Pego | ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje https://www.espanje.nl Thu, 24 Aug 2017 11:26:15 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.8.9 https://www.espanje.nl/wp-content/uploads/2017/05/cropped-favicon-96x96-1-32x32.png Pego | ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje https://www.espanje.nl 32 32 Natasja tipt: Naar de grotten in Alicante https://www.espanje.nl/natasja-tipt-grotten-alicante-pego/ Wed, 16 Aug 2017 12:20:00 +0000 http://www.espanje.nl/?p=3168 In de provincie Alicante zijn veel grotten, maar de meeste zijn niet toegankelijk voor publiek. Natasja neemt je mee naar twee grotten die je wél mag bezoeken.

The post Natasja tipt: Naar de grotten in Alicante appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>

In de provincie Alicante zijn meer dan 130 grotten en kloven die door de overheid grotendeels verborgen worden gehouden, uit angst dat deze schatten worden vernield. Slechts 28 grotten zijn opgenomen in de Catalogus de Cuevas de la Comunidad Valenciana en hiervan zijn er maar een paar toegankelijk voor publiek.

Als je even wilt ontsnappen aan de warmte, kan een bezoekje aan een grot uitkomst bieden. De grotten hebben een constante temperatuur van 18 graden. En los van de koelte, pik je meteen een stukje historie mee en leer je over dit bijzondere natuurverschijnsel. In de omgeving van Pego, mijn woonplaats, zijn twee grotten opengesteld voor bezoekers: Cova del Rull en Cova del Calaveras.

La cova del Rull

La cova del Rull ligt in de gemeente Vall d’Ebo – op zich al de moeite waard om te bezoeken. Deze grot werd in 1919 bij toeval ontdekt door José Vicente Mengual (‘Oom Rull’) toen hij samen met zijn hond aan het jagen was. Hij zag het opgejaagde konijn in een gat verdwijnen en wilde het dier het gat uitjagen. Hij liet zijn fret in het gat zakken, maar beide dieren kwamen er niet uit. De volgende dag ging hij terug om het gat uit te graven en vond zo deze prachtige grot, die sindsdien zijn naam draagt. In de jaren zestig werd het opengesteld voor publiek. Tegenwoordig is de grot eigendom van de gemeente.

Deze kalksteengrot is cirkelvormig waardoor het vanuit diverse hoeken is te bewonderen. Het is 220 meter lang en heeft niveauverschillen tot wel 19 meter. De mineralen zijn verschillend in oorsprong en in vormen. Een prachtig ondergronds landschap. Een rondleiding duurt 45 minuten en is geschikt voor iedereen. Er op eigen houtje doorheen wandelen mag ook. Tijdens de autoreis richting de grot word je getrakteerd op prachtige vergezichten.

Website
Adres: CV-712, Km.12, 03789 La Vall d’Ebo, Alicante

Cova del Calaveres

Cova del Calaveres (de grot van de schedels) ligt in de gemeente Benidoleig. In de 17e eeuw werden er resten gevonden van twaalf personen – sindsdien draagt de grot deze toch enigszins lugubere naam. Deze kalksteengrot heeft een lengte van 440 meter en is te bewonderen via aangelegde gangen met trappen. Tijdens verschillende expedities zijn er archeologische vondsten gedaan zoals fossielen, muurtekeningen, vuurstenen en werktuigen. Een bijzonder stukje historie is hier het hele jaar te bewonderen.

Website
Adres: Carretera Benidoleig – Pedreguer, s/n, 03759 Benidoleig, Alicante

Natasja Romeijnsen (53 jaar) woont met haar man, hond en twee katten een groot deel van het jaar in Pego (Alicante). Ze verhuurt vakantiewoningen en organiseert wandelvakanties.

The post Natasja tipt: Naar de grotten in Alicante appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>
Natasja tipt: ‘de lekkerste sinaasappels van Spanje’ https://www.espanje.nl/natasja-tipt-lekkerste-sinaasappels-spanje/ Fri, 21 Jul 2017 09:48:15 +0000 http://www.espanje.nl/?p=3081 Natasja woont tussen de 'naranjos' en geniet daar het hele jaar door van: eerst die heerlijke bloesemgeur en daarna de zoete en sappige sinaasappels.

The post Natasja tipt: ‘de lekkerste sinaasappels van Spanje’ appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>

Ons huis kijkt uit over ons dorp Pego, dat wordt omringd door hectares vol met sinaasappelboomgaarden. Ik vind het één van de mooiste plekjes op aarde. In het voorjaar staan de bomen vol met bloesem van de sinaasappels, de lekkerste parfum die ik ooit rook en niet in een flesje te vangen is.

De bloesem (azahar) van de sinaasappelboom is een symbool van geluk. Spaanse vrouwen verwerken deze bloesem dan ook graag in hun bruidsboeket of in hun kapsel. De oogst vindt plaatst van november tot juni en dat veroorzaakt nog wel eens file – als de weg wordt geblokkeerd door vrachtwagens bij het inladen van de oogst. We nemen dat graag voor lief: de geuren van de bloesem, het uitzicht op deze boomgaarden en de sappige beloning maakt alles goed. Wanneer jij een sinaasappel uitperst, zou het zomaar kunnen dat ik hem rijp heb zien worden.

Kust van de sinaasappelbloesem

Spanje is een belangrijk exportland van sinaasappels en de lekkerste komen uit onze omgeving, de kuststrook Costa del Alzahar (de kust van de sinaasappelbloesem). Deze omgeving heeft de juiste temperatuur. De beste smaak krijgt een sinaasappel als hij is groot geworden bij een temperatuur van gemiddeld 23 graden. Niet de zon of een verfbad, maar de temperatuur in de nacht bepaalt de kleur van de sinaasappel. Sinaasappels zijn gezond, bevatten veel vitamine C, en als het goed is smaakt hij zoet en is hij sappig. Zin in een verse jus, vraag in Spanje dan om een zumo de naranja natural. En de regionale cocktail Agua de Valencia, een mix van sinaasappelsap, cava, wodka, gin en suiker, is ook het proberen waard. Er zijn zelfs koks die hun paella boven een open vuur met hout van sinaasappelbomen bereiden, voor een extra smaak en een speciaal aroma.

Zelf plukken

Wil je meer weten over de teelt? Er zijn sinaasappeltelers die rondleidingen aanbieden, zodat je meer komt te weten komt over de productie en zelf sinaasappelen uit de boom te plukken. Verser kan niet!

Natasja Romeijnsen (53 jaar) woont met haar man, hond en twee katten een groot deel van het jaar in Pego (Alicante). Ze verhuurt vakantiewoningen en organiseert wandelvakanties.

The post Natasja tipt: ‘de lekkerste sinaasappels van Spanje’ appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>
Natasja tipt: wandelen langs de sawa’s van Pego https://www.espanje.nl/natasja-tipt-wandelen-sawas-pego/ Tue, 04 Jul 2017 10:52:45 +0000 http://www.espanje.nl/?p=2710 Tussen Pego en Oliva ligt een kleine oase, een stuk moerasland met een oppervlakte van 1.290 hectare. Marjal behoort tot de belangrijkste natte zones van de Spaanse Middellandse Zeekust.

The post Natasja tipt: wandelen langs de sawa’s van Pego appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>

Wie bij Spanje aan hitte en droogte denkt, heeft het in de meeste gevallen goed. De zomers kunnen zinderend heet zijn, waarbij je snakt naar een verfrissende bui. Ik ken een plekje met een ander klimaat. Tussen Pego en Oliva ligt een kleine oase, een stuk moerasland met een oppervlakte van 1.290 hectare. Dit gebied, Marjal genaamd, is misschien wel de belangrijkste natte zone van de Spaanse Middellandse zeekust en werd in 1994 tot natuurreservaat verklaard.

Het ligt in een dal en is omringd door drie bergen (Mustalla, Migdia en Segària) die een hoefijzer vormen met een opening naar de zee. Het gebied wordt gevoed door twee rivieren: de Bullent-Vedat en de Racons-Molinell, die het leefgebied zijn van vele soorten vissen, watervogels, reptielen en zoogdieren. Er werden beschermde soorten gespot, zoals de vis Valencia hispanica (lokaal bekend als “samaruc”) en de paarse gallinule, een zeldzame steltloper die van de rietvelden houdt. In juli en augustus vinden er boottochten plaats, waardoor je een prachtig uitzicht hebt op het moeraslandschap en interessante vogels kunt zien. Het natuurreservaat is vanaf verschillende kanten te betreden, voor iedereen toegankelijk en kent geen openingstijden. Absoluut een bezoekje waard!

Arroz Bomba

Dit microklimaat is ideaal om “Arroz Bomba” te verbouwen, een rijstsoort met een ronde korrel, die niet plakt en ideaal is voor de bereiding van paella. Deze rijst komt oorspronkelijk uit India en is door de Arabieren naar Spanje gebracht. Tussen 1920 en 1930 kende Pego een gouden tijdperk wat betreft de rijstproductie. Na een daling in de jaren ’60 en ’70, is er de laatste jaren weer veel energie gestoken om de kwaliteit van de rijst naar een hoger niveau te tillen op een ecologische verantwoorde manier. De rijst wordt direct verkocht aan particuliere kopers om de prijs zo laag mogelijk te houden. Wil je meer weten over de verbouw van rijst? Er worden rondleidingen gegeven (ca. 1 uur), waarbij je een zak Bombarijst uit Pego cadeau krijgt.

Meer informatie over het natuurreservaat en activiteiten: www.parquesnaturales.gva.es
Meer informatie over de rijsttoer: info@pegonatura.es.

Natasja Romeijnsen (53 jaar) woont met haar man, hond en twee katten een groot deel van het jaar in Pego (Alicante). Ze verhuurt vakantiewoningen en organiseert wandelvakanties.

The post Natasja tipt: wandelen langs de sawa’s van Pego appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>
Natasja tipt: wandelen langs 8 dorpen https://www.espanje.nl/natasja-tipt-wandelen-8-dorpen/ Wed, 07 Jun 2017 07:34:39 +0000 http://www.espanje.nl/?p=2395 Een favoriete wandelroute van Natasja, die in Pego aan de Costa Blanca woont, gaat langs de acht dorpen in Vall de Gallinera.

The post Natasja tipt: wandelen langs 8 dorpen appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>

Ons dorp Pego aan de Costa Blanca is echt een heerlijke plek om te wonen. Schone stranden om de hoek, heerlijke restaurants in het dorp zelf en de omgeving is fantastisch. Je kunt er eindeloos wandelen. Een van mijn favoriete tochten is de wandelroute langs de acht dorpen in de Vall de Gallinera.

In de mediterrane architectuur van de dorpen is de invloed van de vroegere Arabische inwoners nog duidelijk zichtbaar. De route begint bij een bron, de Font de la Mata de Benirrama, en eindigt bij een bron, de Font de la Mata de Benissili. Je kunt de wandelroute natuurlijk ook in de omgekeerde richting volgen. De tocht is 14 kilometer lang, voor de geoefende wandelaar een klein ommetje. Als je niet zo getraind bent, kun je de route in etappes doen door van het ene dorp naar het andere dorp te lopen en weer terug te keren. Verschillende gedeeltes kunnen ook per fiets worden afgelegd.

Duidelijke info

De tocht gaat langs harde en onverharde wegen, prachtige natuur, oude ruïnes, mooie bronnen en natuurlijk de acht dorpen. In de plaatselijke toeristenbureaus kun je folders krijgen met de beschrijving van de route, maar echt nodig is dat niet want de wandeling is makkelijk en wordt duidelijk aangegeven. In elk dorp staat een groot bord met informatie over de historie en bezienswaardigheden.

Elke dag anders

Aangekomen in een dorp is het wel heel verleidelijk om even bij te komen van alle indrukken en te genieten van de lokale specialiteiten in de verschillende bars en restaurants. Ben je verliefd geworden op één van de dorpen dan kun je de nacht doorbrengen in één van de lokale hostels, een casa rural. Als ik dat zo opschrijf, krijg ik meteen weer zin om mijn wandelschoenen aan te trekken en op pad te gaan. De route verveelt nooit. Elke dag lijkt de natuur door het licht er weer anders uit te zien.

Natasja Romeijnsen (53 jaar) woont met haar man, hond en twee katten een groot deel van het jaar in Pego (Alicante). Ze verhuurt vakantiewoningen en organiseert wandelvakanties.

The post Natasja tipt: wandelen langs 8 dorpen appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>