Spaanse tortilla

Niet iedereen krijgt de Spaanse tortilla even goed onder de knie. Vergelijk het met pannenkoeken bakken. Je hebt ware meesters en je hebt thuiskoks die het nooit zullen leren. Cruciaal is om te beginnen bij de juiste verhouding. Niet te veel aardappelen, dan wordt hij te droog. Een uitje moet er echt in, anders heeft het kraak noch smaak. En dan stop!

Nederlanders kunnen het vaak niet laten om chorizo of andere dingen toe te voegen. Beheers je. De kracht van tortilla zit ‘m in de eenvoud. In de meeste recepten stort je het eimengsel simpelweg bij de aardappelen in de pan. De ervaring leert dat buiten de pan een mengsel maken ietsje meer werk en vieze vaat oplevert, maar wel zorgt voor een mooiere tortilla. Wil je meer lekkere Spaanse recepten en tips? Lees dan ook ESPANJE! magazine. Je kunt het hier bestellen

Ingrediënten (kleine tortilla):

500 g aardappelen
1 ui
6 eieren
peper en zout
zonnebloemolie om te bakken

Heb je zin om lekker te variëren met Spaanse tortilla? Kijk dan eens hier voor inspiratie!

Bereiding:

De aardappelen in schijfjes snijden, de ui heel fijn snijden. Laat de aardappelschijfjes en de uiersnippers in flink wat olie in ongeveer een kwartier gaar worden in een afgesloten pan op zacht vuur. Kluts ondertussen de eieren met peper en zout. Het gare aardappelmengsel goed laten uitlekken in een stalen vergiet of zeef. Daarna mengen met het geklutste ei. Zorg dat het als het ware één massa wordt.

Neem nu je favoriete steelpan (minstens 25 cm doorsnee) en verhit twee of drie eetlepels olie. Laat de olie goed heet worden voordat je de massa erin stort. Als het goed is, blijft de omelet los van de bodem. Temper het vuur en laat de omelet stevig worden.

Nu komt het moeilijkste: de omelet omkeren. Dit doe je door hem op een groot bord te laten glijden. Een tweede bord erop en omkeren. Maak eerst de pan helemaal schoon voordat je de omelet er terug in schuift. Een tortilla van de ware meester is nog een pietsje nat van binnen.

Kan warm of koud geserveerd worden. Snijd er eventueel kleine vierkantjes of taartpuntjes van.

¡Buen provecho!

 

 

Tortillapan

Met deze speciale tortilla- en omeletpan lukt jouw Spaanse tortilla zeker!

 

 

 

 

 

 

 

De leukste kookboeken met Spaanse recepten

Gek op de Spaanse keuken en koken? Met onderstaande kookboeken maak je fantastische Spaanse gerechten. Met recepten voor tapas, voorgerechten, hoofdgerechten, desserts en volop inspiratie!

De smaken van Spanje

De smaken van Spanje kookboek Spaanse recepten cover

De smaken van Spanje van Claudia Roden is een prachtig naslagwerk voor iedere (thuis)kok die van de Spaanse keuken houdt. Met achtergrondinformatie, typische gerechten, regionale verschillen en nog veel meer. Dit standaardwerk is niet goedkoop, maar meer dan vijfhonderd pagina's dik en prachtig vormgegeven. Ook een fantastisch kado.
€134,90

Koop bij bol.com

¡SaborSabor!

Cover kookboek SaborSabor met moderne Spaanse recepten

¡SaborSabor! van Sandra Alvarez is een kookboek waarin de nieuwe Spaanse keuken centraal staat. Als er één land is waar de keuken moderniseert, is het Spanje wel. In dit kookboek vind je moderne varianten van traditionele recepten. De prachtige foto's nodigen direct uit om de keuken in te gaan. Een heerlijk kookboek!
€25

Koop bij bol.com

Warme en koude tapas

Cover kookboek Koude en warme tapas Spaanse recepten

Tapas: wie lust ze niet? Als hapje bij de borrel, voor de lunch, het diner of zomaar tussendoor. In het kookboek Warme en koude tapas (Floor van Dinteren) in de serie van Hapiness staan volop recepten voor koude en warme tapas (ook vegetarisch!) die je makkelijk thuis kunt maken. Overigens zijn niet alle hapjes in dit boek ook Spaans van origine.
€12,50

Koop bij bol.com