Het is weer bijna weer tijd voor het grootste evenement van de stad Málaga: de jaarlijkse feria. Veel bewoners maken zich al op voor een week lang feest en halen hun flamencokleding uit de motteballen. Horeca-ondernemers bereiden zich voor, traditionele koetsen worden opgepoetst, paarden geborsteld en tienduizenden lichtjes worden weer opgehangen in de straten en op het feria-terrein.

De officiële opening is op vrijdagavond 11 augustus met een toespraak door La Mari, zangeres van de bekende flamencogroep Chambao. Vanaf het balkon van het gemeentehuis aan de Paseo del Parque spreekt zij het publiek toe, waarna een spetterende vuurwerkshow volgt op het vlakbij gelegen strand van La Malagueta.

Zaterdag beginnen de feestelijkheden om 14 uur in het centrum van de stad. Veel bars en restaurants verplaatsen hun spullen naar buiten voor de deur en op pleinen staan ‘casetas’, feesttenten waar feestvierders terecht kunnen om hun dorst te lessen met ‘Cartojal’, een zoete, witte wijn, een ‘rebujito’ (Manzanilla-sherry gemixt met frisdrank) bier of andere dranken. Overal wordt tapas geserveerd en zijn optredens georganiseerd of dansfestijnen ontstaan spontaan midden op straat.

Verlichting

Een belangrijk moment van de feria vindt plaats op zaterdagavond wanneer wanneer de lichtjes voor het eerst worden ontstoken. De stad is prachtig versierd en vooral de eerder genoemde Paseo del Parque, de Alameda Principal en diverse straten in het centrum zijn schitterend verlicht. Ook de toegangspoort naar het feria-terrein bevat duizenden lichtjes. Dit jaar is dat een replica van het Palacio de las Aduanas (het douanepaleis) waar het Museum van Málaga is gevestigd. De feria-poort in het centrum staat aan het begin van de beroemde winkelstraat Calle Larios. Deze is hetzelfde als de voorgaande jaren met de ‘biznaga’ als belangrijkste symbool. Goed om te weten is dat de gemeente bij de verlichting duurzaam te werk is gegaan en dat alle verlichting uit ledlampjes bestaat.

Optredens en stierengevechten

Het gehele feria-programma bevat ruim honderd optredens verspreid over de week met artiesten zoals: Erika Leiva, David Bustamente, Café Quijano, Antonio Cortés, Danza Invisible, Soraya en Camela. Zowel in de stad als op het feria-terrein worden tal van activiteiten voor kinderen georganiseerd en een ander belangrijk onderdeel wordt gevormd door de stierengevechten die vrijwel dagelijks plaatsvinden in de arena Plaza de Toros La Malagueta.

Romería

Een van de hoogtepunten van de feestweek is de Romería de la Virgen de la Victoria op zaterdag 12 augustus. Zij is de patroonheilige van de stad en wordt in een feestelijke optocht vanaf het gemeentehuis naar de basiliek Virgen de la Victoria gedragen. Feitelijk wordt met de feria het einde van de Moorse overheersing herdacht. In augustus 1487 verdreven de Katholieke Koningen de laatste Moren uit de stad en sinds 1491 wordt dit al gevierd.

Wil je de feria echt meemaken, zorg dan dat je rond 14 uur in de stad bent en wandel door de stad en blijf daar hangen waar je de sfeer het leukst vindt. Drink een ‘Cartojal’ of een ‘rebujito’ en bestel hier en daar een tapaatje. Voor het feest ’s avonds verplaats je je naar het feria-terrein buiten de stad. Hier is in een mum van tijd een feeststad gebouwd bestaande uit ‘casetas’ (feesttenten), bars en restaurants en hier vind je ook de kermis. De gemeente zet extra bussen in om mensen tussen het feria-terrein en de stad te vervoeren. Maak niet de fout om met de auto te proberen het centrum van Málaga te bereiken. Het verstandigste is gebruik te maken van het openbaar vervoer of te rijden tot het winkelcentrum Plaza Mayor en vandaar de trein van Cercanías naar halte Málaga-Centro te nemen. Zaterdag 19 augustus is de laatste dag. Klik hier voor meer informatie van de gemeente over de feria en het programma.

Reisgids Málaga

Wil je meer weten over Málaga en omgeving en wat je daar zoal kunt zien en doen? Bestel dan de reisgids Málaga, de leukste trips door stad en omgeving geschreven door Else Beekman. Dit kan via deze link of door een mail te sturen naar else@inspanje.nl.

Else Beekman woont sinds 2003 in Málaga en geniet met haar twee zoontjes van de prachtige omgeving en van het Spaanse leven met een internationaal randje. Ze schrijft voor diverse media, waaronder haar eigen websites InSpanje.nl en MeerSpanje.nl.

Lees alle berichten over:

blog
else
feest
feria
festival
flamenco
local
Málaga