Paella: de pièce de resistance van elke Spaanse thuiskok. In feite kinderlijk eenvoudig om te maken, maar er schuilt wel een flinke adder onder het gras. Wanneer de de bouillon eenmaal is toegevoegd, mag je niet meer in de pan roeren. Om alle rijst gaar te krijgen moet de hittebron gelijkmatig de hele pan verwarmen en dat is lastig op een Hollands vierpitsfornuis. In Spanje bestaan speciaal voor dit doel ringvormige gasverdelers.

Gelukkig is er een alternatief: de oven. Werkt prima. Als tenminste de hele pan erin past. Tot slot de gele kleur. Die krijg je met alleen saffraan niet voor elkaar. In Spanje gebruiken ze colorante. Naast saffraan. Want dat moet er zeker ook in voor die typische paellasmaak.

Ingrediënten:

 • 2 kippenpoten (in stukken gehakt)
 • mariscos naar keuze (bijv. 200 g inktvisringen, 200 g venusschelpen, 5 grote gamba’s – ongekookt -)
 • 1 rode paprika
 • 1 ui
 • 1 kop diepvrieserwten
 • 3 tenen knoflook
 • 2 kippenbouillonblokjes
 • 4 kopjes paellarijst (Arroz Bomba of anders rondkorrelrijst, zoals arborio)
 • plukje saffraan (0,05 gram)
 • 1 tl colorante (tartrazine) of kurkuma
 • 4 el olijfolie

En je hebt een paellapan van 30 cm en wat aluminiumfolie nodig.

Bereiding:

Haal bij de slager of de markt in stukken gehakte kippenpoten, die geven meer smaak. Verwarm de oven voor op 200 graden en breng een liter water aan de kook. Bak in de paellapan de kippenpoten in de olijfolie tot ze licht kleuren en haal ze eruit. Hetzelfde doe je met de inktvisringen. Snijd de paprika in reepjes en bak deze samen met de gesnipperde ui en knoflook. Meng de rijst door de groenten en daarna de doperwtjes, de kip en de inktvisringen. Voeg de bouillonblokjes, saffraan en colorante toe aan het kokende water. Gebruik de venusschelpen en de gambas om de paella mooi op te maken en voeg hierna zoveel bouillon toe tot er klein laagje bouillon op het rijstmengsel staat. Om de bovenkant niet te laten opdrogen is afdekken met aluminiumfolie afdoende. Zet de paella ongeveer drie kwartier in de hete oven.

Dit artikel is eerder verschenen in ESPANJE! (España & Más, 1e jaargang, december 2011 – januari 2012) en de informatie kan achterhaald zijn. Tekst: Annet Maseland en Roel Verreussel

Meer lezen?

Al onze recepten uit de Spaanse keuken

Hier vind je héél veel recepten uit de Spaanse keuken, alles op één overzichtelijke pagina. Van traditionele gerechten tot aan tapas met een moderne twist. Onze recepten zijn makkelijk zelf te bereiden. ¡Buen provecho!

De leukste kookboeken met Spaanse recepten

Gek op de Spaanse keuken en koken? Met onderstaande kookboeken maak je fantastische Spaanse gerechten. Met recepten voor tapas, voorgerechten, hoofdgerechten, desserts en volop inspiratie!

De smaken van Spanje

De smaken van Spanje kookboek Spaanse recepten cover

De smaken van Spanje van Claudia Roden is een prachtig naslagwerk voor iedere (thuis)kok die van de Spaanse keuken houdt. Met achtergrondinformatie, typische gerechten, regionale verschillen en nog veel meer. Dit standaardwerk is niet goedkoop, maar meer dan vijfhonderd pagina's dik en prachtig vormgegeven. Ook een fantastisch kado.
€134,90

Koop bij bol.com

¡SaborSabor!

Cover kookboek SaborSabor met moderne Spaanse recepten

¡SaborSabor! van Sandra Alvarez is een kookboek waarin de nieuwe Spaanse keuken centraal staat. Als er één land is waar de keuken moderniseert, is het Spanje wel. In dit kookboek vind je moderne varianten van traditionele recepten. De prachtige foto's nodigen direct uit om de keuken in te gaan. Een heerlijk kookboek!
€25

Koop bij bol.com

Warme en koude tapas

Cover kookboek Koude en warme tapas Spaanse recepten

Tapas: wie lust ze niet? Als hapje bij de borrel, voor de lunch, het diner of zomaar tussendoor. In het kookboek Warme en koude tapas (Floor van Dinteren) in de serie van Hapiness staan volop recepten voor koude en warme tapas (ook vegetarisch!) die je makkelijk thuis kunt maken. Overigens zijn niet alle hapjes in dit boek ook Spaans van origine.
€12,50

Koop bij bol.com