Met ingang van 3 maart worden de regels met betrekking tot de Covid-testverplichting verruimd voor reizigers die per vliegtuig, schip, bus of trein uit een hoog-risicogebied naar Nederland reizen. Hieronder lees je wat de laatste wijzigingen zijn zoals gemeld door de Nederlandse ambassade in Madrid.

Reizigers kunnen kiezen uit één van de volgende twee opties:

  1. Een enkele negatieve NAAT(PCR)-test (zie onder voor de toegestane soorten tests) van maximaal 12 uur oud bij vertrek; OF:
  2. Een dubbele test: 1) een negatieve NAAT(PCR)-test (zie onder voor de toegestane soorten tests) van maximaal 72 uur oud bij aankomst, plus 2) een negatieve sneltest van maximaal 4 uur oud bij vertrek.

LET OP

– Het reisadvies blijft ongewijzigd: reis alleen indien noodzakelijk;

– Houdt rekening met deze testverplichting wanneer u een vlucht boekt;

– Ook bij een negatieve test blijft u 10 dagen na aankomst in quarantaine.

 

TOEGESTANE TESTS 

– PCR of RT PCR

– LAMP (Loop-mediated Isothermal Amplification)

– TMA (Transcription-mediated Amplification)

– mPOCT (Molecular Point-of-care-test)

– NAAT (Nucleic-acid Amplification Test)

Houd er rekening mee dat behalve de PCR-test, de genoemde tests niet overal in Spanje verkrijgbaar zijn. Als ze wel aangeboden worden is het belangrijk dat u vooraf zeker weet dat de uitslag ook binnen 12 uur geleverd kan worden (en dat de test kan worden afgenomen op een tijdstip dat past bij uw reisschema).

WAAR KAN IK ME LATEN TESTEN?

– Zoals u begrijpt is het onmogelijk alle testfaciliteiten in Spanje in kaart te brengen. Voor informatie over waar u terecht kunt voor een van bovengenoemde tests, raden we u aan zelf op internet te zoeken voor een locatie bij u in de buurt.

– Van de sneltestlocaties (antigeentest) in de buurt van de grootste luchthavens in Spanje is een lijst beschikbaar. Op deze locaties wordt vaak ook een PCR-test geboden, maar indien u zeker wil weten of zij ook een testresultaat binnen 12 uur kunnen leveren, kunt het beste zelf contact met de locatie opnemen. Voor de lijst klik hier.

– Er wordt gewerkt aan het opzetten van testlocaties op de luchthavens in Spanje maar het is nog niet bekend wanneer deze in gebruik worden genomen.

Mis je Spanje? Haal dan ESPANJE! magazine in huis. Voor Nederlanders in Spanje nu ook digitaal!

 

MEER INFORMATIE

– Voor alle informatie over de nieuwe regels: www.rijksoverheid.nl/…/verplichte-negatieve…

– Voor vragen over de tests en de achtergrond van de maatregelen kunt u zich richten tot het Ministerie van Volksgezondheid via dit contactformulier of bellen met het publieksinformatienummer 0800 – 1351 vanuit Nederland of +312 0205 1351 vanuit het buitenland (tussen 08:00 en 20:00 uur).

– Voor vragen over reizen kunt u contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken (via email, telefoon, Whatsapp of Twitter): www.nederlandwereldwijd.nl/…/contact-met-het-24…

Bron: Nederlandse ambassade in Spanje