Ons huis kijkt uit over ons dorp Pego, dat wordt omringd door hectares vol met sinaasappelboomgaarden. Ik vind het één van de mooiste plekjes op aarde. In het voorjaar staan de bomen vol met bloesem van de sinaasappels, de lekkerste parfum die ik ooit rook en niet in een flesje te vangen is.

De bloesem (azahar) van de sinaasappelboom is een symbool van geluk. Spaanse vrouwen verwerken deze bloesem dan ook graag in hun bruidsboeket of in hun kapsel. De oogst vindt plaatst van november tot juni en dat veroorzaakt nog wel eens file – als de weg wordt geblokkeerd door vrachtwagens bij het inladen van de oogst. We nemen dat graag voor lief: de geuren van de bloesem, het uitzicht op deze boomgaarden en de sappige beloning maakt alles goed. Wanneer jij een sinaasappel uitperst, zou het zomaar kunnen dat ik hem rijp heb zien worden.

Kust van de sinaasappelbloesem

Spanje is een belangrijk exportland van sinaasappels en de lekkerste komen uit onze omgeving, de kuststrook Costa del Alzahar (de kust van de sinaasappelbloesem). Deze omgeving heeft de juiste temperatuur. De beste smaak krijgt een sinaasappel als hij is groot geworden bij een temperatuur van gemiddeld 23 graden. Niet de zon of een verfbad, maar de temperatuur in de nacht bepaalt de kleur van de sinaasappel. Sinaasappels zijn gezond, bevatten veel vitamine C, en als het goed is smaakt hij zoet en is hij sappig. Zin in een verse jus, vraag in Spanje dan om een zumo de naranja natural. En de regionale cocktail Agua de Valencia, een mix van sinaasappelsap, cava, wodka, gin en suiker, is ook het proberen waard. Er zijn zelfs koks die hun paella boven een open vuur met hout van sinaasappelbomen bereiden, voor een extra smaak en een speciaal aroma.

Zelf plukken

Wil je meer weten over de teelt? Er zijn sinaasappeltelers die rondleidingen aanbieden, zodat je meer komt te weten komt over de productie en zelf sinaasappelen uit de boom te plukken. Verser kan niet!

Natasja Romeijnsen (53 jaar) woont met haar man, hond en twee katten een groot deel van het jaar in Pego (Alicante). Ze verhuurt vakantiewoningen en organiseert wandelvakanties.

Lees alle berichten over:

Alicante
azahar
costa
Costa Blanca
local
Natasja
Pego
sinaasappels