2 juni 2024 – De Spaanse politie heeft een IPTV-bende opgerold die illegaal tv-zenders aan duizenden klanten aanbood. Een Nederlander stond aan het hoofd van deze organisatie en is eveneens opgepakt, zo melden Spaanse media.

 

De streamingsdienst van de bende had zeker 14.000 abonnees die tussen de 10 en 20 euro per maand betaalden. De servers waarop de diensten werden aangeboden zijn nu geblokkeerd. Gebruikers worden automatisch doorgestuurd naar een politie-website waar ze worden gewaarschuwd dat de diensten illegaal zijn. Ook is beslag gelegd op de bankrekeningen van de criminele organisatie. In Italië is het strafbaar om illegale IPTV-diensten af te nemen, maar dat is in Spanje (nog) niet het geval. Gelukkig zijn er wel legale alternatieven voor deze illegale aanbieders. Welke dat zijn lees je hieronder.

Wat is IPTV eigenlijk?

IPTV staat voor Internet Protocol Television. Dit is een manier om televisiesignalen via het internet te ontvangen in plaats van via traditionele ether-, kabel- of satellietmethoden. Er zijn legale IPTV-diensten beschikbaar die door officiële providers worden aangeboden, maar er zijn ook veel illegale aanbieders die (betaal)zenders en sportuitzendingen zonder toestemming verspreiden.

Illegale tv-diensten

Sinds 2015 zou deze bende meer dan 5 miljoen euro hebben verdiend met de illegale handel in tv-diensten. De zaak kwam aan het rollen toen de Alliance for Creativity and Entertainment in 2022 een klacht indiende tegen websites die 139 illegale tv-zenders streamden.

Acht mensen gearresteerd

Klanten konden door het aanschaffen van een code overal ter wereld goedkoop betaalzenders bekijken. De politie onderzocht ip-adressen en bankgegevens van de aanbieders en kwam zo bij de bende uit. Er zijn acht mensen gearresteerd in Las Palmas, Gran Canaria, Madrid, Oviedo en Málaga. De Nederlander die de criminele organisatie leidde, werkte vanuit Gran Canaria.

 

Wil je meer tips en artikelen over Spanje? Lees dan ook het magazine ESPANJE! Bestel het hier en krijg vier keer per jaar 100 pagina’s Spanje in je brievenbus.

Legale alternatieven

Ga je op vakantie naar Spanje, woon je er of heb je er een tweede huis en had je een abonnement op deze illegale IPTV-dienst? Dan zijn er verschillende legale alternatieven om Nederlandse zenders en buitenlandse sportzenders te kijken:

Nederlandse Streamingdiensten

NLZIET: Biedt live tv en terugkijken van Nederlandse zenders.

NPO Start: Gratis toegang tot NPO-zenders, met een betaalde variant voor extra mogelijkheden.

Internationale Sportzenders

DAZN: Legale streamingdienst voor sportevenementen, beschikbaar in veel landen inclusief Spanje.

ESPN Player: Streamingdienst voor diverse sportevenementen wereldwijd.

VPN-Diensten

NordVPN, ExpressVPN, Surfshark: Door het gebruik van een VPN kun je je locatie veranderen naar Nederland, waardoor toegang tot Nederlandse zenders mogelijk is alsof je in Nederland is.

Europese regelgeving aanpassen

Door gebruik te maken van een van deze opties, kun je in Spanje toch genieten van je favoriete tv-programma’s en sportevenementen zonder het risico te lopen op juridische problemen. Het beste zou natuurlijk zijn dat je gewoon in heel Europa zonder problemen naar je eigen zenders kunt kijken, die je ook in Nederland hebt. Hopelijk komt deze toch wel vreemde regelgeving  in een verenigd en ‘grenzenloos’ Europa binnenkort een keer op de Europese agenda.

 

Lees ook: Internet in Spanje? Koop een simkaart

Lees ook: Spaanse films en series op Netflix