kathedraal van sevilla

Sevilla blijft een favoriete bestemming voor een stedentrip in Spanje. De kathedraal van de Andalusische hoofdstad is een bezienswaardigheid die je niet kan missen. Het imposante kerkgebouw staat sinds 1987 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De kathedraal van Sevilla is de grootste gotische kathedraal ter wereld en het derde grootste kerkgebouw, na de Sint-Pieterskerk in Rome en de St. Paul’s Cathedral in Londen. Het is een van de populairste highlights in de stad, en zeker niet alleen onder gelovigen. De indrukwekkende kathedraal werd gebouwd op de plaats waar voorheen een Moorse moskee stond. Een deel van de sinaasappeltuin en de prachtige Giraldatoren, beide daterend uit de Moorse tijd, zijn bewaard gebleven en maken nu deel uit van het christelijke gebedshuis.

Lees ook: 10 x zien en doen in Sevilla

Tickets, tours en rondleidingen Kathedraal van Sevilla

1. Entreekaartje (basisticket)
Het is raadzaam om van tevoren tickets te kopen, zodat je ter plekke niet in de rij hoeft te staan. Kaarten kun je heel gemakkelijk online kopen bij onze samenwerkingspartner Ticketbar. Een kaartje kost €9. Minderjarigen onder de 15 jaar kunnen gratis naar binnen. Er is korting voor jongeren van 15, 16 en 17 jaar, voor studenten tussen de 15 en 25 jaar en voor gepensioneerden en personen boven de 65 jaar. Ticketbar biedt bovendien een gratis audiogids in het Engels bij je entreekaarten. >> Direct boeken

2. Combi ticket: kathedraal, Alcazar & hop-on hop-off bus
Een combo-deal voor degenen die van plan zijn de grootste highlights te bezoeken en de hop-on hop-off bus te nemen. De Super Sevilla Combi zorgt dat je niet in de rij hoeft te staan en je kunt een hele dag van de toeristenbus gebruik maken. Kosten: €49 en voor kinderen €13,50. >> Direct boeken

Aanrader: de Super Sevilla Combi (inclusief Alcázar en kathedraal)

Ben je van plan het Alcázar én de Kathedraal van Sevilla te bezoeken en stap je ook nog graag een dag in de hop-on hop-off bus? Dan raden wij je aan de Super Sevilla Combi aan te schaffen, waarmee de skip the line tickets voor de twee belangrijkste highlights van de stad krijgt en met de toeristenbus de stad kunt ontdekken. Bespaar geld en ontdek tegelijk het beste van Sevilla! Bestel nu.

Hoe werkt het?

Je boekt de Super Sevilla Combi via de website van onze partner Ticketbar. Selecteer op het moment van reserveren de datum van aankomst in Sevilla. Ook geef je aan op welke data je het Alcazar en de Kathedraal zou willen bezoeken. Je ontvangt vervolgens de tickets voor deze monumenten in je e-mail inbox. Laat Ticketbar ook weten op welke dag je de bus zou willen nemen.

Wat kost de Super Sevilla Combi?

De Super Sevilla Combi kost €51,50. Na betaling krijg je de tickets via de e-mail opgestuurd.

Praktische informatie

Prijzen:

€9 voor volwassenen en €4 voor kinderen vanaf 14 jaar, 65+plussers en studenten. Kinderen onder de 14 jaar mogen gratis naar binnen.

Openingstijden:

Maandag van 11.00 tot 15.30 uur
Dinsdag tot zaterdag van 11:00 tot 17:00 uu
Zondag van 14.30 tot 18.00 uur.

Kleding

In principe zijn de kledingvoorschriften in de kathedraal van Sevilla net zoals in iedere andere Rooms-Katholieke kerk: bedekte schouders en geen blote benen boven de knieën. In de praktijk zijn ze niet altijd even strikt, maar we raden je aan hier toch rekening mee te houden.

Hoe kom je bij de kathedraal van Sevilla?

De kathedraal ligt aan de Avenida de la Constitución in het centrum van Sevilla. Met de metro neem je lijn 1 naar het station Puerta de Jerez. Je kun ook de bus nemen. Bussen C4, C3, 5, 41, 42, C1 en C2 stoppen in de buurt, bij de halte Jardines del Cristina. Het dichtstbijzijnde treinstation is San Bernardo.

Wat kun je zien en doen tijdens je bezoek aan de kathedraal van Sevilla?

De Giralda

Giralda

De bijna honderd meter hoge Giralda is één van de symbolen van Sevilla en torent boven het centrum van de stad uit. Je kunt de toren te voet beklimmen. Er is geen echte trap, maar een soort helling omhoog. De naam van de toren komt van het Spaanse werkwoord ‘girar’, wat ‘draaien’ betekent en verwijst naar de ‘giraldillo’ op de top, de windvaan. Oorspronkelijk was de Giralda de minaret van de moskee uit de tijd van de Moren.

Hoofdaltaar

Het prachtige hoofdaltaar is één van de hoogtepunten van de kathedraal van Sevilla. Het altaarstuk is het allergrootste ter wereld. Hierop staan maar liefst 45 scenes uit de Bijbel afgebeeld met duizend personages. Het altaarstuk werd vervaardigd door Pieter Danckaert, een Vlaamse artiest. Het staat achter het vergulde traliewerk van het Hoofdaltaar (de Capilla Mayor).

Lees ook: Bezoek het Alcázar in Sevilla 

Graf van Columbus

Niemand minder dan de ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus ligt volgens sommigen in de Kathedraal begraven. Het is echter de vraag of dat waar is. Dat er ‘een Columbus’ begraven ligt, zou in elk geval wel kloppen, maar volgens antropologen betreft het zijn zoon en niet de ontdekkingsreiziger zelf. De botten die in het praalgraf werden gevonden zijn namelijk de botten van een ongespierde man van zo’n 45 jaar. Columbus werd 60 jaar oud en was als zeeman juist wel gespierd.

Hoe dan ook is het graf in de kathedraal te bezichtigen. Het bevindt zich in de zuidelijke dwarsbeuk vlak bij het hoofdaltaar. Het praalgraf werd gemaakt door Arturo Mélida.

Patio de los Naranjos (Sinaasappelhof)

Patio-de-los-Naranjos

De idyllische patio met sinaasappelbomen is de plek waar de Moren oorspronkelijk hun handen en voeten wasten, voordat zij de moskee binnengingen. De patio is bewaard gebleven en tegenwoordig komen bezoekers nog altijd via dit pleintje met fontein in het midden, het gebedshuis binnen.

Puerta del Perdón (Poort van de Vergiffenis)

De bronzen poort die toegang biedt tot het Sinaasappelhof dateert ook nog uit de Moorse tijd en is voorzien van verzen uit de Koran. Erboven is later een renaissancistische beeltenis van Christus geplaatst, waarin hij geldwoekeraars verdrijft.

Capilla Real

Capilla-real

De Koninklijke Kapel was één van de eerste uitbreidingen op de Kathedraal van Sevilla. De kapel werd tussen 1541 en 1575 gebouwd en is gewijd aan koning Ferdinand III van Castilië, die Sevilla in 1248 op de Moren wist te heroveren. Het betreft één van de kopstukken van deze bezienswaardigheid. Met name de koepel is indrukwekkend. In de kapel staat ook de zilveren urn met de overblijfselen van koning Ferdinand en hier bevinden zich ook de koninklijke graven van Peter I de Wrede en Alfons X de Wijze.

Ook het 13de-eeuwse beeld van de Virgen de los Reyes (De Heilige Maagd van de Koningen), de beschermheilige van Sevilla, bevindt zich in de Capilla Real. Op 15 augustus wordt het naar buiten gedragen voor een ronde om de kathedraal.

In de zijkappelen hangen kunstwerken van grote schilders uit de Spaanse geschiedenis, waaronder Goya en de Sevillaanse schilder Murillo.

Een mis bijwonen in de Kathedraal van Sevilla

Gelovigen kunnen in de kathedraal ook een mis bijwonen. Er zijn diverse tijden en locaties waar de missen worden gehouden in het gebedshuis. Op de officiële website van de kathedraal vind je een overzicht.

Geschiedenis en architectuur van de kathedraal van Sevilla

Sevilla-kathedraal

Op de plek waar tegenwoordig de Santa Iglesia Catedral van Sevilla te vinden is, stond in vroeger tijden een grote moskee. Deze was tijdens de Moorse overheersing in de twaalfde eeuw gebouwd. Nadat de Moren waren verdreven werd in 1401 besloten dat er op deze locatie een kathedraal moest komen. In 1434 werd met de bouw begonnen. Tot op dat moment hadden de christenen de moskee gewoon gebruikt als gebedshuis, maar langzaam raakte het gebouw in verval. Een deel van de Moorse moskee is bewaard gebleven en maakt nu onderdeel uit van het christelijke bouwwerk.

De eerste bouwmeester van de kathedraal was de Fransman Ysambart, die in eerste instantie de Patio de los Naranjos en de Giralda met de grond gelijk had willen maken. Na Ysambart kwamen de architecten Carlín en Joan Normant en uiteindelijk maakten Simón de Colonia uit Burgos en Alonso Rodríguez het werk af. Het kerkgebouw was in 1506 officieel klaar, toen de laatste steen van de kerktoren werd geplaatst, hoewel de werkzaamheden nog niet helemaal waren afgerond.

De kerk valt op door zijn enorme omvang. Het gebouw bestaat uit vijf schepen. De hoofdkapel en het grote koor zijn te vinden in het middenschip. De kathedraal is 116 meter lang en 76 meter breed. De kerk is op zijn hoogste punt (de toren) meer dan 40 meter hoog. De kerktoren is een zogenoemde ‘cimborrio’ ofwel een ‘vieringtoren’, die zich midden op de kruising van de kerk bevindt.

Lees ook: Top 10 beste hotels in Sevilla