De Baskische Begoña is al jarenlang de kokkin van Can Portell/Mas Ferrer, de B&B van Debbie de Jong uit B&B Vol Liefde. In haar gerechten omarmen de mediterrane en Nederlandse keuken elkaar, met zo nu en dan een vleugje Azië en Zuid-Amerika. In editie 1 2023 van het tijdschrift ESPANJE!  (die je hier kunt bestellen) vertelt Debbie over haar leven in Spanje en geeft ze volop tips voor een bezoek aan Catalonië en de stad Girona, op 20 minuten rijden van haar B&B. Ook deelt Begoña een aantal van haar lekkerste recepten, zoals deze salade met zoete aardappel en rode biet.

Ensalada de remolacha y batata – Salade van rode biet en zoete aardappel

Salade Begoña B&B Vol Liefde

In de kleurrijke keuken van Begoña is een hoofdrol weggelegd voor remolacha, rode biet. Ze maakt er gazpacho’s mee en heerlijke salades. Zoals deze, met zoete aardappelen en een vleugje Azië.

Ingrediënten voor 4 personen 3 grote gekookte rode bieten | 4 zoete aardappelen | zout | chilivlokken | olijfolie | 500 ml Griekse yoghurt | grof zeezout | sap van 1 citroen | 1 rode ui | 1 Spaanse of jalapeñopeper | 4 el Thaise vissaus | 1 bosje peterselie | sesamzaadjes droog geroosterd

Bereiding Was de rode bieten en zoete aardappelen en snijd ze in plakjes van ongeveer vingerdikte. Bekleed een ovenschaal met bakpapier en verdeel de plakjes erover. Strooi er zout en chilivlokken naar smaak over en besprenkel met olijfolie. Zet de schaal in een op 175-200 graden voorverwarmde oven en bak de groenten ongeveer 30 minuten, tot ze gaar zijn (prik er even met een vork in om te controleren). Meng ondertussen de yoghurt met wat grof zeezout, een scheutje olijfolie en het citroensap. Verspreid dit met een lepel over een grote serveerschaal. Leg hier de plakjes rode biet en zoete aardappel op.

Voor de dressing Snijd de rode ui en Spaanse of jalapeñopeper fijn. Doe ze in een kommetje en voeg de Thaise vissaus toe. Hak de peterselie fijn, doe die erbij en voeg ook nog wat olijfolie en citroensap toe. Meng alles goed en verdeel de dressing over de groenten. Strooi er als finishing touch de geroosterde sesamzaadjes over.

Begoña, Debbie en redactie ESPANJE!

Begoña, Debbie en redactie ESPANJE! tijdens het maken van de reportage en de recepten

Nog meer recepten uit de B&B van Debbie de Jong

Wil je nog meer heerlijke kleurrijke recepten uit Can Portell/Mas Ferrer? Bestel dan de losse editie  (1 2023) van ESPANJE! of neem een PLUS 3 abonnement van ESPANJE! waarbij je vier recente edities cadeau krijgt. Je kunt het abonnement hier afsluiten. Scroll door naar beneden voor het Plus 3 abonnement. In editie 1 2023 vind je o.a. het recept van Begoña’s appeltaart met sjalotten en blauwe kaas en als dessert gekaramelliseerde peren met rozemarijn met een subtiele mix van kruiden, honing en walnoten. Heerlijk!

NIEUW: De online specials van ESPANJE!. Je kunt kiezen voor Costa Blanca en Valencia, Catalonië of Andalusië. Nu verkrijgbaar vanaf slechts €2,95