Pyreneeën | ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje https://www.espanje.nl Sat, 15 Jul 2023 10:03:21 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.8.9 https://www.espanje.nl/wp-content/uploads/2017/05/cropped-favicon-96x96-1-32x32.png Pyreneeën | ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje https://www.espanje.nl 32 32 TIPS: Verkoeling in zomers Andalusië https://www.espanje.nl/tips-verkoeling-in-zomers-andalusie/ Thu, 13 Jul 2023 09:09:05 +0000 http://www.espanje.nl/?p=3006 n de zomer kan het kwik in Spanje oplopen tot boven de 40 graden. Niet te doen! Maar ook dan kun je overal verkoeling vinden. In de Pyreneeën bijvoorbeeld, op de stranden van Ibiza, Mallorca, aan de Baskische kust of in het groene Galicië. Zelfs in het warme Andalusië zijn genoeg 'coole' plekken waar het vaak 10 graden koeler is dan in de warme steden.

The post TIPS: Verkoeling in zomers Andalusië appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>
Andalusië

In de zomer kan het kwik in Spanje oplopen tot boven de 40 graden. Niet te doen! Maar ook dan kun je overal verkoeling vinden. In de Pyreneeën bijvoorbeeld, op de stranden van Ibiza, Mallorca, aan de Baskische kust of in het groene Galicië. Zelfs in het warme Andalusië zijn genoeg ‘coole’ plekken waar het vaak 10 graden koeler is dan in de warme steden.

Else Beekman, die al jaren in Andalusië woont, geeft in de online editie van ESPANJE! over Andalusië de allerfijnste tips voor een actieve zomer in Andalusië. Wat dacht je bijvoorbeeld van raften in Córdoba, kajakken langs de Costa Tropical of wandelen naar de Virgen de las Nieves, op 2580 meter hoogte? Hier vast een tipje van de sluier. De online editie Andalusië met meer dan 100 pagina’s tips voor een heerlijke vakantie bestel je hier voor slechts €3,95.

1. Zoek de berglucht op van de Sierra Nevada

De woorden sol y nieve (zon en sneeuw) typeren Europa’s meest zuidelijk gelegen skigebied. Hier combineer je tussen november en april een ontbijtje aan het strand in de zon met een middag op de lange latten. Maar als de skiërs en snowboarders vertrokken zijn, ligt de Sierra Nevada ook nog steeds heel hoog te wezen. En hoogte in de Zuid-Spaanse zomer betekent koelte. Sinds in de zomer ook liften geopend zijn, ontdekken steeds meer mensen de aantrekkelijkheid van het gebied zonder sneeuw. Als je vanaf de stad Granada de borden Sierra Nevada en het skidorp Pradollano volgt is het verrassend om te zien hoe snel de temperatuur daalt. Zomers is de gemiddelde temperatuur er twintig graden, wat héérlijk is vergeleken met die veertig graden die de  thermometer elders soms aantikt. De top van de Veleta is het meest karakteristiek en is ook het beeldmerk van de Sierra Nevada. Naar deze bergtop gaat ook een van de drie liften die in de zomer zijn geopend. Boven kom je terecht in een compleet andere wereld, waar zich tegelijkertijd ook een wereld aan mogelijkheden voor je opent. Je kunt er wandelen, trektochten maken, fietsen, rennen, sterren kijken en er is zelfs een pretpark.

 

Sierra Nevada fietser

 

Koele tocht door 60 dorpen

Speciale vermelding verdient de Ruta Sulayr (Sulayr betekent ‘zonneberg’ in het Arabisch) die met een lengte van 300 kilometer het hele nationale park Sierra Nevada omcirkelt. De route gaat door 2 provincies en 60 dorpen. Wil je hem helemaal lopen, trek er dan tussen 16 en 19 dagen voor uit. Je kunt de route ook per fiets afleggen. Positief is dat de gemiddelde hoogte 1.800 meter is, dus koeler dan langs de kust. De etappes variëren in lengte tussen 9 en 15 kilometer. Ook mountainbikers en professionele wielrenners kunnen in de Sierra Nevada hun fitheid op peil houden op grote hoogte. De Veleta is beroemd onder fietsers vanwege de goed begaanbare en onverharde weg die helemaal naar de top gaat. Waar elders fiets je naar 3.000 meter hoogte? Het Bike Park werd speciaal voor hen en andere fietsliefhebbers uitgezet. De fiets kan mee in de cabinelift en vervolgens hang je hem aan de stoeltjeslift om van drie kilometer hoogte weer via verschillende routes, loopings, schansen en bochten naar beneden te crossen. Je kunt dit ook met een gids doen en een fiets huren. In totaal liggen er acht gemarkeerde routes met een totale lengte van ruim 37 kilometer en een hoogteverschil van 1.000 meter. Dit circulaire traject van 8,6 kilometer is gratis toegankelijk en ligt deels in het bos dat aan Pradollano grenst. Ben je niet speciaal getraind, dan kun je vanaf de lift rustig omlaag rijden. Na elke bocht word je weer getrakteerd op een ander prachtig panorama.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

 

Raften & canyoning

Zoek je liever verkoeling op minder grote hoogte, dan is water dé oplossing. Al ziet het landschap in Andalusië er in de zomer vaak uiterst dorstig uit, ook dán zijn er nog steeds rivieren gevuld met water die je een dag of dagdeel vertier kunnen bieden. In de Sierra Nevada ontspringen de rivieren Rio Geníl en Rio Verde waarin verschillende bedrijven wild water rafting en canyoning aanbieden. Bij het raften vaar je in een grote, stevige opblaasboot en bij canyoning volg je onder begeleiding van een gids de loop van een rivier door een kloof. Tijdens zo’n afdaling moet je klimmen, abseilen, zwemmen en springen om grotere hoogteverschillen te overbruggen. Ons beviel Rafting Salta Rios erg goed om in de provincie Córdoba een stuk van de Rio Genil te bevaren. Wij gingen van Benamejí naar Palenciana. Dit stuk is ideaal om te doen tussen mei en oktober. In Benamejí is ook een stukje geschikt voor kleine kinderen.

 

Chillar

Waden door rivieren

Door diverse rivieren kun je in de zomer geheel of gedeeltelijk wandelen, zodat je het hoofd koel houdt en af  en toe zelfs een plons kunt nemen. De bekendste zijn de wandeling bij Monachil en door de rivier Chillar bij Nerja. Monachil ligt vlakbij Granada. Hier ligt de wandelroute Ruta de los Cahorros de Monachil. Deze leidt langs – of als het mooi weer is – door de rivier Monachil. Bezoek deze route het liefst op een doordeweekse dag en vooral niet in een weekend. Kun je de drukte niet vermijden, ga dan heel vroeg op pad. De Chillarroute is zo bekend en geliefd, dat je deze in het hoogseizoen misschien beter mijdt. De wandeling is echter té leuk – zeker met kinderen vanaf een jaar of zes en mooi weer – om over te slaan. Zomers is het water niet al te diep. Hoe je er komt lees je in de Andalusië-special van ESPANJE!

Kajakken langs de Costa Tropical

De mooiste en veruit bijzonderste plek om te kajakken is in het natuurgebied dat een deel land en een deel zee bestrijkt tussen Nerja en La Herradura aan de Costa Tropical op drie kwartier rijden van Granada. Het gebied heet Las Acantilados Maro-Cerro Gordo, wat letterlijk de kliffen van Maro en Cerro Gordo betekent. Met je kajak vaar je over helderblauw water langs indrukwekkende rotspartijen en hier en daar peddel je zo een grot in voor een mysterieuze touch aan je trip.

Bestel het magazine met het volledige artikel

De volledige versie van dit artikel, geschreven door Else Beekman, werd gepubliceerd in editie 3 2017 van het tijdschrift ESPANJE! die je hier kunt bestellen. Of kies voor de online-editie over Andalusië, die je hier kunt bestellen en meteen kunt downloaden.

In de online editie Andalusië vind je verder

  • Keep it cool in Andalusië – De leukste outdoortips voor in de zomer
  • Minigids met meer dan 120 geweldige tips voor Andalusië met de kids
  • Ontdek prachtige onbekende dorpjes tijdens een rondreis
  • Roadtrip langs de costa’s – Van Alicante naar Málaga
  • Zwerven door de charmante bergen van de Axarquía
  • Ontdek de provincie Sevilla – Vredige bergen, mooie steden
  • Rijden langs witte dorpen – Het achterland van de Costa de la Luz
  • Ontdek de provincie Málaga – Stad, strand en bergen, met o.a. Caminito del Rey
  • De 10 mooiste wandelroutes in de provincies Málaga en Granada
  • Verhalen van Granada – De sporen van de moren
  • Het Joodse verleden van het Alhambra

Met deze online editie van meer dan 100 pagina’s ga je goed geïnformeerd op stap in Zuid-Spanje. Deze online Special Andalusië kun je nu bestellen voor slechts €3,95 Er zijn ook online specials van ESPANJE! over Catalonië en de Costa Blanca.

Meer leuke tips van ESPANJE!? Neem dan HIER een abonnement en mis niks meer!

The post TIPS: Verkoeling in zomers Andalusië appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>
Natuurlijk pretpark: Sierra de Guara https://www.espanje.nl/natuurlijk-pretpark-sierra-de-guara/ Sun, 27 Aug 2017 14:47:33 +0000 http://www.espanje.nl/?p=631 De Sierra de Guara is een paradijs voor sportievelingen die van avontuur houden. Toch is dit natuurpark in de uitlopers van de Pyreneeën nog vrij onbekend.

The post Natuurlijk pretpark: Sierra de Guara appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>

De Sierra de Guara combineert diepe rivierkloven en ruige kalksteenrotsen met een grote roofvogelpopulatie. Een paradijs voor klimmers, wandelaars en gezinnen met jonge kinderen die van avontuur houden. Toch is dit unieke natuurpark in de zuidelijke uitlopers van de Pyreneeën nog altijd vrij onbekend.

De laatste jaren komt het toerisme in de Sierra de Guara voorzichtig op gang. De regio is uitgegroeid tot een mekka voor sportklimmers. Ook voor kleine klimmertjes: wie van de bergen houdt, maar de kinderen niet warm krijgt voor bergwandelingen, moet beslist een vakantie in de Sierra de Guara overwegen. Avontuurlijk zijn de talloze afdalingen in de diep uitgesleten rivierdalen, waar je afwisselend klautert en wadend wandelt. Waterpret vind je hier niet in tropische zwemparadijzen, maar in door de natuur uitgesleten kolkgaten. Voor liefhebbers van wildwateractie zijn er spectaculaire kanotochten tussen de hoge bergwanden. De echte waaghalzen storten zich met een parachute naar beneden van de loodrechte wanden.

Bergmensen in Sierra de Guara

De meeste toeristen komen hier voor de canyoning. Dat is het afdalen in diepe kloven die door rivieren zijn uitgesleten. Geheel ongevaarlijk is dat niet. Waarschuwingen om bij slecht weer de rivierdalen te betreden, moet je als toerist beslist serieus nemen. Na een flinke hoosbui kan een lieflijk bergstroompje tussen de loodrechte bergwanden veranderen in een woest kolkende watermassa. De spectaculairste canyoningroutes zijn alleen voor getrainde klimmers, zoals de rivierbeddingen van de Alcandre en de Mascún, met watervallen, kolkgaten, grotten en afdalingen met loodrechte hellingen tot 32 meter.

Een gids is dus aan te raden, al is het maar omdat de meeste tochten rivierbeddingen volgen, en dus van punt A naar punt B gaan. Gidsen zorgen voor vervoer heen en terug. Onze gidsen Jesus en José Andrés hebben op ons verzoek een paar tochten voor beginners uitgestippeld. Het zijn echte bergmensen, zoals de meeste inwoners uit deze streek. Overdag hebben ze zo hun beslommeringen om in de bergen pas echt tot leven te komen. In een straf tempo en ook nog eens druk pratend – het blijven Spanjaarden – bestijgen ze de berghellingen. De woordenwaterval valt pas stil aan de rand van het ravijn als hun blik genietend honderden meters naar beneden glijdt.

Adembenemende route

De bekendste canyon is de rivier de Vero, die je vanuit het dorpje Alquézar, via een afgezet parcours zelfs met kleine kinderen goed kunt bereiken. Maar ook de canyontocht vanuit Lecina naar Alquézar is goed te doen voor beginners. Je hebt niet zoals op andere plekken touwen of gereedschap nodig. Door de toegankelijkheid is de tocht van zo’n zes uur ook geliefd bij voornamelijk Franse toeristen, maar in het voorseizoen zie je onderweg niemand. Een neopreen pak wapent je tegen de scherpe rotsen en het ijskoude water waar je regelmatig door waadt en zwemt. Op sommige punten moet je springen en stukjes onder water zwemmen. Vanaf het begin is de route adembenemend. De rivier slingert door steeds dichter op elkaar gepakte rotswanden, waarin het water door de eeuwen grotten heeft uitgeslepen en kolkgaten heeft gevormd. Na anderhalf uur waden in een behaaglijk zonnetje wordt het menens. Het licht gaat uit, de bergen sluiten zich boven ons en we moeten in het kille bergwater springen. Nu is er geen weg terug meer. Vanaf dit punt zoeken we onze weg in een donker labyrint, afwisselend wadend en over rotsblokken klimmend. Omgeven door steen, steen en nog eens steen. Magisch is deze duistere onderwereld beslist, maar geen aanrader voor mensen met claustrofobie. We staan voor een smalle buis, een soort waterglijbaan gebeeldhouwd in de rotsen. Voorzichtig roetsjen we naar beneden en dan opent zich de rivier weer.

Hippies en avonturiers

Bij een Romaanse brug klauteren we een paar honderd meter omhoog, naar het dorpje Alquézar. Dit mooi gerestaureerde dorp, bovenop een heuveltop, is op zich al een bezichtiging waard. Spectaculair hoe de huizen zijn vastgeplakt aan de rode bergwand. Met een paar honderd inwoners is dit een van de grotere dorpen van de streek. De meeste bewoners hebben de geïsoleerde streek verlaten op zoek naar emplooi elders, zodat het ene na het andere spookdorp is ontstaan. Op weinig plekken in Spanje is de uittocht zo rigoureus geweest als hier in de lage Pyreneeën. De inwonertallen van de paar nog wel bewoonde dorpen lopen uiteen van vijf tot enkele tientallen.

In een paar verlaten dorpjes hebben zich hippies en avonturiers gevestigd. Zoals María die met man en dochtertje neerstreek in het verlaten dorpje Nocito, waarmee het inwonertal in een klap verdubbelde. Ze beheren er een eenvoudige herberg, bebouwen een hectare grond en organiseren trektochten te paard door de Sierra. Vandaag laat María de werkzaamheden liggen. Samen met haar en gids José Andrés zakken we vanuit het gehucht Rodellar de rivier de Mascún af. José Andrés noemt het een makkelijke tocht. Niet bepaald een opsteker voor onze ongetrainde lichamen. Als hijgende paarden sjokken we achter
het tweetal aan.

Gelukkig stopt José Andrés, die bioloog is, vaak voor interessante vogels en planten. De regio is
een beschermd gebied vanwege een ongekend gevarieerde roofvogelpopulatie, vertelt hij. Al na
vijf minuten haalt hij opgewonden zijn verrekijker tevoorschijn. ‘Slangenarenden’ zegt hij, al turend. De hele verdere tocht worden we begeleid door gieren. Het stikt er van de vale gieren. Maar ook de aasgier en zelfs de uiterst zeldzame lammergier komen hier voor. Deze grote roofvogel neemt zware botten mee de lucht in om ze te breken op de rotsen en wordt daarom ook wel ‘bottenbreker’ genoemd. Een ongemakkelijk gevoel, gieren die vlak boven ons hoofd cirkels draaien. Als ze ons maar niet aanzien voor halfdode schapen.

Sprookjeskasteel

Boven de grillige rotspartijen zweven roofvogels over diep uitgeslepen canyons. Langs de steile wanden staan wilde geiten te grazen op richels. In mei loop je door een bloemenpracht van lissen, orchideeën en campanula’s, geëscorteerd door vrolijk fladderende vlinders. Hartje zomer ruikt het naar wilde kruiden: rozemarijn, tijm en lavendel.
José Andrés wijst op de stenen zuilen die aan de horizon opdoemen en vertelt hun bijnamen. ‘We gaan toch niet naar het kasteel’, vraag ik. Een steil bergpaadje kriskast omhoog langs een vierhonderd meter hoge wand. Bovenop verrijst iets dat lijkt op een sprookjeskasteel. Voordat we er erg in hebben, is de beklimming ingezet. Gelukkig wordt het nergens eng. We lopen op een geplaveid pad dat bergbewoners vorige eeuw hebben aangelegd.

Tot halverwege vorige eeuw reden de bewoners te paard op dit soort paadjes om hun kaas en wol in een dorpje verderop te ruilen voor wijn en olijfolie. nog altijd doorkruist geen enkele verharde weg de Sierra de Guara, wat natuurbeschermers zo willen houden. Bovenop het kasteel hebben we prachtig zicht op de steile bergwanden waar roofvogels nestelen en in- en uitvliegen. Als je maar geduld hebt, zie je ze allemaal: de torenvalk en de slechtvalk, de kleine dwergarend en de steenarend met z’n volledig uitgestrekte vleugels, en de alpenkraai, een stuntvlieger. Uren lopen we op de hoogvlakte. Onze kleren geuren naar tijm en rozemarijn. De route voert langs twee spookdorpen, waar de wind vrij spel heeft. De vloer van een spookkerkje is bezaaid met gebroken mozaïektegels; in het midden staat een bestofte fles wijn. Azijn, lacht gids José Andre.

Eenzame rode zuilen

Het ruige, on-Europees aandoende landschap van de Sierra de Guara is een typisch karstgebergte. Het kalksteenplateau, met uitschieters tot tweeduizend meter, wordt doorsneden door vijf rivieren die diepe kloven hebben uitgeslepen. Bovenop het plateau sijpelt het regenwater in de aarde, waarbij het kalksteen oplost. Hierdoor ontstaan dolines, grote kommen in de aarde. Na een flinke regenbui komt het water beneden in de canyons uit de wand tevoorschijn en wast het water in de riviertjes.
Aan de zuidkant van het plateau waar de rivieren de kalksteenmassieven verlaten, markeren torens van rood gesteente de overgang naar het brede dal van de rivier de Ebro. Mallos worden deze zuilen genoemd, die zo karakteristiek zijn voor de regio. De Salto de Roldán is misschien wel de mooiste onder de eenzame rode zuilen. Een lange wandeling wordt het niet vandaag. We maken het onszelf gemakkelijk en parkeren de auto vlak onder de reus. Die is indrukwekkend, zo van onderen. En heel erg steil. Kun je hoogtevrees hebben op de grond? De eerste honderd meter gaat het geleidelijk omhoog. Dan duikt de Salto op, het rood glinstert in de avondzon. Voor het laatste steile stukje moet je metalen ladders aan de zijkant beklimmen, hangend boven de leegte. Ik bedank en de rest loopt verder. De wandelaars worden kleine stipjes die zich langs de bergwand omhoog bewegen. Bovenop de puk-kel krijgen de dapperen een beloning in de wonderlijke aanblik van een vervallen Romaans kerkje dat in de resten van een moorse vesting is gebouwd. Onder en vlak naast hen scheren de roofvogels. Een van de stipjes beweegt naar de rand van ravijn om van het uitzicht te genieten, je bent een bergmens of je bent het niet.

Dit artikel is eerder verschenen in ESPANJE! (España & más nummer 2, jaargang 2013) en de informatie kan achterhaald zijn. Auteur: Annet Maseland.

Oefen je Spaans met deze samenvatting over natuurpark Sierra de Guara.

Waar?

De Sierra de Guara ligt op 1500 km van Utrecht, met de auto dwars door de Pyreneeën, via de tunnel van Bielsa, in Spanje richting Ainsa/Huesca/Sierra de Guara. Dichtstbijzijnde vliegveld is Barcelona, dan nog ruim drie uur met trein, bus of auto. Vanuit Madrid rijdt de sneltrein in minder dan drie uur rechtstreeks naar Huesca.

Wanneer?

Voor een bezoek aan de Sierra de Guara zijn de maanden juni en september het gunstigst. Het klimaat is aangenaam en je hebt de bergen nog min of meer voor je alleen.

Eten & drinken

Grote culinaire verrassing is het door Michelin aangeprezen Callizo in het iets noordelijker gelegen Ainsa. De koks leerden het vak bij El Bulli. De creatieve moleculaire experimenten vermengd met de stevige Aragonese keuken zijn de omreis meer dan waard – wel reserveren. Ook modern en goed eten kun je in restaurant Flor in Barbastro. Voor liefhebbers van de traditionele keuken is er La Posada de Lolalola in Buera, bij Alquézar. Somontano is een bekende wijnstreek in Spanje, met bekende jonge wijnhuizen als Enate en Viñas del Vero.

Slapen

In de regio zijn diverse campings, onder meer in Huesca-stad, Alquézar, Lecina (beide aan de Río Vero) Rodellar (vertrekpunt van de meest spectaculaire afdalingen) en een paar eenvoudige herbergen en hostals. Aanrader is de door drie zusters gerunde B&B in Bierge, Hostería de Guara (€85) of hotel Maribel in Alquézar, met een prachtige inrichting en de allermooiste panorama’s.

Cultuur

Bezienswaardige steden zijn de provinciehoofdstad Huesca en het 100 km verderop gelegen Zaragoza. De regio is doortrokken van overblijfselen uit de Moorse en Romaanse tijd. Het op een bergtop gelegen kasteel van Loarre is het grootste Romaanse bouwwerk in Spanje. Mooie dorpen zijn Alquézar, een Moorse vesting uit 1083, en het hooggelegen dorpje Santa Eulalia de Mayor, waar je vanuit de toren uitzicht hebt over de wijde omgeving. Een van de laatst overgebleven authentieke keramiekfabrieken in de regio vind je in Bandaliés.

Doen

Canyoningtochten worden georganiseerd vanuit Rodellar, Lecina en Alquézar. Dagtochten, ook voor gezinnen met kinderen, met Nederlandstalige gids bij Escalade in Lecina. Vogelreizen, wandelreizen en excursies op maat onder leiding van de vermaarde Nederlandse bioloog Kees Woutersen, kun je boeken bij Aragon Natuurreizen. Racing en alle andere mogelijke actiesporten bij URpirineos in Murillo (snelweg Pamplona-Huesca),

Georganiseerd op reis

Heb je geen zin om je reis zelf helemaal te plannen? Dan biedt SNP Natuurreizen uitkomst. Je kunt er meer dan 20 reizen in de Pyreneeën boeken, zowel voor groepen als individueel. Bijvoorbeeld een 8-daagse reis langs hotels, herbergen en casas rurales in de Sierra de Guara in Aragón. De tocht voert door spectaculaire kloven en het grillige, desolate landschap van de Somontano. Kijk op  www.snp.nl voor meer informatie.

The post Natuurlijk pretpark: Sierra de Guara appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>
Zomervakantie met ESPANJE! https://www.espanje.nl/espanje-vakantie-tips/ Wed, 12 Jul 2017 09:56:40 +0000 http://www.espanje.nl/?p=2663 Het nieuwe nummer van ESPANJE! ziet er weer prachtig uit en bevat honderden tips voor een heerlijke zomervakantie onder de Spaanse zon. Wij wensen je veel leesplezier!

The post Zomervakantie met ESPANJE! appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>

De zomereditie van ESPANJE! ziet er weer prachtig uit en bevat honderden tips voor een heerlijke zomervakantie in Spanje. Hier kun je vast een kijkje nemen.  

We zochten vooral die plekken op waar je in de zomer verkoeling kunt vinden. De Pyreneeën bijvoorbeeld. Ton Joosten woont er en kent de bergen op zijn duimpje. In de ESPANJE! die nu in de winkel ligt, vertelt hij over bijzondere legendes, oude bergpaden en tegen de rotsen geplakte dorpen.

Puberproof Ibiza

Hoofdredacteur Marjan Terpstra gaat deze zomer met twee puberzonen naar Ibiza en vroeg Lucien Lecarme, die al jarenlang als gids werkt op het eiland, naar zijn leukste tips om er een topweek van te maken. En die delen we natuurlijk ook graag met jullie: van stranden en eettentjes tot markten en clubs. Alles puberproof!

Andalusië en Cadaqués

Ook in Andalusië zijn in de zomer trouwens genoeg plekken waar het niet bloedheet is. De hoge gebieden in de Sierra Nevada, rivieren waar je in kunt raften of door kun waden. Onze redacteur Else Beekman die er al jaren woont zette alle mogelijkheden op een rij. En wat te denken van Cadaqués, de parel van de Costa Brava? Je vindt er alles voor de ideale vakantie: strand, kunst, lekker eten, cocktails op sterrenniveau en ruige rotsen voor een geweldige wandeling. Wj weten waar je moet zijn! En zo ontstond weer een heerlijk nieuw nummer van ESPANJE!, boordevol tips om het hoofd koel te houden in Spanje deze zomer.

ESPANJE! gaat outdoor

Verder kun je natuurlijk weer een heerlijke reis winnen, ditmaal een week in een villa in Andalusië voor zes personen, geven locals tips voor trips rond Barcelona, hebben we de beste outdoortips om het hoofd koel te houden in Andalusië en zetten we de leukste en bizarste zomerfestivals in Spanje op een rij.

 

The post Zomervakantie met ESPANJE! appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>
Aragón https://www.espanje.nl/aragon/ Tue, 16 May 2017 14:35:42 +0000 http://www.espanje.nl/?p=435 Doordat dit gebied zo dunbevolkt is en de natuur zo gevarieerd is Aragón een geweldige bestemming voor rustzoekers: hoge pieken worden afgewisseld met diepe canyons, dichte wouden en spectaculaire watervallen. Een van de mooiste gebieden is het nationale park Ordesa y Monte Perdido National Park, vlakbij de grens met Frankrijk. In de zomer kun je er tijdens lange wandelingen roofvogels spotten en in de winter is Aragón een geliefd skigebied.

The post Aragón appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>

Doordat dit gebied zo dunbevolkt is en de natuur zo gevarieerd is Aragón een geweldige bestemming voor rustzoekers: hoge pieken worden afgewisseld met diepe canyons, dichte wouden en spectaculaire watervallen. Een van de mooiste gebieden is het nationale park Ordesa y Monte Perdido National Park, vlak bij de grens met Frankrijk. In de zomer kun je er tijdens lange wandelingen roofvogels spotten en in de winter is Aragón een geliefd skigebied.

Aragón (in het Catalaans: Aragó) bestaat uit de provincies Huesca, Zaragoza en Teruel. Huesca grenst aan Frankrijk en ligt midden in de Pyreneeën. Verder grenst het gebied aan Catalonië in het oosten aan de regio’s Valencia en Castilië La Mancha in het zuiden en Castilië en Leon, Rioja en Navarra in het westen.

Aragón is met een oppervlakte van 47.719 km2 groter dan Nederland en een paradijs voor bergliefhebbers. Je vindt er gletsjers, groene weiden en boomgaarden maar ook dorre steppes. Aragón is met vele rivieren een waterrijk gebied en daarom zeer geschikt om te raften. De Ebro stroomt er bijvoorbeeld doorheen. In deze regio ligt ook de Aneto, met 3404 de hoogste top van de Pyreneeën.

De regio is bijzonder dunbevolkt. In 2015 woonden er 1.317.847 mensen, waarvan de helft in de hoofdstad Zaragoza. Met een inkomen van gemiddeld €25.000 per inwoner is Aragón een van de meest welvarende regio’s van Spanje. De drie regio’s van Aragon vallen ook weer uiteen in totaal 33 comarcas (streken), die stuk voor stuk hun eigen rijke politieke en culturele geschiedenis hebben die teruggaat tot de tijd dat de Kelten hier aan de macht waren. Hoewel heel noordelijk gelegen waren de moren ook hier vier eeuwen heer en meester.

Later ging het gebied over op handen van de Fransen en werd het een zelfstandig koninkrijk. Castilliaans is de enige officiële taal van Aragón maar in het bergachtige noorden wordt ook Aragonees gesproken en in het oosten, grenzend aan Catalonië, hoor je veel Catalaans.

Lees ook: De vissersdorpen van Catalonië

Wat heeft Aragón te bieden?

Doordat dit gebied zo dunbevolkt is en de natuur zo gevarieerd is Aragon een geweldige bestemming voor rustzoekers: hoge pieken worden afgewisseld met diepe canyons, dichte wouden en spectaculaire watervallen. Een van de mooiste gebieden is het nationale park Ordesa y Monte Perdido National Park, vlakbij de grens met Frankrijk. In de zomer kun je er tijdens lange wandelingen roofvogels spotten en in de winter is Aragón een geliefd skigebied.

Lees ook: Natuurparken in Spanje: groen met een griffel

In de groene valleien vind je mooie dorpjes met Romaanse kerkjes en typische Pyrenese huisjes met balkons vol bloemen. De oudste Romaanse kathedraal van heel Spanje staat in het middeleeuwse Jaca, in het uiterste noordpuntje van de provincie Huesca. In de uitlopers van de Pyreneeën, of pre-Pyreneeën, vind je de Mallos de Riglos een beroemde rotsformatie. In dit gebied staan oude kastelen op eenzame heuvels, waarvan dat van Loarre het bekendst is.

Verder zuidwaarts ligt de vruchtbare Ebro-vallei waar tarwe, graan en groente wordt verbouwd en veel boomgaarden zijn. Als je hier door het land rijdt wordt je telkens weer verrast door kleine nederzettingen, kastelen en ruïnes van Romaanse kerkjes. Enkele bezienswaardige plaatsen hier zijn Calatayud, Daroca, Sos del Rey Catolico en Caspe. Ten zuiden van Zaragoza en de Ebro-vallei wordt het weer bergachtiger. Het hoogste massief in deze regio is de Mancayo. Hoewel hier meestal minder sneeuw ligt dan in de Pyreneeën zijn er verschillende skigebieden.

Dag van Aragón

Sint-Joris is de beschermheilige van de regio Aragón, net als van Catalonië. De ‘Dag van Aragón‘ (Día de Aragón) wordt sinds 2007 gevierd en valt jaarlijks op 23 april, de Dag van Sint-Joris.

Hoe kom je er?

De regio Aragón is goed bereikbaar met de auto. Er zijn minder opties om direct naar Aragón te vliegen.

 

 

 

 

Vliegen

Aragón beschikt over drie luchthavens:

  • Huesca, Aeropuerto de Huesca-Pirineos
  • Teruel, Aeropuerto de Teruel
  • Zaragoza, Aeropuerto de Zaragoza

Auto

Met de auto is het ruim 1500 kilometer rijden (afstand van Utrecht naar Zaragoza). De infrastructuur in de regio Aragón is er de afgelopen jaren sterk op vooruitgegaan. Er loopt meer dan 1000 kilometer aan snelwegen die Zaragoza, Madrid, Teruel, Baskenland, Huesca en Barcelona verbinden. De conditie van de overige wegen is ook goed.

Trein

Vanaf Madrid Atocha gaat er direct een AVE trein naar Zaragoza Delicias. De reistijd is 1 uur en 15 min.

 

Mild landklimaat

Aragon heeft een gematigd landklimaat en de temperaturen zijn vooral afhankelijk van de hoogte. Het is koud tot zeer koud in de winter en koel in de zomer in het noorden en aangenaam in de winter en heet in de zomer in het centrale laagland. In het centrale laagland valt ook veel minder regen dan in de bergen.

Geschiedenis van de regio Aragón

Voor Aragón in 1035 een zelfstandig koninkrijk werd, hoorden delen van het gebied bij het koninkrijk Navarra. De eerste koning, Ramiro I, en zijn opvolgers veroverden al snel grote delen land op de moren. In 1096 werd Huesca ingenomen en Zaragoza volgde in 1118.

Net als in andere gebieden in het noorden van Spanje was de koning primus inter pares (de eerste onder gelijken) die verantwoording verschuldigd was aan de adel. Een edelman met de titel ‘Justicia’ (rechtvaardigheid) fungeerde als ombudsman en zorgde dat de koning de Aragonese wetgeving naleefde. ‘En Aragón antes de Rey hubo Ley’ (‘In Aragon kwam de wet voor de koning), luidt een oud gezegde dan ook.

Door het huwelijk van koningin Petronila van Aragon en Ramon Berenguer IV, de graaf van Barcelona werd het territorium verder uitgebreid en op een gegeven moment heerste de Aragonese kroon over Aragón, Catalonië, de Balearen, Valencia, Sicilië, Napels en Sardinië. Door het huwelijk van Isabella I van Castilië en Ferdinand II van Aragón in 1469 werden de koninkrijken verenigd.

Toch bleef Aragón een onafhankelijk koninkrijk met eigen wetten en instituties tot 1708, het jaar waarin Filips V, het eerste lid van het huis van Bourbon dat over Spanje heerste, Aragón binnenviel met zijn leger en de Nueva Planta liet tekenen, decreten waarmee Spanje een centraal geleide staat werd waar het gebruik van het Castiliaans verplicht werd gesteld. In de eeuwen daarop volgden diverse bloedige oorlogen met andere Europese mogendheden.

Tijdens de Spaanse Burgeroorlog waren er verschillende anarchistische gemeenschappen in Aragon, die fel strijd leverden tegen Franco. De Slag om Teruel in de koude winter van 1937 en 1938, was een van de bloedigste van de hele oorlog, waarbij Franco uiteindelijk won met luchtsteun van de Duitsers en de Italianen. In 1982 werd Aragon een autonome gemeenschap.

Cultuur in Aragón

Op 23 april, de dag van Sint -Joris, vieren de Aragonezen al sinds de 15e eeuw de Día Nacional d’Aragón. In hoofdstad Zaragoza wordt op het Plaza de Aragón de vlag in bloemen gemaakt.

Op feestdagen dansen de Aragonezen de Jota maar ook zijn er dansen met stokken en zwaarden die ‘paloteaos ‘worden genoemd. Het Carnaval van Bielsa (Huesca) heeft een zeer lange traditie. Groepjes mannen met lange stokken, met koebellen om een geitenhoorns op hun zwartgeschilderde hoofden (de trangas) verbeelden de vruchtbaarheid en omsingelen groepjes andere mannen die met huiden om beren moeten voorstellen. In de Aragonese mythologie brachten beren zielen van de levenden naar het dodenrijk. De trangas dansen met jonge vrouwen in kleurrijke jurken die ‘madamas’ worden genoemd en de puurheid voorstellen.

Enkele bekende Spanjaarden die uit Aragón afkomstig zijn zijn de 18e-eeuwse schilder Francisco de Goya (1746–1828) en de filmmakers Luis Buñuel en Carlos Saura.

Meer lezen?

Alle regio's van Spanje

Hier vind je informatie over de verschillende Spaanse regio's, allemaal op één overzichtelijke pagina. Van Asturië tot aan Valencia en van Melilla tot aan Aragón: ESPANJE! geeft je alle kennis over de prachtige autonome gemeenschappen in Spanje.

 

 

The post Aragón appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>