Bij een beetje Spaanse tapasbar staat er standaard een schaal salpicón de marisco in de vitrine. Voor deze zeevruchtensalade van mosselen, pulpo en garnalen kun je ons middenin de nacht wakker maken, maar bij mooi weer smaakt ie nog nét iets beter. Zelf maken is gelukkig heel makkelijk, dus wachten op de volgende reis naar Spanje is niet nodig. Met onderstaand recept maak je vier grote porties.

Ingrediënten:

 • 300 gram mosselen 
 • 12 garnalen
 • 300 gram octopus
 • surimi (optioneel)
 • bieslook
 • 1 rode paprika
 • 1 groene paprika
 • 1 rode peper
 • 1 tomaat
 • 1 ui
 • zout en peper
 • 1 scheut witte wijnazijn
 • olijfolie

Bereiding

Zet een pan met water op het vuur en verwarm het water om vervolgens de gepelde garnalen erin te doen. Laat het water met de garnalen koken. Haal daarna de garnalen eruit en snijd in blokjes. In dezelfde pan kook je de vooraf schoongemaakte mosselen en zodra deze opengaan, haal je ze van het vuur. Laat uitlekken.

Ondertussen snijd je de octopus in dunne plakjes met de bieslook, rode paprika, groene paprika, rode peper, ui en eventueel surimi in blokjes. Snijd de tomaat ook in blokjes. Daarna verwijder je de uitgelekte mosselen uit de schaal. Meng het geheel in een kom en voeg er olijfolie, zout, peper en azijn aan toe. Het gerecht is klaar om geserveerd te worden, maar je kunt het ook nog even in de koelkast laten staan.

Meer lezen?

Al onze recepten uit de Spaanse keuken

In iedere editie van ESPANJE! Magazine vind je heerlijke en gemakkelijke Spaanse recepten.  Bestel hier.

In dit Spaanse artikel vind je leuke adresjes in Catalonië waar je calçots kunt eten.

En hier staan nog veel meer recepten uit de Spaanse keuken, alles op één overzichtelijke pagina. Van traditionele gerechten tot aan tapas met een moderne twist. Onze recepten zijn makkelijk zelf te bereiden. ¡Buen provecho!

De leukste kookboeken met Spaanse recepten

Gek op de Spaanse keuken en koken? Met onderstaande kookboeken maak je fantastische Spaanse gerechten. Met recepten voor tapas, voorgerechten, hoofdgerechten, desserts en volop inspiratie!

Warme en koude tapas

Cover kookboek Koude en warme tapas Spaanse recepten

Tapas: wie lust ze niet? Als hapje bij de borrel, voor de lunch, het diner of zomaar tussendoor. In het kookboek Warme en koude tapas (Floor van Dinteren) in de serie van Hapiness staan volop recepten voor koude en warme tapas (ook vegetarisch!) die je makkelijk thuis kunt maken. Overigens zijn niet alle hapjes in dit boek ook Spaans van origine.
€12,50

Koop bij bol.com

¡SaborSabor!

Cover kookboek SaborSabor met moderne Spaanse recepten

¡SaborSabor! van Sandra Alvarez is een kookboek waarin de nieuwe Spaanse keuken centraal staat. Als er één land is waar de keuken moderniseert, is het Spanje wel. In dit kookboek vind je moderne varianten van traditionele recepten. De prachtige foto's nodigen direct uit om de keuken in te gaan. Een heerlijk kookboek!
€25

Koop bij bol.com

De smaken van Spanje

De smaken van Spanje kookboek Spaanse recepten cover

De smaken van Spanje van Claudia Roden is een prachtig naslagwerk voor iedere (thuis)kok die van de Spaanse keuken houdt. Met achtergrondinformatie, typische gerechten, regionale verschillen en nog veel meer. Dit standaardwerk is niet goedkoop, maar meer dan vijfhonderd pagina's dik en prachtig vormgegeven. Ook een fantastisch kado.
€134,90

Koop bij bol.com