Spanje | ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje https://www.espanje.nl Sat, 15 Jul 2023 10:03:21 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.8.9 https://www.espanje.nl/wp-content/uploads/2017/05/cropped-favicon-96x96-1-32x32.png Spanje | ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje https://www.espanje.nl 32 32 TIPS: Verkoeling in zomers Andalusië https://www.espanje.nl/tips-verkoeling-in-zomers-andalusie/ Thu, 13 Jul 2023 09:09:05 +0000 http://www.espanje.nl/?p=3006 n de zomer kan het kwik in Spanje oplopen tot boven de 40 graden. Niet te doen! Maar ook dan kun je overal verkoeling vinden. In de Pyreneeën bijvoorbeeld, op de stranden van Ibiza, Mallorca, aan de Baskische kust of in het groene Galicië. Zelfs in het warme Andalusië zijn genoeg 'coole' plekken waar het vaak 10 graden koeler is dan in de warme steden.

The post TIPS: Verkoeling in zomers Andalusië appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>
Andalusië

In de zomer kan het kwik in Spanje oplopen tot boven de 40 graden. Niet te doen! Maar ook dan kun je overal verkoeling vinden. In de Pyreneeën bijvoorbeeld, op de stranden van Ibiza, Mallorca, aan de Baskische kust of in het groene Galicië. Zelfs in het warme Andalusië zijn genoeg ‘coole’ plekken waar het vaak 10 graden koeler is dan in de warme steden.

Else Beekman, die al jaren in Andalusië woont, geeft in de online editie van ESPANJE! over Andalusië de allerfijnste tips voor een actieve zomer in Andalusië. Wat dacht je bijvoorbeeld van raften in Córdoba, kajakken langs de Costa Tropical of wandelen naar de Virgen de las Nieves, op 2580 meter hoogte? Hier vast een tipje van de sluier. De online editie Andalusië met meer dan 100 pagina’s tips voor een heerlijke vakantie bestel je hier voor slechts €3,95.

1. Zoek de berglucht op van de Sierra Nevada

De woorden sol y nieve (zon en sneeuw) typeren Europa’s meest zuidelijk gelegen skigebied. Hier combineer je tussen november en april een ontbijtje aan het strand in de zon met een middag op de lange latten. Maar als de skiërs en snowboarders vertrokken zijn, ligt de Sierra Nevada ook nog steeds heel hoog te wezen. En hoogte in de Zuid-Spaanse zomer betekent koelte. Sinds in de zomer ook liften geopend zijn, ontdekken steeds meer mensen de aantrekkelijkheid van het gebied zonder sneeuw. Als je vanaf de stad Granada de borden Sierra Nevada en het skidorp Pradollano volgt is het verrassend om te zien hoe snel de temperatuur daalt. Zomers is de gemiddelde temperatuur er twintig graden, wat héérlijk is vergeleken met die veertig graden die de  thermometer elders soms aantikt. De top van de Veleta is het meest karakteristiek en is ook het beeldmerk van de Sierra Nevada. Naar deze bergtop gaat ook een van de drie liften die in de zomer zijn geopend. Boven kom je terecht in een compleet andere wereld, waar zich tegelijkertijd ook een wereld aan mogelijkheden voor je opent. Je kunt er wandelen, trektochten maken, fietsen, rennen, sterren kijken en er is zelfs een pretpark.

 

Sierra Nevada fietser

 

Koele tocht door 60 dorpen

Speciale vermelding verdient de Ruta Sulayr (Sulayr betekent ‘zonneberg’ in het Arabisch) die met een lengte van 300 kilometer het hele nationale park Sierra Nevada omcirkelt. De route gaat door 2 provincies en 60 dorpen. Wil je hem helemaal lopen, trek er dan tussen 16 en 19 dagen voor uit. Je kunt de route ook per fiets afleggen. Positief is dat de gemiddelde hoogte 1.800 meter is, dus koeler dan langs de kust. De etappes variëren in lengte tussen 9 en 15 kilometer. Ook mountainbikers en professionele wielrenners kunnen in de Sierra Nevada hun fitheid op peil houden op grote hoogte. De Veleta is beroemd onder fietsers vanwege de goed begaanbare en onverharde weg die helemaal naar de top gaat. Waar elders fiets je naar 3.000 meter hoogte? Het Bike Park werd speciaal voor hen en andere fietsliefhebbers uitgezet. De fiets kan mee in de cabinelift en vervolgens hang je hem aan de stoeltjeslift om van drie kilometer hoogte weer via verschillende routes, loopings, schansen en bochten naar beneden te crossen. Je kunt dit ook met een gids doen en een fiets huren. In totaal liggen er acht gemarkeerde routes met een totale lengte van ruim 37 kilometer en een hoogteverschil van 1.000 meter. Dit circulaire traject van 8,6 kilometer is gratis toegankelijk en ligt deels in het bos dat aan Pradollano grenst. Ben je niet speciaal getraind, dan kun je vanaf de lift rustig omlaag rijden. Na elke bocht word je weer getrakteerd op een ander prachtig panorama.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

 

Raften & canyoning

Zoek je liever verkoeling op minder grote hoogte, dan is water dé oplossing. Al ziet het landschap in Andalusië er in de zomer vaak uiterst dorstig uit, ook dán zijn er nog steeds rivieren gevuld met water die je een dag of dagdeel vertier kunnen bieden. In de Sierra Nevada ontspringen de rivieren Rio Geníl en Rio Verde waarin verschillende bedrijven wild water rafting en canyoning aanbieden. Bij het raften vaar je in een grote, stevige opblaasboot en bij canyoning volg je onder begeleiding van een gids de loop van een rivier door een kloof. Tijdens zo’n afdaling moet je klimmen, abseilen, zwemmen en springen om grotere hoogteverschillen te overbruggen. Ons beviel Rafting Salta Rios erg goed om in de provincie Córdoba een stuk van de Rio Genil te bevaren. Wij gingen van Benamejí naar Palenciana. Dit stuk is ideaal om te doen tussen mei en oktober. In Benamejí is ook een stukje geschikt voor kleine kinderen.

 

Chillar

Waden door rivieren

Door diverse rivieren kun je in de zomer geheel of gedeeltelijk wandelen, zodat je het hoofd koel houdt en af  en toe zelfs een plons kunt nemen. De bekendste zijn de wandeling bij Monachil en door de rivier Chillar bij Nerja. Monachil ligt vlakbij Granada. Hier ligt de wandelroute Ruta de los Cahorros de Monachil. Deze leidt langs – of als het mooi weer is – door de rivier Monachil. Bezoek deze route het liefst op een doordeweekse dag en vooral niet in een weekend. Kun je de drukte niet vermijden, ga dan heel vroeg op pad. De Chillarroute is zo bekend en geliefd, dat je deze in het hoogseizoen misschien beter mijdt. De wandeling is echter té leuk – zeker met kinderen vanaf een jaar of zes en mooi weer – om over te slaan. Zomers is het water niet al te diep. Hoe je er komt lees je in de Andalusië-special van ESPANJE!

Kajakken langs de Costa Tropical

De mooiste en veruit bijzonderste plek om te kajakken is in het natuurgebied dat een deel land en een deel zee bestrijkt tussen Nerja en La Herradura aan de Costa Tropical op drie kwartier rijden van Granada. Het gebied heet Las Acantilados Maro-Cerro Gordo, wat letterlijk de kliffen van Maro en Cerro Gordo betekent. Met je kajak vaar je over helderblauw water langs indrukwekkende rotspartijen en hier en daar peddel je zo een grot in voor een mysterieuze touch aan je trip.

Bestel het magazine met het volledige artikel

De volledige versie van dit artikel, geschreven door Else Beekman, werd gepubliceerd in editie 3 2017 van het tijdschrift ESPANJE! die je hier kunt bestellen. Of kies voor de online-editie over Andalusië, die je hier kunt bestellen en meteen kunt downloaden.

In de online editie Andalusië vind je verder

  • Keep it cool in Andalusië – De leukste outdoortips voor in de zomer
  • Minigids met meer dan 120 geweldige tips voor Andalusië met de kids
  • Ontdek prachtige onbekende dorpjes tijdens een rondreis
  • Roadtrip langs de costa’s – Van Alicante naar Málaga
  • Zwerven door de charmante bergen van de Axarquía
  • Ontdek de provincie Sevilla – Vredige bergen, mooie steden
  • Rijden langs witte dorpen – Het achterland van de Costa de la Luz
  • Ontdek de provincie Málaga – Stad, strand en bergen, met o.a. Caminito del Rey
  • De 10 mooiste wandelroutes in de provincies Málaga en Granada
  • Verhalen van Granada – De sporen van de moren
  • Het Joodse verleden van het Alhambra

Met deze online editie van meer dan 100 pagina’s ga je goed geïnformeerd op stap in Zuid-Spanje. Deze online Special Andalusië kun je nu bestellen voor slechts €3,95 Er zijn ook online specials van ESPANJE! over Catalonië en de Costa Blanca.

Meer leuke tips van ESPANJE!? Neem dan HIER een abonnement en mis niks meer!

The post TIPS: Verkoeling in zomers Andalusië appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>
Kijktip: De koning van Hispanje https://www.espanje.nl/kijktip-koning-hispanje/ Sun, 12 Apr 2020 12:42:26 +0000 http://www.espanje.nl/?p=1566 Een serie waarin journalist Edwin Winkels de kijker meeneemt naar verschillende Spaanse regio's en op zoek gaat naar de band tussen Nederland en Spanje.

The post Kijktip: De koning van Hispanje appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>

In de serie De koning van Hispanje neemt journalist en schrijver Edwin Winkels je mee door zijn Spanje en gaat hij op zoek naar de relatie tussen Nederland en Spanje, het land waar hij al bijna 30 jaar woont. Hij bezoekt verschillende regio’s en plaatsen en spreekt met Nederlanders onder de Spaanse zon en Spanjaarden die een bijzondere band met Nederland hebben. 

De serie is inmiddels alweer een paar jaar oud, maar blijft leuk voor Spanje-liefhebbers en nu we met z’n allen meer thuis zitten en ons geliefde Spanje niet kunnen bezoeken, is het natuurlijk extra leuk om van de beelden te genieten. In iedere aflevering bezoekt hij een ander deel van het land. Hieronder kun je de trailer bekijken:

Alle afleveringen in de serie kun je hier bekijken.

Edwin Winkels is journalist en schrijver, sinds 1988 gevestigd in Spanje. Van 1991 tot 2012 was hij verslaggever van de krant El Periódico de Catalunya, eerst op de sportredactie en sinds 2000 als algemeen verslaggever en onderzoeksjournalist. Winkels is correspondent vanuit Spanje voor het AD en de sportredacties van de NOS. Sinds 2012 legt Edwin zich toe op het schrijven van romans en is hij regelmatig te zien in actualiteitenprogramma’s op de Nederlandse televisie.

The post Kijktip: De koning van Hispanje appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>
Grote Spaanse wijnproeverij https://www.espanje.nl/grote-spaanse-wijnproeverij-elswout/ Mon, 30 Oct 2017 11:13:52 +0000 http://www.espanje.nl/?p=3803 Zin in Spaanse sferen op een herfstachtige zondagmiddag? Reserveer dan nu je kaartjes voor de grote Spaanse wijnproeverij die ESPANJE! op zondag 26 november organiseert in Orangerie Elswout bij Haarlem.

The post Grote Spaanse wijnproeverij appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>

UPDATE: deze wijnproeverij heeft al plaatsgevonden! We houden je op de website op de hoogte van aanstaande activiteiten.

Zin in Spaanse sferen op een herfstachtige zondagmiddag? Reserveer dan snel je kaartjes voor de grote Spaanse wijnproeverij die ESPANJE! op zondag 26 november organiseert in Orangerie Elswout bij Haarlem. Daar kun je kennis maken met meer dan 100 heerlijke Spaanse ‘vinos’ en hapjes. Wij hebben er zin in en zien je graag! De proeverij is gratis voor onze abonnees. 

De Orangerie is goed bereikbaar per trein en ov-fiets via Haarlem, Overveen of Heemstede. Ook is er ruime parkeergelegenheid. De deuren gaan om 13 uur open en de proeverij duurt tot 18 uur. Je kunt eerst heerlijk wandelen over het prachtige landgoed en vervolgens heerlijke tintos, blancos, rosados en cavas proeven. Martinez & Verhoog, Krimpenfort Wijnen, Wijn vd Natuur en Topwines4U zijn net als vorig jaar aanwezig met een mooie selectie wijnen. Maar ook Grapedistrict Haarlem en Heemstede en Lekker Sapje presenteren hun wijnen. Voor €10 kun je de hele middag wijn uit alle regio’s van Spanje proeven. De proeverij is GRATIS voor abonnees van ESPANJE!. Abonneren (€21,50 voor 4 nummers van ESPANJE!) kan via de ESPANJE!-website. Als abonnee kun je vervolgens reserveren via proefespanje@gmail.com. Vermeld daarbij het adres waarop je ESPANJE! ontvangt.

Benieuwd naar de proeflijst van dit jaar? Klik hier voor een overzicht.

¡Hasta la vista en Elswout!

Reserveer nu direct je tickets

 

The post Grote Spaanse wijnproeverij appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>
Doe de ESPANJE! vakantie taalquiz! https://www.espanje.nl/doe-de-espanje-vakantie-taalquiz/ Mon, 04 Sep 2017 13:28:14 +0000 http://www.espanje.nl/?p=3354 Spreek je een paar woorden Spaans of is je Spaans vloeiend? Test je kennis met deze vakantiepuzzel uit de ESPANJE! die nu in de winkels ligt. ¡Mucha suerte!

The post Doe de ESPANJE! vakantie taalquiz! appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>

Spreek je een paar woorden Spaans of is je Spaans vloeiend? Test je kennis met deze vakantiepuzzel uit de ESPANJE! die nu in de winkels ligt. En wie weet win je een cursus Spaans. Hier vast de eerste vijf vragen. Kijk in het magazine zelf voor de rest van de vragen en de spelregels.  ¡Mucha suerte!

Je wilt een vlieger kopen, dus je vraagt om een cometa of een volador

Het Spaanse woord voor zand is sal of arena

 Hoe heten slippers in het Spaans? Eslíperos of chanclas

Je wilt paardrijden, dus zoek je een caballo of een cabello

Wat krijg je als je om een cuchara vraagt? Een vork of een lepel

The post Doe de ESPANJE! vakantie taalquiz! appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>
Spaanse stenen goed voor je spaargeld: waarom kopen nu interessant is https://www.espanje.nl/spaanse-stenen-goed-spaargeld-waarom-kopen-spanje-interessant-is/ Thu, 25 May 2017 09:38:48 +0000 http://www.espanje.nl/?p=2256 De rente op spaargeld is de laatste jaren flink gedaald. Sparen levert dus minder op. Tegelijkertijd hangt het inkomen in box 3 sinds 2017 af van de omvang van het totale vermogen. Steeds meer mensen kijken om die reden naar alternatieven voor hun vermogen. De aankoop van een 2e woning in Spanje kan dan heel interessant zijn.

The post Spaanse stenen goed voor je spaargeld: waarom kopen nu interessant is appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>

De rente op spaargeld is de laatste jaren flink gedaald. Sparen levert dus minder op. Tegelijkertijd hangt het inkomen in box 3 sinds 2017 af van de omvang van het totale vermogen. Steeds meer mensen kijken om die reden naar alternatieven voor hun vermogen. De aankoop van een 2e woning in Spanje kan dan heel interessant zijn.

Door de nieuwe box 3-regels gaan kleinere vermogens vanaf 2017 minder belasting betalen en de grotere vermogens meer. In welke categorie je ook valt: belasting betalen in box 3 is niet leuk als vermogen maar weinig opbrengt. Als je je spaargeld investeert in een Spaanse tweede woning, ben je dan altijd beter af?

Spanje voordeliger

Zoals met alle investeringen hangt het antwoord onder meer af van de vraag wat de opbrengst zal zijn. Maar als we alleen naar de belastingheffing zouden kijken, kan een investering in een Spaanse tweede woning inderdaad interessant zijn. Het inkomen waarvan wordt uitgegaan en het toegepaste belastingtarief zijn in Spanje lager dan in Nederland. Niet alleen het belastingtarief is lager, ook het bedrag waarover de belasting wordt berekend (het forfaitaire inkomen) is in Spanje lager dan in Nederland. Hier valt Spanje dus snel voordeliger uit.

Het overwegen waard

Een verschil is wel dat er in de Nederlandse box 3 geen extra belasting wordt geheven bij een verkoop, terwijl Spanje wel een meerwaardebelasting heeft. In Nederland zit die al in box 3 inbegrepen. Maar als die Spaanse meerwaardebelasting zou worden geheven, dan is er ook daadwerkelijk winst behaald op de Spaanse tweede woning. Tegelijkertijd, mocht het zo zijn dat de Spaanse woning niet in waarde stijgt, dan wordt er natuurlijk ook geen meerwaardebelasting toegepast. Als het geld op een Nederlandse spaarrekening blijft staan, zal er natuurlijk geen sprake zijn van een mogelijke meerwaarde. Dat maakt de box 3-heffing over spaarrekeningen sowieso duur en een Spaanse tweede woning zeker het overwegen waard.

Nu is belastingheffing natuurlijk niet het enige waarnaar moet worden gekeken om te bepalen wat je met je spaargeld doet. Maar als het puur op belastingen aankomt, kan een Spaanse tweede woning een hele interessante optie zijn.

Deze column van Thomas Vermeulen, Belastingadviseur bij ESJ Accountants & Belastingadviseurs verscheen eerder in ESPANJE! www.esj.nl

Thomas Vermeulen
Actal fiscalisten
Raadhuisstraat 63
4701 PM ROOSENDAAL
www.actal.com
thomas@actal.com
tel: +31 6 86830978

The post Spaanse stenen goed voor je spaargeld: waarom kopen nu interessant is appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>
Spaanse gezondheidszorg scoort goed https://www.espanje.nl/spaanse-gezondheidszorg/ Thu, 25 May 2017 09:27:49 +0000 http://www.espanje.nl/?p=2253 De Spaanse gezondheidszorg behoort tot de beste van de wereld. Dat blijkt uit onderzoek in 195 landen. Spanje eindigt op de 8e plaats, Nederland is nummer 9 op dezelfde lijst en België valt buiten de top-10. Spanje kent zowel een publieke als private gezondheidszorg. Publieke gezondheidszorg is gratis.

The post Spaanse gezondheidszorg scoort goed appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>

De Spaanse gezondheidszorg behoort tot de beste van de wereld. Dat blijkt uit onderzoek in 195 landen. Spanje eindigt op de 8e plaats, Nederland is nummer 9 op dezelfde lijst en België valt buiten de top-10.

Het Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) onderzocht op basis van data van de Global Burden of Diseases, Injuries and Risk Factors Study (GBD) hoe de gezondheidzorg er voor staat in 195 landen. Het onderzoek werd gepubliceerd in het Britse wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. Ruim 2.300 medewerkers uit 132 landen onderzochten 300 ziekten tussen 1990 en 2015 met de focus op 32 doodsoorzaken die zijn te voorkomen met tijdelijke en effectieve behandelingen. De gegevens werden samengevat in een schaal van 0 tot 100 en dat is de Healthcare Access and Quality Index.

Andorra nummer 1

De conclusie luidt dat vrijwel alle landen gedurende de jaren beter zijn gaan scoren, dus dat er betere zorg is wereldwijd, maar dat er ook meer ongelijkheid tussen en binnen landen is vastgesteld. Spanje kreeg net als Zweden, Noorwegen, Australië, Finland en Nederland 90 punten van de 100 boven Italië, Luxemburg en Japan (89), Frankrijk, België, Oostenrijk, Canada en Ierland (88), Griekenland (87), Duitsland (86), Verenigd Koninkrijk (85) en Portugal (85). Andorra staat bovenaan met 95 punten, gevolgd door IJsland met 94 punten en Zwitserland op de derde plek met 92 punten. De gezondheidszorg in de Verenigde Staten staat op de 35e plaats met 81 punten.

Publiek en privé

Spanje kent zowel een publieke als private gezondheidszorg. Publieke gezondheidszorg is gratis voor iedereen die een bijdrage levert aan de Spaanse sociale zekerheid en hun families. Naar schatting heeft 19 procent van de bevolking zich privé extra verzekerd. Een privéverzekering kan gebruikt worden als extra of als alternatief voor de publieke zorg.

Bron: Else Beekman, www.inspanje.nl

The post Spaanse gezondheidszorg scoort goed appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>
Spanje https://www.espanje.nl/spanje/ Thu, 18 May 2017 14:01:11 +0000 http://www.espanje.nl/?p=665 Spanje, het land van flamenco, temperament en levenslust. Het land van prachtig groene valleien, imposante kliffen, uitgestrekte stranden en pittoreske dorpjes om doorheen te slenteren

The post Spanje appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>

Spanje, het land van flamenco, temperament en levenslust. Het land van prachtig groene valleien, imposante kliffen, uitgestrekte stranden en pittoreske dorpjes om doorheen te slenteren. Hier kom je volledig tot rust. Maar het land heeft nog zoveel meer te bieden: een indrukwekkende geschiedenis, bijzondere monumenten en prachtige vergezichten.

De diversiteit aan talen, culturen, eetgewoonten en weersomstandigheden maakt van Spanje een veelzijdig vakantieoord. Van rustige (vissers)dorpjes in Galicië en ongerepte natuur in Extremadura tot aan het bruisende nachtleven van Valencia. Van witte stranden aan de Middellandse Zee en watersporten op de Canarische Eilanden tot aan de Moorse invloed in Andalusië. Het land heeft voor ieder wat te bieden. Of je nu van natuur-, zon-, cultuur- of actieve vakanties houdt.

De hoofdstad van Spanje is Madrid en ligt in het hart van het Iberisch Schiereiland. Het land valt uiteen in zeventien autonome regio’s (comunidades autónomas) en twee autonome steden (ciudades autónomas). Die onderverdeling werd in 1978 vastgelegd in de Spaanse grondwet om separatisme en instabiliteit te voorkomen. Elke autonome gemeenschap heeft haar eigen regering en parlement met invloedrijke wetgevende en uitvoerende macht. In 1995 verkregen ook de twee Spaanse steden in Afrika, Ceuta en Melilla, autonomie. De meeste zelfstandige gemeenschappen zijn onderverdeeld in provincies. Dit is echter niet het geval in Asturië, Cantabrië, de regio Madrid, Murcia, Navarra, La Rioja en op de Balearen. Ook de ciudades autónomas zijn een logische uitzondering. De genoemde regio’s omvatten elk slechts één provincie. De provincies zijn weer ingedeeld in comarca’s (landstreken, gewesten) en gemeenten. Andalusië is met ruim 8 miljoen inwoners de grootste regio qua inwoneraantal, terwijl Castilië en León met 94.147 vierkante kilometers de grootste regio qua oppervlakte is. In onderstaande tabel vind je een overzicht van de autonome gebieden met hun hoofdsteden, oppervlakte en aantal inwoners.

Regio Hoofdstad Oppervlakte (km2) Aantal inwoners

comunidades autónomas

Andalusië Sevilla 87.268 8.449.985
Aragón Zaragoza 47.669 1.326.918
Asturië Oviedo 10.565 1.080.138
Balearen Palma de Mallorca 5.014 1.072.844
Baskenland Vitoria-Gasteiz 7.261 2.133.684
Canarische Eilanden Las Palmas en Santa Cruz 7.273 2.075.968
Cantabrië Santander 5.289 582.138
Castilië – La Mancha Toledo 79.226 2.043.100
Castilië en León Valladolid 94.147 2.557.330
Catalonië Barcelona 31.930 7.364.078
Extremadura Mérida 41.602 1.097.744
Galicië Santiago de Compostela 29.434 2.784.169
Madrid Madrid 7.995 6.271.638
Murcia Murcia 11.317 1.426.109
Navarra Pamplona 10.421 620.377
La Rioja Logroño 5.034 317.501
Valencia Valencia 23.305 5.029.601

ciudades autónomas

Ceuta Ceuta 18 77.389
Melilla Melilla 14 71.448

Iedere streek heeft zijn eigen bijzonderheden en specialiteiten. Laat je bijvoorbeeld eens verrassen door het ‘Rome van Spanje’, oftewel Mérida in Extremadura, of de oude, Romeinse goudmijn Las Médulas in Castilië en León. Ook de casas colgadas (‘hangende huizen’) in Cuenca in Castilië – La Mancha zijn het bezoeken waard. Op gastronomisch terrein heeft Spanje eveneens veel te bieden. Proef de beste Iberische hammen in Extremadura, de bekende manchego-kaas in Castilië – La Mancha en de meest pure paella in Valencia. Daarbij drink je de queimada, een brandewijn uit Galicië, of de cocktail Agua de Valencia uit de gelijknamige regio. Begeef je onder de locals en geniet van een echte Spaanse vakantie.

Hoofdstad Madrid
Aantal inwoners 48.563.476 (2016)
Oppervlakte 505.992 km2
Regeringsvorm Constitutionele monarchie
Staatshoofd Koning Felipe VI
Regeringsleider Premier Mariano Rajoy
Religie rooms-katholiek (70,5%), islamitisch (3,3%),  protestant (1,6%), joods (0,5%), niet-religieus (24,1%) (2010)
Talen Castiliaans, Baskisch, Catalaans, Galicisch
Tijd UTC +1
Munteenheid Euro
Internetextentie .es
Landcode ESP
Telefooncode +34
Algemeen noodnummer 112
Voltage 220
Nationale feestdag 12 oktober

Meer lezen?

Alle regio's van Spanje

Hier vind je informatie over de verschillende Spaanse regio's, allemaal op één overzichtelijke pagina. Van Asturië tot aan Valencia en van Melilla tot aan Aragón: ESPANJE! geeft je alle kennis over de prachtige autonome gemeenschappen in Spanje.

 

 

The post Spanje appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>