Een typisch recept voor de wintermaanden en het vroege voorjaar: calçots met romescosaus. Oorspronkelijk komen deze slieruien uit Catalonië en ook de saus is een van de populairste in die regio. De saus wordt gegeten bij vis, groenten en vlees en is eigenlijk heel makkelijk om zelf te maken. De calçots-periode staat ook symbool voor de komst van de lente! De calçots worden op de barbecue gelegd en er pas weer afgehaald wanneer deze helemaal zwartgeblakerd zijn.

Ingrediënten:

  • 500 gr jonge prei of lente-ui als je de orginele calçot niet kan vinden.

Voor de romesco saus:

  • 3 paprika’s
  • 80 gr amandelen
  • 3 – 4 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels azijn
  • 2 tenen knoflook
  • 2 tomaten
  • zout
  • brood

Bereiding:

De calçots:
Deze worden normaal op de barbecue geroosterd, hier geldt; hoe meer verkoold, hoe lekkerder. Aangezien het niet altijd weer is om te gaan barbecuen (zeker in Nederland niet) kun je ook gewoon de oven gebruiken. Snijd de ui (calçot) in gelijke stukken en leg deze op een ingevette (met olijfolie) grill of bakplaat. Leg gedurende een halfuur in de oven op ongeveer 180˚C tot 200˚C staat.

De romescosaus:
Gril de paprika’s in de oven op 200˚C, in de grillpan of op de barbecue. Het vel van de paprika’s mag zwart zijn, laat na het grillen de paprika’s 15 min afkoelen en verwijder daarna het vel van de paprika’s.

Doe nu de rest van de ingrediënten in een kom of foodprocessor. Mix dit met een staafmixer of de processor tot een geheel, breng de saus op smaak met wat zout.

Voor een wat dikkere saus voeg je een sneetje brood toe.

Tip! Laat de saus even staan voordat je hem opdient.

Opdienen:

Doe de saus in een schaaltje en dien deze naast de calçots op. Als je de calçot gaat eten haal je eerst het buitenste verkoolde laagje eraf. Dit doe je door aan het eind van de calçot het vel vast te pakken en eraan te trekken. Worden je handen vies? Geen zorgen. Dat hoort. Je doopt de slierui in de saus en eet deze net als Hollandse haring. ¡Buen provecho!

Meer lezen?

Al onze recepten uit de Spaanse keuken

In iedere editie van ESPANJE! Magazine vind je heerlijke en gemakkelijke Spaanse recepten.  Bestel hier.

In dit Spaanse artikel vind je leuke adresjes in Catalonië waar je calçots kunt eten.

En hier staan nog veel meer recepten uit de Spaanse keuken, alles op één overzichtelijke pagina. Van traditionele gerechten tot aan tapas met een moderne twist. Onze recepten zijn makkelijk zelf te bereiden. ¡Buen provecho!