flamenco | ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje https://www.espanje.nl Sun, 31 Jul 2022 22:50:20 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.8.9 https://www.espanje.nl/wp-content/uploads/2017/05/cropped-favicon-96x96-1-32x32.png flamenco | ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje https://www.espanje.nl 32 32 Else tipt: Feria de Málaga https://www.espanje.nl/else-tipt-feria-malaga/ Thu, 10 Aug 2017 07:44:28 +0000 http://www.espanje.nl/?p=3141 Vrijdag 11 augustus is de officiële opening van de Feria, het grootste evenement van Málaga. Maak je op voor een week lang feest!

The post Else tipt: Feria de Málaga appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>

Het is weer bijna weer tijd voor het grootste evenement van de stad Málaga: de jaarlijkse feria. Veel bewoners maken zich al op voor een week lang feest en halen hun flamencokleding uit de motteballen. Horeca-ondernemers bereiden zich voor, traditionele koetsen worden opgepoetst, paarden geborsteld en tienduizenden lichtjes worden weer opgehangen in de straten en op het feria-terrein.

De officiële opening is op vrijdagavond 11 augustus met een toespraak door La Mari, zangeres van de bekende flamencogroep Chambao. Vanaf het balkon van het gemeentehuis aan de Paseo del Parque spreekt zij het publiek toe, waarna een spetterende vuurwerkshow volgt op het vlakbij gelegen strand van La Malagueta.

Zaterdag beginnen de feestelijkheden om 14 uur in het centrum van de stad. Veel bars en restaurants verplaatsen hun spullen naar buiten voor de deur en op pleinen staan ‘casetas’, feesttenten waar feestvierders terecht kunnen om hun dorst te lessen met ‘Cartojal’, een zoete, witte wijn, een ‘rebujito’ (Manzanilla-sherry gemixt met frisdrank) bier of andere dranken. Overal wordt tapas geserveerd en zijn optredens georganiseerd of dansfestijnen ontstaan spontaan midden op straat.

Verlichting

Een belangrijk moment van de feria vindt plaats op zaterdagavond wanneer wanneer de lichtjes voor het eerst worden ontstoken. De stad is prachtig versierd en vooral de eerder genoemde Paseo del Parque, de Alameda Principal en diverse straten in het centrum zijn schitterend verlicht. Ook de toegangspoort naar het feria-terrein bevat duizenden lichtjes. Dit jaar is dat een replica van het Palacio de las Aduanas (het douanepaleis) waar het Museum van Málaga is gevestigd. De feria-poort in het centrum staat aan het begin van de beroemde winkelstraat Calle Larios. Deze is hetzelfde als de voorgaande jaren met de ‘biznaga’ als belangrijkste symbool. Goed om te weten is dat de gemeente bij de verlichting duurzaam te werk is gegaan en dat alle verlichting uit ledlampjes bestaat.

Optredens en stierengevechten

Het gehele feria-programma bevat ruim honderd optredens verspreid over de week met artiesten zoals: Erika Leiva, David Bustamente, Café Quijano, Antonio Cortés, Danza Invisible, Soraya en Camela. Zowel in de stad als op het feria-terrein worden tal van activiteiten voor kinderen georganiseerd en een ander belangrijk onderdeel wordt gevormd door de stierengevechten die vrijwel dagelijks plaatsvinden in de arena Plaza de Toros La Malagueta.

Romería

Een van de hoogtepunten van de feestweek is de Romería de la Virgen de la Victoria op zaterdag 12 augustus. Zij is de patroonheilige van de stad en wordt in een feestelijke optocht vanaf het gemeentehuis naar de basiliek Virgen de la Victoria gedragen. Feitelijk wordt met de feria het einde van de Moorse overheersing herdacht. In augustus 1487 verdreven de Katholieke Koningen de laatste Moren uit de stad en sinds 1491 wordt dit al gevierd.

Wil je de feria echt meemaken, zorg dan dat je rond 14 uur in de stad bent en wandel door de stad en blijf daar hangen waar je de sfeer het leukst vindt. Drink een ‘Cartojal’ of een ‘rebujito’ en bestel hier en daar een tapaatje. Voor het feest ’s avonds verplaats je je naar het feria-terrein buiten de stad. Hier is in een mum van tijd een feeststad gebouwd bestaande uit ‘casetas’ (feesttenten), bars en restaurants en hier vind je ook de kermis. De gemeente zet extra bussen in om mensen tussen het feria-terrein en de stad te vervoeren. Maak niet de fout om met de auto te proberen het centrum van Málaga te bereiken. Het verstandigste is gebruik te maken van het openbaar vervoer of te rijden tot het winkelcentrum Plaza Mayor en vandaar de trein van Cercanías naar halte Málaga-Centro te nemen. Zaterdag 19 augustus is de laatste dag. Klik hier voor meer informatie van de gemeente over de feria en het programma.

Reisgids Málaga

Wil je meer weten over Málaga en omgeving en wat je daar zoal kunt zien en doen? Bestel dan de reisgids Málaga, de leukste trips door stad en omgeving geschreven door Else Beekman. Dit kan via deze link of door een mail te sturen naar else@inspanje.nl.

Else Beekman woont sinds 2003 in Málaga en geniet met haar twee zoontjes van de prachtige omgeving en van het Spaanse leven met een internationaal randje. Ze schrijft voor diverse media, waaronder haar eigen websites InSpanje.nl en MeerSpanje.nl.

The post Else tipt: Feria de Málaga appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>
Andalusië https://www.espanje.nl/andalusie/ Wed, 17 May 2017 14:36:57 +0000 http://www.espanje.nl/?p=439 Andalusië is dé ideale vakantiebestemming, vooral in de winter en het voorjaar. Dan kun je op een dag skiën in de Sierra Nevada en daarna op een terrasje de zon in de zee zien zakken. Voor cultuurliefhebbers zijn er de historische steden zoals Granada, Sevilla, Cádiz en Córdoba.

The post Andalusië appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>

 

Andalusië heeft zeer diverse toeristische trekpleisters. Voor de cultuur- en geschiedenisliefhebbers zijn er de historische steden zoals Granada, Sevilla, Cádiz en Córdoba en de prachtige moorse witte dorpjes. Ook Málaga is een populaire stad voor een stedentrip. Voor sportieve toeristen en natuurliefhebbers is er de bergketen Sierra Nevada, met een omvangrijk net van wandelroutes, mogelijkheden voor alpinisme en in de winter uitgebreide wintersportmogelijkheden. En strandliefhebbers strijken neer aan de Costa del Sol.

Andalusië is de grootste Spaanse autonome regio qua inwoneraantal. De regio is vooral bekend vanwege de Costa del Sol, de flamenco en de prachtige moorse steden Granada en Sevilla. Maar ook steden als Málaga en Cádiz trekken steeds meer bezoekers.

Andalusië grenst in het noorden aan Extremadura en Castilië-La Mancha, in het oosten aan Murcia, in het zuiden aan de Middellandse Zee en Gibraltar, en in het westen aan Portugal en de Atlantische Oceaan. Het landschap van Andalusië is grofweg te verdelen in drie delen: 1) De Sierra Nevada en aangrenzende sierra’s in het zuiden en oosten met als hoogste bergpiek de Mulhacén van 3482 meter. 2) De Sierra Morena in het noorden op het grensgebied van Extremadura en Castilië-La Mancha. 3) De vallei van de Guadalquivir ligt hier tussenin.

Andalusië wordt weer onderverdeeld in acht provincies, die in alle gevallen dezelfde naam dragen als de hoofdstad: Almería, Cádiz, Córdoba, Granada, Huelva, Jaén, Málaga en Sevilla.

Lees ook: Rondreis door Andalusië: Sevilla, Granada en Córdoba

 

Wat heeft Andalusië te bieden?

Andalusië heeft zeer diverse toeristische trekpleisters en biedt voor elk wat wils. Voor de cultuur- en geschiedenisliefhebbers zijn er de historische steden zoals Granada, Sevilla, Cádiz en Córdoba en de prachtige moorse witte dorpjes.

Voor sportieve toeristen en natuurliefhebbers is er de bergketen Sierra Nevada, met een omvangrijk net van wandelroutes, mogelijkheden voor alpinisme en in de winter uitgebreide wintersportmogelijkheden. Maar dat is slechts één optie. In totaal telt deze regio meer dan 100 nationale parken en natuurgebieden, van de immens groene Sierra de Grazalema, tot de woestijn in de provincie Almería, waar diverse westerns zijn opgenomen.

De Costa del Sol en de Costa de la Luz zijn populair onder strandliefhebbers. Torremolinos en Marbella zijn wereldberoemd, maar er zijn ook nog steeds rustige stranden te vinden die niet overspoeld worden door toeristen, bijvoorbeeld in het oosten en uiterste westen van Andalusië. Tot slot heeft Andalusië ongeveer negentig golfclubs die golfbanen hebben met 18 holes of meer.

Meer lezen?

We hebben alle reistips en achtergrondartikelen over Andalusië op een rijtje gezet. Klik hier voor een overzicht van meer dan 100 artikelen over Andalusië op deze website

Hoe kom je er?

Andalusië is de meest zuidelijke gelegen regio in Spanje. Dat betekent dat het een flinke reis is met de auto. Het alternatief is het vliegtuig.

Vliegen

Andalusië telt zes luchthavens:

  • Almería, Aeropuerto de Almería
  • Córdoba, Aeropuerto de Córdoba
  • Granada / Jaén, Aeropuerto Federico García Lorca Granada-Jaén
  • Jerez de la Frontera / Cádiz, Aeropuerto de Jerez
  • Málaga, Aeropuerto de Málaga-Costa del Sol
  • Sevilla, Aeropuerto de Sevilla

Auto

Houd rekening met een afstand van zeker tweeduizend kilometer afhankelijk van waar je precies vertrekt, naartoe moet en welke route je neemt.

Trein

Er vertrekt een AVE trein vanaf Madrid Atocha naar Sevilla Santa Justa. De reistijd is ongeveer 2 uur en 35 min.

 

Veelzijdig klimaat

Het mediterrane klimaat beïnvloedt het weer in Andalusië. De zomers zijn droog en de winters zacht. Maar binnen Andalusië is er veel verscheidenheid. Met een beetje mazzel kun je op dezelfde dag bijvoorbeeld ’s morgens skiën in de Sierra Nevada en ’s middags zwemmen in de Middellandse Zee.

Terwijl de kust meestal een aangenaam klimaat heeft, getemperd door de zee, kan het in het binnenland enorm heet worden. In Sevilla stijgt de temperatuur ’s zomers regelmatig boven de veertig graden Celsius. De droogste plek op het vasteland van Europa is eveneens in Andalusië te vinden, namelijk Cabo de Gata, waar slechts 117 mm regen per jaar valt. De Tabernaswoestijn in Almería is de enige echte woestijn in Europa.

Gek genoeg ligt in Andalusië ook het gebied waar ruim twee keer zoveel regen valt als in Nederland, namelijk de prachtig groene Sierra de Grazalema. Jaarlijks wordt daar 2200 mm gemeten terwijl we in Nederland per jaar ongeveer 800 mm opvangen.

Gemiddeld is de temperatuur in een jaar meer dan 16 °C. Januari is de koudste maand, en juli en augustus zijn de warmste maanden met een gemiddelde temperatuur van 28 °C.

De geschiedenis van Andalusië

Andalusië komt in oude geschriften voor als regio waar onder andere zilver werd gedolven. Tartessos of Tarsis, gelegen in de buurt van het huidige Cádiz, werd in de bijbel al genoemd als stad waar koning Salomo handel mee dreef. Ook zou de profeet Jonas op een schip naar Tarsis zijn gevlucht. In Andalusië zijn zeer oude mijnen gevonden die al in de vroege kopertijd (vóór 3000 v.Chr.) in productie waren en ook nu nog deels worden geëxploiteerd.

Omstreeks 1000 v.Chr. stichtten de Feniciërs hier een handelspost genaamd Gadir (Fenicisch voor ‘ommuurde stad’) om zo een graantje mee te kunnen pikken van de welvaart. Gadir is tegenwoordig bekend als Cádiz. Zo’n 500 jaar later zetten de Carthagers hier voet aan wal. Zij werden in 206 v.Chr. verdreven door de Romeinen onder leiding van Scipio Africanus. Die noemden het veroverde gebied, dat vooral vanwege de mijnbouw en landbouw zeer welvarend was, Hispania Ulterior. De hoofdstad was Corduba, het huidige Córdoba. Dit was de geboorteplaats van de beroemde Romeinse filosoof en schrijver Seneca. Ook de Romeinse keizer Trajanus kwam uit deze streek.

Vanaf 400 wordt Spanje binnengevallen door Noord-Europese volkeren, zoals de Visigoten en de Vandalen. In 711 slaagt Tarik ibn Zijad erin om, met hulp van Berbertroepen, Spanje te veroveren. Binnen tien jaar is bijna heel Spanje onder de voet gelopen. De Moren herdopen het gebied tot Al-Andalus. In 756 roept de Arabische leider Abd al-Rahman I zichzelf uit tot emir van het onafhankelijke emiraat van Córdoba en dertig jaar later wordt begonnen met de bouw van de Mezquita in Córdoba, de grote moskee, nu nog steeds een van de pronkstukken van de stad. Abd al-Rahmān III sticht in 929 het onafhankelijk kalifaat Córdoba. Het wordt een belangrijk cultureel centrum en de grootste stad van Europa na Constantinopel.

Door onderlinge twisten valt het rijk in de daaropvolgende jaren uiteen in een aantal ministaatjes, de taifas, en het kalifaat eindigt in 1031. In de volgende eeuwen winnen de christelijke staatjes in het noorden steeds meer terrein en in 1212 worden de Almohaden, een Berberse dynastie die de macht in Andalusië had overgenomen, verslagen in de Slag bij Las Navas de Tolosa. Córdoba wordt heroverd in 1236. De Moorse Nasridendynastie die dan nog in delen van Andalusië aan de macht is compenseert het verlies met de bouw van prachtige bouwwerken, zoals het Alhambra in Granada, die begint in 1238. Zij weten daar nog ruim twee eeuwen stand te houden.

Als Castilië en Aragon in 1479 verenigd worden door het huwelijk van de Reyes Católicos, Ferdinand van Aragón en Isabella van Castilië, is het laatste uur geslagen voor de Moren in Spanje. In 1492 wordt de laatste Moorse vesting, het Koninkrijk Granada, met de hoofdstad Granada, veroverd en komt een einde aan bijna acht eeuwen Moorse overheersing. Meteen na de Reconquista starten gouden eeuwen voor Andalusië. Christoffel Columbus ontdekt eveneens in 1492 Amerika en Andalusië dient als springplank naar de Nieuwe Wereld. De meeste rijkdommen komen terecht in hoofdstad Sevilla, die steenrijk wordt.

Cultuur in Andalusië

Veel clichés over Spanje, zoals bijvoorbeeld de flamenco en het stierenvechten, vinden hun oorsprong in Andalusië.

Flamenco jurk Andalusië Zo is de regio de bakermat van de flamencomuziek. Hier werd zigeunermuziek vermengd met Indiase, christelijke, Joodse en Moorse invloeden.

Ook het stierenvechten vindt hier zijn oorsprong. Hoewel deze culturele traditie steeds meer onder vuur ligt, blijven de corridas populair in Andalusië. Beroemde arena’s staan in Sevilla (Maestranza-arena), Ronda en Córdoba.

Andalusië is ook het land van de sherry afkomstig uit Jerez de la Frontera.

Meer lezen?

Alle regio's van Spanje

Hier vind je informatie over de verschillende Spaanse regio's, allemaal op één overzichtelijke pagina. Van Asturië tot aan Valencia en van Melilla tot aan Aragón: ESPANJE! geeft je alle kennis over de prachtige autonome gemeenschappen in Spanje.

 

 

sagrada familia camp nou tapas flamencoTickets voor alle belangrijk bezienswaardigheden in Spanje!

Ga je op stedentrip naar Barcelona of wil je tijdens je vakantie in Andalusië ook een bezoek brengen aan het Alhambra? Zorg er dan voor dat je je entreekaarten van tevoren bestelt. Met ESPANJE! kan dat heel makkelijk online, snel en betrouwbaar.

The post Andalusië appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>
Else tipt: Málaga in het teken van flamenco https://www.espanje.nl/else-tipt-malaga-teken-flamenco/ Mon, 15 May 2017 17:52:27 +0000 http://www.espanje.nl/?p=1765 Flamencofan? Ga dan naar Málaga! Tot 9 september wordt daar namelijk de vijfde Flamenco Biënnale gehouden.

The post Else tipt: Málaga in het teken van flamenco appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>

De kans dat je de komende maanden in Málaga stuit op ritmisch geroffel op de cajón, elegant zwierende armen, stampvoetende hakken en melancholische stemmen is erg groot. Tot 9 september wordt daar namelijk de vijfde Flamenco Biënnale gehouden.

Een groots gala in het stedelijke Teatro Cervantes vormde afgelopen 3 maart de aftrap. Susana Lupiáñez ‘La Lupi’ speelde de hoofdrol. Ruim veertig jaar geleden weigerde deze danseres naar de crèche te gaan zonder haar flamencojurk. Nu is ze Málaga’s beroemdste internationale flamenco-artiest. Om haar en alle andere aan dit genre en de stad verbonden artiesten te eren, heeft de provincie Málaga de Bienal de Arte de Flamenco in het leven geroepen. Tot het eindgala in september zullen ruim driehonderd artiesten hun kunsten vertonen tijdens 75 concerten en optredens verspreid over dertig gemeenten. Daarnaast organiseren de verschillende plaatsen nog tal van andere, aan de biënnale gerelateerde evenementen.

Flamencoroutes

Interessant zijn de flamencoroutes door de stad. Te voet leer je zo meer over de rol die het muziekgenre speelde in het dagelijks leven van de Malagueños. Tot en met 27 augustus zijn er negen zondagen onder leiding van de gelegenheidsgids Paco Roji. Hij is flamenco aficionado en groot Málaga-fan en stelde wandelingen samen door diverse wijken, langs woningen van bekende flamencoartiesten, bekende tablaos of cafés chantants waar deze volksmuziek een belangrijke plek innam. Een bijzondere manier om de stad te leren kennen. Elke route heeft een eigen thema. Interessant is bijvoorbeeld de route van 4 juni, wanneer er verschillende flamencozalen en cafés bezocht worden.

Opera Carmen

Van alle optredens en concerten die tot september gehouden worden, belooft de uitvoering van de flamenco opera ‘Carmen’ van Salvador Távora op muziek van Bizet, een bijzondere ervaring te worden, voor wie het geluk heeft deze bij te kunnen wonen. De klassieker werd inmiddels al ruim 1.800 keer in 24 landen opgevoerd en gezien door meer dan twee miljoen mensen. Niet alleen de voorstelling zelf is indrukwekkend, ook de plek waar deze op 10 juni wordt gehouden is uniek. De beroemde Grot van Nerja vormt het decor. Het publiek zit omringd door stalagmieten en stalactieten met een geweldige akoestiek meters onder het aardoppervlak. De opera valt tevens binnen het programma van het Festival Cueva de Nerja, met jaarlijks in juni vijf optredens – klassieke muziek, ballet en flamenco – in de ondergrondse kathedraal.

Else Beekman woont sinds 2003 in Málaga en geniet met haar twee zoontjes van de prachtige omgeving en van het Spaanse leven met een internationaal randje. Ze schrijft voor diverse media, waaronder haar eigen websites InSpanje.nl en MeerSpanje.nl.

The post Else tipt: Málaga in het teken van flamenco appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>
Flamenco Festival in Rotterdam viert jubilieum https://www.espanje.nl/1791-2/ Mon, 15 May 2017 12:54:50 +0000 http://www.espanje.nl/?p=1791 Dit jaar wordt voor de tiende maal het Flamenco festival Rotterdam gehouden.

The post Flamenco Festival in Rotterdam viert jubilieum appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>

10 jaar flamenco in Rotterdam

Zwierende rokken, opzwepende gitaren en heerlijke paella: op 24 juni viert Rotterdam voor de 10e keer een echt flamencofeestje, alsof je op een feria in Andalusië bent. De hele dag zijn er liveconcerten, leerlingenoptredens en workshops. Tussendoor kun je rondstruinen op de (gratis) markt met flamencokleding, hapjes en drankjes. Dit jaar o.a. de tweede editie van Flamenco Express en De Règâhs met onvervalste ‘Haagsche flamingo’. Kijk voor meer informatie op www.flamencofestivalrotterdam.nl.

 

The post Flamenco Festival in Rotterdam viert jubilieum appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>
Op en top Sevilla: Triana https://www.espanje.nl/tritritri-triana/ Wed, 10 May 2017 09:54:31 +0000 http://www.espanje.nl/?p=845 In Sevilla vind je alles waar Spanje om bekendstaat. Flamencozangeres Rosario neemt je mee door haar 'barrio Triana.

The post Op en top Sevilla: Triana appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>

Alles waar Spanje om bekendstaat, vind je in Sevilla, om precies te zijn in de zigeunerwijk Triana. Flamencozangeres Rosario La Tremendita leidt ons door haar geboortewijk, de broedplaats van de flamenco, en we gaan op bedevaart naar El Rocío.

De brede rivier de Guadalquivir snijdt Sevilla dwars doormidden. Aan de ene kant ligt het centrum. Het dwarrelt er van de toeristen. Ze vergapen zich aan de moors-christelijke mudéjarbouwstijl van het Alcázar kasteel waar, zo fluistert de gids ons in het oor, koning Juan Carlos destijds met zijn minnares gerieflijke momenten doorbracht. Toeristen bewonderen de naastgelegen kathedraal en het monumentale Plaza de España. Ze dolen door kriskrasstraatjes van Santa Cruz, met authentieke tapasbars en terrassen op straat in de koelte van de overhangende huizen. Vlak voor de brug over de Guadalquivir, de Puente Isabel II, droogt de toeristenstroom op.

Check ook: onze Top 10 beste hotels in Sevilla

Triana, zigeunerwijk

Aan de overkant van de rivier ligt de meest bezongen wijk in de flamencogeschiedenis: Triana. De verkeerde kant, heet het in Sevilla ook wel. Hier, in de smalle straten achter de kade, vestigde zich in de loop der eeuwen een grote zigeunergemeenschap. De wijk bleef lange tijd een afgezonderd deel van Sevilla. Zigeuners (gitanos) en aan lager wal geraakte niet-zigeuners (payos) deelden elkaars armoedige lot. Voor buitenstaanders mocht Triana een no-go-area zijn; de inwoners zelf waren maar wat trots op hun wijk en staken alleen in noodgevallen de rivier over. Ze waren er zo arm als de kerkratten, maar nergens kon je beter feesten dan in Triana.

In de 18e en 19e eeuw werkten veel inwoners in de wijk als ijzersmid. In de smidse klonken boven het ritmische getik van de hamers de prachtigste liederen. De gitanos gaven hun muziek een vleugje mystiek uit een andere, verre wereld mee en brachten vele legendes voort. Zo bracht señor Manuel Cagancho z’n gehoor in trance met zijn emotionele manier van zingen. Hij noch de vele andere grote namen uit Triana hebben met hun muziek ooit geld verdiend. Zelfs niet in de hoogtijdagen in het midden van vorige eeuw. Hun muziek klonk alleen in de beslotenheid van hun eigen huizen in Triana. Ze wensten geen andere beloning dan de aanmoedigingskreten (jaleos) van de toehoorders.

Flamenco in rokerige kroegen

Rond 1850 was flamenco voor het eerst buiten de eigen kring en wijk te horen in de cafés cantantes. Dat waren niet wat je noemt heilige tempels van flamencokunst. In de rokerige kroegen dronken artiesten na de voorstelling een glaasje met de bezoekers en bedelden in het voorbijgaan om sigaretten, drankjes en geld. In Sevilla en Triana bestaan nog steeds een paar van zulke bars, waar artiesten in- en uitlopen en spontaan hun gitaar oppakken, zoals Carbonería in het centrum van Sevilla. Of Lo Nuestro in Triana, waar je tot in de kleine uurtjes kunt swingen op live flamencomuziek, die de bezoekers aanzet tot de meest krankzinnige sevillanas. Na 1950 komen in plaats van de cafés cantantes van weleer tablaos, gelegenheden waar bezoekers al tafelend en drinkend een show kunnen zien. De grote namen, onder wie zanger Camarón, leerden er het vak. Tablaos zijn er nog altijd veel in Sevilla, maar de top zie je er niet meer. Die treedt op in concertzalen en op festivals over de hele wereld.

Rosario

Zo ook zangeres (cantaora) Rosario La Tremendita. We ontmoeten haar op het hoofdplein Plaza del Altozano. Bij haar gigantische stemgeluid verwacht je niet deze meisjesachtige verschijning. We lopen elkaar dan ook bijna voorbij. Rosario werd 27 jaar geleden geboren in deze wijk en woont er nog altijd. Maar er is weinig wat nog herinnert aan het roemruchte verleden van de wijk. We zien vooral brede winkelstraten met huizen met moderne gevels opgetrokken uit fonkelnieuwe bakstenen. Rosario knikt. “Het is een dure, trendy buurt geworden. Toen de projectontwikkelaars eind vorige eeuw bezit namen van de wijk, vertrokken de meeste zigeuners noodgedwongen naar de buitenwijken. Hele huizenblokken werden gesloopt. Advocaten, artsen en ICT’ers betrokken de nieuwe huizen of knapten oude woningen op. De buurt ademt hier niet meer flamenco zoals in mijn jeugd,” zegt ze met spijt in haar stem. Op het plein lopen we haar tante tegen het lijf, die ons vergezelt naar hun geboortehuis in een van de kronkelstraatjes in hartje Triana waar oma nog steeds woont. “Daar, achter dat raam, ben ik geboren,” vertelt ze.

Rokkenjagen

Rosario groeide op in een echte flamencofamilie. “Bij ons stonden op de bank steevast twee gitaren.” Haar overgrootmoeder had 21 kinderen die allemaal in Triana woonden. Ze wijst naar boven. Daar, op het dakterras, verzamelde zich de familie, inclusief de buren, de overburen en iedereen die maar wilde spelen en zingen of klappen. In haar jeugd was flamenco nog niet de podiumkunst die het nu is, maar een manier van leven. Drinken, roken en rokkenjagen tot je erbij neerviel. ‘Ik ben flamenco’, heette het. Zo was het ook voor Rosario’s vader, die nog steeds de flamenco lifestyle aanhangt. Elke avond treedt hij op in een tablao in het centrum. Toch was het haar vader die Rosario aanspoorde om haar kunst serieus te nemen en dagelijks te studeren, mee te doen aan concoursen en alle opnames van de klassieke grootheden te bestuderen. Hij bracht haar ook de discipline bij die hij zelf nooit had kunnen opbrengen. “Zo leef ik mijn vaders droom.”

Weergaloos feesten

Rosario neemt ons mee naar haar oom in Triana. Zijn winkel, met een keur aan old school flamenco- en relisouvenirs, is op zich al een bezoekje waard. Oom zelf is nog niet helemaal in het land der levenden na een lange nacht vol drank en feesten. Hij was net als wij en vele inwoners van Triana op de laatste doorwaakte nacht van de jaarlijkse pelgrimage in het nabijgelegen El Rocío. Het gehucht stelt niet veel meer voor dan een kerk, waarin de maagd van Rocío huist, en een honderdtal huizen waar de pelgrims slapen, feestvieren en bidden in elk hun eigen kapel. In het pinksterweekend ttransformeert dit dorp tot de grootste bedevaartplek van Zuid-Spanje. De verschijning van de maagd van Rocío wordt er op z’n Andalusisch gevierd met wijn, flamenco en weergaloos feesten.
Vijf dagen eerder vormt de wijk Triana het vertrekpunt voor een van de drie hoofdroutes naar El Rocío. De mannen, vrouwen en kinderen van de broederschap van Triana maken zich op voor een dagenlange tocht in traditionele huifkarren voortgetrokken door ossen. Sinds eeuwen loopt de lange stoet van karren, paarden en wandelaars dezelfde route op onverharde, stoffige paden. Onderweg drinken de pelgrims wijn, veel wijn, en zingen ze hun speciale pelgrimsliederen. Bij de rustplaatsen onder de sterrenhemel dansen en zingen de pelgrims sevillanas, begeleid door gitaar, fluit en handgeklap.

Kijkje in de Spaanse ziel

Sevilla mag bekend zijn om de Semana Santa, El Rocío biedt waarschijnlijk het beste kijkje in de Spaanse ziel. De pelgrimage is voor een nuchtere Nederlander een onnavolgbare combinatie van mystieke godsdienstbeleving en ongecompliceerd feestvermaak. In het pinksterweekend drommen honderdduizenden bezoekers samen. Bijna alle vrouwen dragen flamencojurken, modern tot op de knie, romantisch wit kant of klassiek gestipt. De een nog prachtiger dan de ander, geen twee zijn er hetzelfde, en altijd de roos ferm op het hoofd. De mannen gaan gekleed in een traditioneel Andalusisch pak, met brede westernhoed en gesteven rodeojas.
In de huizen van de broederschappen eten en drinken de leden samen met bezoekers, die gastvrij worden onthaald. Binnen en buiten worden sevillanas gedanst en op de stoffige straten wemelt het van de koetsen en ruiters (de vrouw schrijlings bij de man achterop). Ondertussen lopen de pelgrims in en uit de kerk, waar de een na de ander op de knieën zakt voor het heilige relikwie, dat omgeven door klatergoud staat uitgestald voor het altaar. In het holst van de nacht rooft een van de broederschappen volgens oud gebruik het Mariabeeld uit de kerk, waarna de wilde menigte in extase probeert Maria aan te raken.

Na een tocht langs alle broederschappen keert de maagd bij het ochtendkrieken terug naar de kerk. Na de wandeling door Triana brengt Rosario ons weer terug naar het plein Plaza del Altozano. Daar aan de kades van de rivier, aan de Calle Betis, speelt zich in de zomer het uitgaansleven van Sevilla af, in en op de straten rond de flamenco- en tapasbars. Daar laten de jongeren zien dat je ook nu nog nergens anders beter kunt feesten dan in Triana.

Dit artikel is eerder verschenen in ESPANJE! (España & más nummer 3, jaargang 2012) en de informatie kan achterhaald zijn. Auteur: Annet Maseland.

Oefen je Spaans met deze samenvatting over de Sevillaanse wijk Triana.

Keramiek

Azulejos, geglazuurde tegels beschilderd met kleurrijke taferelen, hebben hun oorsprong in het Andalusië van de Moren. Het centrum van de tegel- en keramiekindustrie ligt in Triana. Het barst er nog steeds van de winkels, fabrieken en kunstenaars, vooral in de straten Callao, Antillano Campos en Alfarería. Op www.retabloceramico.net staat een lijst met keramiekfabrieken en kunstenaars.

Huizen

De meeste traditionele communale huizen die de grote zigeunerfamilies samen bewoonden, zijn eind 20e eeuw verdwenen. Een paar zijn er als monument bewaard gebleven in de straten Alfarería, Castilla en Pagés del Corro.

Kopen

Als je Triana binnenkomt op het Plaza del Altozano vind je rechts de overdekte markt, een perfecte plaats om hammen en andere lekkernijen in te slaan. Breng ook zeker een bezoekje aan de winkel van Rosario’s oom, met reli- en flamencosouvenirs. Hermanos Cofrades, Calle Alfarería 27.

Flamenco-optredens

Tablaos
El Arenal, Calle Rodo 7
El Patio Sevillano, Paseo Colón 11
El Palacio Andaluz, Calle Maria Auxiliadora 18 Los Gallos, Plaza de Santa Cruz 11

Bars
Lo Nuestro, Calle Betis 31
La Taberna, Calle Duarte 3
Casa Anselma, Calle Pagés del Corro 49 La Carbonería, Calle Levies 18

Shows
Casa de la Memoria, Calle Ximénez de Enciso 28 Auditorio Alvarez Quintero, Calle Álvarez Quintero 48

Eten & drinken

Bar Las Golondrinas, eten en drinken met de Spanjaarden, Calle Antillano Campos 26
Bar Blanca Paloma, aanrader voor de lunch, goede tapas en onovertro en bocadillos, Calle San Jacinto 9
Arenero, experimentele hedendaagse tapas, Pasaje de Vila 6
El Patio San Eloy, authentieke sfeer, goede tapas voor weinig geld in voormalig badhuis, Calle Eloy 7.

Aanrader: de Super Sevilla Combi (inclusief Alcázar en kathedraal)

Ben je van plan het Alcázar én de Kathedraal van Sevilla te bezoeken en stap je ook nog graag een dag in de hop-on hop-off bus? Dan raden wij je aan de Super Sevilla Combi aan te schaffen, waarmee de skip the line tickets voor de twee belangrijkste highlights van de stad krijgt en met de toeristenbus de stad kunt ontdekken. Bespaar geld en ontdek tegelijk het beste van Sevilla! Bestel nu.

Hoe werkt het?

Je boekt de Super Sevilla Combi via de website van onze partner Ticketbar. Selecteer op het moment van reserveren de datum van aankomst in Sevilla. Ook geef je aan op welke data je het Alcazar en de Kathedraal zou willen bezoeken. Je ontvangt vervolgens de tickets voor deze monumenten in je e-mail inbox. Laat Ticketbar ook weten op welke dag je de bus zou willen nemen.

Wat kost de Super Sevilla Combi?

De Super Sevilla Combi kost €51,50. Na betaling krijg je de tickets via de e-mail opgestuurd.

The post Op en top Sevilla: Triana appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>