De Fallas in Valencia is met stip het meest bekende volksfeest in de stad Valencia. De Fallas vinden plaats tussen 15 en 19 maart, maar de voorbereidingen nemen soms wel een jaar in beslag. Het feest trekt bezoekers uit de hele regio, de rest van Spanje en zelfs het buitenland. Sinds 2016 staat het feest op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. 

De opening van de Fallas-feesten vindt traditiegetrouw plaats bij de Torres de Serano met een groot vuurwerkfeest op de laatste zondag van februari.

In de nacht van 15 op 16 maart worden de Fallas neergezet voor beoordeling. De Fallas zijn levensgrote poppen gemaakt van karton, hout, piepschuim, papier-maché en ander materiaal.

Op 16 maart worden in de vroege ochtend de Fallas beoordeeld door de jury. De winnaar ontspringt de dans en wordt niet verbrand.

Het bloemoffer aan de zogenoemde ‘Virgen de los Desamparados’ vindt plaats op 17 en 18 maart.

Deze kleine meisjes brengen bloemen in traditionele kledij.

Vanaf 1 tot en met 19 maart vindt dagelijks om stipt 14.00 uur La Mascletà plaats waarbij behoorlijk heftig knalvuurwerk wordt afgestoken.

In de avonden tussen 15 en 18 maart worden vuurwerkshows gehouden.

Op 19 maart, de dag van Sint-Jozef, vindt de laatste optocht plaats, de Cabalgata del Fuego. Hierna worden de Fallas in brand gestoken tijdens de zogenoemde Cremá.

Tijdens de Fallas kun je overal churros krijgen.

Een plaatje uit de oude doos. Hoewel de oorsprong van de feesten niet bekend is, worden de Fallas al gevierd zolang de bevolking van Valencia zich kan herinneren… Volgens sommigen gaat het zelfs om een heidens feest, dat later deel is gaan uitmaken van de christelijke traditie.

Meer lezen?

Top 10 beste hotels in Valencia

Een stedentrip naar Valencia in de planning en op zoek naar een goed hotel? Dit is onze Top 10 Beste hotels in Valencia. Van luxe tot goedkoop en van hartje stad tot aan het strand: wij selecteerden de leukste hotels met voor elk wat wils en in verschillende prijsklassen.

 

Meer informatie over Spanje

ESPANJE! is hét magazine voor iedere Spanjeliefhebber. Met ESPANJE! krijg je vier keer per jaar honderd pagina’s tips om het prachtige land aan en achter de heerlijke zonnige stranden en beroemde toeristische trekpleisters te ontdekken.

  • Doe inspiratie op, onmisbaar voor je volgende Spanjereisword lid
  • Krijg tips voor onderweg en over de Spaanse gastronomie, taal en cultuur
  • Altijd en overal gratis toegang tot de online edities
  • Exclusieve ledenvoordelen, kortingen en winacties
  • Altijd eenvoudig opzegbaar