Een onmisbare traditie bij Catalaanse feesten zijn castells, ofwel menselijke torens. Elke grotere en zichzelf respecterende  gemeente in Catalonië heeft één of meerdere groepen castellers. Wil je eens zo’n menselijke toren gebouwd zien worden? Op deze site vind je het programma voor castells in Barcelona. In deze uitzending van 3 op Reis die op 5 juni 2022 werd uitgezonden zie je hoe de menselijke torens worden gebouwd en dat het ook wel eens mis kan gaan. Hieronder zie je ook wat je ongeveer kunt verwachten:

Castellers monument Tarragona

Castells bouwen deden ze voor het eerst in het stadje Valls in de regio Camp de Tarragona in de achttiende eeuw.  Hierna volgde al snel meerdere steden en zo begonnen de eerste wedstrijden. Op dit moment zijn er meer dan 60 verenigingen door heel Catalonië. Deze verenigingen treden op en strijden tegen elkaar. Maar daarvoor moeten ze wel heel veel oefenen.

Castellers Pinya

Het begint allemaal bij de onderste laag van de toren, deze wordt Pinya genoemd. Dit is de grootste laag met de meeste mensen. Deze laag moet samen meer dan duizend kilo tillen. Samenwerken is dus heel belangrijk. Vaak worden er ook mensen uit het publiek gevraagd om mee te duwen. Fer Pinya is een synoniem voor samenwerken.

Castellers - la merce

Nadat de eerste laag is gezet, gaat het bouwen beginnen. De hoogte van de toren wordt aangeduid met cijfers, bijvoorbeeld 3 van 7. Het eerste cijfer staat voor het aantel bouwlagen en het tweede cijfer voor hoeveel mensen er per laag zijn.

Bovenste laag van een Castell

De castell moet altijd afgesloten worden door twee kleintjes, ze moeten naar boven klimmen en een seintje geven dat alles goed is en dan is de toren succesvol afgerond. De jongste castellers moeten altijd een helm dragen, nadat er in 2012 een 12-jarig meisje overleed toen ze van de achtste verdieping van een menselijke toren was gevallen.

Castellers in Catalonië

Tot het eind van de 18de eeuw waren de castells niet hoger dan zeven lagen, maar het record staat nu al op tien lagen.

Lees ook: La Diada: nationale feestdag van Catalonië

Castellers -Pilar

Deze toren op de foto hierboven wordt een pilar genoemd, omdat elke laag van de toren maar één persoon heeft. Als de lagen twee personen tellen dan wordt het een toren genoemd. Heeft een toren meer dan twee personen per laag, dan pas is het een castell.

Castellers - Onderste laag

De castellers dragen allemaal een witte broek met daarop een gekleurde blouse. De hele groep draagt dezelfde kleur en ze dragen een dikke riem. Deze riem dragen ze zodat het klimmen makkelijker gaat.

Castellers tijdens La Merce

Tijdens Catalaanse feestdagen worden er heel veel castells gebouwd. In Tarragona vindt elke twee jaar het Castellers-festival plaats.

Lees ook: dit zijn de Spaanse feestdagen

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer weten over Spaanse tradities?

Cover Espanje 02-22

Lees dan ook het mooie tijdschrift ESPANJE!

  • Vier x per jaar 100 pagina’s inspiratie
  • Honderden reistips, geschiedenis, cultuur en recepten
  • Nu met 25% korting op de winkelprijs
  • Altijd als eerste in huis
  • Ook alle digitale edities van de afgelopen jaren in je mailbox, handig voor onderweg
  • Je regelt het meteen via deze link

bestellen