Roken is verboden op steeds meer Spaanse stranden. Seks op het strand mag dan weer wel, hoewel onder bepaalde voorwaarden. Anders kun je een jaar celstraf krijgen. Met een schep op het strand spelen of stiekem even je blaas legen in die grote blauwe zee? Dat mag dus ook niet meer in San Pedro del Pinatar. Maar deze gemeente in de regio Murcia is niet de enige Spaanse kustplaats waar badgasten zich aan deze strenge regels moeten houden. Een overzicht van alle regeltjes, speciaal voor iedereen die deze zomer aan een van de costas is te vinden.

1. Verboden te plassen

Ook in veel andere Spaanse plaatsen is het niet toegestaan om in zee te plassen. En je kunt een hoge boete krijgen als je betrapt wordt. Zo moet je in het Galicische Vigo €750 neertellen. En in Málaga ben je €300 lichter als je al plassend in zee wordt aangetroffen. Al is de kans dat je betrapt wordt natuurlijk gering.

2. Verboden te koken en te barbecuen

Op het strand mag je niet koken met behulp van gasflessen of een barbecue. Een uitzondering op deze regel is de nacht van San Juan (23 op 24 juni), waarbij families en vriendengroepen op het strand het begin van de zomer vieren.

3. Verboden in zee te gaan

Een rode vlag op het strand waarschuwt voor gevaarlijke omstandigheden. In o.a. Estepona, Lloret de Mar, Castelldefels en Valencia is het strafbaar als zwemmers ondanks die vlag toch de zee in gaan. Wees gewaarschuwd: boetes kunnen oplopen tot wel drieduizend euro! Ook in veel andere kustplaatsen in Valencia riskeer je hoge boetes – tot 1500 euro. Barcelona heeft trouwens  in 2022 het besluit genomen om surfers niet meer te beboeten als ze met een rode vlag gaan surfen. In 2021 was er ophef ontstaan nadat een surfer een boete van een paar honderd euro had gekregen.

4.Verboden een plek te reserveren

Een plekje op het strand ‘reserveren’ door ’s morgens vroeg een handdoek uit de gooien of een parasol of strandstoel neer te zetten is op veel plaatsen ook niet meer toegestaan. Onder meer Gandia, Benidorm en San Pedro del Pinatar riepen deze regel in het leven. In Torrox in Málaga worden de spullen weggehaald en krijgt de eigenaar deze pas terug nadat er een boete van 300 euro is betaald. In de regio Valencia kan de boete oplopen tot  €1500. In deze tweet wordt helder uitgelegd wat wel en niet mag. 

5.Verboden muziek te luisteren

Op steeds meer Spaanse stranden is het verboden om muziek te luisteren zonder oortjes. Overtreding van die regel kan je een prent opleveren van 700 euro. De regel geldt oa. in Valencia, Murcia, Cantabrië en verschillende gemeentes in Andalusië.

6. Verboden voor honden

Op de meeste Spaanse stranden mag je niet met je hond komen. Maar dat is aan het veranderen. Steeds meer playas worden huisdiervriendelijk. Hier vind je een lijst uit 2022  van stranden waar je met je viervoeter mag komen. Staat het strand niet op deze lijst, dan riskeer je een boete tussen de 90 en 3000 euro.

 

Meer handige reistips vind je in het glossy magazine ESPANJE!  Vier keer per jaar 100 pagina’s reisinspiratie! Bestel ‘m nu met €10 korting.

7. Verboden te roken

Rokers krijgen het steeds moeilijker in Spanje. In 2014 waren er slechts 15 stranden waar een peuk opsteken niet was toegestaan. In 2022 was dat aantal gegroeid naar 549. De boete bij overtreding van het rookverbod kan volgens de Spaanse TV-zender RTVE oplopen tot 450 euro in sommige gemeenten in Galicië, Valencia en de Canarische Eilanden die hun stranden volledig rookvrij hebben verklaard. Ook in Barcelona mag je vanaf 2022 niet meer op het strand roken. Het verbod  geldt overigens niet voor de chiringuitos op het Barcelonese strand  Hier vind je een lijst met alle stranden in Spanje waar roken verboden is.

8. Verboden alcohol te drinken

En wie graag een biertje drinkt op het strand, moet niet in Tossa del Mar aan de Costa Brava zijn. Hier is alcohol niet toegestaan en mogen sinds 2009 ook geen vrijgezellenfeesten worden georganiseerd. Overtreding van deze regels kan 600 – 1800 euro boete opleveren.

9. Verboden zandkastelen te bouwen

Langs de stranden Villa de Arisco en Arona in Santa Cruz de Tenerife mogen geen zandkastelen of andere sculpturen worden gebouwd. De reden: zandkastelen passen niet bij het uiterlijk van het strand. En zo’n lekkere kuil graven in het zand is ook niet toegestaan. Een enthousiaste bouwer of graver zou zomaar een boete – variërend van 600 tot 1500 euro – riskeren.

 

LEES OOK: 12 TIPS VOOR OP EEN SPAANS TERRAS

LEES OOK:  10 AFWIJKENDE SPAANSE VERKEERSREGELS

10.Verboden naakt te zonnen

Naakt zonnen mag niet zomaar overal. In het eerder genoemde San Pedro del Pinatar (waar plassen in zee ook niet is toegestaan) is het helemaal verboden, ook op de stranden waar maar weinig mensen komen. Nudisme op plekken waar dat niet is toegestaan kan met €750 beboet worden. 

11. Verboden voor kinderwagens

Op het strand van Gozón (Asturië) en Malvarrosa (Valencia) mag je geen fietsen of kinderwagens plaatsen.

12.Verboden te zwemmen

In sommige badplaatsen, zoals het Catalaanse Sitges riskeer je een boete als je de zee ingaat op locaties waar watersporten worden beoefend.

13.Verboden te overnachten

Hoe aantrekkelijk het ook lijkt, het is verboden om je tentje op te slaan op een Spaans strand en ook in de open lucht mag je er niet overnachten. Maar er zijn uitzonderingen en als je officieel toestemming hebt mag het wel. Maar sin permiso kan het je een boete van €1500 opleveren.

14.Verboden om seks te hebben

Raar maar waar. Op de meeste plekken in Spanje is het NIET verboden om seks te hebben op het strand. Je moet er alleen op letten dat er geen minderjarigen of verstandelijk beperkten in de buurt zijn. Dan loop je namelijke de kans om een jaar celstraf te krijgen. Tossa del Mar is hier echter ook weer roomser dan de paus. Daar is seks op het strand gewoon altijd verboden. Ook in Málaga kun je trouwens een boete krijgen van €1500 als je ‘op heterdaad’ wordt betrapt op het strand. 

 

Laatste update 14 augustus

 

 

 

 

 

 

 

Zomeraanbieding

 

 

 

 

 

 

 

Lees alle berichten over:

costa
playa
regels
strand
zomer