1 september 2021 – Zware onweersbuien hebben vandaag in het centrum en oosten van Spanje voor veel overlast gezorgd. Huizen liepen onder water en wegen werden onbegaanbaar. In Castellón werden mensen gered uit hun auto en in Tarragona moest een aantal bewoners worden geevacueerd. Doordat auto’s op elkaar terecht kwamen raakten wegen geblokkeerd. Vooral een aantal  toegangswegen naar Toledo werd slecht begaanbaar of onbegaanbaar.

 

Lees ook: Hoe is het weer vandaag in Spanje?

 

Lees ook: ESPANJE! magazine, vier x per jaar Spanje in je brievenbus

 

De zware regenbuien die deze woensdag in een groot deel van het centrum en oosten van het schiereiland vielen, hebben op verschillende punten overstromingen veroorzaakt, vooral in de provincies Tarragona, Castellón en Toledo. Ook het treinverkeer had last van het noodweer. Alle 15 autonome gemeenschappen op het schiereiland hebben code geel of oranje afgekondigd vanwege de hevige regenval.

Veel water en onweer in grote delen van Spanje

In Catalonië viel in slechts een half uur 77 liter water per vierkante meter en ontstonden overstromingen in de regio’s Montsià en Baix Ebre. De hulpdiensten 112 hadden tot zes uur ’s avonds meer dan 600 telefoontjes ontvangen vanwege incidenten veroorzaakt door slecht weer. Ook vakantiegangers  in Spanje hadden last van het noodweer.  De wateroverlast heeft onder andere voor ernstige materiële schade gezorgd op camping Els Alfacs, ten zuiden van Sant Carles de la Ràpita. De directeur van de camping, Mario Gianni Masià, zei tegen de Spaanse krant El País dat hij dat ‘nog nooit zoiets had gezien, de kracht van het water was indrukwekkend’. Het water heeft een dozijn bungalows verplaatst en de 70 tijdelijke bewoners moesten elders  worden ondergebracht. Twee auto’s en een caravan kwamen in zee terecht. Het noodweer ging ook gepaard met zwaar onweer. In totaal werden er meer dan 9.000 blikseminslagen geregistreerd op het Spaanse schiereiland. Ook vannacht en morgen zullen er nog verspreide onweersbuien zijn. Donderdag 2 september trekt het onweer naar verwachting naar het noorden-oosten richting Aragon, Catalonië en over de Balearen, met name Ibiza. Via dit kaartje van El Tiempo kun je zien waar de regenbuien gaan vallen.

De verwachting van de Spaanse weerdienst voor vrijdag 12 uur.

Waar valt de meeste regen in Spanje?

Spanje kent grote verschillen in regenval. Het beste zit je in Las Palmas en Almería, op de Canrische Eilanden en in Andalusië. Daar zijn jaarlijks slechts rond de 20 regendagen. San Sebastián in Baskenland en Pontevedra in Galicië in het groene noorden van Spanje hebben allebei meer dan 120 natte dagen per jaar. Op deze website zie je wat de gemiddelde neerslag per jaar is in alle Spaanse provinciehoofdsteden.

 

Lees alle berichten over:

klimaat
regen
weeralarm
zomer