Tomatengevechten, aanvallen van Vikingen met horens op hun hoofden, menselijke torens. De zomer betekent feest in Spanje. De acht feesten hieronder zijn beslist een omweg waard.

Catoira festival Spanje

Romaría Vikinga, 4 augustus 2024

Catoira en Pontevedra, Galicië

Tijdens de Romería Vikinga, zoals de Vikingfeesten in Galicia officieel heten, staan duizenden mensen gekleed in berenvellen, met helmen met horens op het hoofd en zwaarden in de hand, op de kade van de Río Ulla te wachten op de invasie van de Vikingen.

Een van de hoogtepunten is de zogeheten Desembarco, het moment dat de barbaren van hun oorlogsschip afspringen en met veel vertoon door het leger gallegos worden teruggedrongen. Want geen van de barbaren mag er met de schatten van de kathedraal in Santiago vandoor gaan. Door de met wijn besmeurde gezichten en gehavende oorlogskledij lijkt de strijd heel even echt. Maar eigenlijk is het vooral een hilarische strijd, die eindigt zonder winnaars of verliezers.

Na de gevechten wordt broederlijk wijn gedronken uit helmen en de onvermijdelijke pulpo a feira – klaargemaakt in grote koperen kannen – gegeten. Op het festivalterrein bij Torres del Oeste is een grote braderie, waar ambachtslieden, vuurspuwers en muzikanten hun kunsten vertonen.

Hier vind je meer informatie over het programma.

Día de Asturias en Gijón, 4 augustus 2024

Gijón, Asturias

Día de Asturias en Gijón – niet te verwarren met de Dia de Asturias die in september in heel Asturias wordt gevierd – valt standaard op de eerste zondag van augustus. Zowel in Galicia als in Asturias vind je nog veel Keltische invloeden. In elke straat in Gijón klinkt deze dag dan ook doedelzakmuziek en er wordt gevolksdanst en opgetreden door folkloregroepen.

Bijzonder is ook de optocht met carrozas, versierde wagens zoals je die bij carnaval of een bloemencorso ziet. Gijón ligt aan de kust en op de grasvelden op het zogenoemde Campo Valdés wordt gepicknickt door mensen die vaak gekleed gaan in klederdracht. Er wordt empanada gegeten, tortilla de patata, filetes empanados, embutido (allerlei soorten worst) en deze lekkernijen worden weggespoeld met sidra (appelcider). Ben je deze dag in Gijón, loop dan tussen de picknickende mensen door. Het kan zomaar gebeuren dat je wordt gevraagd een vorkje mee te prikken.

Klik hier voor meer informatie.

Wil je meer tips voor je vakantie in Spanje? Lees dan ook het mooie magazine ESPANJE! Bestellen kan HIER!

Fiestas del verano de Vélez-Rubio, eerste week augustus

Vélez-Rubio, Andalusië

Tijdens het grote zomerfeest groeit het dorp Vélez-Rubio uit van 7000 tot tienduizenden mensen, omdat alle kinderen, ooms, tantes, aangetrouwde neven, nichten en achterkleinkinderen speciaal voor de festiviteiten terugkeren naar hun geboortedorp. Feest van feestelijk weerzien dus.

Er wordt tot diep in de nacht gefeest. En dan ’s ochtends bij het klaarmaken van het ontbijt voor onze gasten spijt hebben van de vele drankjes. Op vrijdagmiddag komen de dorpelingen bijeen in een van de vele feesttenten. Dames mooi gekleed in kleurige flamencojurken, heren trots als pauwen ernaast. Dan wordt er getoost met koude witte wijn met 7-up uit de perrón, glazen fles met een tuitje.

Lees ook: Viva la primavera: dit zijn de leukste Spaanse lentefeesten

Carreras de Caballos de Sanlúcar de Barrameda, 14, 16, 17 en 28, t/m 30 augustus 2024

Sanlúcar de Barrameda, Andalusië

Al sinds 1845 worden op het strand van Sanlúcar de Barrameda paardenraces gehouden. Het is daarmee een van de oudste hippische competities in Europa. Het startschot wordt gelost rond zes uur in de middag. Afhankelijk van de getijden, want het zand moet bij eb hard genoeg zijn opgedroogd om de galopperende hoeven te kunnen dragen.

Van oudsher waren de races een krachtmeting tussen de locals, met hun paarden die gebruikt werden voor het vistransport, en later ging het tussen de eigenaren van de plaatselijke bodega’s. Mede door sponsoring van de rijke Britse sherrybaronnen kregen de races hun spelregels en werd het een officieel evenement.

Wil je een wedje doen? Langs het strand zetten kinderen uit Sanlúcar kraampjes op. Vanuit deze wedkantoortjes proberen de jonge bookmakers de gokkers met een maximale inzet van €1 hun geld te ontfutselen. Om te voorkomen dat het paardenevenement te elitair wordt, is er een prijs voor de creatiefst uitgedoste kraam.

Klik hier voor meer informatie.

Castellers Catalonië

Diada de la Mercè, 24 september 2024

Tarragona, Catalonië

Diada Castellera de la Mercè – de dag van de menselijke torens – is onderdeel van Santa Tecla, het belangrijkste fiesta mayor in Tarragona (13 t/m 24 september 2024). Vanaf één uur in de middag strijden de vier grootste casteller-verenigingen van de stad tegen elkaar op het Plaça de la Font.

Houd je van cultuur, dan wil je dit feestelijke event op het plein voor het gemeentehuis niet missen. Omringd door duizenden uitgelaten en joelende toeschouwers bouwt elk team twee piramides en een pilar. Maar het spectaculairst zijn toch de wandelende castells, die om drie uur vertrekken vanaf het plein voor de kathedraal. De menselijke torens moeten eerst twintig traptreetjes af en daarna is het nog minstens 500 meter via de hoofdstraat op weg naar het Plaça de la Font. Welke colla de castellers krijgt het voor elkaar het gemeentehuis te bereiken zonder dat de toren instort?

Klik hier voor meer informatie over Santa Tecla en Diada de la Mercè.

Sant Agustí, 14 t/m 28 augustus 2024

Mallorca, Balearen

Sant Agustí is een van de belangrijkere zomerfestivals op het eiland. Tijdens het eerbetoon aan patroonheilige Sant Agustí worden twee weken lang verschillende activiteiten georganiseerd voor jong en oud.

Een belangrijk onderdeel van het festival is de dans van de cossiers, waarbij een groep cossiers in kleurrijke kleding een rituele dans uitvoert die dateert uit de 15e eeuw. De belangrijkste dagen van het feest vallen in het laatste weekend van augustus. De meeste indruk maakt de correfoc. Je weet niet wat je meemaakt als de demonen, opgezweept door de drums, door de straten dansen met hun vurige hooivorken.

Het verhaal gaat dat jongeren uit omringende dorpen in het verleden naar Sant Agustí kwamen om een geschikte huwelijkspartner te vinden. Geflirt wordt er nog steeds, maar tegenwoordig wordt er bovenal gefeest. Eind augustus worden namelijk de examenresultaten bekendgemaakt en mede daardoor is de sfeer zeer uitgelaten.

Klik hier voor meer informatie

La Tomatina, 28 augustus 2024

Buñol, Valencia

tomatina

Als Spanje ergens om bekendstaat, zijn het wel de unieke en uitgesproken tradities. La Tomatina past zeker in dit rijtje. Het tomatenfeest in Buñol laat zich het best omschrijven als totale gekte. Geen wonder dat in de uren voorafgaande aan het startschot alle ramen op het dorpsplein worden afgeplakt. De spanning stijgt, totdat klokslag 11.00 uur een enorme vrachtwagen de straten van Buñol binnenrijdt en 130 ton rijpe tomaten stort. Vrijwel direct begint het tomatengevecht tussen 15.000 deelnemers. Zet een duikbril op en draag oude kleren, want binnen no-time verander je zelf in een tomaat.

Ondanks dat het er soms wat ruig aan toe kan gaan, is de sfeer erg goed. Na een uur is de strijd voorbij en maken bewoners, deelnemers en vrijwilligers samen het plein schoon. Dat is nodig ook, want het hele dorp is na het tomatengevecht veranderd in een rode drab.

Hier koop je tickets en vind je meer informatie.

Lees ook: La Tomatina, ’s werelds grootste tomatengevecht