In de provincie Alicante zijn meer dan 130 grotten en kloven die door de overheid grotendeels verborgen worden gehouden, uit angst dat deze schatten worden vernield. Slechts 28 grotten zijn opgenomen in de Catalogus de Cuevas de la Comunidad Valenciana en hiervan zijn er maar een paar toegankelijk voor publiek.

Als je even wilt ontsnappen aan de warmte, kan een bezoekje aan een grot uitkomst bieden. De grotten hebben een constante temperatuur van 18 graden. En los van de koelte, pik je meteen een stukje historie mee en leer je over dit bijzondere natuurverschijnsel. In de omgeving van Pego, mijn woonplaats, zijn twee grotten opengesteld voor bezoekers: Cova del Rull en Cova del Calaveras.

La cova del Rull

La cova del Rull ligt in de gemeente Vall d’Ebo – op zich al de moeite waard om te bezoeken. Deze grot werd in 1919 bij toeval ontdekt door José Vicente Mengual (‘Oom Rull’) toen hij samen met zijn hond aan het jagen was. Hij zag het opgejaagde konijn in een gat verdwijnen en wilde het dier het gat uitjagen. Hij liet zijn fret in het gat zakken, maar beide dieren kwamen er niet uit. De volgende dag ging hij terug om het gat uit te graven en vond zo deze prachtige grot, die sindsdien zijn naam draagt. In de jaren zestig werd het opengesteld voor publiek. Tegenwoordig is de grot eigendom van de gemeente.

Deze kalksteengrot is cirkelvormig waardoor het vanuit diverse hoeken is te bewonderen. Het is 220 meter lang en heeft niveauverschillen tot wel 19 meter. De mineralen zijn verschillend in oorsprong en in vormen. Een prachtig ondergronds landschap. Een rondleiding duurt 45 minuten en is geschikt voor iedereen. Er op eigen houtje doorheen wandelen mag ook. Tijdens de autoreis richting de grot word je getrakteerd op prachtige vergezichten.

Website
Adres: CV-712, Km.12, 03789 La Vall d’Ebo, Alicante

Cova del Calaveres

Cova del Calaveres (de grot van de schedels) ligt in de gemeente Benidoleig. In de 17e eeuw werden er resten gevonden van twaalf personen – sindsdien draagt de grot deze toch enigszins lugubere naam. Deze kalksteengrot heeft een lengte van 440 meter en is te bewonderen via aangelegde gangen met trappen. Tijdens verschillende expedities zijn er archeologische vondsten gedaan zoals fossielen, muurtekeningen, vuurstenen en werktuigen. Een bijzonder stukje historie is hier het hele jaar te bewonderen.

Website
Adres: Carretera Benidoleig – Pedreguer, s/n, 03759 Benidoleig, Alicante

Natasja Romeijnsen (53 jaar) woont met haar man, hond en twee katten een groot deel van het jaar in Pego (Alicante). Ze verhuurt vakantiewoningen en organiseert wandelvakanties.

Lees alle berichten over:

Alicante
grotten
locals
Natasja
Pego