Adembenemend mooie (Moorse) architectuur, levendige steden, fantastische gastronomie en stranden en natuur in overvloed. Andalusië heeft simpelweg alles om er een onvergetelijke vakantie te houden. Ons advies: maak er een rondreis door Andalusië van, en bezoek onder andere het prachtige Sevilla, Granada en Córdoba. 

driehoek rondreis andalusiëDe drie steden samen worden ook wel de Gouden Driehoek van Al-Andalus (Triángulo de al-Andalus) genoemd. Al-Andalus is de naam die de Moren gaven aan het door hen veroverende gedeelte van Spanje (dat vele malen groter was dan wat we nu kennen als Andalusië!). In Andalusië zijn veel overblijfselen uit die tijd te bewonderen, en tijdens een rondreis door de regio kun je er niet omheen.

Rondreis door Andalusië: wanneer en hoe lang?

Het grote voordeel van Zuid-Spanje is dat de zon er vrijwel het hele jaar door schijnt. Houd er wel rekening mee dat de zomers in Andalusië bloedheet kunnen zijn en de winters – zeker rondom Granada –  vrij koud, dus als je ook overdag lekker wilt slenteren en dingen bezichtigen, dan is het zonnige voor- of najaar misschien nét wat lekkerder.

Voor deze rondreis raden we aan minstens zeven dagen uit te trekken. Geloof ons: zowel Sevilla, Granada als Córdoba heb je in één dag niet gezien. Als je echt rustig de tijd wilt nemen om alles te zien, en misschien ook nog wat kleinere plaatsen in de omgeving wilt bezoeken, trek dan minstens 10 dagen uit.

Vervoer

Vanuit Nederland kun je voor deze rondreis door Andalusië het beste vliegen op Sevilla. Vanaf Schiphol (Vueling en Transavia) en Eindhoven Airport (Ryanair en Transavia) gaan er meerdere keren per week directe vluchten naar de Andalusische hoofdstad. Een andere optie is vliegen op Malaga en vanuit daar per bus of auto naar Sevilla, Córdoba of Granada rijden. Laatstgenoemde stad is vanuit Malaga het dichtstbij.

Eenmaal in Andalusië is het de vraag of je de rondreis met eigen vervoer wilt maken, of liever gebruikmaakt van een busdienst. Je kunt ter plekke een auto huren of bustickets boeken bij de Spaanse busmaatschappij ALSA,

Afstanden tussen de steden
De afstand Sevilla-Granada is zo’n 250 kilometer. Via de A92 ben je een kleine drie uur onderweg.
Granada-Cordoba is 200 kilometer. Rijd je via de A92 en de A24, dan ben je ruim twee uur onderweg.
Cordoba-Sevilla bereik je via de A4 in iets minder dan twee uur. De afstand is ruim 150 kilometer.

Bezienswaardigheden

Je zult ogen tekort komen tijdens je rondreis door Andalusië, want de Spaanse vloeren, gevels en gezellig pleintjes zijn al een museum op zich! Maar zorg dat je in ieder geval deze bezienswaardigheden, verdeeld per stad, niet mist.

Sevilla

kathedraal van sevilla

Een stedentrip naar Sevilla duurt eigenlijk altijd te kort. De Andalusische hoofdstad heeft zoveel moois te bieden, dat wij er moeiteloos weken zouden kunnen doorbrengen. Maar aangezien er op de rondreis door Andalusië nog meer te beleven valt, beperken we onze tijd in Sevilla tot 2,5 dag.

Op dag 1 bezoek je de must-sees van Sevilla. Dat zijn wat ons betreft in ieder geval de kathedraal in het oude centrum (lees er alles over in dit artikel) en het indrukwekkende paleis Alcazar Real.

Steek de volgende dag de brug over en bezoek de op-en-top Spaanse wijk Triana, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Een groot contrast met het moderne Metropol Parasol, waar je van een wijds uitzicht over de stad kunt genieten. ’s Avonds is het heerlijk borrelen en eten in de oude Joodse wijk, Santa Cruz.

Weggaan uit Sevilla kan niet zonder dat je het Plaza España hebt gezien. De meeste grotere steden in Spanje hebben een Spanje-plein, maar die in Sevilla is het allermooiste! En natuurlijk genieten van alles restaurants en terrasjes. ESPANJE-redacteur Chloë Sterk geeft hier haar leukste tips.

Lees ook: 10 x zien en doen in Sevilla

Granada

Alhambra in Granada

Granada is onlosmakelijk verbonden met het Alhambra, het grootste Moorse bouwwerk van Spanje. Trek voor deze bezienswaardigheden een volle dag uit, en gebruik dag 2 om de rest van de stad te leren kennen.

Als je je rondreis door Andalusië hebt gepland, kun je je tickets voor het Alhambra best zo snel mogelijk kopen. Op de dag zelf, en soms zelf tot weken van tevoren, zijn kaartjes steevast uitverkocht. En geloof ons: dit wil je niet missen!

Lees ook: Bezoek het Alhambra in Granada (tickets, info en tips)

Op de tweede dag duik je Granada-stad in. Albaicín is de oude Moorse wijk, gelegen op een heuvel tegenover het Alhambra. Vanaf de Mirador de San Nicolas kun je het bouwwerk van een andere kant bekijken. Prachtig! Verder is het Plaza Nueva in Granada onmisbaar voor een drankje, en kun je ook de mooie kathedraal van binnen bezoeken. Vlakbij Plaza Nueva kun je elke dag tussen 10 en 21 uur koopjesjagen op de Mercado de la Alcaicería, een grote bazaar waar je zo in Marokko waant.

Córdoba

Unesco historisch centrum van córdoba

Het centrum van Córdoba is niet al te groot en afstanden tussen de bezienswaardigheden zijn goed te belopen. Wil je de stad een beetje relaxed kunnen bekijken, neem dan minstens anderhalve dag de tijd.

Dé bezienswaardigheid van de stad is de Mezquita, een bouwwerk dat in de loop der eeuwen veranderde van tempel naar kerk naar moskee naar kathedraal. Tickets voor de Mezquita kun je alvast bestellen via deze link. Ook niet te missen zijn Puente Romano (de Romeinse brug die over de rivier Guadalquivir loopt) en La Judería, de oude Joodse wijk. ’s Avonds is het leuk borrelen op het levendige Plaza de la Corredera.

Om je rondreis door Andalusië compleet te maken breng je een bezoek aan het Museo Vivo de Al-Andalus, waar je leert over Al-Andalus in het algemeen en Córdoba in het bijzonder.

Overnachten & boeken

Zowel Sevilla, Granada als Córdoba zijn toeristische steden met genoeg mogelijkheden om te overnachten. Lees hier onze tips voor hotels in Córdoba, hotels in Sevilla en hotels in Granada. Zoek je een appartement of ene complete rondreis, kijk dan hier

 

Wil je meer leuke en handige Spanjetips?

Cover Espanje 02-22

Neem dan een abonnement op ESPANJE! Magazine

Jouw voordelen zijn dan:

  • Meer dan 25% korting op de winkelprijs van €6,99
  • Je betaalt slechts €19,95 voor vier edities
  • Dat is dus vier voor de prijs van drie
  • Korting op Spaanse films en evenementen
  • Altijd als eerste in huis
  • Ook de digitale editie in je mailbox.
  • Zo geregeld via deze link

bestellen