Veel Spaanse gerechten hebben een lange geschiedenis. Zo zou er in de Romeinse tijd al een soort salmorejo zijn ontstaan toen boeren van restjes brood en tomaat soep maakten.  Salmorejo wordt vaak verward met de veel bekendere gazpacho. Niet zo gek, want ze lijken best op elkaar. Gazpacho bevat meer groente. Salmorejo bestaat eigenlijk alleen uit tomaat, knoflook, brood en olie.

Beide soepen hebben hun herkomst in het zuiden van Spanje en worden vooral in de zomer ijskoud genuttigd. Salmorejo is lekker en eenvoudig te maken. Gebruik rijpe tomaten en een mooie lichte olijfolie. Het geheim van een zachte salmorejo is ruim voldoende olijfolie, wees niet te voorzichtig, er mag echt veel olie in deze soep. Dat maakt hem zo typisch zalvig. 

Ingrediënten

  • 1 kilo rijpe tomaten
  • 1-2 teentjes knoflook
  • paar sneetjes (oud) witbrood
  • olijfolie
  • zeezout
  • 2 ons serranoham
  • 1 hardgekookt ei

Bereiding

Ontvel de tomaten en doe ze in de blender met de knoflook. Meng ze tot een gladde massa. Voeg stukken oud witbrood toe tot de massa stevig wordt. Voeg nu steeds een scheut olijfolie toe en meng alles door. De soep moet mooi glad worden en zacht van smaak zijn. Proef steeds en doe er meer olie bij als de soep nog niet zacht genoeg is. Wees niet te zuinig met de olie. Voeg naar smaak zout toe. Zet de salmorejo een paar uur in de koelkast om ijskoud te worden. Garneer met blokjes gekookt ei, blokjes serranoham en een scheut olijfolie.

 

Meer lezen?

Al onze recepten uit de Spaanse keuken

In iedere editie van ESPANJE! Magazine vind je heerlijke en gemakkelijke Spaanse recepten.  Bestel hier.

In dit Spaanse artikel vind je leuke adresjes in Catalonië waar je calçots kunt eten.

En hier staan nog veel meer recepten uit de Spaanse keuken, alles op één overzichtelijke pagina. Van traditionele gerechten tot aan tapas met een moderne twist. Onze recepten zijn makkelijk zelf te bereiden. ¡Buen provecho!