Hoewel kroketten en bitterballen oorspronkelijk een Franse uitvinding zijn, zijn ze niet meer weg te denken uit de Spaanse tapascultuur. Iedere zichzelf respecterende kok maakt zijn eigen croquetas caseras. Uiteraard gevuld met ham of kaas, maar ook met vis, champignons of spinazie.

In Spanje kwamen de kroketten waarschijnlijk aan tijdens de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog (1808-1814), toen veel gebruiken van de Franse elite werden overgenomen, waaronder eten. Er zijn aanwijzingen dat in 1812 een frituur van kroketten werd aangeboden aan de Engelse troepen. Vanaf het begin was de kroket ook populair onder het gewone volk omdat het goedkope producten bevatte zoals bloem gecombineerd met restjes.

De Spaanse kroket is beter

In haar beroemde publicatie La cocina española moderna (1917), spreekt de Galicische schrijfster Emilia Pardo Bazán over de aanpassing van het oorspronkelijke Franse kroketrecept aan de Spaanse smaak:

‘Er moet worden toegevoegd dat de kroket, door zich aan te passen aan Spanje, veel heeft gewonnen. De Franse kroket is enorm, in de vorm van een kurk, hard en smakeloos. Hier daarentegen, als ze goed worden gemaakt, smelten de kroketjes in de mond, zo zacht en glad. Volgens Pardo Bazán kon elke smaak worden “gekroketiseerd”, en in haar boek staan kroketten van vlees (kip, rund, kalf, ham, patrijs of haas), van heek, zeebrasem, tonijn, kabeljauw, biet, aardappel of sla.’

Speciale kroketzaken

In Spanje zijn kroketten nu een van de meest populaire tapas en worden ze aangeboden in de meeste bars, tavernes en restaurants van het land. Er bestaan zelfs “croqueterías”, dat wil zeggen, plekken die exclusief zijn gewijd aan de verkoop ervan. Ook zijn er kroketwedstrijden. De meest iconische variant van het land is de hamkroket, gemaakt met fijngehakte serranoham. Ook populair zijn kroketten van kip, kabeljauw, tonijn, heek, stoofpot, champignons enzovoort.

Makkelijk zelf te maken

Deze kroketjes met ham en kaas of in het Spaans: croquetas de jamón y de queso, zijn totaal anders dan onze oerhollandse kroket, maar daarom niet minder lekker. In Spanje zijn ze overal verkrijgbaar, maar gelukkig kun je ze met onderstaand recept ook makkelijk thuis maken. ¡Buen provecho!

Ingrediënten: (voor 16 ham- en kaaskroketjes)

  • 3 el olijfolie
  • 40 g boter
  • 3-4 el bloem
  • 7,5 dl hete melk
  • 50 g Spaanse ham (serrano of ibérico)
  • 50 g manchegokaas
  • 2 geklopte eieren
  • paneermeel
  • 1 liter zonnebloemolie

Bereiding:

Begin met het maken van een roux door 2 eetlepels olijfolie in een bakpan te verwarmen. Voeg ook een beetje boter toe. Daarna voeg je de bloem toe als het olie-botermengsel heet is. Roer dit goed door met een houten lepel. Voeg de melk in kleine scheutjes toe tot er een dikke saus ontstaat. Doe de helft in een andere pan, die je met wat olijfolie hebt verhit. Voeg vervolgens in de ene pan de in reepjes gesneden ham toe en in de andere de in reepjes gesneden kaas. Roer beide nog een keer goed door. Schenk over in twee koude kommen en laat 1-2 uur opstijven in de koelkast.

Vorm daarna balletjes of langwerpige kroketjes van de mengsels. Rol ze door het paneermeel, dompel ze onder in het eimengsel en haal ze dan weer door het paneermeel tot ze geheel bedekt zijn. Verhit 1 liter zonnebloemolie in een grote bakpan en leg de kroketten erin als de olie flink heet is. Haal ze er met een schuimspaan uit als ze goudbruin zijn – dat gaat sneller dan je denkt – en laat ze uitlekken.

Tip! Je kunt deze kroketjes ook met garnalen maken, ook erg lekker!

Meer lezen?

Al onze recepten uit de Spaanse keuken

In iedere editie van ESPANJE! Magazine vind je heerlijke en gemakkelijke Spaanse recepten.  Bestel hier.

In dit Spaanse artikel vind je leuke adresjes in Catalonië waar je calçots kunt eten.

En hier staan nog veel meer recepten uit de Spaanse keuken, alles op één overzichtelijke pagina. Van traditionele gerechten tot aan tapas met een moderne twist. Onze recepten zijn makkelijk zelf te bereiden. ¡Buen provecho!

De leukste kookboeken met Spaanse recepten

Gek op de Spaanse keuken en koken? Met onderstaande kookboeken maak je fantastische Spaanse gerechten. Met recepten voor tapas, voorgerechten, hoofdgerechten, desserts en volop inspiratie!

Warme en koude tapas

Cover kookboek Koude en warme tapas Spaanse recepten

Tapas: wie lust ze niet? Als hapje bij de borrel, voor de lunch, het diner of zomaar tussendoor. In het kookboek Warme en koude tapas (Floor van Dinteren) in de serie van Hapiness staan volop recepten voor koude en warme tapas (ook vegetarisch!) die je makkelijk thuis kunt maken. Overigens zijn niet alle hapjes in dit boek ook Spaans van origine.

Koop bij bol.com

¡SaborSabor!

Cover kookboek SaborSabor met moderne Spaanse recepten

¡SaborSabor! van Sandra Alvarez is een kookboek waarin de nieuwe Spaanse keuken centraal staat. Als er één land is waar de keuken moderniseert, is het Spanje wel. In dit kookboek vind je moderne varianten van traditionele recepten. De prachtige foto's nodigen direct uit om de keuken in te gaan. Een heerlijk kookboek!

Koop bij bol.com

De smaken van Spanje

De smaken van Spanje kookboek Spaanse recepten cover

De smaken van Spanje van Claudia Roden is een prachtig naslagwerk voor iedere (thuis)kok die van de Spaanse keuken houdt. Met achtergrondinformatie, typische gerechten, regionale verschillen en nog veel meer. Dit standaardwerk is niet goedkoop, maar meer dan vijfhonderd pagina's dik en prachtig vormgegeven. Ook een fantastisch kado.

Koop bij bol.com