Ons dorp Pego aan de Costa Blanca is echt een heerlijke plek om te wonen. Schone stranden om de hoek, heerlijke restaurants in het dorp zelf en de omgeving is fantastisch. Je kunt er eindeloos wandelen. Een van mijn favoriete tochten is de wandelroute langs de acht dorpen in de Vall de Gallinera.

In de mediterrane architectuur van de dorpen is de invloed van de vroegere Arabische inwoners nog duidelijk zichtbaar. De route begint bij een bron, de Font de la Mata de Benirrama, en eindigt bij een bron, de Font de la Mata de Benissili. Je kunt de wandelroute natuurlijk ook in de omgekeerde richting volgen. De tocht is 14 kilometer lang, voor de geoefende wandelaar een klein ommetje. Als je niet zo getraind bent, kun je de route in etappes doen door van het ene dorp naar het andere dorp te lopen en weer terug te keren. Verschillende gedeeltes kunnen ook per fiets worden afgelegd.

Duidelijke info

De tocht gaat langs harde en onverharde wegen, prachtige natuur, oude ruïnes, mooie bronnen en natuurlijk de acht dorpen. In de plaatselijke toeristenbureaus kun je folders krijgen met de beschrijving van de route, maar echt nodig is dat niet want de wandeling is makkelijk en wordt duidelijk aangegeven. In elk dorp staat een groot bord met informatie over de historie en bezienswaardigheden.

Elke dag anders

Aangekomen in een dorp is het wel heel verleidelijk om even bij te komen van alle indrukken en te genieten van de lokale specialiteiten in de verschillende bars en restaurants. Ben je verliefd geworden op één van de dorpen dan kun je de nacht doorbrengen in één van de lokale hostels, een casa rural. Als ik dat zo opschrijf, krijg ik meteen weer zin om mijn wandelschoenen aan te trekken en op pad te gaan. De route verveelt nooit. Elke dag lijkt de natuur door het licht er weer anders uit te zien.

Natasja Romeijnsen (53 jaar) woont met haar man, hond en twee katten een groot deel van het jaar in Pego (Alicante). Ze verhuurt vakantiewoningen en organiseert wandelvakanties.

Lees alle berichten over:

Alicante
Costa Blanca
local
Natasja
Pego
wandelen
wandelroute