¡Dos cervezas por favor! Het is een van de Spaanse zinnetjes die de meeste mensen meteen leren als ze naar Spanje gaan. Maar daarmee ben je er nog niet. Want wat wil je? Een caña, een botellín of een quinto? En wat bedoelen ze in Catalonië met xibeca en in Baskenland met katzi? Hoeveel bier drinken Spanjaarden eigenlijk en welk merk is het populairst? Wij hebben wat bierfeitjes en -termen op een rijtje gezet.

Lees ook: Hoe bestel je koffie in Spanje?

Lees ook: dit zijn de populairste tapas in Spanje

bier spanje

 

Er zijn in Spanje meer dan 30 manieren om een biertje te bestellen. Niet zo gek, want Spanje is niet alleen een van de grote wijnproducenten ter wereld, maar tegelijkertijd hét grote bierland van Zuid-Europa. Ze houden van koel bier, tap, fles of blik … Net als bij ons zeggen de Spanjaarden salimos de caña, we ‘gaan een pilsje pakken’, in plaats van ‘we gaan iets drinken’.

biersoorten spanje

Piepklein biertje: caña of quinto

De biermerken Heineken España, Cruzcampo, Amstel en Águila hebben bierexperts gevraagd om alle woorden die gebruikt worden om een biertje te bestellen in Spanje op een rijtje te zetten. Daarbij is in eerste instantie van belang hoeveel je wilt. Het kleinste pilsje van 10-14 cl bier wordt zurito genoemd in Baskenland en penalti in Aragon. Daarna volgt een glas van 20 centiliter vergelijkbaar met het fluitje bij ons. Als die van het vat komt is dat een caña of (in Galicië) een corto. Wil je een flesje, bestel dan een quinto of botellín. In Madrid wordt ook wel het woord botijo gebruikt en in Sevilla bestel je het beste een cañón. In Andalusië, waar het bier op warme dagen snel lauw wordt, krijgt je een klein biertje als je een cervecita of cortaíta bestelt.

Biernamen

De middenmotor: birra of copa

Wil je een flesje van eenderde liter, dan kun je in bijna heel Spanje terecht met tercio maar ook het woord birra wordt wel gebruikt. In Catalonië zeggen ze echter mediana en aan de Cantabrische kust media of medio. In Madrid wordt eenderde liter in een glas doble genoemd en als je een glas op een voet wilt, dan bestel je net als bij wijn ook wel een copa. Dat woord wordt zowel gebruikt voor biertjes van de tap als uit een flesje. Heb je echt flink dorst en wil je meteen een halve liter, bestel dan een jarra, pinta of maceta. En pas op als je een mini bestelt. Geintje van de Spanjaarden. Je krijgt in Madrid en veel andere Spaanse regio’s dan niet een klein pilsje maar een hele liter. In Cantabrië noemen de dat en tanque, in Catalonië xibeca, in Baskenland katxi en ze zeggen cacharro in Castilië en Leon en in Asturië.

 

Wil je meer leuke en handige tips om Spanje te bezoeken? Lees dan ook het mooie magazine ESPANJE! Je kunt het hier bestellen

 

Voor de grote dorst: Shandy en champú

Wat het nog verwarrender maakt dat je op de ene plek iets heel anders krijgt dan op de andere plek met hetzelfde woord. Als je in Catalonië een clara bestelt krijg je een biertje met citroen, terwijl ze er in Galicië spa rood bij doen. In Baskenland, Navarra en Cantabrië wordt bier met citroen lejía of pika genoemd, op de Balearen een shandy en in Castellon en Tarragona champú. Maar relax, je kunt nog altijd dos cervezas por favor zeggen tegen de ober. Hij zal je overal in Spanje gewoon begrijpen. Hoevéél je krijgt is dan wel de grote verrassing.

De best verkochte biermerken in Spanje

Marca Aantal verkopen  Toename 
1 Mahou 35 +20
2 San Miguel 19 +24
3 Cruzcampo 19 -3
4 Amstel 19 +20
5 Estrella Galicia 15 +51
6 Damm 13 +11


Bron: Brand Footprint. Kantar

Waar in Spanje wordt het meeste bier gedronken?

Autonome gemeenschap Liters per cápita
1 Andalucía 28,0
2 Illes Balears 27,9
3 Murcia 26,8
4 Madrid 25,4
Navarra
5 Castilla-La Mancha 24,6
6 Extremadura 23,9
7 Comunitat Valenciana 23,8
Spaanse gemiddelde 23,3
8 Canarias 21,5
País Vasco
9 Cataluña 21,0
10 Aragón 20,8
11 La Rioja 20,4
12 Castilla y León 20,1
13 Cantabria 16,6
14 Galicia 15,9
15 Asturias 13,5

Bron: Informe del Consumo de Alimentación en España 2021

De grootste bierproducenten van Spanje

Naam bierproducent Hl /jaar (mil)
1 Mahou San Miguel
(Mahou, San Miguel, Alhambra…)
10,83
2 Damm
(Cervezas Damm…)
9,93
3 Heineken España
(Cruzcampo, Amstel, Heineken, El Águila, Buckler…)
8,78
4 Hijos de Rivera
(Estrella Galicia, 1906…)
3,46
5 Compañía Cervecera de Canarias
(Tropical, Dorada…)
0,87
6 Agora
(Ambar…)
0,72
7 Otros 0,1

Bron: Cerveceros de España 2021

Ontwikkeling bierconsumptie in Spanje

De grootste bierproducenten van Europa