Valencia heeft elk voorjaar de Fallas, maar in Alicante weten ze ook hoe je een feestje bouwt. Tussen 20 en 24 juni worden daar de Hogueras de San Juan (Fogueres de Sant Joan, op z’n Valenciaans) gevierd, ter ere van Johannes de Doper. De letterlijke betekenis van Hogueras is ‘vreugdevuren’. Sinds 2014 staat het zomerfeest op de lijst met immaterieel erfgoed van Spanje. Zo ziet het feest in Alicante er normaal gesproken uit!

Let op: vanwege de coronacrisis gaan de Hogueras dit jaar niet door. Wel wordt het feest online gevierd. De volgende editie van het stadsfeest, staat gepland voor 2021.

Hogueras Alicante

Net als bij de Fallas in Valencia, trekken er ook tijdens de Hogueras de mooiste praalwagens door de straten van de stad.

Hogueras wordt gevierd ter ere van San Juan (of Sant Joan), ofwel Johannes de Doper…

hogueras

…waarmee de zomer feestelijk wordt ingeluid.

vijgen bacores

De mensen die meehelpen bij de bouw van de wagens, eten volgens traditie coca amb toninya (een soort tonijntaart) en vijgen.

De Dag van Sant Joan is 24 juni en in de nacht van 23 of 24 juni wordt het midzomernachtfeest gevierd. Dat gebeurt overigens niet alleen in Alicante, maar ook op veel andere plaatsen in Spanje, vaak aan het strand.

Hogueras

Eén van de populairste tradities tijdens de Nacht van San Juan is over vuur springen: bij één keer springen mag je een wens doen; na drie keer springen ben je gezuiverd van je zonden.

Hogueras

Een vast onderdeel van de Hogueras zijn de vuurwerkshows aan het strand. Die vinden in Alicante ook nog de dagen ná de Hogueras plaats.

Hogueras San Juan

Op de laatste dag van het feest, in de nacht van 24 op 25 juni, worden de beelden traditioneel verbrand.

Lees ook: de 10 leukste Spaanse steden met strand

Lees ook: Alicante, ideaal voor een weekend strand