Ieder jaar op 16 juli worden in ons dorp Luanco, aan de ruige Asturiaanse kust, las Fiestas del Carmen gevierd. Het feest begint meestal twee dagen eerder met de zogenaamde Llamada al mar, een optocht waarbij gaiteros (doedelzakspelers) en cabezudos (reuzenhoofden) naar een centrale plek lopen in het dorp waar dan de Avante del Patrón gehouden wordt. Dit laatste is een toespraak waarmee de feesten officieel geopend zijn.

Om middernacht (ja, echt waar) volgt het vuurwerk dat vanaf zee wordt afgestoken en waarvoor kinderen en volwassenen zich verdringen op het strand. Als het vuurwerk is afgelopen begint rond half een ’s nachts de verbena, wat inhoudt dat er een popband optreedt terwijl tot diep in de nacht wordt gedronken, gegeten, gedanst en gefeest. Vorig jaar was het feest pas om half vier ’s ochtends afgelopen. Ook kleine kinderen lopen er tot in de vroege ochtenduren rond.

Maagd op een visserbootje

Afhankelijk van het geld dat de gemeente in kas heeft, worden er tijdens de feesten twee of drie avonden verbenas gehouden. Je kunt je voorstellen dat wij na drie dagen festijn de rust in de bergen opzoeken om een beetje bij te komen, want ook al ga je niet elke avond naar de verbena, de muziek galmt tot in de wijde omtrek van Luanco door. De dag die we echter niet willen missen is 16 juli. Dat is de Día del Carmen. Het mooie beeld van de heilige maagd wordt de kerk uitgedragen, achter de gaiteros en tambores (trommelaars) aan naar de haven. Daar wordt een openluchtmis gehouden, gevolgd door de Procesión Marítima waarbij de maagd op een vissersbootje naar het eilandje Isla del Carmen wordt gebracht dat net buiten de baai ligt. Ondanks het zenuwslopende slaaptekort, zijn de Fiestas del Carmen ieder jaar weer een indrukwekkend spektakel om mee te maken.

Nathalie Jacobs heeft zeven jaar in Salamanca gewoond. Ze woont weer in Nederland en komt sinds 2005 meerdere keren per jaar in Asturië, waar ze samen met haar man een appartement heeft. Ze is werkzaam als uitgever bij een wetenschappelijke uitgeverij en komt voor haar werk ook regelmatig in Spanje.

Lees alle berichten over:

agenda
Asturias
Asturië
blog
feest
fiesta del carmen
local
nathalie
tradities