Warme zomeravonden vragen om lekkere en lichte gerechten, die bij voorkeur natuurlijk een Spaans tintje hebben. Dit zijn onze 9 favoriete zomergerechten: een gegarandeerd succes voor een zwoele zomeravond met vrienden, familie of je amor. De meeste gerechten staan overal in Spanje op het menu, maar voor de enthousiaste thuiskoks hebben we er een paar links naar recepten bijgezet. 

1. Gazpacho

Gazpacho

Koude soep van tomaat, paprika en komkommer. Hoe harder de zon schijnt, hoe lekkerder ‘ie smaakt. Klik hier voor het recept.

2. Ensaladilla rusa

ensaladilla rusa

Huzarensalade met tonijn, ñam ñam! Zelf maken is heel eenvoudig.

3. Ajoblanco

recept ajoblanco ajo blanco

Misschien niet zo geschikt voor prille zomerliefdes, maar wij zijn dol op deze knoflooksoep. Het recept vind je hier.

4. Paella

paella

En dan het liefst op een terras in de zon of – nog beter – aan het strand. Deze variant met marisco is favoriet in de zomer. Dit is het recept voor authentieke Valenciaanse paella.

5. Remojon andaluz

remojon andaluz

Deze salade van sinaasappel en bacalao staat in Andalusië overal op de kaart. Op z’n lekkerst met goede olijfolie en een beetje brood.

6. Salmorejo

Salmorejo, koude Spaanse soep

Niet te verwarren met de eerder genoemde gazpacho. In salmorejo zit geen paprika of komkommer, maar alleen tomaat en héél veel olijfolie. Zelf maken is een eitje.

7. Salpicon

Salpicon de marsicos, zeevruchtensalade en een biertje

Zeevruchtensalade die het beste smaakt met een koud biertje of glas witte wijn. Lusten wij elke dag wel! Met dit recept zet je het zo op tafel.

8. Escalivada

escalivada

Gegrilde ui, paprika en aubergine, overgoten met olie en zout. Zo simpel en zó lekker. Dit is het recept.

9. Pan con tomate

Tapas: Pan con Tomate

Brood met tomaat kan wat ons betreft op elk moment van de dag, maar kan niet ontbreken als bijgerecht tijdens een zomeravond vol Spaanse gerechten. Hier zie je hoe je het klaarmaakt.

Meer lezen?

terras12 tips voor op een Spaans terras

Een vakantie in Spanje betekent tot laat in de avond op een terras, smullen van churros, tapas, pinchos en montaditos. Een graadje of 25, koffie of glaasje vino tinto of blanco erbij. Dan is het leven goed. Maar de Spaanse eetgewoontes zijn heel anders dan de onze. Twaalf tips om geen flater te slaan.

tapasESPANJES ultieme tapas top 10

Tapa is het Spaanse woord voor ‘deksel’ en dat is dan ook precies waar het hapje van oorsprong voor werd gebruikt. Met het warme Spaanse weer komen insecten graag af op een fris glaasje bier of wijn, en om ervoor te zorgen dat die indringers niet in het glas vallen, werd het glas afgedekt met een tapa: een hartig hapje op een schoteltje.