We kennen Sandra Alvarez van haar succesvolle kookboek ¡SaborSabor! en haar optreden in Masterchef in 2015. Ze kookt als half-Spaanse graag met goede olijfolie en kwam zo op het idee om een kookboek te maken met recepten uit alle windstreken waarin goede olijfolie wordt gebruikt Extra Vierge. Sandra heeft Spaanse, Zuid-Amerikaanse en Aziatische roots en dat is goed te merken in dit heerlijke kookboek waarvan wij er en paar mogen weggeven. Kijk in deze nieuwste editie van  ESPANJE! MAGAZINE hoe je kans maakt.

Lekker en gezond 

Het gebruik van olijfolie gaat generaties terug in Sandra Alvarez haar Spaanse familie. ‘Ik weet niet beter. Een flinke scheut olijfolie extra vierge in een schaaltje met een beetje zout en zwarte peper. Een goed stuk brood om te dippen. Wat mij betreft de ideale borrelhap en start van een gezellige maaltijd. En dat olijfolie ook nog eens ontzettend gezond is, is mooi meegenomen! Het zullen misschien wel mijn Chinese roots zijn, die ervoor gezorgd hebben dat ik het aandurfde om olijfolie in de Aziatische keuken te gebruiken. Mijn Spaanse moeder maakte regelmatig fried rice met olijfolie voor mijn Chinese vader en die was altijd heerlijk. Uiteindelijk gaat het om de smaak en wat mij betreft mogen tradities dan ook soms gebroken worden. Als half-Spaanse kon ik het natuurlijk niet laten om een twist te geven aan bijzondere Spaanse gerechten, zoals bijvoorbeeld fideua, een typisch gerecht uit de Balearen dat op paella lijkt, maar met vermicelli is gemaakt in plaats van met rijst.’

tempeh pintxos Na een korte inleiding over welke soorten olijven en olijfolies er zijn geeft Sandra meer dan 100 lekkere recepten prijs van gerechten die ze als kind al at of later na vele reizen zelf ontwikkelde. Het zijn veelal unieke fusionrecepten van tapas, hoofdgerechten en desserts tot hondenkoekjes en cocktails (zoals sangria met gegrild fruit) en dips. Daarbij geeft Sandra ook veel tips voor veganisten zoals een recept voor vegan mayonaise. De tempeh pintxos met sambal-alioli hiernaast waarvan je hieronder het recept vindt, zijn ook vegan en een mooi voorbeeld van Sandra’s fusiontapas. Erg lekker en origineel!

Maak eerst de sambal vegan aioli Doe 60 ml aquafaba, 1 el citroensap, 1 knoflookteentje, geplet en fijngewreven ½ tl zout en ¼ tl zwarte peper  in een maatbeker. Zet de staafmixer op de bodem en mix een paar seconden op lage stand. Zet de mixer op de hoogste stand en schenk er langzaam 180 ml  olijfolie bij totdat het gaat binden en er een homogene massa ontstaat. Voeg wat extra olie toe als het nog niet dik genoeg is. Voeg wat extra citroensap toe om het eventueel dunner te maken. Voeg tot slot een theelepel sambal toe.

En dan de tempeh spiesjes

Marinade 3 el milde olijfolie, 1 el zoete sojasaus, 2 el water, rasp van 1 limoen, 2 el limoensap, ¼ tl knoflook, ¼ tl gember, vleugje kaneel, vleugje komijn, 1 el fijngehakte korianderblaadjes, zout, zwarte peper

Spiesjes 250 g tempé, 200 g sperzieboontjes, gehalveerd, 2 citroenen, gehalveerd

Meng alle ingrediënten voor de marinade en breng op smaak met zout en peper. Stoom de tempé 10 min. en dep droog met keukenpapier. Snijd de tempé in blokjes van ca. 2×2 cm. Leg de blokjes tempé ca. 30 min. in de marinade. Rijg 4 boontjes en 3 blokjes tempé om en om op een satéprikker. Verdeel de rest van de marinade over de spiesjes.Verhit een grillpan en gril de spiesjes aan beide kanten samen met de citroen 2-3 min. op middelhoog vuur totdat de tempé goudkleurig en krokant is. Haal de spiesjes uit de pan en druppel er een beetje citroensap dat in de pan achterblijft, over. Serveer de tempéspiesjes met de sambal-aioli.

Tip Zet 8 houten satéprikkers een uurtje rechtop in een hoog glas met water om te voorkomen dat ze verbranden.

Extra Vierge

Extra Vierge – Sandra Alvarez
€ 29,99 | Terra
ISBN 9789089898333

Bestel ook Sandra’s kookboek ¡Sabor Sabor!

Meer lezen? Dit zijn onze favoriete Spaanse kookboeken