UPDATE 2021: VANWEGE HET CORONAVIRUS ZIJN DE FALLES IN VALENCIA UITGESTELD TOT EEN NADER BEKEND TE MAKEN DATUM.

De Fallas in Valencia is met stip het meest bekende volksfeest in de stad Valencia. De Fallas vinden plaats tussen 15 en 19 maart, maar de voorbereidingen nemen soms wel een jaar in beslag. Het feest trekt bezoekers uit de hele regio, de rest van Spanje en zelfs het buitenland. Sinds 2016 staat het feest op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. 

De opening van de Fallas-feesten vindt traditiegetrouw plaats bij de Torres de Serano met een groot vuurwerkfeest op de laatste zondag van februari.

In de nacht van 15 op 16 maart worden de Fallas neergezet voor beoordeling. De Fallas zijn levensgrote poppen gemaakt van karton, hout, piepschuim, papier-maché en ander materiaal.

Op 16 maart worden in de vroege ochtend de Fallas beoordeeld door de jury. De winnaar ontspringt de dans en wordt niet verbrand.

Het bloemoffer aan de zogenoemde ‘Virgen de los Desamparados’ vindt plaats op 17 en 18 maart.

Deze kleine meisjes brengen bloemen in traditionele kledij.

Vanaf 1 tot en met 19 maart vindt dagelijks om stipt 14.00 uur La Mascletà plaats waarbij behoorlijk heftig knalvuurwerk wordt afgestoken.

In de avonden tussen 15 en 18 maart worden vuurwerkshows gehouden.

Op 19 maart, de dag van Sint-Jozef, vindt de laatste optocht plaats, de Cabalgata del Fuego. Hierna worden de Fallas in brand gestoken tijdens de zogenoemde Cremá.

Tijdens de Fallas kun je overal churros krijgen.

Een plaatje uit de oude doos. Hoewel de oorsprong van de feesten niet bekend is, worden de Fallas al gevierd zolang de bevolking van Valencia zich kan herinneren… Volgens sommigen gaat het zelfs om een heidens feest, dat later deel is gaan uitmaken van de christelijke traditie.

Meer lezen?

Top 10 beste hotels in Valencia

Een stedentrip naar Valencia in de planning en op zoek naar een goed hotel? Dit is onze Top 10 Beste hotels in Valencia. Van luxe tot goedkoop en van hartje stad tot aan het strand: wij selecteerden de leukste hotels met voor elk wat wils en in verschillende prijsklassen.

carnaval in tenerife Carnaval vieren in Spanje

Waar bij ons carnaval vooral in het zuiden uitbundig wordt gevierd, is dit in heel Spanje het geval, hoewel het feest overal anders is. Het feest werd al gevierd door de oude Grieken en Romeinen als voorjaarsfeest. Ze vierden dat de winter, de moeilijkste tijd van het jaar, bijna voorbij was. Dit jaar is het van 7 tot met 14 februari een grote, feestelijke aangelegenheid in Spanje!