In Barcelona wemelt het van de musea. Van piepklein en onbekend tot iets groter en waanzinnig populair. Tijd, zin en geld om ze állemaal te bezoeken heb je waarschijnlijk niet. Daarom selecteerden wij de tien leukste musea van de stad. Met handige eet- en drinktips voor na afloop.

3x Kunst

Kind aan huis – Museu Picasso

Museu Picasso

Met een beetje pech sta je een uur in de rij om het museum binnen te komen. Maar het is absoluut de moeite waard. Eenmaal binnen valt de prachtige lichtinval op, die te danken is aan de grote ramen. Let ook op de lieflijke binnentuinen en de hoge, kleurrijke plafonds met de schitterende kroonluchters.

Waar het natuurlijk vooral om gaat is het werk van maestro Pablo Picasso. Zijn vrouw Jacqueline schonk een deel van zijn oeuvre aan het museum in Barcelona, waar de kunstenaar studeerde. In de Catalaanse hoofdstad zette Picasso zijn eerste stappen richting het modernisme. Het museum telt drie verdiepingen en 35 zalen en heeft naast de permanente werken ook een wisselende expositie. Wandel na je bezoek via de Carrer de la Princesa naar restaurant Els Quatre Gats in de gotische wijk. Hier hield Picasso zijn eerste twee individuele tentoonstellingen in 1900 en was hij kind aan huis.

Museu Picasso: Carrer Montcada 15-23. Open dinsdag-zondag van 9 tot 19 uur (donderdag tot 21.30 uur). Entree €14 (zondag na 15 uur gratis, eerste zondag van de maand hele dag gratis). Klik hier voor meer info en tickets.
Els Quatre Gats: Carrer Montsió 3 bis, www.4gats.com.

Hangend kunst kijken, Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA)

Museu d’Art Contemporani

Midden in wat ooit een van de grootste probleem wijken van Barcelona was, staat het spierwitte MACBA, het museum voor hedendaagse Spaanse en Catalaanse kunst. Het was eind 1995 een welkome toevoeging aan El Raval, tegenwoordig de hipste buurt van de stad. Buiten wordt volop geskatet, binnen vind je foto-exposities, films en andere kunst van na 1950. Sommige werken zijn wel erg abstract, ga dus lekker onderuit hangen op een van de vele banken of zitzakken om alles eens goed op je in te laten werken. Het gebouw is ontworpen door de Amerikaanse architect Richard Meier, die in Nederland onder andere de nieuwe Bijenkorf in Rotterdam en het stadhuis van Den Haag op zijn naam heeft staan. Bij een modern museum hoort een hippe hap, dus loop in 3 minuten naar Veggie Garden voor een supergezond en zeer betaalbaar dagmenu.

MACBA Plaça dels Àngels 1, www.macba.cat. Open maandag-vrijdag van 11 tot 19.30 uur, zaterdag van 10 tot 21 uur en zon- en feestdagen van 10 tot 15 uur. Entree €10.
Veggie Garden: Carrer dels Àngels 3.

Lees ook: 10 x zien en doen in Barcelona

Jong talent – Fundació Joan Miró

Fundació Joan Miro

Je zou haast vergeten dat je in Barcelona bent. Midden op de Montjuïc, de heuvel diedankzij de vele bomen en planten ook wel de ‘groene long’ van de stad wordt genoemd, staat de Fundació Joan Miró. De weg erheen met de kabelbaan is een attractie op zich. De Catalaanse kunstenaar Miró zocht een ruimte waar hij zijn eigen werk en dat van andere moderne kunstenaars aan een groot publiek kon tonen. Het werd dit speelse gebouw, dat in 1975 zijn deuren opende. De collectie bestaat uit meer dan 10.000 kunstvoorwerpen, waaronder schilderijen, sculpturen, keramiek en textiel. In de expositieruimte Espai 13 zijn wisselende tentoonstellingen van jonge talenten. Links van het museum zijn de tuinen van Laribal, met restaurant La Font del Gat. Hier kun je genieten van de relaxte niet-stadse omgeving voordat je weer naar beneden gaat.

Fundació Joan Miró Parc de Montjuïc s/n. Open dinsdag-zaterdag van 10 tot 19 uur (donderdag tot 21.30 uur en zon- en feest-dagen tot 14.30 uur). Entree €11.
Klik hier voor meer info en tickets.
La Font del Gat: Passeig de santa Madrona 28, www.lafontdelgat.com.

Tip voor kunstliefhebbers: met het Barcelona Articket kun je voor een aantrekkelijke prijs de zes grootste kunstmusea van de stad bezoeken. Naast de drie bovengenoemde zijn dat het MNAC op stadsheuvel Montjuïc, Fundació Antoni Tàpies en cultureel centrum CCCB in de wijk Raval. Voor meer info en bestellen, klik hier.

1x Historisch

De Catalaanse roots, Museu d’història de Catalunya

Museu d’història de Catalunya

De Catalanen zijn een behoorlijk trots volkje. Een historisch museum kan in Barcelona dan ook niet ontbreken. Het ruime voormalige pakhuis telt drie verdiepingen en de informatie is grofweg opgedeeld in twee tijdperken: de periode vóór 1714 – het jaar van de val van Barcelona, waarbij Catalonië zijn onafhankelijkheid verloor – en de periode daarna. Na een bezoekje begrijp je waarschijnlijk een stuk beter waarom zoveel Catalanen de rood-gele vlag met blauwe ster aan hun balkonnetje hebben hangen. Op de vierde verdieping van het gebouw kun je heerlijk eten. Het fantastische uitzicht op de oude haven maakt de ietwat hoge prijzen meer dan goed.

Museu d’història de Catalunya Palau de Mar (Plaça de Pau vila 3), www.mhcat.cat. Open dinsdag-zaterdag van 10 tot 19 uur (woensdag tot 20 uur en zon- en feestdagen tot 14.30 uur). Entree €4,50.

 

Lees ook: 8 bijzondere musea in Madrid in de herfsteditie (nummer 4) 2021 van ESPANJE! die je hier kunt bestellen.

 

2x Met kids

Messi om op te eten – Museu de la Xocolata

Museu de la Xocolata

Met een reepje chocolade als entreebewijs begint een bezoekje aan het chocolademuseum veelbelovend. Maar verwacht eenmaal binnen geen spuitende chocoladefonteinen en onbeperkt snoepen à la Sjakie en de chocoladefabriek. Al het lekkers – omgetoverd tot Barcelona’s paradepaardjes als Messi, het werk van Gaudí en de albinogorilla Sneeuwvlokje – staat helaas goed beveiligd achter glas. Natuurlijk leer je hier ook alles over de oorsprong en de productie van chocolade en cacao. Voor de echte liefhebbers worden workshops gegeven. Wie van het kijken naar al dat lekkers zoete trek heeft gekregen, kan zich na afloop helemaal uitleven in het winkeltje. Nog geen genoeg van al die zoetigheid? Een stukje verderop, vlak bij de kathedraal Santa María del Mar, zit Bubó, waar gevaarlijk lekkere bonbons en gebakjes worden verkocht. Met een prima terras voor lunch of diner. Een van onze favoriete plekjes in de stad.

Museu de la Xocolata Carrer del Comerç 36, www.museuxocolata.cat. Open maandag-zaterdag van 10 tot 19 uur en zon- en feestdagen van 10 tot 15 uur. Entree €5 (kinderen tot 7 jaar gratis).
Bubó: Carrer de les Caputxes 10, www.bubo.es.

Proefjes op niveau – CosmoCaixa

CosmoCaixa

Het is even een onderneming om er te komen, maar dan heb je ook wat. Aan de voet van de Tibidabo, de hoogste heuvel van de stad, ligt het natuurhistorisch en wetenschappelijk museum CosmoCaixa. Hoewel het vooral voor kinderen leuk en leerzaam is, steek je er als ouder ook heel wat op. Doe wetenschappelijke experimentjes, maak een 3D-rondreis langs onze planeten en ga terug naar de tijd van de dinosaurussen. Met mooi weer kun je heerlijk picknicken aan de tafels in de tuin. Wie daarna nog energie overheeft, kan de Tibidabo oplopen voor een mooie wandeling met adembenemend uitzicht over de stad, of een bezoekje brengen aan het attractiepark boven op de heuvel.

CosmoCaixa Carrer d’isaac newton 26, www.obrasocial.lacaixa.es. Open dagelijks (behalve 25 december en 1 en 6 januari) van 10 tot 20 uur. Entree €4 (kinderen tot 16 jaar gratis).

2x Sportief

Voetbaltempel – Camp Nou Experience

Camp Nou Experience

Als je nog geen fanatieke Barça-fan bent, dan word je het wel in dit stadion. Je krijgt als bezoeker echt álles te zien: van de door de sterspelers gedragen voetbalschoenen, shirts en gebruikte voetballen, tot de eindeloze rij gewonnen bekers en medailles. Ook mag je een kijkje nemen in de persruimte, de kleedkamer en het kleine kapelletje waar Messi en de rest voor de wedstrijd nog snel een schietgebedje doen. Met een beetje geluk kun je zelfs het heilige gras aanraken. In de eregalerij, waar de mooiste momenten uit de geschiedenis van de club te zien zijn, is een opvallend grote rol weggelegd voor Nederlandse helden, met natuurlijk Johan Cruijff voorop. Sluit je bezoek af zoals dat hoort na een partijtje voetbal: met een blikje bier of Fanta limón en een vette hap van een van de snackkraampjes.

Camp Nou Experience Carrer d’aristides Maillol 12. Klik hier voor meer info en tickets. Open hoogseizoen van 9.30 tot 19.30 uur, wintermaanden van 10 tot 18.30 uur. Op wedstrijddagen gelden aangepaste openingstijden, dus kijk van tevoren op de website. Entree €23 (kinderen tot 13 jaar of studenten €17).

Test je conditie – Museu Olímpic i de l’Esport

De organisatie van de Olympische Spelen in 1992 gaf het toerisme in Barcelona een enorme boost. Op de Montjuïc kun je de sportvelden en zwembaden bezoeken, maar ook het Museu Olímpic i de l’Esport. Een rondje museum begint bij de eerste Spelen in de tijd van de oude Grieken en eindigt in Barcelona anno 1992. Behalve over de geschiedenis van de Juegos Olímpicos leer je ook allerlei wetenswaardigheden over de verschillende sporten. Sportievelingen kunnen proberen records te evenaren of hun reactievermogen testen. Daal na afloop de trappen af tot aan de nog onontdekte wijk Poble-sec. In de restaurantjes van de Carrer Blai zijn de verrassende pintxos zeer betaalbaar.

Museu Olímpic i de l’Esport avinguda de l’estadi 60, www.museuolimpicbcn.cat. Open dinsdag-zaterdag van 10 tot 18 uur (april-september tot 20 uur) en zon- en feestdagen van 10 tot 14.30 uur. entree €5,10. Op 18 mei en 24 september gratis. Lees ook: Top 10 beste hotels in Barcelona

2x Onbekend

Verzamelwoede – Museu Frederic Marès

Museu Frederic Marès

Naast beeldhouwer was Frederic Marès (1893-1991) een behoorlijk fanatiek verzamelaar. Eigenlijk was alles uit de Iberische tijd tot aan de vorige eeuw welkom. Zijn verzameling is ondergebracht in een deel van het Koninklijk Paleis van de graven van Barcelona, waar Marès zelf ook woonde. In dit onbekende museum is het vaak lekker rustig. Dat maakt de donkere kelder met Christusbeelden en grafcrypten er net een stukje spannender op. Op de bovenste verdiepingen van het gebouw zijn honderden (zo niet duizenden) waaiers, kammetjes, spiegels, kaartspellen, pijpen, parfumflesjes en nog veel meer uitgestald. Als je moe bent van alle indrukken kun je een lekkere cocktail bestellen op de romantische patio.

Museu Frederic Marès Plaça de sant iu 5-6, www.museummares.bcn.cat. Open dinsdag-zaterdag van 10 tot 19 uur, zondag van 11 tot 20 uur. Entree €4,20 (zondag na 15 uur gratis, eerste zondag van de maand hele dag gratis)

Joints in een sprookjespaleis – Hash Marihuana Cáñamo & Hemp Museum

Hash Marihuana Cáñamo & Hemp Museum

Misschien doet de naam vermoeden dat je hier alles leert over de geschiedenis van de joint. Dat klopt deels, maar het museum biedt veel meer dan dat. Wist je bijvoorbeeld dat hennep ontzettend sterk materiaal is? Zo schijnen de zeilen van het schip waarmee Columbus naar de Nieuwe Wereld voer, van hennep te zijn geweest. De ‘wietbladeren’ op zijn monument in de oude haven van Barcelona zouden daarnaar verwijzen. Het pand waarin het museum is gehuisvest is al een museum op zich. In het voormalige paleis in modernistische stijl waan je je in een sprookje. Hongerig geworden van alle cannabis? Ga dan voor een gevulde verse pasta naar Tucco, net om de hoek.

Hash Marihuana Cáñamo & Hemp Museum Carrer ample 35, www.hempmuseumgallery.com. Open dagelijks van 10 tot 22 uur. entree €7,50.
Tucco: Carrer dels Còdols 27, www.tuccobcn.wix.com/tucco-real-food

banner abonnement espanje

Dit artikel is eerder verschenen in ESPANJE! (España & más, 4e jaargang, oktober – december 2014 ) en de informatie kan achterhaald zijn. Auteur: Carlijn Teeven