Wie bij Spanje aan hitte en droogte denkt, heeft het in de meeste gevallen goed. De zomers kunnen zinderend heet zijn, waarbij je snakt naar een verfrissende bui. Ik ken een plekje met een ander klimaat. Tussen Pego en Oliva ligt een kleine oase, een stuk moerasland met een oppervlakte van 1.290 hectare. Dit gebied, Marjal genaamd, is misschien wel de belangrijkste natte zone van de Spaanse Middellandse zeekust en werd in 1994 tot natuurreservaat verklaard.

Het ligt in een dal en is omringd door drie bergen (Mustalla, Migdia en Segària) die een hoefijzer vormen met een opening naar de zee. Het gebied wordt gevoed door twee rivieren: de Bullent-Vedat en de Racons-Molinell, die het leefgebied zijn van vele soorten vissen, watervogels, reptielen en zoogdieren. Er werden beschermde soorten gespot, zoals de vis Valencia hispanica (lokaal bekend als “samaruc”) en de paarse gallinule, een zeldzame steltloper die van de rietvelden houdt. In juli en augustus vinden er boottochten plaats, waardoor je een prachtig uitzicht hebt op het moeraslandschap en interessante vogels kunt zien. Het natuurreservaat is vanaf verschillende kanten te betreden, voor iedereen toegankelijk en kent geen openingstijden. Absoluut een bezoekje waard!

Arroz Bomba

Dit microklimaat is ideaal om “Arroz Bomba” te verbouwen, een rijstsoort met een ronde korrel, die niet plakt en ideaal is voor de bereiding van paella. Deze rijst komt oorspronkelijk uit India en is door de Arabieren naar Spanje gebracht. Tussen 1920 en 1930 kende Pego een gouden tijdperk wat betreft de rijstproductie. Na een daling in de jaren ’60 en ’70, is er de laatste jaren weer veel energie gestoken om de kwaliteit van de rijst naar een hoger niveau te tillen op een ecologische verantwoorde manier. De rijst wordt direct verkocht aan particuliere kopers om de prijs zo laag mogelijk te houden. Wil je meer weten over de verbouw van rijst? Er worden rondleidingen gegeven (ca. 1 uur), waarbij je een zak Bombarijst uit Pego cadeau krijgt.

Meer informatie over het natuurreservaat en activiteiten: www.parquesnaturales.gva.es
Meer informatie over de rijsttoer: info@pegonatura.es.

Natasja Romeijnsen (53 jaar) woont met haar man, hond en twee katten een groot deel van het jaar in Pego (Alicante). Ze verhuurt vakantiewoningen en organiseert wandelvakanties.

Lees alle berichten over:

Alicante
arroz bomba
Costa Blanca
local
Natasja
paella
Pego
rijst
wandelen
wandelroute