Met een schep op het strand spelen of stiekem even je blaas legen in die grote blauwe zee? Dat mocht dus niet meer in San Pedro del Pinatar (Murcia). De gemeente was vorig jaar onderwerp van gesprek in Spanje, maar het is niet de enige Spaanse kustplaats waar badgasten zich aan bepaalde regels moeten houden. Een overzicht, speciaal voor iedereen die deze zomer aan de Costa is te vinden.

1.

Ook in Muro (Mallorca), Lepe (Huelva) en Arteixo (A Coruña) is het niet toegestaan om in zee plassen. (Al is een tweede ding natuurlijk hoe dat gecontroleerd gaat worden…)

2.

Op het strand mag je niet koken met behulp van gasflessen of een barbecue. Een uitzondering op deze regel is de nacht van San Juan (23 op 24 juni), waarbij families en vriendengroepen op het strand het begin van de zomer vieren.

3.

Een rode vlag op het strand waarschuwt voor gevaarlijke omstandigheden. In Estepona, Lloret de Mar, Castelldefels en Valencia is het strafbaar als zwemmers ondanks die vlag toch de zee in gaan. Wees gewaarschuwd: boetes kunnen oplopen tot wel drieduizend euro! Ook in veel andere kustplaatsen in Valencia riskeer je hoge boetes – tot 1500 euro.

4.

Een plekje op het strand ‘reserveren’ door ‘s morgens vroeg een handdoek uit de gooien of een parasol of strandstoel neer te zetten is op veel plaatsen ook niet meer toegestaan. Onder meer Gandia, Benidorm en San Pedro del Pinatar riepen deze regel in het leven. In Torrox in Málaga worden de spullen weggehaald en krijgt de eigenaar het pas terug nadat er een boete van 300 euro is betaald.

5.

Met een oude parasol naar Valencia? Let dan even op of ‘ie niet te veel roest. Dat zou namelijk voor vervuiling en verwondingen kunnen zorgen.

6.

Nog iets om op te letten als je in Valencia bent: zorg dat je handdoek niet op minder dan zes meter afstand van de zeelijn ligt.

7.

Rokers kunnen de stranden van L’Escala aan de Costa Brava en Mogán op Gran Canaria beter overslaan. Een peuk opsteken is hier niet toegestaan.

8.

En wie graag een biertje drinkt op het strand, moet niet in Tossa del Mar aan de Costa Brava zijn. Hier is alcohol niet toegestaan en mogen sinds 2009 ook geen vrijgezellenfeesten worden georganiseerd.

9.

Langs de stranden Villa de Arisco en Arona in Santa Cruz de Tenerife mogen geen zandkastelen of andere sculpturen worden gebouwd. De reden: zandkastelen passen niet bij het uiterlijk van het strand. En zo’n lekkere kuil graven in het zand is ook niet toegestaan. Een enthousiaste bouwer of graver zou zomaar een boete – variërend van 600 tot 1500 euro – riskeren.

10.

Naakt zonnen mag niet zomaar overal. In het eerder genoemde San Pedro del Pinatar (waar plassen in zee ook niet is toegestaan) is het helemaal verboden, ook op de stranden waar maar weinig mensen komen.

11.

Op het strand van Gozón (Asturië) mag je geen fietsen of kinderwagens plaatsen.

12.

In badplaats Sitges riskeer je een boete tot niet minder dan 3000 euro als je de zee ingaat op locaties waar watersporten worden beoefend.

13.

Ten slotte, voor wie zich had verheugd op een surfvakantie in Barcelona (ondanks de doorgaans niet bepaald indrukwekkende golven), doet er goed aan dat even te heroverwegen. Bij wind en hoge golven (wat surfen doorgaans leuk maakt) mag je niet met je plank het water in. Boetes kunnen oplopen tot 1500 euro.

14. 

Op steeds meer stranden in Spanje is roken verboden, dit geldt onder meer op de stranden in Barcelona gedurende het hoogseizoen.

Lees alle berichten over:

costa
playa
regels
strand
zomer