Asturias | ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje https://www.espanje.nl Tue, 25 Feb 2020 12:01:49 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.8.9 https://www.espanje.nl/wp-content/uploads/2017/05/cropped-favicon-96x96-1-32x32.png Asturias | ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje https://www.espanje.nl 32 32 Nathalie tipt: wandelroute Senda de las Xanas (en daarna lekker eten!) https://www.espanje.nl/nathalie-tipt-senda-xanas/ Mon, 20 Nov 2017 10:05:48 +0000 http://www.espanje.nl/?p=4020 Na deze wandeltocht is het heerlijk lunchen bij Casa Generosa, waar een fantastisch menú del día op je wacht.

The post Nathalie tipt: wandelroute Senda de las Xanas (en daarna lekker eten!) appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>

We hebben ons appartement in Asturias nu twaalf jaar en we wandelen er altijd veel. Afhankelijk van het weer lopen we in de bergen of langs de kust. Er is één wandeling die een jaarlijkse traditie geworden is en dat is de senda (wandelweg) de las Xanas. Deze wandelroute wordt wel vergeleken met de bekende Caresroute, maar is minder toeristisch en een stuk korter.

De Xanasroute loopt door een kloof in de valle del oso (vallei van de beer) naar het gehucht Pedroveya dat bestaat uit een tiental huisjes, een kapelletje en een bar. Het hoofddoel van deze wandeling is de bar, Casa Generosa genaamd, gerund door Señora Generosa en haar man. Wie deze route loopt, probeert rond etenstijd bij Casa Generosa aan te komen voor het menú del día.

Fabada en stoofvlees

Er is keuze uit twee primeros (voorgerechten) en twee segundos (hoofdgerechten) en het menu verandert nooit. De keuze voor de voorgerechten bestaat uit Asturiaanse fabada (een typisch Asturiaans gerecht van wittte bonen, chorizo, morcilla en spek) en Pote Asturiano (een stoofpot van verschillende groenten). Voor de hoofdgerechten kun je kiezen uit cabrito (gestoofde geit) of carne estofada (stoofvlees). De toetjes zijn allemaal caseros (huisgemaakt) en als je niet kunt kiezen zetten opa en oma – zo noemen we ze tegenwoordig al – van alles wat op tafel zodat je alles kunt proeven. Het driegangenmenu kost 12,50 euro en je mag zoveel opscheppen als je wilt. Na zo’n heerlijke maaltijd valt de wandeling huiswaarts altijd wat zwaarder, maar ons jaarlijkse afspraakje bij Casa Generosa laten we nooit aan ons voorbij gaan.

Nathalie Jacobs heeft zeven jaar in Salamanca gewoond. Ze woont weer in Nederland en komt sinds 2005 meerdere keren per jaar in Asturië, waar ze samen met haar man een appartement heeft. Ze is werkzaam als uitgever bij een wetenschappelijke uitgeverij en komt voor haar werk ook regelmatig in Spanje.

The post Nathalie tipt: wandelroute Senda de las Xanas (en daarna lekker eten!) appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>
Asturië https://www.espanje.nl/asturie/ Mon, 15 May 2017 14:34:52 +0000 http://www.espanje.nl/?p=433 The post Asturië appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>

Asturias, oftewel Asturië, is het enige gebied van het Iberisch Schiereiland dat nooit in Moorse handen is geweest. De autonome gemeenschap Asturië is in naam een ‘prinsdom’ en de kroonprinses van Spanje, Leonor de Todos los Santos de Borbón y Ortiz wordt ook prinses van Asturië genoemd. Asturias ligt in het noord-westen van Spanje en grenst in het oosten aan Cantabrië, in het zuiden aan de regio Castilië en Leon, in het westen aan Galicië en in het noorden aan de Golf van Biskaje.  De belangrijkste steden zijn de hoofdstad Oviedo (Uviéu of Uvieo), zeehaven en grootste stad Gijón (Xixón) en het industriële Avilés.

Lees ook: De wonderen van Galicië

Wat heeft Asturië te bieden?

De grootste trekpleisters van Asturië zijn de mooie stranden en de Picos de Europa. Het Cantabrisch Gebergte (Cordillera Cantábrica) vormt de natuurlijke grens van de regio met León in het zuiden. Hier ligt het prachtige nationale park Picos de Europa met bergtoppen tot 2.648  meter hoog. Andere natuurparken in dit gebied zijn het Parque Natural de Redes, Ubiñas en Parque Natural de Somiedo. Het Cantabrisch Gebergte is een geweldige plek voor bergklimmers, wandelaars, skiërs en liefhebbers van grotwandelingen. In totaal vind je hier meer dan 200 kilometer aan onderaardse gangen.

Aan mooie Asturische kustlijn liggen honderden stranden en baaitjes, zoals Playa del Silencio bij het vissersdorpje Cudillero ten westen van Gijón, en de vele stranden nabij het populaire Llanes, zoals Barro, Ballota and Torimbia (vooral bezocht door nudisten). De meeste stranden van Asturië hebben fijn, schoon zand en worden omringd door steile kliffen met er bovenop groene weiden waar vee staat te grazen. Asturië is ook geliefd bij surfers. Kijk hier voor onze surftips.

De belangrijkste bezienswaardigheden naast de stranden en natuur zijn de kathedraal van Oviedo, waarvan de oudste delen in de 13e eeuw werden gebouwd, de heilige grot van Covadonga, het dorp Cudillero, de Romeinse brug van Cangas de Onís. Ook de rest van Oviedo is een bezoek waard. Het is een schone, pittoreske stad met een zeer gevarieerde architectuur. Het Palacio de Congresos (ook wel Modoo genoemd), is ontworpen door de beroemde Spaanse architect Santiago Calatrava. En als je rondrijdt stuit je veelvuldig op pittoreske dorpjes. Zoals Tazones, dat al meerdere malen tot een van de mooiste dorpen van Spanje is uitgeroepen.

Ook de aan de kust gelegen stad Gijón is een leuke bestemming. Er zijn veel musea en de stad is beroemd om zijn gastronomie en ciderproductie. Avilés, de derde stad van Asturië wordt ook steeds populairder onder dagjesmensen, vanwege het historische erfgoed van het oude centrum maar ook vanwege het Oscar Niemeyer Centrum, een van de voorbeelden van moderne architectuur in Asturië

Lees ook: Museumhoppen in Barcelona

Hoe kom je in Asturië?

De regio Asturië ligt in het noorden en is goed bereikbaar met de auto. Vanaf Bordeaux is het nog ruim 6 uur rijden.

Vliegen

Asturië heeft slechts één luchthaven:

  • Asturias, Asturias Airport

Trein

Vanaf Madrid Chamartin vertrekt er een Alvia trein direct naar Oviedo, de reistijd is ongeveer 4 uur en 35 min.

 

Het groene (en natte) Spanje

Asturië heeft een koel en zeer gematigd zeeklimaat. Dit komt doordat in de winter de wind het meest uit het zuidwesten komt en milde lucht meevoert, terwijl de dominante windrichting in de zomer het noordoosten is en de wind dan juist koelere lucht aanvoert. Verder in het binnenland is het klimaat minder mild. In de hoger gelegen gebieden en met name de bergen kunnen de winters erg koud zijn en kan er een flink pak sneeuw vallen.

Door de nabijheid van de Atlantische Oceaan is er veel neerslag. Niet voor niets maakt Asturië deel uit van het ‘natte’ of ‘groene’ Spanje langs de noordkust, in tegenstelling tot het ‘droge’ Spanje, ten zuiden van het Cantabrisch Gebergte, waar aanzienlijk minder neerslag valt. De kust is in de zomer een populair vakantieoord voor mensen uit de rest van Spanje, vooral uit Madrid.

De geschiedenis van Asturië

De oudste sporen van bewoning in Asturië zijn gevonden in de grot van El Sidrón in de gemeente Piloña. Deze fossiele resten van neanderthalers zouden bijna 50.000 jaar oud zijn. Van de homo sapiens zijn wandschilderingen gevonden in de grot van Tito Bustillo in Ribadesella, die dateren uit het laatpaleolithicum (40.000-12.000 v. Chr.). Tijdens de daaropvolgende Nieuwe Steentijd (neolithicum) ontwikkelde zich ook in Asturië de landbouw, waarvan veel sporen aangetroffen zijn. Uit deze tijd stammen ook de grafheuvels en andere grafmonumenten op de Monte Areo nabij Carreño en Gijón. Vanaf de bronstijd vestigden de bewoners zich in castros, versterkte dorpen, waarvan het best bewaarde exemplaar Chao Samartín is, nabij het gelijknamige dorp.

Sinds de verovering van het gebied door de Romeinen vlak voor onze jaartelling komt het in de geschiedschrijving voor. Ondanks de Romeinse overheersing bleven de Astruriërs vasthouden aan hun eigen gewoontes en ook latere veroveraars zoals de Visigoten en de Moren kon de bevolking er nooit echt onder krijgen. Zo werd Asturias de schuilplaats van veel christelijke edelen en in 722 werd het gebied een onafhankelijk koninkrijk, het Regnum Asturorum, dat de bakermat werd van de Reconquista: de eeuwen durende verovering van Spanje door de Christenen op de Moren.

Na de inlijving bij Castilië in 1230 werd Asturias een belangrijke leverancier van hoge aristocraten. De regio speelde ook een belangrijke rol bij de kolonisatie van Amerika. Sinds 1388 wordt de erfgenaam van de Spaanse kroon de prins van Asturië genoemd. Tijdens de Industriële Revolutie werd Asturias een belangrijke mijnstreek. Veel Asturiërs beproefden hun geluk in Amerika en lieten bij terugkeer prachtige modernistische huizen bouwen die nu overal in de regio te zien zijn. De officiële taal van Asturias is Spaans, maar er wordt ook nog steeds Bable gesproken, een regionale taal.

De regionale cultuur in Asturië

Evenals in andere Noord-Spaanse regio’s wordt in Asturias doedelzak of gaita gespeeld. In de afgelopen jaren is traditionele muziek in Asturias en daarbuiten steeds populairder geworden. Voorbeelden daarvan zijn de doedelzakspeler Xuacu Amieva, Tejedor en José Ángel Hevia die zijn muziek combineert met filmpjes van het Asturiaanse landschap. Enkele beroemde Spanjaarden die afkomstig zijn uit deze regio zijn koningin Letizia en voetballer David Villa.

De keuken

Asturias heeft een rijke gastronomische cultuur. Je kunt er heerlijk vis en schelpdieren eten maar het bekendste gerecht is fabada asturiana, een stoofpotje gemaakt met grote witte bonnen (fabes), varkensschouder, bloedworst en chorizo. Maar het meest staat het prinsdom bekend om de verschillende appelcidersoorten. Door het fermentatieproces dat gebruikt wordt bevat Asturische cider geen koolzuur. De cider wordt vanaf grote hoogte in het glas geschonken, zodat het een sprankelende smaak krijgt, vergelijkbaar met die van champagne. De cider wordt gemaakt van lokale appelsoorten in vele kleine llagares, fabriekjes door de hele regio. Bijna elk dorp heeft zijn eigen cidersoort. Asturias is ook beroemd om zijn kazen, met name de cabrales.

Meer lezen?

Alle regio's van Spanje

Hier vind je informatie over de verschillende Spaanse regio's, allemaal op één overzichtelijke pagina. Van Asturië tot aan Valencia en van Melilla tot aan Aragón: ESPANJE! geeft je alle kennis over de prachtige autonome gemeenschappen in Spanje.

 

 

The post Asturië appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>
Nathalie tipt: Las Fiestas del Carmen in Luanco https://www.espanje.nl/nathalie-las-fiestas-del-carmen-luanco/ Mon, 15 May 2017 12:40:20 +0000 http://www.espanje.nl/?p=1775 Ondanks het zenuwslopende slaaptekort zijn de feesten ieder jaar weer een indrukwekkend spektakel om mee te maken.

The post Nathalie tipt: Las Fiestas del Carmen in Luanco appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>

Ieder jaar op 16 juli worden in ons dorp Luanco, aan de ruige Asturiaanse kust, las Fiestas del Carmen gevierd. Het feest begint meestal twee dagen eerder met de zogenaamde Llamada al mar, een optocht waarbij gaiteros (doedelzakspelers) en cabezudos (reuzenhoofden) naar een centrale plek lopen in het dorp waar dan de Avante del Patrón gehouden wordt. Dit laatste is een toespraak waarmee de feesten officieel geopend zijn.

Om middernacht (ja, echt waar) volgt het vuurwerk dat vanaf zee wordt afgestoken en waarvoor kinderen en volwassenen zich verdringen op het strand. Als het vuurwerk is afgelopen begint rond half een ’s nachts de verbena, wat inhoudt dat er een popband optreedt terwijl tot diep in de nacht wordt gedronken, gegeten, gedanst en gefeest. Vorig jaar was het feest pas om half vier ’s ochtends afgelopen. Ook kleine kinderen lopen er tot in de vroege ochtenduren rond.

Maagd op een visserbootje

Afhankelijk van het geld dat de gemeente in kas heeft, worden er tijdens de feesten twee of drie avonden verbenas gehouden. Je kunt je voorstellen dat wij na drie dagen festijn de rust in de bergen opzoeken om een beetje bij te komen, want ook al ga je niet elke avond naar de verbena, de muziek galmt tot in de wijde omtrek van Luanco door. De dag die we echter niet willen missen is 16 juli. Dat is de Día del Carmen. Het mooie beeld van de heilige maagd wordt de kerk uitgedragen, achter de gaiteros en tambores (trommelaars) aan naar de haven. Daar wordt een openluchtmis gehouden, gevolgd door de Procesión Marítima waarbij de maagd op een vissersbootje naar het eilandje Isla del Carmen wordt gebracht dat net buiten de baai ligt. Ondanks het zenuwslopende slaaptekort, zijn de Fiestas del Carmen ieder jaar weer een indrukwekkend spektakel om mee te maken.

Nathalie Jacobs heeft zeven jaar in Salamanca gewoond. Ze woont weer in Nederland en komt sinds 2005 meerdere keren per jaar in Asturië, waar ze samen met haar man een appartement heeft. Ze is werkzaam als uitgever bij een wetenschappelijke uitgeverij en komt voor haar werk ook regelmatig in Spanje.

The post Nathalie tipt: Las Fiestas del Carmen in Luanco appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>