Valencia | ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje https://www.espanje.nl Fri, 21 Jan 2022 17:57:47 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.8.9 https://www.espanje.nl/wp-content/uploads/2017/05/cropped-favicon-96x96-1-32x32.png Valencia | ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje https://www.espanje.nl 32 32 Teruel & Cuenca: Reis door de tijd https://www.espanje.nl/teruel-en-cuenca-reis-door-de-tijd/ Mon, 10 Jul 2017 09:02:01 +0000 http://www.espanje.nl/?p=573 Vlakbij Valencia liggen de prachtige plaatsen Teruel en Cuenca, met een eeuwenoude geschiedenis. Onze tip: pak de auto en ontdek deze prachtige omgeving.

The post Teruel & Cuenca: Reis door de tijd appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>

Dat Valencia een topbestemming is voor een weekend, is inmiddels bekend. Maar als je het weekend met een paar dagen verlengt, liggen ook prachtige plaatsen als Albarracín, Teruel en Cuenca binnen bereik. Je maakt dan een gave trip met prachtige niet te lange autoritten die je van de 21e naar de 13e eeuw voert en weer terug. Van de Arabische cultuur tot het futuristische wit van Calatrava. Je ziet pittoreske stadjes en kunt prachtige natuurgebieden verkennen.

We lopen ‘s avonds laat op het Plaza Torico in Teruel. We horen alleen het aangename geroezemoes van stemmen. Geen auto’s, bussen of ander stadslawaai, louter mensen. Hoewel het middernacht is, zijn de kinderen nog druk aan het voetballen. De terrassen zijn vol en de rust gaat samen met een aangename levendigheid. Teruel is befaamd om zijn prachtige torens uit de 13e en 14e eeuw, hoogtepunten van de uiterst sierlijke mudéjararchitectuur waarbij islamitische tradities samenvloeien met christelijke bouwstijlen.

Arabische gezichten

Alfonso VII, de koning van Aragón, was een verlichte geest. Toen hij Teruel veroverde zorgde hij voor speciale privileges. Hij stelde de Arabieren in staat om hun eigen taal te spreken en hun eigen onderwijs te volgen. Zijn wet vormt de oorsprong van het woord mudéjar hetgeen betekent ‘mensen die mogen blijven’. De harmonie tussen christenen en moslims komt fraai tot uiting in de kathedraal. Het plafond bestaat uit honderden beschilderde houten panelen. Alleen met een rondleiding kun je het van dichtbij bekijken vanaf de galerij. Bijzonder zijn de schilderingen van gezichten, verboden in de islamitische godsdienst, maar de Arabieren werkten hier voor een christelijke kerk. Ook zie je Arabische tekens in de houten balken maar een meter verderop staat het Ave Maria in Latijns schrift. We worden stil bij de gedachte dat deze samenwerking plaatsvond in het Spanje van zevenhonderd jaar geleden. Het altaar is een meesterstuk van Gabriel Joly. Onderin zie je enkele beelden die veel roder van kleur zijn dan de andere beelden. Ze zijn dan ook veel recenter gemaakt nadat er een aantal was gestolen tijdens de Spaanse Burgeroorlog die in Teruel bijzonder bloedig was. Op het Plaza de Toricos staat een prachtig blauw gepleisterd huis. Het is een fraai staaltje modernisme uit 1912 van Pablo Monguió, een tijdgenoot van Gaudí, die hier stadsarchitect was. Oorspronkelijk was in het pand een textielwinkel gevestigd.

Beste sommelier van Spanje

Voor ons diner gaan we naar Yain. De eigenaar werd in 2010 uitgeroepen tot de beste sommelier van Spanje. We kiezen voor een jonge Rueda uit 2011 van het huis José Pariente die een lekker straffe tintelfrisse smaak heeft. Als hoofdgerecht nemen we de jarette de ternasco de Aragón, zuiglam bereid in witte wijn. Het vlees is zo zacht als boter. De Rueda combineert perfect. Voor het dessert kiezen we de volcán de chocolate negro. Bij het aansnijden stroomt de chocolade direct over ons bord, perfect. De volgende ochtend bekijken we de prachtige mudéjar-torens. Er zijn er vijf in totaal en ze zijn allemaal even fraai, hoewel de Torre de San Salvador minder uitbundig is gede-coreerd dan de andere. De Torre de San Pedro is de oudste van de stad. Vanaf deze toren is het uitzicht fraai. De Iglesia de San Pedro is ook een prachtvoorbeeld van de sierlijke mudéjararchitectuur. Ook hier maakte Gabriel Joly het retabel, een versierde opbouw achter een altaar.

Zachtroze schoonheid in Albarracín

Op een halfuurtje rijden van Teruel ligt Albarracín, een klein bergdorpje dat volgens velen een van de mooiste pueblos van Spanje is. Opvallend is de zachtroze kleur van de bakstenen waaruit het dorpje is opgetrokken. Kom liefst buiten het weekend zodat je kunt genieten van de rust in de middeleeuwse straatjes. Albarracín ligt in een fabelachtig mooi landschap op de helling van de Sierra de Albarracín. Langs de rivier de Guadalviar is het goed toeven. Een van de mooiste wandelingen hier is die van het nabijgelegen dorpje Gudalviar naar Griegos. De route beslaat zo’n zes kilometer over vlakten afgewisseld met naaldbos. Je passeert talrijke bronnen zoals de Fuente Feliz en de Fuente Coveta. Later kom je langs de Piedra del Sol waar vroeger de men-sen uit de omliggende dorpjes zich verzamelden als geschillen opgelost moesten worden. Even buiten het dorp kun je ook naar het oude aquaduct lopen, een fraaie wandeling langs steile rotswanden. Ten westen van Albarracín liggen de Montes Universales met fraaie kalksteenformaties. Als je wandelschoenen hebt, kun je hier met gemak een week blijven.

Hangende huizen

De weg tussen Teruel en Cuenca is op sommige plekken spectaculair vanwege de grillige rotsformaties en de fraai geërodeerde vormen. De veelal roodgekleurde aarde geeft je een beetje een wildwest gevoel dat versterkt wordt door de vergezichten waar het Spaanse binnenland zo befaamd om is. Het middeleeuwse stadje Cuenca ligt ingeklemd tussen twee steile rotskloven langs de Rio Júar en de Rio Huécar. Toen de Arabieren hier arriveerden, werden in deze streken talrijke vestingen gebouwd, waaronder Kunka, het huidige Cuenca. Koning Alfonso van Aragón veroverde naast Teruel ook Cuenca op de Arabieren en wel in 1177. Ook hier voerde hij de fuero in, het privilege waarbij joden, christenen en Arabieren gelijke rechten kenden. Het was het begin van een periode van grote economische en culturele bloei vergelijkbaar met die in steden als Toledo en eerder al in Córdoba. Textielnijverheid was destijds een grote bedrijfstak vanwege de vele schapen die hier in de omgeving gehouden werden. Textielververijen waren talrijk in de 15e en 16e eeuw en vormen ook de oorsprong van de vele vrolijk gekleurde huizen in Cuenca die de oude stad een charmante aanblik geven.

Omgekeerde piramides

In Cuenca’s nieuwe laaggelegen stad zijn vooral veel winkels en dit deel kun je beter overslaan. Hoog op de rots ligt het oude Cuenca waar het Plaza Mayor met de fraaie gotische kathedraal het epicentrum is. De kerk is niet gratis toegankelijk maar voor drie euro krijg je er wel een audiotourtje bij dat ook in het Engels beschikbaar is. Vergeet niet de kapel recht achter het altaar te bekijken. Er is een prachtig houten plafond met een ingenieuze constructie van wat wel omgekeerde piramides lijken. Achter de kathedraal leidt een klein steegje naar de loopbrug die voert naar de Parador aan de overkant van het ravijn. De Parador is gevestigd in het klooster van San Pablo en leent zich uitstekend voor een sfeervol aperitiefje.

Vrije kunst onder Franco

Vanaf de loopbrug heb je een fraai uitzicht op de beroemde hangende huizen. Naast elkaar bevinden zich hier drie huizen die destijds gebouwd zijn met de voor deze regio karakteristieke materialen gips en hout. De drie huizen die nu nog over zijn, werden een jaar of tien geleden gerenoveerd. In een van de drie is het Museum voor Abstracte Kunst gevestigd. In de jaren zestig toen Spanje nog dictatoriaal bestuurd werd, merkte Fernando Zóbel dat Franco de teugels in Cuenca wat liet vieren. De kunstenaar ontdekte dat creatieve vrijheid, elders in Spanje vrijwel onmogelijk, in Cuenca een goede voedingsbodem had. En dus haalde hij andere kunstenaars hierheen waaronder ook Antoni Tàpies uit Barcelona. Ze vormden een beweging, El Paso genaamd, en leefden zich onbekommerd uit. Het resultaat is onder meer te zien in dit kleine prachtige museum. Ook al houd je niet van abstracte kunst, dan nog is een bezoek interessant vanwege het fraaie interieur en de originele inrichting. Vanuit een raam kijk je zo de kloof in. Om één raam is een kader geplaatst alsof het uitzicht op de bosschages in de kloof zelf een abstract kunstwerk is.

Grillige natuur

Cuenca is ook een ideale uitvalsbasis voor natuurliefhebbers. De vele bossen en uitgestrekte vlakten rondom de stad vormen een paradijs voor wandelaars. De Serranía de Cuenca is een berggebied met grillige rotsen en dichtbegroeide dennenbossen. Een mooi uitstapje is ook de zogenaamde ‘Betoverde stad’ waar wind en water prachtige rotsformaties formeerden. Erosie van kalklagen creëerden hier de zogenaamde Romeinse brug, walvissen en stenen schepen. Iets verderop ligt El Hosquillo, een natuurpark aan de oorsprong van de rivier de Escabas. Na onze heerlijke dagen in het binnenland lonken de geneugten van de grote stad weer. We gaan ’s ochtends vroeg op pad. We rijden over een lege tweebaansweg door uitgestrekte vlakten afgewisseld met dennenbossen. Voor een koffietje draaien we van de weg af. We komen in een dorpje met een bar waar twee tafeltjes buiten staan. Een man met een stoppelbaard zit om elf uur al aan het bier. Moeizaam staat hij op om zijn dochtertje te leren fietsen. Onze koffie smaakt perfect en omdat het zondag is krijgen we er een heerlijk stuk cake bij. Zoevend over het wederom verlaten asfalt mijmeren we over vervlogen tijden, totdat Valencia alweer nabij is. De geweldige Ciudad de las Artes y las Ciencas van Calatrava blinkt in de zon. We zijn terug in het heden. We laten de stad voor wat hij is en gaan naar het Playa de la Malva om ons over te geven aan het zalig nietsdoen. 

Dit artikel is eerder verschenen in ESPANJE! (España & más nummer 2, jaargang 2012) en de informatie kan achterhaald zijn. Auteur: Jos Schuring

Oefen je Spaans met deze samenvatting van ons artikel over Teruel en Cuenca.

Bereikbaarheid

Teruel en Cuenca liggen beide op twee uur rijden van Valencia, waar je op de luchthaven of in de stad in een all-inclusive huurauto van Sunny Cars stapt. Een huurauto geeft je de vrijheid om de leukste plekjes in de omgeving te ontdekken. Die je zonder had gemist! Rondtoeren doe je 100% zorgeloos, want álle benodigde verzekeringen en terugbetaling eigen risico zijn bij Sunny Cars inbegrepen.

Slapen

Valencia biedt talloze accommodaties, van goed en goedkoop tot erg luxe en nog steeds niet duur.
Ook in Cuenca is de keuze aan overnachtingen vrij groot. Het leukste is natuurlijk om in de oude stad te slapen. Vlakbij het Plaza Mayor ligt hotel Posada san José, gesitueerd in een van de hangende huizen. Als je binnenkomt, ben je op de hoogste verdieping en alle kamers liggen een of twee verdiepingen lager. De inrichting is middeleeuws en sfeervol. De Canadese eigenaar kookt zelf.
Net buiten de stadspoort ligt Alizaque, een nieuw appartementencomplex waar elke kamer is ingericht door een striptekenaar. Het kleine Teruel biedt enkele, meestal eenvoudige hotels. Wij hadden goede ervaringen in hotel Plaza Boulevard. Simpel, maar comfortabel en goed geprijsd.

Stierenrennen

La Vaquilla is een groot volksfeest in Teruel in de tweede week van september dat zich enigszins laat vergelijken met de San Fermines in Pamplona. Anders dan in de hoofdstad van Navarra, zijn de stieren hier aangelijnd als ze door de nauwe straatjes van het fraaie stadje worden gejaagd. Mocht je in deze periode de stad bezoeken, boek dan tijdig je verblijf want de capaciteit hier is beperkt en de stad is dan overvol.

Jos Schuring is hoofdredacteur van theatermagazine Scènes, was in het verleden eindredacteur van Espana & más en schrijft daarnaast ook voor kranten en tijdschriften.

The post Teruel & Cuenca: Reis door de tijd appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>
Fleur tipt: Fietsen in Valencia is een must! https://www.espanje.nl/fleur-tipt-fietsen-valencia-must/ Wed, 17 May 2017 10:05:05 +0000 http://www.espanje.nl/?p=1994 Valencia is een echte fietsstad aan het worden. Nieuw is de fietsring, die helemaal om het oude centrum loopt.

The post Fleur tipt: Fietsen in Valencia is een must! appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>

Het is geen geheim dat Valencia een opkomende vakantiebestemming is bij Nederlanders en Belgen. Op het moment dat je aan je buren, vrienden of een willekeurig familielid tijdens een verjaardag vertelt dat je naar Valencia gaat, zal je hoogstwaarschijnlijk te horen krijgen dat zij ook al zijn geweest of binnenkort gaan. Een van de tips zal zijn om te gaan fietsen in Valencia door het park en aan het strand.

De stad Valencia is zich aan het ontwikkelen tot een echte fietsstad. De burgemeester Joan Ribó is zelf ook een fietsliefhebber. Dat maakt dat hij in korte tijd veel fietspaden aanlegt en voorzieningen treft voor fietsers. Een van de recente ontwikkelingen is de fietsring, die helemaal om het oude centrum loopt.

Jardines del Turia

Verder heeft Valencia een stadspark (Jardines del Turia) van bijna 10 kilometer lang. Dit park verbindt de oude stad met de moderne gebouwen van de architect Santiago Calatrava en loopt vervolgens bijna helemaal door tot aan zee. De afstanden van deze highlights zijn te lang om te voet te overbruggen en ideaal om op de fiets te doen.

Het zonnige zomerweer (bijna het hele jaar door) en de sportieve mensen in het park en aan het strand nodigen uit om zelf ook sportief bezig te zijn. Al fietsend zie je veel meer van de stad, dan als je in een metro onder de grond zit. Fietsen is actief bezig zijn, maar fietsen is ook weer niet vermoeiend.

Fiets huren

De fietsen kun je in Valencia tegenwoordig al op iedere straathoek huren. Ik zelf huur vaak fietsen bij The Easy Way Valencia en ik werk ook samen met Valencia Bikes. Zij hebben beide goede fietsen tegen een redelijke prijs. Een Nederlandstalige fietstour boek je bij FitIn Valencia. Tijdens een fietstour zie je niet alleen veel meer, maar hoor je ook nog eens de verhalen erbij.

Fleur van de Put verhuisde in 2008 naar Valencia en deelt haar enthousiasme over de stad en omgeving door het geven van fietstours en het schrijven van diverse reisgidsen.

The post Fleur tipt: Fietsen in Valencia is een must! appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>
Fleur tipt: De leukste voorjaarsfestivals van Valencia https://www.espanje.nl/fleur-tipt-voorjaarsfestivals-valencia/ Mon, 15 May 2017 11:39:42 +0000 http://www.espanje.nl/?p=1760 Laat je verrassen door de uiteenlopende festivals, met veel eten, drinken, muziek, sport en marktjes.

The post Fleur tipt: De leukste voorjaarsfestivals van Valencia appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>

Valencia is het hele jaar door mooi, maar het leukste seizoen vind ik de lente. Zodra het voorjaarsfeest Las Fallas op 20 maart is afgelopen, start in Valencia het voorjaar. De oranjebloesem siert de sinaasappelbomen en de mensen spenderen ieder vrij moment in het park. Als het kwik boven de 20 graden komt dan gaat iedereen naar het strand en een enkeling waagt zich zelfs al in zee voor een frisse voorjaarsduik.

Het is ook het seizoen van de vrolijke voorjaarsfestivals. Door heel de stad verspreid worden activiteiten georganiseerd. Ik geef jullie mijn vijf favoriete voorjaarsfestivals:

Mostra de Vinos y Alimentos de la Comunidad Valenciana – 20 t/m 24 april

In het park Turia, tussen de bloemenbrug en de brug van Alameda. Tijdens dit evenement kun je lokale wijnen en hapjes proeven. Hier tonen bodega’s en boeren uit de regio Valencia hun wijnen, kazen, worsten en andere lekkernijen.

Feria de Libro de Valencia – 10 april t/m 1 mei

In het park Viveros. Twaalf dagen lang worden vanuit 80 kraampjes de nieuwste, maar ook tweedehands boeken verkocht. Dit is al de 52e editie en ieder jaar weer een groot succes.

Festival International del Viento – 22 en 23 april

Aan het strand van Las Arenas. Dit internationale vliegerfestival met de felgekleurde vliegers is een prachtig gezicht en een geliefd uitstapje voor jong en oud. Zeker ook het competitie-element geeft een extra sportieve sfeer op het strand.

Gran Feria Andaluza de Valencia – 28 april t/m 7 mei

In het park Turia, tussen de bloemenbrug en de brug van Alameda. De Andalusische gemeenschap in Valencia organiseert ieder jaar een kleine ‘Feria de Abril’, met Andalusische paarden, dames in flamencojurken en heerlijke tapasgerechten.

Palo Market Fest en Valencia – 26 mei t/m 28 mei

In het park Viveros. Tijdens dit festival kunnen kleine Valenciaanse ondernemers hun producten aan de man brengen. Verder staan er foodtrucks, is er veel livemuziek en tijdens het dagprogramma wordt er veel georganiseerd voor kinderen.

Geniet, net als de Valencianen van het buiten zijn en de lente. Laat je verrassen door de uiteenlopende festivals, met veel eten, drinken, muziek, sport en marktjes.

Fleur van de Put verhuisde in 2008 naar Valencia en deelt haar enthousiasme over de stad en omgeving door het geven van fietstours en het schrijven van diverse reisgidsen.

The post Fleur tipt: De leukste voorjaarsfestivals van Valencia appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>
Valencia https://www.espanje.nl/valencia/ Sat, 29 Apr 2017 21:14:13 +0000 http://www.espanje.nl/?p=689 Vooral de lange stranden aan de Middellandse Zee, de zon, cultuur en gastronomie maken van Valencia een populaire regio voor een zonvakantie of een stedentrip.

The post Valencia appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>

De autonome regio Valencia is de uitgelezen bestemming om een zonvakantie met cultuur te combineren. Vooral de lange stranden aan de Middellandse Zee en vele zonuren maken van Valencia een populair vakantieoord. Ook op cultureel vlak heeft de sinaasappelstreek veel te bieden. Laat je trouwens niet verleiden om een hap te nemen uit die heerlijk geurende sinaasappels: het is een oneetbaar soort. Wie een meer actieve vakantie voor ogen heeft, komt in de regio ook aan zijn trekken. Er zijn veel natuurparken waar je kunt wandelen en fietsen, en onder meer de haven van Valencia leent zich uitstekend voor activiteiten op het water. De regio Valencia grenst aan Catalonië, Aragón, Castilië – La Mancha en Murcia, en bestaat uit drie provincies: Valencia, Alicante en Castellón. In de streek wordt naast het Castiliaans, dat de hoofdtaal is, Valenciaans gesproken. Dit is een variëteit of hoofddialect van het Catalaans. Verschillende politici in Valencia hebben geprobeerd om van het Valenciaans een officiële taal te maken, maar zonder succes.

Lees ook: 10 tips voor trips rond Valencia

Wat heeft Valencia te bieden?

Valencia is op de eerste plaats geschikt om heerlijk van de zon te genieten en te luieren op één van de vele stranden die de regio rijk is. Leg je handdoekje bijvoorbeeld neer op het strand van Dénia of Jávea, gelegen tussen Valencia en Alicante aan de Costa Blanca. Deze gezellige kustplaatsen hebben vele barretjes en restaurants waar het goed toeven is. Vanaf Dénia, en ook Valencia, vertrekt er dagelijks een ferry naar de Balearen. Wie loom geworden is van het zonnen, de benen wil strekken en wat van de omgeving wil zien, kan één van de vele natuurparken in de regio bezoeken. Parque Natural de la Albufera in de buurt van El Palmar is een aanrader. Het park is voornamelijk bekend om de paellarijst die hier wordt verbouwd. Ook is er in Albufera het grootste zoetwatermeer van Spanje te vinden en is het park een fijne plek voor trekvogels. In de wintermaanden verblijven er duizenden flamingo’s. ‘De stad van de palmbomen’, oftewel Elche, mag zeker niet worden overgeslagen tijdens een bezoek aan de streek. De enorme palmentuin, die op de Werelderfgoedlijst staat, werd aangelegd toen de islamitische stad Elche door de Moren in de tiende eeuw na Christus werd gesticht. De dadelpalmen zijn voorzien van een uitgebreid irrigatiesysteem dat nog steeds in werking is. Ook de grotten van San José zijn bijzonder. Hier vind je de langst bevaarbare, ondergrondse rivier van Europa. Peñíscola leent zich perfect voor de actieve vakantieganger die ook wat cultuur wil meepakken. Naast het strand loopt een kilometerslang fietspad en ook in de rest van de omgeving kun je fietsen en wandelen. Zo kunnen mountainbikers hun hart ophalen aan het natuurgebied Sierra de Irta. Vanaf de heuvels heb je een prachtig uitzicht over de stad met haar authentieke gebouwen en veertiende-eeuwse burcht. Voor heerlijke gamba’s moet je in Vinaròs zijn. Volgens de legende stierf de hertog van het Franse Vendôme in 1712 nadat hij tijdens een feestmaal in Vinaròs niet van de gamba’s kon afblijven.

Lees ook: 11 x Valencia voor foodies

Valencia (stad)

De gelijknamige hoofdstad van de regio heeft alles in één; Valencia is een diverse stad. Op de plek waar vroeger, voor de overstromingen van 1957, de rivier Turia stroomde, vind je nu een park, midden in de stad. De Jardín del Turia, de oude rivier werd drooggelegd en omgeleid, leid je naar het befaamde Ciudad de las Artes y Ciencias (Stad van Kunsten en Wetenschappen). Dit culturele centrum werd ontworpen door Santiago Calatrava en bestaat uit een stuk of vijf schitterende, innovatieve bouwwerken van ijl glas, licht beton en wit keramiek met veel helderblauw water eromheen. In de gebouwen zijn onder meer de Valenciaanse opera, een wetenschapsmuseum en de Oceanogràfic, het grootste aquarium van Europa, gevestigd. In de wijk Eixample zijn veel art-nouveaugebouwen te bewonderen. Van de muur die het historisch centrum van Valencia tot de negentiende eeuw beschermde, is niet veel meer over. Alleen de stadspoorten Torres de Quart en Torres de Serranos staan nog overeind. De Torres de Quart had een defensieve functie: in de poort zie je nog de gaten zitten van de kanonskogels van de Franse troepen toen Napoleon de stad binnenviel. De Torres de Serranos bleef bewaard omdat deze dienstdeed als gevangenis. Ook Valencia heeft een uitgestrekt strand waar je na een dag slenteren door de stad fijn kunt uitrusten.

Lees ook: 10 beste tips voor in Valencia

Meer lezen?

De volgende artikelen verschenen eerder in het magazine ESPANJE! en kun je nu op de website lezen:

Onze top 10 hotels in Valencia

Costa Blanca, 6X de leukste tips van locals

Hoe kom je in Valencia?

Vliegen

Valencia telt drie luchthavens:

  • Alicante, Aeropuerto de Alicante-Elche
  • Castellón, Aeropuerto de Castellón
  • Valencia, Aeropuerto de Valencia

Auto

Van Utrecht naar de stad Valencia is het 1850 kilometer rijden. Tussen Utrecht en Alicante zit 2035 kilometer.

Transport ter plekke

De stad Valencia heeft een eigen metro- en tramnetwerk (Metrovalencia) en fietsensysteem (Valenbisi). Met 2.750 fietsen verspreid over 275 locaties kun je zowel voor korte als lange tijd een fiets huren om de stad te verkennen. De fietspaden in Valencia zijn uitstekend.

Trein

Vanuit Madrid Atocha vertrekt er direct een AVE trein naar Valencia Joaquín Sorolla, de reistijd is 1 uur en 40 min.

 

Warme zomers, milde winters

De regio Valencia heeft een mediterraan klimaat met warme zomers en milde winters. Er zijn minder extreme temperaturen in vergelijking met het binnenland doordat Valencia aan de zee ligt. De gemiddelde jaartemperatuur is 17,8 graden Celsius. In januari kan het gemiddeld zo’n 16 graden zijn. In augustus loopt de temperatuur op naar gemiddeld 29,6 graden. Er valt jaarlijks maar 454 millimeter neerslag en dat gebeurt, typisch mediterraan, zeer geconcentreerd. Met name de maand oktober kan nat zijn met zware regenbuien.

Geschiedenis van Valencia

Valencia heeft eeuwenlang onder de Moorse heerschappij geleefd. De streek werd in het jaar 711 opvallend vreedzaam door de Moren veroverd en diens overheersing bestond uit een goede samenwerking met de oorspronkelijke bevolking. Valencia maakte deel uit van één van de taifarijken en werd heel belangrijk voor de wijde omgeving. Hoewel de Moorse erfenis in bijvoorbeeld Andalusië duidelijk zichtbaar is, zie je er in Valencia nauwelijks nog iets van terug.

Pas in 1093 kwam de streek in andere handen terecht, na de verovering door Rodrigo Díaz de Vivar: de beroemde Spaanse ridder die beter bekend is als El Cid. Hij veranderde de moskeeën in katholieke kerken en stelde de Franse monnik Jerôme aan als aartsbisschop. In 1102 werd Valencia weer veroverd door de Almoraviden, waarna de katholieke Spanjaarden het gebied in 1238 definitief heroverden.

De vijftiende eeuw staat bekend als de Gouden Eeuw van Valencia. Er was enorm veel welvaart in de streek. Zo groeide de Lonja de la Seda uit tot de grootste markt van Europa waar handelaren vanuit het hele continent naartoe kwamen voor de koop en verkoop van zijde. Ook de literatuur en cultuur floreerden. In 1478 werd in Valencia het eerste boek in heel Spanje gedrukt.

In de middeleeuwen was de katholieke stad Valencia ook berucht om iets anders, namelijk prostitutie. Van 1356 tot 1671 stond het grootste bordeel van Europa in de Spaanse stad, in hartje centrum naast de zijdebeurs. Aan het einde van de zeventiende eeuw verdween de grootschalige prostitutie grotendeels. Eén van de laatste plekken waar prostituees nog actief waren, was het Convento de San Gregorio, een klooster nota bene.

 

Cultuur in Valencia

Eén van de meest bekende feesten in de streek is Las Fallas in Valencia. Het festival begint officieel op de laatste zondag van februari en eindigt in de nacht van 19 maart. Iedere wijk van de stad, elke Casal Faller, maakt een falla: een enorme pop van piepschuim die op karton of hout bevestigd wordt en vol komt te hangen met vuurwerk. Al deze fallas, zo’n zeshonderd stuks, vormen een grote parade door de stad die zijn hoogtepunt bereikt op La Crema, op de slotdag. Dan worden alle poppen in brand gestoken door het vuurwerk af te laten gaan. Hoewel er de hele periode feest wordt gevierd, barsten de echt grote feesten los tussen 15 en 19 maart. Vuurwerk speelt daarbij een grote rol. Op meerdere avonden zijn er vuurwerkshows die niet onder doen voor de grootste en meest indrukwekkende ter wereld. Ieder jaar komen honderdduizenden toeristen en Spanjaarden uit heel het land naar Valencia om Las Fallas mee te maken.

Een ander bekend festival in de regio is La Tomatina: een heus tomatengevecht. In de gemeente Buñol kun je elkaar op de laatste woensdag van augustus een uur lang met overrijpe tomaten bekogelen. Het feest dateert uit 1945 toen een groep jongeren in een baldadige bui tomaten gooide naar feestvierende mensen. Het jaar daarop bekogelden de jongeren elkaar met van huis meegenomen tomaten. Een traditie was geboren.

Gastronomie

paella ValenciaValencia staat niet alleen bekend om zijn uitgesproken feesten, maar ook om een typisch Spaans gerecht. Zo komt paella oorspronkelijk uit het dorpje El Palmar, dat slechts tientallen inwoners heeft maar wel een hoop paellarestaurants. In de ruim dertig eetgelegenheden eet je de paella in de meest pure vorm, namelijk tussen de rijstvelden. Waar de Valencianen na een goede pan paella het liefst bijkomen met een siësta, kan dat in El Palmar met een rustgevend boottochtje over het meer van natuurpark Albufera.

Een overblijfsel van de Moorse cultuur in de streek is de enorme hoeveelheid zoetigheid. De turrón wordt massaal gegeten tijdens kerst. Dit soort noga van honing, suiker en amandelen is in tientallen varianten te verkrijgen en vindt zijn oorsprong in Alicante.

Typisch Valenciaanse drankjes zijn de horchata en de agua de Valencia. De horchata is een ijskoud, zoet en melkachtig drankje dat van aardamandelen, water en suiker wordt gemaakt. ’s Zomers staan de boulevards vol met karretjes waar je deze drank kunt kopen. De Agua de Valencia is een cocktail van sinaasappelsap, cava en Cointreau die als limonade wegdrinkt (dus kijk goed uit!).

Meer lezen?

Alle regio's van Spanje

Hier vind je informatie over de verschillende Spaanse regio's, allemaal op één overzichtelijke pagina. Van Asturië tot aan Valencia en van Melilla tot aan Aragón: ESPANJE! geeft je alle kennis over de prachtige autonome gemeenschappen in Spanje.

 

 

The post Valencia appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>