Escabeche is ontstaan om vis en vlees langer te kunnen bewaren en wordt in heel Spanje gegeten. Dit recept is niet moeilijk om te maken maar houd er rekening mee dat de vis minimaal twaalf uur in de koelkast moet staan. Heb je nog paprika’s liggen of een courgette? Voeg ze toe! Aan dit basisrecept kun je verschillende groenten en vis toevoegen, maak gebruik van wat je nog in huis hebt.  

Ingrediënten: (2 personen)

  • 4 makreelfilets of 300 gr kabeljauw
  • 3 eetlepels bloem
  • Peper en zout
  • 1 ui
  • 100 ml wijnazijn of sherryazijn
  • 150 ml water
  • 1 wortel
  • 2 teentjes knoflook
  • Olijfolie

Bereiding:

Zout de vis en haal deze door de bloem. Doe olijfolie in de pan en bak de vis tot hij goudbruin is, haal deze uit de pan en leg de vis in een schaal. Breng op smaak met peper en zout.

Snijd de wortel in reepjes, de ui in ringen en de knoflook in kleine stukjes. Bak deze even kort aan in dezelfde pan. De groenten moeten wel knapperig blijven. Voeg nu de azijn en het water toe, laat dit sudderen gedurende 10 minuten.

Giet de nog warme marinade over de vis, dek deze af en zet voor minimaal twaalf uur in de koelkast.

Serveer de escabeche koud met brood, aardappels of salade. Lekker als voorgerecht of aan het einde van een warme dag!

Meer lezen?

Al onze recepten uit de Spaanse keuken

In iedere editie van ESPANJE! Magazine vind je heerlijke en gemakkelijke Spaanse recepten.  Bestel hier.

In dit Spaanse artikel vind je leuke adresjes in Catalonië waar je calçots kunt eten.

En hier staan nog veel meer recepten uit de Spaanse keuken, alles op één overzichtelijke pagina. Van traditionele gerechten tot aan tapas met een moderne twist. Onze recepten zijn makkelijk zelf te bereiden. ¡Buen provecho!

De leukste kookboeken met Spaanse recepten

Gek op de Spaanse keuken en koken? Met onderstaande kookboeken maak je fantastische Spaanse gerechten. Met recepten voor tapas, voorgerechten, hoofdgerechten, desserts en volop inspiratie!

Warme en koude tapas

Cover kookboek Koude en warme tapas Spaanse recepten

Tapas: wie lust ze niet? Als hapje bij de borrel, voor de lunch, het diner of zomaar tussendoor. In het kookboek Warme en koude tapas (Floor van Dinteren) in de serie van Hapiness staan volop recepten voor koude en warme tapas (ook vegetarisch!) die je makkelijk thuis kunt maken. Overigens zijn niet alle hapjes in dit boek ook Spaans van origine.
€12,50

Koop bij bol.com

¡SaborSabor!

Cover kookboek SaborSabor met moderne Spaanse recepten

¡SaborSabor! van Sandra Alvarez is een kookboek waarin de nieuwe Spaanse keuken centraal staat. Als er één land is waar de keuken moderniseert, is het Spanje wel. In dit kookboek vind je moderne varianten van traditionele recepten. De prachtige foto's nodigen direct uit om de keuken in te gaan. Een heerlijk kookboek!
€25

Koop bij bol.com

De smaken van Spanje

De smaken van Spanje kookboek Spaanse recepten cover

De smaken van Spanje van Claudia Roden is een prachtig naslagwerk voor iedere (thuis)kok die van de Spaanse keuken houdt. Met achtergrondinformatie, typische gerechten, regionale verschillen en nog veel meer. Dit standaardwerk is niet goedkoop, maar meer dan vijfhonderd pagina's dik en prachtig vormgegeven. Ook een fantastisch kado.
€134,90

Koop bij bol.com