zomer | ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje https://www.espanje.nl Sat, 15 Jul 2023 10:03:21 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.8.9 https://www.espanje.nl/wp-content/uploads/2017/05/cropped-favicon-96x96-1-32x32.png zomer | ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje https://www.espanje.nl 32 32 TIPS: Verkoeling in zomers Andalusië https://www.espanje.nl/tips-verkoeling-in-zomers-andalusie/ Thu, 13 Jul 2023 09:09:05 +0000 http://www.espanje.nl/?p=3006 n de zomer kan het kwik in Spanje oplopen tot boven de 40 graden. Niet te doen! Maar ook dan kun je overal verkoeling vinden. In de Pyreneeën bijvoorbeeld, op de stranden van Ibiza, Mallorca, aan de Baskische kust of in het groene Galicië. Zelfs in het warme Andalusië zijn genoeg 'coole' plekken waar het vaak 10 graden koeler is dan in de warme steden.

The post TIPS: Verkoeling in zomers Andalusië appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>
Andalusië

In de zomer kan het kwik in Spanje oplopen tot boven de 40 graden. Niet te doen! Maar ook dan kun je overal verkoeling vinden. In de Pyreneeën bijvoorbeeld, op de stranden van Ibiza, Mallorca, aan de Baskische kust of in het groene Galicië. Zelfs in het warme Andalusië zijn genoeg ‘coole’ plekken waar het vaak 10 graden koeler is dan in de warme steden.

Else Beekman, die al jaren in Andalusië woont, geeft in de online editie van ESPANJE! over Andalusië de allerfijnste tips voor een actieve zomer in Andalusië. Wat dacht je bijvoorbeeld van raften in Córdoba, kajakken langs de Costa Tropical of wandelen naar de Virgen de las Nieves, op 2580 meter hoogte? Hier vast een tipje van de sluier. De online editie Andalusië met meer dan 100 pagina’s tips voor een heerlijke vakantie bestel je hier voor slechts €3,95.

1. Zoek de berglucht op van de Sierra Nevada

De woorden sol y nieve (zon en sneeuw) typeren Europa’s meest zuidelijk gelegen skigebied. Hier combineer je tussen november en april een ontbijtje aan het strand in de zon met een middag op de lange latten. Maar als de skiërs en snowboarders vertrokken zijn, ligt de Sierra Nevada ook nog steeds heel hoog te wezen. En hoogte in de Zuid-Spaanse zomer betekent koelte. Sinds in de zomer ook liften geopend zijn, ontdekken steeds meer mensen de aantrekkelijkheid van het gebied zonder sneeuw. Als je vanaf de stad Granada de borden Sierra Nevada en het skidorp Pradollano volgt is het verrassend om te zien hoe snel de temperatuur daalt. Zomers is de gemiddelde temperatuur er twintig graden, wat héérlijk is vergeleken met die veertig graden die de  thermometer elders soms aantikt. De top van de Veleta is het meest karakteristiek en is ook het beeldmerk van de Sierra Nevada. Naar deze bergtop gaat ook een van de drie liften die in de zomer zijn geopend. Boven kom je terecht in een compleet andere wereld, waar zich tegelijkertijd ook een wereld aan mogelijkheden voor je opent. Je kunt er wandelen, trektochten maken, fietsen, rennen, sterren kijken en er is zelfs een pretpark.

 

Sierra Nevada fietser

 

Koele tocht door 60 dorpen

Speciale vermelding verdient de Ruta Sulayr (Sulayr betekent ‘zonneberg’ in het Arabisch) die met een lengte van 300 kilometer het hele nationale park Sierra Nevada omcirkelt. De route gaat door 2 provincies en 60 dorpen. Wil je hem helemaal lopen, trek er dan tussen 16 en 19 dagen voor uit. Je kunt de route ook per fiets afleggen. Positief is dat de gemiddelde hoogte 1.800 meter is, dus koeler dan langs de kust. De etappes variëren in lengte tussen 9 en 15 kilometer. Ook mountainbikers en professionele wielrenners kunnen in de Sierra Nevada hun fitheid op peil houden op grote hoogte. De Veleta is beroemd onder fietsers vanwege de goed begaanbare en onverharde weg die helemaal naar de top gaat. Waar elders fiets je naar 3.000 meter hoogte? Het Bike Park werd speciaal voor hen en andere fietsliefhebbers uitgezet. De fiets kan mee in de cabinelift en vervolgens hang je hem aan de stoeltjeslift om van drie kilometer hoogte weer via verschillende routes, loopings, schansen en bochten naar beneden te crossen. Je kunt dit ook met een gids doen en een fiets huren. In totaal liggen er acht gemarkeerde routes met een totale lengte van ruim 37 kilometer en een hoogteverschil van 1.000 meter. Dit circulaire traject van 8,6 kilometer is gratis toegankelijk en ligt deels in het bos dat aan Pradollano grenst. Ben je niet speciaal getraind, dan kun je vanaf de lift rustig omlaag rijden. Na elke bocht word je weer getrakteerd op een ander prachtig panorama.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

 

Raften & canyoning

Zoek je liever verkoeling op minder grote hoogte, dan is water dé oplossing. Al ziet het landschap in Andalusië er in de zomer vaak uiterst dorstig uit, ook dán zijn er nog steeds rivieren gevuld met water die je een dag of dagdeel vertier kunnen bieden. In de Sierra Nevada ontspringen de rivieren Rio Geníl en Rio Verde waarin verschillende bedrijven wild water rafting en canyoning aanbieden. Bij het raften vaar je in een grote, stevige opblaasboot en bij canyoning volg je onder begeleiding van een gids de loop van een rivier door een kloof. Tijdens zo’n afdaling moet je klimmen, abseilen, zwemmen en springen om grotere hoogteverschillen te overbruggen. Ons beviel Rafting Salta Rios erg goed om in de provincie Córdoba een stuk van de Rio Genil te bevaren. Wij gingen van Benamejí naar Palenciana. Dit stuk is ideaal om te doen tussen mei en oktober. In Benamejí is ook een stukje geschikt voor kleine kinderen.

 

Chillar

Waden door rivieren

Door diverse rivieren kun je in de zomer geheel of gedeeltelijk wandelen, zodat je het hoofd koel houdt en af  en toe zelfs een plons kunt nemen. De bekendste zijn de wandeling bij Monachil en door de rivier Chillar bij Nerja. Monachil ligt vlakbij Granada. Hier ligt de wandelroute Ruta de los Cahorros de Monachil. Deze leidt langs – of als het mooi weer is – door de rivier Monachil. Bezoek deze route het liefst op een doordeweekse dag en vooral niet in een weekend. Kun je de drukte niet vermijden, ga dan heel vroeg op pad. De Chillarroute is zo bekend en geliefd, dat je deze in het hoogseizoen misschien beter mijdt. De wandeling is echter té leuk – zeker met kinderen vanaf een jaar of zes en mooi weer – om over te slaan. Zomers is het water niet al te diep. Hoe je er komt lees je in de Andalusië-special van ESPANJE!

Kajakken langs de Costa Tropical

De mooiste en veruit bijzonderste plek om te kajakken is in het natuurgebied dat een deel land en een deel zee bestrijkt tussen Nerja en La Herradura aan de Costa Tropical op drie kwartier rijden van Granada. Het gebied heet Las Acantilados Maro-Cerro Gordo, wat letterlijk de kliffen van Maro en Cerro Gordo betekent. Met je kajak vaar je over helderblauw water langs indrukwekkende rotspartijen en hier en daar peddel je zo een grot in voor een mysterieuze touch aan je trip.

Bestel het magazine met het volledige artikel

De volledige versie van dit artikel, geschreven door Else Beekman, werd gepubliceerd in editie 3 2017 van het tijdschrift ESPANJE! die je hier kunt bestellen. Of kies voor de online-editie over Andalusië, die je hier kunt bestellen en meteen kunt downloaden.

In de online editie Andalusië vind je verder

  • Keep it cool in Andalusië – De leukste outdoortips voor in de zomer
  • Minigids met meer dan 120 geweldige tips voor Andalusië met de kids
  • Ontdek prachtige onbekende dorpjes tijdens een rondreis
  • Roadtrip langs de costa’s – Van Alicante naar Málaga
  • Zwerven door de charmante bergen van de Axarquía
  • Ontdek de provincie Sevilla – Vredige bergen, mooie steden
  • Rijden langs witte dorpen – Het achterland van de Costa de la Luz
  • Ontdek de provincie Málaga – Stad, strand en bergen, met o.a. Caminito del Rey
  • De 10 mooiste wandelroutes in de provincies Málaga en Granada
  • Verhalen van Granada – De sporen van de moren
  • Het Joodse verleden van het Alhambra

Met deze online editie van meer dan 100 pagina’s ga je goed geïnformeerd op stap in Zuid-Spanje. Deze online Special Andalusië kun je nu bestellen voor slechts €3,95 Er zijn ook online specials van ESPANJE! over Catalonië en de Costa Blanca.

Meer leuke tips van ESPANJE!? Neem dan HIER een abonnement en mis niks meer!

The post TIPS: Verkoeling in zomers Andalusië appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>
14 x regels op Spaanse stranden https://www.espanje.nl/regels-op-spaanse-stranden/ Sat, 16 Jul 2022 09:54:18 +0000 http://www.espanje.nl/?p=2812 Roken is verboden op steeds meer Spaanse stranden. Seks op het strand mag dan weer wel, hoewel onder bepaalde voorwaarden. Anders kun je een jaar celstraf krijgen. Met een schep op het strand spelen of stiekem even je blaas legen in die grote blauwe zee? Dat mag dus ook niet meer in San Pedro del Pinatar. Maar deze gemeente in de regio Murcia is niet de enige Spaanse kustplaats waar badgasten zich aan deze strenge regels moeten houden. Een overzicht van alle regeltjes, speciaal voor iedereen die deze zomer aan een van de costas is te vinden.

The post 14 x regels op Spaanse stranden appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>

Roken is verboden op steeds meer Spaanse stranden. Seks op het strand mag dan weer wel, hoewel onder bepaalde voorwaarden. Anders kun je een jaar celstraf krijgen. Met een schep op het strand spelen of stiekem even je blaas legen in die grote blauwe zee? Dat mag dus ook niet meer in San Pedro del Pinatar. Maar deze gemeente in de regio Murcia is niet de enige Spaanse kustplaats waar badgasten zich aan deze strenge regels moeten houden. Een overzicht van alle regeltjes, speciaal voor iedereen die deze zomer aan een van de costas is te vinden.

1. Verboden te plassen

Ook in veel andere Spaanse plaatsen is het niet toegestaan om in zee te plassen. En je kunt een hoge boete krijgen als je betrapt wordt. Zo moet je in het Galicische Vigo €750 neertellen. En in Málaga ben je €300 lichter als je al plassend in zee wordt aangetroffen. Al is de kans dat je betrapt wordt natuurlijk gering.

2. Verboden te koken en te barbecuen

Op het strand mag je niet koken met behulp van gasflessen of een barbecue. Een uitzondering op deze regel is de nacht van San Juan (23 op 24 juni), waarbij families en vriendengroepen op het strand het begin van de zomer vieren.

3. Verboden in zee te gaan

Een rode vlag op het strand waarschuwt voor gevaarlijke omstandigheden. In o.a. Estepona, Lloret de Mar, Castelldefels en Valencia is het strafbaar als zwemmers ondanks die vlag toch de zee in gaan. Wees gewaarschuwd: boetes kunnen oplopen tot wel drieduizend euro! Ook in veel andere kustplaatsen in Valencia riskeer je hoge boetes – tot 1500 euro. Barcelona heeft trouwens  in 2022 het besluit genomen om surfers niet meer te beboeten als ze met een rode vlag gaan surfen. In 2021 was er ophef ontstaan nadat een surfer een boete van een paar honderd euro had gekregen.

4.Verboden een plek te reserveren

Een plekje op het strand ‘reserveren’ door ’s morgens vroeg een handdoek uit de gooien of een parasol of strandstoel neer te zetten is op veel plaatsen ook niet meer toegestaan. Onder meer Gandia, Benidorm en San Pedro del Pinatar riepen deze regel in het leven. In Torrox in Málaga worden de spullen weggehaald en krijgt de eigenaar deze pas terug nadat er een boete van 300 euro is betaald. In de regio Valencia kan de boete oplopen tot  €1500. In deze tweet wordt helder uitgelegd wat wel en niet mag. 

5.Verboden muziek te luisteren

Op steeds meer Spaanse stranden is het verboden om muziek te luisteren zonder oortjes. Overtreding van die regel kan je een prent opleveren van 700 euro. De regel geldt oa. in Valencia, Murcia, Cantabrië en verschillende gemeentes in Andalusië.

6. Verboden voor honden

Op de meeste Spaanse stranden mag je niet met je hond komen. Maar dat is aan het veranderen. Steeds meer playas worden huisdiervriendelijk. Hier vind je een lijst uit 2022  van stranden waar je met je viervoeter mag komen. Staat het strand niet op deze lijst, dan riskeer je een boete tussen de 90 en 3000 euro.

 

Meer handige reistips vind je in het glossy magazine ESPANJE!  Vier keer per jaar 100 pagina’s reisinspiratie! Bestel ‘m nu met €10 korting.

7. Verboden te roken

Rokers krijgen het steeds moeilijker in Spanje. In 2014 waren er slechts 15 stranden waar een peuk opsteken niet was toegestaan. In 2022 was dat aantal gegroeid naar 549. De boete bij overtreding van het rookverbod kan volgens de Spaanse TV-zender RTVE oplopen tot 450 euro in sommige gemeenten in Galicië, Valencia en de Canarische Eilanden die hun stranden volledig rookvrij hebben verklaard. Ook in Barcelona mag je vanaf 2022 niet meer op het strand roken. Het verbod  geldt overigens niet voor de chiringuitos op het Barcelonese strand  Hier vind je een lijst met alle stranden in Spanje waar roken verboden is.

8. Verboden alcohol te drinken

En wie graag een biertje drinkt op het strand, moet niet in Tossa del Mar aan de Costa Brava zijn. Hier is alcohol niet toegestaan en mogen sinds 2009 ook geen vrijgezellenfeesten worden georganiseerd. Overtreding van deze regels kan 600 – 1800 euro boete opleveren.

9. Verboden zandkastelen te bouwen

Langs de stranden Villa de Arisco en Arona in Santa Cruz de Tenerife mogen geen zandkastelen of andere sculpturen worden gebouwd. De reden: zandkastelen passen niet bij het uiterlijk van het strand. En zo’n lekkere kuil graven in het zand is ook niet toegestaan. Een enthousiaste bouwer of graver zou zomaar een boete – variërend van 600 tot 1500 euro – riskeren.

 

LEES OOK: 12 TIPS VOOR OP EEN SPAANS TERRAS

LEES OOK:  10 AFWIJKENDE SPAANSE VERKEERSREGELS

10.Verboden naakt te zonnen

Naakt zonnen mag niet zomaar overal. In het eerder genoemde San Pedro del Pinatar (waar plassen in zee ook niet is toegestaan) is het helemaal verboden, ook op de stranden waar maar weinig mensen komen. Nudisme op plekken waar dat niet is toegestaan kan met €750 beboet worden. 

11. Verboden voor kinderwagens

Op het strand van Gozón (Asturië) en Malvarrosa (Valencia) mag je geen fietsen of kinderwagens plaatsen.

12.Verboden te zwemmen

In sommige badplaatsen, zoals het Catalaanse Sitges riskeer je een boete als je de zee ingaat op locaties waar watersporten worden beoefend.

13.Verboden te overnachten

Hoe aantrekkelijk het ook lijkt, het is verboden om je tentje op te slaan op een Spaans strand en ook in de open lucht mag je er niet overnachten. Maar er zijn uitzonderingen en als je officieel toestemming hebt mag het wel. Maar sin permiso kan het je een boete van €1500 opleveren.

14.Verboden om seks te hebben

Raar maar waar. Op de meeste plekken in Spanje is het NIET verboden om seks te hebben op het strand. Je moet er alleen op letten dat er geen minderjarigen of verstandelijk beperkten in de buurt zijn. Dan loop je namelijke de kans om een jaar celstraf te krijgen. Tossa del Mar is hier echter ook weer roomser dan de paus. Daar is seks op het strand gewoon altijd verboden. Ook in Málaga kun je trouwens een boete krijgen van €1500 als je ‘op heterdaad’ wordt betrapt op het strand. 

 

Laatste update 14 augustus

 

 

 

 

 

 

 

Zomeraanbieding

 

 

 

 

 

 

 

The post 14 x regels op Spaanse stranden appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>
Doe de ESPANJE! vakantie taalquiz! https://www.espanje.nl/doe-de-espanje-vakantie-taalquiz/ Mon, 04 Sep 2017 13:28:14 +0000 http://www.espanje.nl/?p=3354 Spreek je een paar woorden Spaans of is je Spaans vloeiend? Test je kennis met deze vakantiepuzzel uit de ESPANJE! die nu in de winkels ligt. ¡Mucha suerte!

The post Doe de ESPANJE! vakantie taalquiz! appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>

Spreek je een paar woorden Spaans of is je Spaans vloeiend? Test je kennis met deze vakantiepuzzel uit de ESPANJE! die nu in de winkels ligt. En wie weet win je een cursus Spaans. Hier vast de eerste vijf vragen. Kijk in het magazine zelf voor de rest van de vragen en de spelregels.  ¡Mucha suerte!

Je wilt een vlieger kopen, dus je vraagt om een cometa of een volador

Het Spaanse woord voor zand is sal of arena

 Hoe heten slippers in het Spaans? Eslíperos of chanclas

Je wilt paardrijden, dus zoek je een caballo of een cabello

Wat krijg je als je om een cuchara vraagt? Een vork of een lepel

The post Doe de ESPANJE! vakantie taalquiz! appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>
Héél veel regen in Spanje https://www.espanje.nl/heel-regen-verwacht-spanje/ Mon, 28 Aug 2017 14:28:43 +0000 http://www.espanje.nl/?p=3277 In Catalonië en de Balearen zit je voorlopig nog wél lekker droog.

The post Héél veel regen in Spanje appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>
1 september 2021 – Zware onweersbuien hebben vandaag in het centrum en oosten van Spanje voor veel overlast gezorgd. Huizen liepen onder water en wegen werden onbegaanbaar. In Castellón werden mensen gered uit hun auto en in Tarragona moest een aantal bewoners worden geevacueerd. Doordat auto’s op elkaar terecht kwamen raakten wegen geblokkeerd. Vooral een aantal  toegangswegen naar Toledo werd slecht begaanbaar of onbegaanbaar.

 

Lees ook: Hoe is het weer vandaag in Spanje?

 

Lees ook: ESPANJE! magazine, vier x per jaar Spanje in je brievenbus

 

De zware regenbuien die deze woensdag in een groot deel van het centrum en oosten van het schiereiland vielen, hebben op verschillende punten overstromingen veroorzaakt, vooral in de provincies Tarragona, Castellón en Toledo. Ook het treinverkeer had last van het noodweer. Alle 15 autonome gemeenschappen op het schiereiland hebben code geel of oranje afgekondigd vanwege de hevige regenval.

Veel water en onweer in grote delen van Spanje

In Catalonië viel in slechts een half uur 77 liter water per vierkante meter en ontstonden overstromingen in de regio’s Montsià en Baix Ebre. De hulpdiensten 112 hadden tot zes uur ’s avonds meer dan 600 telefoontjes ontvangen vanwege incidenten veroorzaakt door slecht weer. Ook vakantiegangers  in Spanje hadden last van het noodweer.  De wateroverlast heeft onder andere voor ernstige materiële schade gezorgd op camping Els Alfacs, ten zuiden van Sant Carles de la Ràpita. De directeur van de camping, Mario Gianni Masià, zei tegen de Spaanse krant El País dat hij dat ‘nog nooit zoiets had gezien, de kracht van het water was indrukwekkend’. Het water heeft een dozijn bungalows verplaatst en de 70 tijdelijke bewoners moesten elders  worden ondergebracht. Twee auto’s en een caravan kwamen in zee terecht. Het noodweer ging ook gepaard met zwaar onweer. In totaal werden er meer dan 9.000 blikseminslagen geregistreerd op het Spaanse schiereiland. Ook vannacht en morgen zullen er nog verspreide onweersbuien zijn. Donderdag 2 september trekt het onweer naar verwachting naar het noorden-oosten richting Aragon, Catalonië en over de Balearen, met name Ibiza. Via dit kaartje van El Tiempo kun je zien waar de regenbuien gaan vallen.

De verwachting van de Spaanse weerdienst voor vrijdag 12 uur.

Waar valt de meeste regen in Spanje?

Spanje kent grote verschillen in regenval. Het beste zit je in Las Palmas en Almería, op de Canrische Eilanden en in Andalusië. Daar zijn jaarlijks slechts rond de 20 regendagen. San Sebastián in Baskenland en Pontevedra in Galicië in het groene noorden van Spanje hebben allebei meer dan 120 natte dagen per jaar. Op deze website zie je wat de gemiddelde neerslag per jaar is in alle Spaanse provinciehoofdsteden.

 

The post Héél veel regen in Spanje appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>
Zomervakantie met ESPANJE! https://www.espanje.nl/espanje-vakantie-tips/ Wed, 12 Jul 2017 09:56:40 +0000 http://www.espanje.nl/?p=2663 Het nieuwe nummer van ESPANJE! ziet er weer prachtig uit en bevat honderden tips voor een heerlijke zomervakantie onder de Spaanse zon. Wij wensen je veel leesplezier!

The post Zomervakantie met ESPANJE! appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>

De zomereditie van ESPANJE! ziet er weer prachtig uit en bevat honderden tips voor een heerlijke zomervakantie in Spanje. Hier kun je vast een kijkje nemen.  

We zochten vooral die plekken op waar je in de zomer verkoeling kunt vinden. De Pyreneeën bijvoorbeeld. Ton Joosten woont er en kent de bergen op zijn duimpje. In de ESPANJE! die nu in de winkel ligt, vertelt hij over bijzondere legendes, oude bergpaden en tegen de rotsen geplakte dorpen.

Puberproof Ibiza

Hoofdredacteur Marjan Terpstra gaat deze zomer met twee puberzonen naar Ibiza en vroeg Lucien Lecarme, die al jarenlang als gids werkt op het eiland, naar zijn leukste tips om er een topweek van te maken. En die delen we natuurlijk ook graag met jullie: van stranden en eettentjes tot markten en clubs. Alles puberproof!

Andalusië en Cadaqués

Ook in Andalusië zijn in de zomer trouwens genoeg plekken waar het niet bloedheet is. De hoge gebieden in de Sierra Nevada, rivieren waar je in kunt raften of door kun waden. Onze redacteur Else Beekman die er al jaren woont zette alle mogelijkheden op een rij. En wat te denken van Cadaqués, de parel van de Costa Brava? Je vindt er alles voor de ideale vakantie: strand, kunst, lekker eten, cocktails op sterrenniveau en ruige rotsen voor een geweldige wandeling. Wj weten waar je moet zijn! En zo ontstond weer een heerlijk nieuw nummer van ESPANJE!, boordevol tips om het hoofd koel te houden in Spanje deze zomer.

ESPANJE! gaat outdoor

Verder kun je natuurlijk weer een heerlijke reis winnen, ditmaal een week in een villa in Andalusië voor zes personen, geven locals tips voor trips rond Barcelona, hebben we de beste outdoortips om het hoofd koel te houden in Andalusië en zetten we de leukste en bizarste zomerfestivals in Spanje op een rij.

 

The post Zomervakantie met ESPANJE! appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>
Carlijn tipt: Nit de Sant Joan in Barcelona https://www.espanje.nl/carlijn-tipt-sant-juan-barcelona/ Tue, 20 Jun 2017 11:57:01 +0000 http://www.espanje.nl/?p=2570 Wie op 23 en 24 juni in Barcelona is, valt met zijn neus in de boter. Tijdens de 'Nit de Sant Joan' wordt de zomer feestelijk ingeluid.

The post Carlijn tipt: Nit de Sant Joan in Barcelona appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>

Het leukste feest van Barcelona vindt wat mij betreft plaats in de nacht van 23 op 24 juni. Tijdens de Nit de Sant Joan luiden de Catalanen de zomer feestelijk in met vuurwerk, muziek en héél veel eten en drinken.

Op de avond van 23 juni trekken Catalaanse families en vriendengroepen met tassen vol lekkernijen richting het strand. Er wordt eerst uitgebreid gegeten en gedronken en naarmate de avond verstrijkt, wordt er steeds harder gezongen en gedanst.

Traditie

Het is een van de weinige avonden waarop het de Barcelonezen is toegestaan om zelf vuurwerk af te steken. In de weken voorafgaand aan het feest hoor je het door de hele stad al knallen: kinderen moeten natuurlijk wel even oefenen met het gekochte spul. Ook zul je hier en daar correfocs aantreffen: mensen die verkleed als de duivel met vuurwerk door de straten rennen. Geen paniek, het is een geliefde Catalaanse traditie.
La Nit de Sant Joan duurt de hele nacht. Pas bij daglicht – als je kunt zien wat voor enorme troep er is achtergebleven op het strand – gaan de grootste feestgangers weer huiswaarts. Volgens traditie wordt er op 24 juni, de Dag van Sant Joan, een Coca de Sant Joan gegeten, een soort cake met gekonfijte vruchten. De meeste winkels zijn dicht en mijn advies is dan ook om lekker uit te buiken op het strand (zodra de schoonmaakploeg is langs geweest).

Carlijn woont sinds de zomer van 2013 in Barcelona, waar ze werkt als freelance journalist en één van de gezichten is achter Barcelonatips.nl

The post Carlijn tipt: Nit de Sant Joan in Barcelona appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>