Het is een zonnige dag en ik loop met mijn schilderspullen door het centrum van Moraira, het vissersdorp waaraan ik mijn hart heb verpand. Aan zee vind ik een leuke plek om te tekenen: El Castillo, de uit gele stenen opgetrokken kasteeltoren die de inwoners van dit gebied tot aan de helft van de 18e eeuw moest beschermen tegen piraten.

Elk jaar vormt dit kasteel het authentieke decor voor het feest Moros y Cristianos, waarbij de herovering op de Moren met groots vertoon wordt nagespeeld. De Moren, met baarden, tulbanden en lange gewaden in prachtige kleuren, paraderen dan met hun gesluierde vrouwen en omringd door buikdanseressen door de smalle straten, waar ze tegenover de christenen, gekleed in Romeinse vechttenues, komen te staan.

Eersterang bij El Cafetí

De prachtige traditionele kostuums zijn tot in detail afgewerkt en kosten soms een fortuin. Muziekkorpsen zetten de parade kracht bij met muziek die speciaal voor dit feest is gecomponeerd. De klanken van castagnetten, fluiten, tamboerijnen, trompetten en trommels overspoelen dagenlang het kleine dorp. Hoewel de strijd om het kasteel hevig is, winnen de christelijke groepen altijd en ook dat moet natuurlijk gevierd worden. Dit spektakel trekt veel toeschouwers uit de wijde omtrek en de terrassen op de bescheiden boulevard zitten dan overvol. Maar als je een plaatsje weet te bemachtigen bij El Cafetí, dan zit je eersterangs, recht tegenover El Castillo. Relax met een sangría in je hand in de lekkere loungebanken terwijl het kleurrijke schouwspel zich voor je afspeelt.

Moros y Cristianos wordt op verschillende plaatsen in Spanje gehouden en de datum van de festiviteiten varieert omdat de groepen vaak van de ene stad naar de andere trekken. In Moraira vonden de feesten dit jaar plaats van 3 tot 11 juni 2017.

Jacqueline van Tol geeft workshops schilderen en interieuradviezen aan de Costa Blanca. Ze verblijft er drie tot zes maanden per jaar, vooral in Moraira, waar ze de kleuren en de sfeer opsnuift.

Lees alle berichten over:

blog
jacqueline
locals
Moraira
Moros y cristianos
tradities