Asturië kent veel leuke vissersdorpjes en Tazones is er zo een. Het ligt verscholen in een baai vlakbij de zogenaamde Ría de Villaviciosa, een prachtig natuurgebied. Tazones is zo’n dorpje dat je niet in de gids vindt, maar waar je naartoe gaat omdat je er wel eens van gehoord hebt. Zo kwamen wij er ook terecht, zo’n vijftien jaar geleden alweer.

Als je via de door het landschap kronkelende weg vanaf Villaviciosa in Tazones aankomt, zie je eerst een parkeerplaats die bijna net zo groot is als het dorpje zelf. Laat je daar niet door afschrikken. Vanaf de parkeerplaats loop je, langs het kapelletje, over geplaveide straatjes het gemoedelijke dorp in. De hoofdstraat bestaat uitsluitend uit visrestaurantjes in vrolijk gekleurde huisjes. De restaurants zijn allemaal even goed. Ze hebben dan ook nagenoeg dezelfde menukaart. De vis en zeevruchten zijn vers in Tazones. Als een bepaalde soort die dag niet gevangen is, wordt deze niet geserveerd.

Het kleine vissersdorp Tazones heeft een connectie met Nederland: het was hier waar ‘onze’ keizer Karel V in 1517 voor het eerst voet op Spaanse bodem zette nadat hij per schip uit Vlissingen was vertrokken. Het gerucht gaat dat hij eigenlijk in Santander aan wal had moeten gaan, maar het werd Tazones. In 2017 was dit hooggeëerde bezoek alweer exact 500 jaar geleden en dit werd groots herdacht en gevierd. Maar ook zonder dat er iets te vieren valt is Tazones leuk. Je kunt er heerlijk eten of een paar goed gemarkeerde wandelingen maken. Neem bijvoorbeeld de wandelroute langs de pootafdrukken van dinosaurussen die lang geleden in Asturië leefden… Daarover een volgende keer meer!

Nathalie Jacobs heeft zeven jaar in Salamanca gewoond. Ze woont weer in Nederland en komt sinds 2005 meerdere keren per jaar in Asturië, waar ze samen met haar man een appartement heeft. Ze is werkzaam als uitgever bij een wetenschappelijke uitgeverij en komt voor haar werk ook regelmatig in Spanje.