Cameraman Richard van Kruchten ruilde zijn werk voor o.a. RTL in voor een nieuw bestaan in Valencia. Daar werkt hij nu als natuurgids en fotograaf maar hij maakt ook nog steeds prachtige films. Zo ging hij met de redactie van ESPANJE! op pad om vast te leggen hoe je een authentieke paella maakt. Ook maakte hij filmpjes van tientallen fiets- en wandelroutes rond zijn woonplaats Valencia. In ESPANJE! 1 2020 nemen we je mee op een culinaire trip naar Valencia en omgeving. Met deze tips van Richard erbij kun je weken zoet zijn in deze prachtige stad en provincie.

1. SPOORFIETSPAD VIA VERDE OJOS NEGROS

Fietsen in de Natuur van Via Verde

Fiets dwars door de bergen op het spoorfietspad ‘Via Verde Ojos Negros’. Je start op 1000 meter boven zeeniveau en rolt na een paar kilometer bijna vanzelf de berg af. Je passeert vele tunnels, bruggen en verlaten stationnetjes, in een spectaculair landschap dat telkens verandert.

2. FANZARA: URBAN ART IN DE BERGEN!?

Urban art kijken in Fanzara

Fanzara is bergdorpje met een openluchtmuseum in het dal van de Mijares Rivier. Je vindt hier op elke hoek van de straat fraaie, vaak huizenhoge graffitis, tekeningen of installaties. De wandeling naar Fanzara start in Argelita, waar de laatste Moorse koning van Valencia zetelde. Je beklimt de toren van zijn voormalige kasteel en wandelt daarna via de rivier Vilahermosa door de bergen, met schitterend uitzicht over de rivier Mijares.

3. L’HORTA, MARJAL DELS MOROS EN KASTEEL SAGUNTO

Meer Marjal dels Moros bekijken

Vanuit Valencia fiets je langs de boulevard naar l’Horta, de groentetuin van de stad. Hier liggen honderden boerderijtjes met kleine akkertjes en irrigatiekanaaltjes. Het fietst makkelijk, over vlak terrein. Tussen de velden liggen leuke restaurantjes en barretjes om horchata te proeven, een lokaal drankje gemaakt van aardnoten. Verderop ligt de ‘Marjal dels Moros’, een uitgestrekt moeras en rietland, pal achter de kust. Vanuit de observatiehutten kun je vaak bijzondere vogels spotten. Via de sinaasappelboomgaarden fiets je verder tot Sagunto, waar een enorm Romeins kasteel boven het stadje uittorent.

4. SIERRA DE CALDERONA EN MIRADOR DE GARBÍ

Hiken in Sierra Calderona en Mirador de Garbi

De Sierra de Calderona is een fabelachtig mooi berggebied dat oprijst achter de stad Valencia. Hier wandel of klauter je over enorme rotsblokken (met een berggids) naar de top. Eenmaal boven wacht een schitterend uitzicht over de grillige rode zandstenen rotsen, de Middellandse Zee en Valencia.

5. ALBUFERA MEER EN RIJSTVELDEN

Fietsen door de rijstvelden van Albufera

Ten zuiden van Valencia ligt Parque Natural La Albufera, waar al eeuwenlang rijst wordt verbouwd. Vanuit de stad fiets je via de duinen naar het Albufera meer. Bij het bezoekerscentrum van het natuurgebied zie je vaak bijzondere vogels. De rijstvelden liggen in een labyrint van akkers, kanaaltjes en dijken. Een paar keer per jaar staat het gebied onder water. Vanaf mei komen de rijstplantjes op en verandert het water in een felgroene zee. En uiteraard is dit gebied dé plek om een paella te eten en te leren maken.

Lees ook: 10 x de beste hotels in Valencia 

6. DE MEDITERRANE JUNGLE: DE SIERRA DE ESPADÁN

Klimmen door de Mediterrane jungle

Een wandelexpeditie met een gids door de ‘Mediterrane jungle’; de Sierra de Espadán. Karakteristiek zijn de kurkeiken, woudreuzen met takken in allerlei bizarre vormen. Wandel door een dichtbegroeid kurkbos, spring over klaterende beekjes en bezoek het schilderachtige 17e eeuwse dorpje Aín, met eeuwenoude irrigatiekanaaltjes en aquaductjes, die het water tot bij de molen en de wasserette brengen.

7. MOORSE KASTELEN EN LOOPGRAVEN UIT DE SPAANSE BURGEROORLOG

Bergen en natuur loopgraven

In de Sierra de Espadán heeft elk dorp zijn eigen kasteel of – ruïne- uit de Moorse tijd. Ook ligt er een verdedigingslinie met loopgraven uit de Spaanse Burgeroorlog. Sommige zijn makkelijk te bereiken, anderen alleen na een (in)spannende klautertocht. Je wandelt letterlijk dóór de loopgraven, met tientallen mitrailleursnesten en uitkijkposten. Het uitzicht is adembenemend.

8. RIBERA DE XUQUER

Fietsen door Ribera de Xuquer

De Rivier Xuquer (Júcar) meandert vanuit de bergen richting de Middellandse Zee. Je kunt prachtig fietsen rondom de rivier en de kustvlakte, over dijkjes en rustige landbouwwegen, dwars door de sinaasappel- en kakiboomgaarden. In dit gebied vind je ook rijstvelden, en uiteraard restaurantjes om rijstgerechten te proberen.

9. Kasteel Xàtiva

Kanon gericht op Kasteel Xativa

Xàtiva ligt op een strategische plek in de bergen, aan de ‘Via Augusta’ (een oude Romeinse weg.) Met een gids kun je een stevige wandeling maken in de natuur en een rivierdal rondom Xàtiva. Eindpunt is het meer dan 1000 jaar oude kasteel, hoog boven het stadje.

10. MAR Y MONTAÑA: ROL BERGAF NAAR DE ZEE

Fietsen met de kinderen door Mar y Montanya

Stap op zo’n 500 meter boven zeeniveau in de Sierra de Espadán op de fiets en dan rol je bijna vanzelf bergaf tot aan het strand! Onderweg kom je langs mooie dorpjes, vuurrode rotsformaties, eeuwenoude olijfbomen en fiets je dwars door de sinaasappelplantages naar het strand bij Nules, over rustige wegen en deels over een fietspad.

Richard kan zorgen voor fietsen en als je een tocht niet alleen aandurft gaat hij mee als gids. Kijk voor meer informatie op www.spainishtravel.com

Ook zin om naar Valencia te gaan. Kijk dan in ESPANJE nummer 1 2020  hoe je een verblijf kunt winnen bij Valencia Mindfulness Retreat midden in de stad. Liever een hotel? Hier onze selectie in Valencia.