches. De tuinslang met een goede sproeikop erop is een goed alternatief of vul de plantenspuit met ijskoud water en spuiten maar. Heerlijk verkoelend!

 

2. Snor je waaier op

spaanse waaiers, Abanicos, handgemaakt

Je hebt ‘m vast in huis als souvenir of omdat je flamenco danst. Maar de traditionele waaier is gewoon écht heel handig als het zweet je uitbreekt. Spanjaarden gebruiken ze trouwens niet alleen tegen de hitte maar ook om te versieren. Opsnorren dus, en waaieren maar!

 

3. Houd overdag de gordijnen of luiken dicht

Niet voor niets hebben de meeste Spaanse woningen luiken voor de ramen en geen enorme raampartijen. Ramen zorgen er namelijk voor dat je woning opwarmt door de zon. Houd dus de gordijnen en luiken  – en ook deuren – dicht overdag en zet ze pas weer open als het buiten koeler is dan binnen.

  

4. Tijd voor een heerlijke siësta

siesta vrouw in bed

Vroeg opstaan, laat naar bed en tussendoor, op het heetst van de dag, een lekkere lange siësta slapen. Op die manier ontsnap je aan de hitte en maak je juist gebruik van de koelste momenten van de dag: in de vroege ochtend en na het avondeten. Wil je niet slapen? Ga dan in ieder geval languit op de bank met een boekje of een heerlijk tijdschrift boordevol leuke reistips zoals ESPANJE!  Of kijk gewoon lekker een Spaanse film.

 

5. Drink veel water

glas tinto de verano

Heel veel water drinken. Ontzettend belangrijk bij warm weer. Onze tip: zet een kan water met limoen, munt en aardbeien in de koelkast. Heerlijk fris en licht. Pas ook op met alcohol en koffie. Wil je toch een alcoholische versnapering? Kies dan bijvoorbeeld voor een clara (bier met Fanta citroen) of een tinto de verano (wijn met sodawater).

Lees ook: 10 verfrissende Spaanse zomerdrankjes

7. Ga lekker zwemmen

Als de zee niet dichtbij is, dan is er in Spanje altijd wel een dorpszwembad in de buurt of een meer of riviertje. Hier hebben we natuurlijk ook genoeg heerlijke zwemplekken. En ga als je het echt te warm is lekker naar de Waddeneilanden waar het altijd koeler is. Doen de Spanjaarden ook in de zomer, de koelte opzoeken in het noorden en in de bergen.

 

8. Kies voor mediterraan eten

mediterrane dieet

Gazpacho, verse vis met salade, veel fruit en groenten: dát past bij hete zomerdagen. Wij geven alvast wat lekkere suggesties.

 

9. Doe iets koels

Zoals we al zeiden trekken Spanjaarden in de zomer en masse naar het noorden en naar de bergen om verkoeling te zoeken. De bergen in gaat bij ons een beetje moeilijk, maar er zijn genoeg plekken waar je minder of geen last hebt van de hitte: het bos, een museum, de bioscoop, een overdekt winkelcentrum met airco om maar eens wat te noemen. 

 

Lees ook: zo bestel je een biertje in Spanje

  

10. Vermijd de volle zon

Cadiz

Wij Nederlanders gaan ook als het bloedheet is vaak gewoon in de zon zitten of op het strand bakken. Spanjaarden zullen dat nooit doen. Vermijd de zon tijdens een hittegolf overdag  zo veel mogelijk. Spanjaarden blijven liever binnen of zoeken de schaduw op zodra het kwik boven de 25º komt. En smeer je altijd in met zonnebrandcrème. Naar het strand? Ga dan bij voorkeur pas laat op de dag als de zon niet meer zo fel is.

 

 

Meer leuke tips over Spanje?

Cover Espanje 02-22

Lees dan ook het mooie tijdschrift ESPANJE!

  • Vier x per jaar 100 pagina’s inspiratie
  • Elke keer weer honderden tips
  • Met o.a. reistips, films, muziek, boeken en recepten
  • Vier edities voor slechts €19,95
  • Korting op Spaanse films en evenementen
  • Maak kans op gratis boeken
  • Altijd als eerste in huis
  • Ook de digitale editie in je mailbox, handig voor onderweg
  • Je regelt het meteen via deze link

bestellen