De kans dat je de komende maanden in Málaga stuit op ritmisch geroffel op de cajón, elegant zwierende armen, stampvoetende hakken en melancholische stemmen is erg groot. Tot 9 september wordt daar namelijk de vijfde Flamenco Biënnale gehouden.

Een groots gala in het stedelijke Teatro Cervantes vormde afgelopen 3 maart de aftrap. Susana Lupiáñez ‘La Lupi’ speelde de hoofdrol. Ruim veertig jaar geleden weigerde deze danseres naar de crèche te gaan zonder haar flamencojurk. Nu is ze Málaga’s beroemdste internationale flamenco-artiest. Om haar en alle andere aan dit genre en de stad verbonden artiesten te eren, heeft de provincie Málaga de Bienal de Arte de Flamenco in het leven geroepen. Tot het eindgala in september zullen ruim driehonderd artiesten hun kunsten vertonen tijdens 75 concerten en optredens verspreid over dertig gemeenten. Daarnaast organiseren de verschillende plaatsen nog tal van andere, aan de biënnale gerelateerde evenementen.

Flamencoroutes

Interessant zijn de flamencoroutes door de stad. Te voet leer je zo meer over de rol die het muziekgenre speelde in het dagelijks leven van de Malagueños. Tot en met 27 augustus zijn er negen zondagen onder leiding van de gelegenheidsgids Paco Roji. Hij is flamenco aficionado en groot Málaga-fan en stelde wandelingen samen door diverse wijken, langs woningen van bekende flamencoartiesten, bekende tablaos of cafés chantants waar deze volksmuziek een belangrijke plek innam. Een bijzondere manier om de stad te leren kennen. Elke route heeft een eigen thema. Interessant is bijvoorbeeld de route van 4 juni, wanneer er verschillende flamencozalen en cafés bezocht worden.

Opera Carmen

Van alle optredens en concerten die tot september gehouden worden, belooft de uitvoering van de flamenco opera ‘Carmen’ van Salvador Távora op muziek van Bizet, een bijzondere ervaring te worden, voor wie het geluk heeft deze bij te kunnen wonen. De klassieker werd inmiddels al ruim 1.800 keer in 24 landen opgevoerd en gezien door meer dan twee miljoen mensen. Niet alleen de voorstelling zelf is indrukwekkend, ook de plek waar deze op 10 juni wordt gehouden is uniek. De beroemde Grot van Nerja vormt het decor. Het publiek zit omringd door stalagmieten en stalactieten met een geweldige akoestiek meters onder het aardoppervlak. De opera valt tevens binnen het programma van het Festival Cueva de Nerja, met jaarlijks in juni vijf optredens – klassieke muziek, ballet en flamenco – in de ondergrondse kathedraal.

Else Beekman woont sinds 2003 in Málaga en geniet met haar twee zoontjes van de prachtige omgeving en van het Spaanse leven met een internationaal randje. Ze schrijft voor diverse media, waaronder haar eigen websites InSpanje.nl en MeerSpanje.nl.

Lees alle berichten over:

blog
else
festival
flamenco
local
Málaga