Spaanse empanada op een bordEmpanada is in Spanje echt een ouderwetse traktatie. Heel geschikt voor een feestbuffet, omdat je ‘m van tevoren maakt en koud kunt opeten. Belangrijk bij de empanada is het deeg. Dat moet dun uitgerold kunnen worden. Daarvoor gebruiken we een deeg op basis van olie en melk.

Met dit recept kun je heel makkelijk zelf een onvervalste Spaanse empanada maken.

 

 

Ingrediënten

Deeg:
500 g bloem,
125 cl olijfolie,
250 cl melk,
1 tl zout

Vulling:
2 uien,
3 ontvelde tomaten,
2 blikjes tonijn op waterbasis,
4 hardgekookte eieren,
3 tenen kno!ook,
handje verse peterselie,
1 tl zout,
1 tl paprikapoeder,
4 el olijfolie,
losgeklopt eiwit voor de afwerking

Bereiding

Meng voor het deeg alle ingrediënten en kneed het tot een soepel deeg. Dek af en zet weg. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de uien en de knoflook fijn en fruit ze in de olijfolie. Snijd de ontvelde tomaten in stukken en voeg ze toe. Snijd de peterselie klein en voeg deze samen met het zout en paprikapoeder bij het groentemengsel. Laat het geheel nog even op een zacht pitje sudderen.

Ga verder met het deeg en de eieren. Snijd de hardgekookte eieren in reepjes. Rol de helft van het deeg uit tot een dunne flap en leg dit op een met bloem bestoven bakblik. Verdeel het mengsel over de flap en leg hierover de eireepjes. Rol de andere helft van het deeg uit tot een dunne flap om de empanada af te dekken. Rol de randjes op en druk ze dicht met een vork. Klop eiwit los met een eetlepel water en bestrijk hiermee de empanada. Knip met een schaar een paar sneetjes in de bovenkant, zodat de stoom eruit kan. De empanada moet 45 minuten in de oven.

¡Buen provecho!

Meer Spaanse recepten? Op deze overzichtspagina vind je ongetwijfeld inspiratie!