We hebben ons appartement in Asturias nu twaalf jaar en we wandelen er altijd veel. Afhankelijk van het weer lopen we in de bergen of langs de kust. Er is één wandeling die een jaarlijkse traditie geworden is en dat is de senda (wandelweg) de las Xanas. Deze wandelroute wordt wel vergeleken met de bekende Caresroute, maar is minder toeristisch en een stuk korter.

De Xanasroute loopt door een kloof in de valle del oso (vallei van de beer) naar het gehucht Pedroveya dat bestaat uit een tiental huisjes, een kapelletje en een bar. Het hoofddoel van deze wandeling is de bar, Casa Generosa genaamd, gerund door Señora Generosa en haar man. Wie deze route loopt, probeert rond etenstijd bij Casa Generosa aan te komen voor het menú del día.

Fabada en stoofvlees

Er is keuze uit twee primeros (voorgerechten) en twee segundos (hoofdgerechten) en het menu verandert nooit. De keuze voor de voorgerechten bestaat uit Asturiaanse fabada (een typisch Asturiaans gerecht van wittte bonen, chorizo, morcilla en spek) en Pote Asturiano (een stoofpot van verschillende groenten). Voor de hoofdgerechten kun je kiezen uit cabrito (gestoofde geit) of carne estofada (stoofvlees). De toetjes zijn allemaal caseros (huisgemaakt) en als je niet kunt kiezen zetten opa en oma – zo noemen we ze tegenwoordig al – van alles wat op tafel zodat je alles kunt proeven. Het driegangenmenu kost 12,50 euro en je mag zoveel opscheppen als je wilt. Na zo’n heerlijke maaltijd valt de wandeling huiswaarts altijd wat zwaarder, maar ons jaarlijkse afspraakje bij Casa Generosa laten we nooit aan ons voorbij gaan.

Nathalie Jacobs heeft zeven jaar in Salamanca gewoond. Ze woont weer in Nederland en komt sinds 2005 meerdere keren per jaar in Asturië, waar ze samen met haar man een appartement heeft. Ze is werkzaam als uitgever bij een wetenschappelijke uitgeverij en komt voor haar werk ook regelmatig in Spanje.

Lees alle berichten over:

Asturias
local
nathalie