verkeer Spanje La Coruña auto's

Als je geen zin hebt om aangehouden te worden door de Guardia Civil, kun je maar beter op de hoogte zijn van de belangrijkste verkeersregels in Spanje. Anders wordt je wellicht op de bon geslingerd. Interessant om te weten: mocht het toch nog zover komen, je krijgt 50% korting als je je Spaanse boete* binnen 20 dagen betaalt! Dit zijn 10 regels in het Spaanse verkeer, die je misschien nog niet zelf had bedacht.

1. Voor alle bestuurders (dus ook fietsers), is het verboden om een headset, koptelefoon of oortjes te gebruiken om mobiel te bellen of om muziek te luisteren. De boete die je hiervoor kunt krijgen is maar liefst 200 euro. In Nederland is dit momenteel nog niet verboden.

2. Net als in Nederland mag je als bestuurder geen mobiele telefoon vasthouden tijdens het rijden. In Spanje is dit ook verboden tijdens het stilstaan in een file of voor een rood licht. De prijs voor deze overtreding is vanaf 200 euro.

3. Autorijden met blote voeten of met slippers aan is in Spanje officieel niet prohibido, maar als je een ongeluk veroorzaakt door je blote voeten of slippers, dan ben je de pineut. Vaak wordt je schade dan niet vergoed en je kunt een boete krijgen van €200.

4. Alcohol: net als in Nederland mag je als ervaren bestuurder 0,5 promille alcohol in je bloed hebben, maar voor bestuurders die niet langer dan 2 jaar hun rijbewijs hebben, wijkt de Spaanse norm (0,3 promille) af van de Nederlandse (0,2 promille). In Spanje zijn de boetes hoog, namelijk vanaf 500 euro. Afhankelijk van de hoogte van je inkomen, kan dit verhoogd worden.

5. Waar we in Nederland haaientanden zien staan, verlenen we voorrang. In Spanje worden geen haaientanden, maar een dikke onderbroken streep gebruikt.

6. Als je naar Madrid gaat met de auto let dan op dat je je motor niet onnodig laat draaien (bijvoorbeeld als je staat te wachten op je vrouw bij een winkel, bij een spoorwegovergang, open brug etc.). De Madrileense politie kan je hiervoor op de bon slingeren; 100 euro.

Wil je meer leuke reistips voor Spanje? Lees dan ook het leuke en inspirerende magazine ESPANJE! Bestel hier met 10 euro korting!

7. Fietsen op een fietsendrager achterop de auto, moeten voorzien zijn van een wit aluminium of plastic bord van 50×50 cm met 3 rode diagonale strepen. Deze koop je voor zo’n €25 bij de ANWB. Dat is een stuk goedkoper dan de boete die hiervoor staat, die varieert namelijk tussen de €80 en €200.

8. Boetes voor overtreding maximum snelheid zijn afhankelijk van je snelheid en je inkomen. Maak je het echt te bont dan kan je rijbewijs worden ingenomen of kun je een gevangenisstraf krijgen. Maximum snelheid voor personenauto’s:
– binnen de bebouwde kom: 50 km/u
– buiten de bebouwde kom: 90 km/u
– op autowegen: 100 km/u
– op autosnelwegen: 120 km/u

9. Twee handen aan het stuur! Dit is Spanje verplicht. Houd je je er niet aan, dan kost je dat zomaar  80 euro van je vakantiegeld.

10. In Spanje is het ook verplicht om een veiligheidsvestje te dragen als je pech hebt. Zorg er dus altijd voor dat je er een bij je hebt.

* De boetes die we in dit artikel noemen zijn indicatief